to mi je radila baka a ja nemam recept
zna li itko?
to mi je radila baka a ja nemam recept
zna li itko?
Pa to ti je običan recept kao za kruh:brašno, kvasac,voda, sol i eventualno malo masnoće. Dignuto tijesto se oblikuje u male lepinje (samo rukama se razvuku), prerežu se dva puta po sredini, kao da su poderane, i peku se u vrućem ulju ( ili masti kao vjerojatno tvoja baka).
Hmmmm... kod nas je to drugačije....
1 vrhnje
1 jaje
1 pp
malo soli
malo šećera
brašno po potrebi
Sve izmiješati, razvaljati, rezati i peći na vrelom ulju .
Zapravo...pecipale ili principaleBP prvotno napisa
i da..ide krušno tijesto mada može bilo kakvo i ono s jogurtom
Kroštule ih zovu u primorju (konkretno na Krku), a ja ih radim od ostataka tijesta za štrudl (kad ga sama radim). Debele krajeve, koje odrežeš nakon razvlačenja, razvaljaš, režeš, napraviš rupu u sredini, pa ih staviš u vrelo ulje kratko pržiti. Možeš se igrati s oblicima petljajući ih same sa sobom.
![]()
![]()
Opet nešto za što nikad čula...
"Poderane gaće" po receptu moje bake:
Razmutiti 3 jaja, dodati 3 žlice ulja, 3 žlice octa (vinskog), 3 žlice rakije ( ili bez), 3 žlice šečera i malo soli.
Izmješati i dodavati brašna po potrebi da se dobije čvrsto tijesto. Tijesto izraditi rukama, tanko razvaljati i rezati razne oblike koji se po sredini razrežu i preokrenu. Pržiti na ulju i vruće pošećeriti.
Obožavali mi kao klinci, obožavaju moji klinci. Pogotovo je zabavno raditi jer koji god oblik napraviš, super je, bitno da je "poderano".
poderane gaćeAmalthea prvotno napisa
:Daleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
To se kod nas zove Listići
mama sanja prvotno napisa
Aaaa..kroštule su ipak nešto drugo..
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=284
Sad ste me sjetili kad mi je frendica na faksu rekla (a ja još nikad bila čula za "poderane gaće"): Jooooj, moraš probati moje poderane gaće! A ja je gledam, kakve pobogu gaće,i to još poderane.![]()
Inače, pg su mljac!
Mi smo kroštule zvali poderane gaće, isto smo ih frkali na razne načine, ali vidim po slici da su gaće "deblje" od kroštula. Izgleda da sam cijelo vrijeme živjela u zabludi... :/Krampus prvotno napisa
daaaaa....
za kroštule je tijesto jako prhko i tanko...skoro kao lisnato a ipak nije lisnato..
i osobno ih ne volim...bezveze su mi..
Poderane gaće se kod mene zovu još i FANJKI i idu ovako nekako (dugo nisam radila pa mi je teško rekonstruirati iz glave; teško je u recept napisati kako tijesto mora izgledati, ja to znam onak "na ruku" pa dodam brašna ili vode...):
oko pola kg brašna, oštrog - prosijati
2 jaja
pola čaše vode +1 čep ruma ruma (voda se može zamijeniti i jogurtom ili kiselim vrhnjem, ali ako je vrhnje ne treba staviti ulje)
2-3 žlice šećera
2 žlice ulja
štaub šećer+cimet za posipanje
Tijesto umijesiti i razvaljati tanko, rezati nožem na uske dugačke trokute, u sredini svakog napraviti rez i provući "špic" kroz tu rupu.
Ovi su tanki i hrskavi, ne stavljam prašak za pecivo.
Pržiti u dubokom ulju s 2-3 kapi limunovog soka (da ne potamni). Ocijediti na salveti. Posipati štaub šećerom u koji se umiješa 1 žličica cimeta.
e, fanjki, tako ih i moja baka zove :D
mi smo ih jeli i slane i slatke. s time što smo slane trljali češnjakom. ooooo
da ih sad mužu koji jede 1 g masnoće na tjedan pokušam napraviti, otišo bi na drugi kontinent
morat ću poskrivečki, kad ga nema, sebi i djetetu.
Kroštule nisu poderane gaće. One su tanke i hrskave, ovo je više kao neka lepinja pržena u ulju i moja baba ih je zvala bubice. A pekla nam ih je one dane kad je mijesila kruh, jednostavno je ostavila malo tijesta i spekla u tavici. Naziv poderane gaće sam upoznala zajedno sa svojim mužem koji je iz slavonije, dok je moja baba sa mora.