Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: potrgane gace?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Postovi
    302

    Početno potrgane gace?

    to mi je radila baka a ja nemam recept
    zna li itko?

  2. #2
    grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    260

    Početno

    Pa to ti je običan recept kao za kruh:brašno, kvasac,voda, sol i eventualno malo masnoće. Dignuto tijesto se oblikuje u male lepinje (samo rukama se razvuku), prerežu se dva puta po sredini, kao da su poderane, i peku se u vrućem ulju ( ili masti kao vjerojatno tvoja baka).

  3. #3
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    u Dalmaciji to neki zovu Peci Paje

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Hmmmm... kod nas je to drugačije....

    1 vrhnje
    1 jaje
    1 pp
    malo soli
    malo šećera
    brašno po potrebi

    Sve izmiješati, razvaljati, rezati i peći na vrelom ulju .

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj BP prvotno napisa
    u Dalmaciji to neki zovu Peci Paje
    Zapravo...pecipale ili principale

    i da..ide krušno tijesto mada može bilo kakvo i ono s jogurtom

  6. #6

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Kroštule ih zovu u primorju (konkretno na Krku), a ja ih radim od ostataka tijesta za štrudl (kad ga sama radim). Debele krajeve, koje odrežeš nakon razvlačenja, razvaljaš, režeš, napraviš rupu u sredini, pa ih staviš u vrelo ulje kratko pržiti. Možeš se igrati s oblicima petljajući ih same sa sobom.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno



    Opet nešto za što nikad čula...

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2004
    Postovi
    823

    Početno

    "Poderane gaće" po receptu moje bake:
    Razmutiti 3 jaja, dodati 3 žlice ulja, 3 žlice octa (vinskog), 3 žlice rakije ( ili bez), 3 žlice šečera i malo soli.
    Izmješati i dodavati brašna po potrebi da se dobije čvrsto tijesto. Tijesto izraditi rukama, tanko razvaljati i rezati razne oblike koji se po sredini razrežu i preokrenu. Pržiti na ulju i vruće pošećeriti.
    Obožavali mi kao klinci, obožavaju moji klinci. Pogotovo je zabavno raditi jer koji god oblik napraviš, super je, bitno da je "poderano".

  9. #9
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Amalthea prvotno napisa


    Opet nešto za što nikad čula...
    poderane gaće

  10. #10

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj Amalthea prvotno napisa


    Opet nešto za što nikad čula...
    poderane gaće
    :D


  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    To se kod nas zove Listići

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Kroštule ih zovu u primorju (konkretno na Krku), a ja ih radim od ostataka tijesta za štrudl (kad ga sama radim). Debele krajeve, koje odrežeš nakon razvlačenja, razvaljaš, režeš, napraviš rupu u sredini, pa ih staviš u vrelo ulje kratko pržiti. Možeš se igrati s oblicima petljajući ih same sa sobom.

    Aaaa..kroštule su ipak nešto drugo..

    http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=284

  13. #13
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Sad ste me sjetili kad mi je frendica na faksu rekla (a ja još nikad bila čula za "poderane gaće"): Jooooj, moraš probati moje poderane gaće! A ja je gledam, kakve pobogu gaće,i to još poderane.

    Inače, pg su mljac!

  14. #14

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Kroštule ih zovu u primorju (konkretno na Krku), a ja ih radim od ostataka tijesta za štrudl (kad ga sama radim). Debele krajeve, koje odrežeš nakon razvlačenja, razvaljaš, režeš, napraviš rupu u sredini, pa ih staviš u vrelo ulje kratko pržiti. Možeš se igrati s oblicima petljajući ih same sa sobom.
    Aaaa..kroštule su ipak nešto drugo..
    Mi smo kroštule zvali poderane gaće, isto smo ih frkali na razne načine, ali vidim po slici da su gaće "deblje" od kroštula. Izgleda da sam cijelo vrijeme živjela u zabludi... :/

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    daaaaa....
    za kroštule je tijesto jako prhko i tanko...skoro kao lisnato a ipak nije lisnato..
    i osobno ih ne volim...bezveze su mi..

  16. #16
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Poderane gaće se kod mene zovu još i FANJKI i idu ovako nekako (dugo nisam radila pa mi je teško rekonstruirati iz glave; teško je u recept napisati kako tijesto mora izgledati, ja to znam onak "na ruku" pa dodam brašna ili vode...):

    oko pola kg brašna, oštrog - prosijati
    2 jaja
    pola čaše vode +1 čep ruma ruma (voda se može zamijeniti i jogurtom ili kiselim vrhnjem, ali ako je vrhnje ne treba staviti ulje)
    2-3 žlice šećera
    2 žlice ulja

    štaub šećer+cimet za posipanje

    Tijesto umijesiti i razvaljati tanko, rezati nožem na uske dugačke trokute, u sredini svakog napraviti rez i provući "špic" kroz tu rupu.

    Ovi su tanki i hrskavi, ne stavljam prašak za pecivo.

    Pržiti u dubokom ulju s 2-3 kapi limunovog soka (da ne potamni). Ocijediti na salveti. Posipati štaub šećerom u koji se umiješa 1 žličica cimeta.

  17. #17
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    e, fanjki, tako ih i moja baka zove :D

    mi smo ih jeli i slane i slatke. s time što smo slane trljali češnjakom. ooooo

    da ih sad mužu koji jede 1 g masnoće na tjedan pokušam napraviti, otišo bi na drugi kontinent

    morat ću poskrivečki, kad ga nema , sebi i djetetu.

  18. #18
    grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    260

    Početno

    Kroštule nisu poderane gaće. One su tanke i hrskave, ovo je više kao neka lepinja pržena u ulju i moja baba ih je zvala bubice. A pekla nam ih je one dane kad je mijesila kruh, jednostavno je ostavila malo tijesta i spekla u tavici. Naziv poderane gaće sam upoznala zajedno sa svojim mužem koji je iz slavonije, dok je moja baba sa mora.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •