Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 430

Tema: Dohrana poslije 1. rođendana

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da se razumijemo, i ja volim i cijenim Apri (doduše, na nekim drugim temama i više nego na dohrani ), ali više volim Rodu, uz koju sam puno toga naučila, i bilo bi mi žao da ju se sutra proziva za zastarjele pa čak i krive stavove o dohrani, ako ja tu mogu ukazati da mi nešto ne drži vodu.

Ja Aprin zadnji post uopće nisam doživjela na način koji sugerira Kaae (možda ne znam čitati između redaka). Shvaćam da svatko od nas ima svoju predodžbu o zdravoj prehrani pa tako i dohrani. Ona ne može ne govoriti iz svoje i ono što zagovara i živi, pa mi je potpuno razumljivo da ne može ići protiv sebe i savjetovati nešto u što osobno ne vjeruje. Po meni-fer i korektno.

Ja pozdravljam ideje koje je BusyBee iznijela i iskreno se veselim obnovljenim Rodinim smjernicama.
    Ukoliko mi dozvoljavate jedan prijedlog, ja doista imam problem sa tablicama dohrane kao takvim, mislim da previše podsjećaju na stare načine i dohranu povezuju sa imperativima "dijete ne smije, smije, mora". Istovremeno razumijem i potrebu pojednostavljivanja smjernica nekakvim tabličnim ili inim grafičkim prikazom, pa bih predložila možda "tablicu" u obliku mentalne mape (Tony Buzana)?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako bi bila spremna pomoći je napraviti u smislu da, kad se presložimo i vidimo kako ćemo dalje savjetovati, ti napraviš mentalnu mapu.... nitko sretniji od mene, urednice portala
    (ja je ne znam napraviti i nisam tip koji mentalne mape koristi, ali sigurno bi pomogla mnogima)

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Super si ovo srocila, maco.

Ne bih se ni ja svadjala, a I ne zelim biti nekonstruktivna. Super je ideja o mentalnin mapama.
    Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Da se razumijemo, i ja volim i cijenim Apri (doduše, na nekim drugim temama i više nego na dohrani ), ali više volim Rodu, uz koju sam puno toga naučila, i bilo bi mi žao da ju se sutra proziva za zastarjele pa čak i krive stavove o dohrani, ako ja tu mogu ukazati da mi nešto ne drži vodu.

Ja Aprin zadnji post uopće nisam doživjela na način koji sugerira Kaae (možda ne znam čitati između redaka). Shvaćam da svatko od nas ima svoju predodžbu o zdravoj prehrani pa tako i dohrani. Ona ne može ne govoriti iz svoje i ono što zagovara i živi, pa mi je potpuno razumljivo da ne može ići protiv sebe i savjetovati nešto u što osobno ne vjeruje. Po meni-fer i korektno.

Ja pozdravljam ideje koje je BusyBee iznijela i iskreno se veselim obnovljenim Rodinim smjernicama.
    Ukoliko mi dozvoljavate jedan prijedlog, ja doista imam problem sa tablicama dohrane kao takvim, mislim da previše podsjećaju na stare načine i dohranu povezuju sa imperativima "dijete ne smije, smije, mora". Istovremeno razumijem i potrebu pojednostavljivanja smjernica nekakvim tabličnim ili inim grafičkim prikazom, pa bih predložila možda "tablicu" u obliku mentalne mape (Tony Buzana)?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ako ne nađete nekog stručnog, mogu pokušati pomoći, ali moram priznati da je moje iskustvo izrade mentalnih mapa ograničeno na nekoliko rukom izrađenih mapa sa zadnjih 4-5 ispita kada sam razmatrala upravo mentalno mapiranje obraditi u diplomskom.
    Nažalost, od te ideje sam odustala.
    Imam neko znanje o principima izrade i organizaciji materije, ali nikakvo praktično znanje sa nekim od alata za izradu mentalnih mapa i slično.
    U svakom slučaju, ako zatreba, vičite, potrudit ću se koliko mogu

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja samo saljem puse apri

i moram priznati da nisam uopce ni malo impresionirana smjernicama WHO-a

od sest mjesci moze: cow milk, eggs, peanuts,
    fish and shellfish
    ma savrseno, a i super jednostavno, kud ce se muciti sa kuhanjem i pasiranjem bundeve ili mrkve, kad mozes odmah kikiriki putar. skupa sa curryem i chilijem

a i prica o dnevnoj konzumaciji mesa, peradi ribe i jaja, jerbo ce biti problema sa zinkom i zeljezom.
    ma cisto cudo da je nasa rasa prezivjela, bas si zamisljam neku tamo sirotu majku u zagori, ili nekim drugim sirotinjskim krajevima prije 300 godina:
    e sunce mamino, sad cemo za rucak malo janjetine, vecera ce biti malo brancina, sutra ujutro cemo jajceko, za rucak piletinu, a za veceru par jakobovih kapica.
    prekosutra pecena teletina i juha od govedeg repa.

a o kravljem mlijeku i bogatstvu kalcije .... necu dalje

mislim da u dohrani beba vazi: manje je vise.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sad, poznato je da su ljudi iz naših siromašnih krajeva bili kratkovjeki baš radi nedostatka proteina u djetinjstvu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ja samo saljem puse apri

i moram priznati da nisam uopce ni malo impresionirana smjernicama WHO-a

od sest mjesci moze: cow milk, eggs, peanuts,
    fish and shellfish
    ma savrseno, a i super jednostavno, kud ce se muciti sa kuhanjem i pasiranjem bundeve ili mrkve, kad mozes odmah kikiriki putar. skupa sa curryem i chilijem

a i prica o dnevnoj konzumaciji mesa, peradi ribe i jaja, jerbo ce biti problema sa zinkom i zeljezom.
    ma cisto cudo da je nasa rasa prezivjela, bas si zamisljam neku tamo sirotu majku u zagori, ili nekim drugim sirotinjskim krajevima prije 300 godina:
    e sunce mamino, sad cemo za rucak malo janjetine, vecera ce biti malo brancina, sutra ujutro cemo jajceko, za rucak piletinu, a za veceru par jakobovih kapica.
    prekosutra pecena teletina i juha od govedeg repa.

a o kravljem mlijeku i bogatstvu kalcije .... necu dalje

mislim da u dohrani beba vazi: manje je vise.
    Kao sto je Mima i napisala, u siromasnim krajevima djeci je manjkalo proteina u prehrani.
    Meso se jelo rijetko, zato su i postojale preporuke o " pola litre mlijeka dnevno" .
    to je bila neka sigurnost da ce djeca unositi dovoljno proteina.
    da ne pricam da je u djetinjstvu moje mame koja je relativno mlada , njezina baka davala jedno jaje peceno na masti samo najdrazem unucetu , a drugi su dobijali samo kruh sa masti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jasno je da vecina obitelji u nasim krajevima sad ima drugi problem, a ne toliko manjak proteina.
    Pothranjenost zbog manjka mikronutrijenata ( vitamina i minerala )je ne tako rijetka stvar.
    Mislim da je puno cesca nego sto mislimo.
    i zapravo puno je veca sansa da ce se dogoditi u siromasnim obiteljima, a onda je tamo i vrlo realna mogucnost da prehrana ne sadrzi niti dovoljno proteina ( za organizam u intezivnom rastu).

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne dirajte mi tablice!!!

apri, ma di ces, jesi poludila?
    samo se sjeti kolike generacije jedu zdravo zbog tebe

Meni polagano uvodjenje namirnica, po mogucnosti onih koje ne opterecuju taj mali organizam, i te kako ima smisla
    I upce ne mogu zamisliti da se tako malo dijete trpa svime i svacime (stvarno, sta ce djetetu od 10 mj sarma?)
    Ono, sve je dozvoljeno pa udri odmah po jajima, mlijeku iz tetrapaka, cokolinu i sl... Meni to stvarno nema smisla
    Kaae, ne mislim tu na tebe, da budemo jasni (i btw, ono ti uopce nije pizza )
    Ne znam, ja volim red, jasnocu i preglednost pa su mi je rodina tablica i smjernice - po mom ukusu

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Điđi, ali WHO ni ne savjetuje brzo uvođenje novih namirnica, trpanje svime i svačim i ne-red.
    I oni kažu, uvoditi novu namirnicu kroz par dana da se vide eventualne reakcije, dakle postepeno, počinjati sa malim količinama, pa povećavati, ali govore o većem broju obroka (kako startnom, tako i finalnom sa 1. god), više proteina, i to da se roditelji ne moraju bojati dati djetetu kivi kad je sezona kivija, ili mandarinu, ili smokvu, ili jaje, sve nutritivno visokovrijedne temeljne namirnice, a ne junk.
    I ono što se meni sviđa, stavljaju naglasak i na adekvatnu kalorijsku vrijednost dohrane. Kažu, gusta kašica ima otprilike ovoliko dok rijetka ima otprilike onoliko kalorija. Ako dijete jede rjeđu hranu, može i treba jesti češće. A ne samo, dovoljno je skuhati kašicu.

A to sve tvrde na temelju dugogodišnjih istraživanja i usporedbi ovog i onog načina, pri čemu su zaključili da su ovim načinom djeca zdravija i bolje napreduju.
    A svak od nas implementira to u dohranu i prehranu djece prema svojim kriterijima i navikama.
    I potrebama djeteta.
    Al nema bojazni i zabrana.
    Jer dohrana je učenje djeteta kako da se ispravno hrani i u relativno kratkom roku pridruži obitelji u obrocima.
    A ne kemijanje Čudomiksa kako da djetetu koje voli samo voće, uvali i meso i povrće i kvalitetnije ga našopa, vječno posebno nakuhavanje i sl.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

maca papučarica, imaš za podijeliti neke linkove o tome što pričaš? Baš si me zainteresirala...

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Vrci, sve sto sam nabrojala imas na ona tri linka sto sam stavila.
    Kreni od treceg, tamo su upute o dohrani nedojene djece od 6-24 mjeseci.
    Prvi je publikacija za medicinsko osoblje, ali ima i poglavlje o dohrani.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Maco, nisam se osvrtala na who, vec na ovo Rodino, kazem da mi smisla
    I zapravo, ne da mi se iscitavati sve i svasta, zahvalna sam sto mi je to netko pojednostavio
    A kad netko veli da dijete od 6 mjeseci moze jesti sve paaa meni to i nema smisla
    Mislim da se sa 6 mjeseci napuca graha, ipak bi joj puno teze sjelo nego tikvica, npr.
    I ne nakuhavam odvojeno do skole...kad kuham za rucak nesto sto i ona moze, odvojim njoj pa zacinim za nas
    Isto tako, kad uvodim neku namirnicu, uvodim nekoliko dana, pa necemo zato svi jesti tu namirnicu 5 dana...
    I tak...meni to ima smisla...

Al evo, odstupim i ja povremeno od tablica - dobila je jogurt mjesec dana ranije
    (btw, jede jogurt, jede zgance, al zgance s jogurtom nece, hehe, jogurt mora biti cist)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vecini ljudi nema smisla da dijete na samom pocetku dohrane, znaci s navrsenih sest mjeseci, jede sve, ama bas sve, sto jede i ostatak obitelji. Daleko od toga da mogu tvrditi da znam gdje se sve u svijetu tako jede, ali mogu imenovati Gill Rapley, tetu koja propagira Baby Led Weaning, a onda i njezine sljedbenike. Vjerujem da ih najvise ima u Velikoj Britaniji odakle je i sama Gill. Ne znam je li Gill ikad stvarno izjavila da beba od 6 mjeseci treba/moze jesti curry ili chili, ali u pricipu stvarno propagira dohranu bez neke vece filozofije, sve dok se ne konzumiraju velike kolcine soli. Nemam knjigu trenutno pri ruci pa me nemojte skroz uzimati za rijec.

Iako poznajem pozamasan broj ljudi koji obozavaju Gill, mislim da nitko od njih nije servirao curry ili sarmu sestomjesecnom djetetu, a vjerojatno ni sedmomjesecnom. Ali znam da su nudili sarolike namirnice, ili bi izvadili nesto (tipa mrkve) iz juhe kuhane za cijelu obitelj (a bez velikih kolicina soli). No vjerojatno negdje postoje ljudi koji odmah udaraju u glavu sarmom i curryjem.

Sve u svemu, nisam bas nesto tu na forumu primijetila jak pokret za mijenjanje Rodinih tablica u Gill Rapley tablice, vec je puno vise rijec o ovome sto je maca sazela puno bolje od mene, iako se trudim valjda preko godinu dana - mozemo je, recimo, nazvati lezernijom dohranom.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa sad, ja nisam bas cesto na temi dohrane, dijete mi je vec veliko, a i dohranu sam odradila prije nego sam znala za forum, vodena nekim pametnim knjigama o cjelovitom pristupu zivotu i prehrani, koji su btw. bili vrlo slicni ovom rodinom.
    nisam sasvim upratila ovu halabuku ovdje, no generalno gledajuci niti su rodine preporuke niti je apri talibanska policija, pa da sad hoda po kucama i provjerava.
    sto znaci da svako zdravorazumsko promisljanje preporuka znaci da covjek moze neke stvari i modificirati i promjeniti.

a to isto znaci da rodine preporuke nisu "kemijanje Čudomiksa kako da djetetu koje voli samo voće, uvali i meso i povrće i kvalitetnije ga našopa, vječno posebno nakuhavanje i sl." inace to da dijete voli ili ne voili samo voce nema nikakve veze ni sa bilo kojim tablicama dohrane, ni rodinima, ni WHO-ovima. ima veze sa djetetom samim i sa obiteljskim navikama. (koje doduse roditelji nekad bas ni ne vide, pa se cude sto djeca ne jedu povrce, a zapravo ni sami ili barem jedan oditelj ga uopce ne jede)

no kako bilo da bilo, slazem se da je smisao dohrane:"dohrana je učenje djeteta kako da se ispravno hrani i u relativno kratkom roku pridruži obitelji u obrocima" no ne vidim da su rodine preporuke s tim u koliziji.
    a tvrdnja sama po sebi ne znaci nista u kvalitativnom smislu. dijete se vrlo lako moze pridruziti obitelji u obrocima meso-krumbir, krumpir-meso, pa tako svaki dan. moze se pridruziti obrocima smrznuta lazanje u mikrovalnoj rucak, pizza vecera, pa isto tako svaki dan.
    a moze se pridruziti i obrocima a la ana ugarkovic, pa tako svaki dan.

sto se tice vjecnog nakuhavanja, zaista kad gledam roditeljske dvojbe, trojbe, pa makar samo na forumu - zene koje nisu 5 godina posteno odspavale, roditelji koji nocu nosaju i hodaju ko zombiji po danu, sto muka i premuka sa ragardama, mastitisima, zahtjevna djeca, bolesti, ovo ono...cini mi se da je skuhati tikvicu (6 minuta) i rizu proso (10-15 minuta) za rucak i palentu za veceru (5 minuta) zaista najmanji problem. pogotovo ako to jedei ostatak familije.
    stvarno ne vidim umjetnost u tome da kad kuhas juhu (pilecu, telecu, govedi rep) da manje posolis, uzmes meso i povrce iz juhe i das djetetu (mrkva, koraba, razno korjenje, krumpiric), a sebi jos solis i papris.

ja vidim smisao restriktivne i polagane dohrane i u tome da si roditelji barem preko toga osvijeste prehranu, hranu i to sto jedu. jer mislim da u nasim krajevima (a roda se obraca nasim krajevima, ne engleskoj, ni australiji, niti ugandi) nije problem ni manjak proteina, niti nedostupnost hrane. problem je nedostatak povrca, voca, dobrih zitarica, mesa netretiranog hormonima i antibioticima, mljecnih proizvoda netretiranih istim tim hormonima i antibioticima, previse losih masti, previse kruha, koji taj naziv ne zasluzuje, previse secera, soli i bijelog brasna.

ja ne vidim nikakvu kvalitetu u pridruzivanju obiteljskom stolu koji izgleda kao gore nabrojeni. naravno, jasno je da 10 mjeseci dohrane kvalitetnim namirnicama nece "spasiti" dijete od toga da ce vrlo brzo poceti jesti kao ostatak familije. ali daje sansu cijeloj obitelji da mozda prvi put razmisli o hrani i njenoj kvaliteti, pa promjeni djelomicno i svoje navike.

pristup koji kaze - e super, od 6 mjeseci moze sve, pa i curry sa cilijem, i dagnje nabuzaru, a bome i sarma je super, sto ne, ih bas nece animirati u smjeru promjene, ako je potrebna.

a i gledajuci epidemiju debljine novih generacija, nisam bas sigurna da je gusta kasica cudo svjetsko. a roditelji su valjda dovoljno pametni da pustaju djecu da jedu kad su gladnie, (i da se prvenstveno sami tako ponasaju, sto gledajuci opcu epidemiju debljine, vjerojatno isto tako nije bas slucaj), a ne da idu mjerti kalorije u kasici.

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Mi generalno borimo bitku s lošim doručkom. Namirnica kvalitetnih nigdje za nabaviti. Jedino divno je da cura obožava kefir i da smo nabavili kefirne gljivice i sami ga pravimo. Većina recepata ima neki sastojak do kojeg se ovdje ili ovdje i zimi ne može nabaviti. Nama je glavna palenta, kefir, jaje, svježi kravlji sir i hrenovkice ili salama. Žitarice neće ni da pogleda... uspijevala sam ih podvaliti na silu dok je bila manja, a sad ne ide. I tikvice je znala provariti jedva, ribane s jajetom. Sad više nema ni njih. Presušila sam i vidim da nam prehrana postaje pravo sr...

Inače, nemam pojma o čemu se ovdje trenutno raspravlja. Upala sam jer je jutro, cura ustaje za kojih sat i pol, a ja nemam ideju što joj finije i kvalitetnije ponuditi. Ona uglavnom traži KEFIJA, CAMAAAAMA.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sto se tice proteina i ovog sto kazu mima i sirius, slazem se da teoretski gledano nedostatak proteina moze biti problem.
    medutim mislim da izmedu ovog jednog pecenog jaja i dnevnog modusa meso, perad riba, jaja, postoji jedan oooogroooman prostor, koji po mom individualnom misljenju pruza puno mogucnosti, od kojih su neki opet po mom misljenju, kvalitetnije od pilica iz baterija nasopanih gomilom antibiotika, hormona i drugih cuda.

ako nemam kokicu koja je trcala i zobala, ja cu rade uzeti slanutak, lecu, bademe, orahe, razne sjemenke. (naravno shodno starosti bebe i djeteta) (kikiriki mi sigurno nece biti prvi izbor, a ni orahnjaca, ni bozicni kolaci puni secera) a i prije cu razmisliti cak i o amaranthu, mada nije iz naseg kuturnog kruga, nego sto cu svakodnevno jesti meso tretirano hormonima, ili piti mljeko tretirano istim.
    i ne mislim da mi je kcer ista propustila, sto se do 3, 4 godine nije htjela (svojom voljom) pridruziti obiteljskom stolu sa bozicnim kolacima (na tugu svoje bake), jer joj je ta slatkost naprosto bila preintenzivna. (i meni su preslatki bili) i logicno da joj je bilo preintenzivno, jer nije sa 10 mjeseci jela sarmu, ni steak u senfu. pa joj shodno tome "nepojacani" okus "blitve, bundeve, tikvice i brokule, jabuke nije bio bljak, bljak, nego wou, wou, jer su joj okusni pupoljci bili dovoljno senzitivni da osjeti duboki pravi okus hrane. a i za sarmu i steak i ostale delicije koje danas jako voli, ima savim dovoljno vremena. ne mora ih sve isprobati do drugog rodendana.

pa i ako imam kokicu koja je trcala i zobala, necu je jesti svaki dan. moja ironicna opaska o proslim vremenima je isla u smjeru, da ljudska rasa ne bi prezivjela, kada bi dnevni modus meso jaja riba, bio apsolutno nuzan. pretpostavljam da mima ima neke podatke o tom kracem zivotu zbog manje proteina, (mad ja mislim da je u siromasnim krajevima bio prisutan manjak svih nutrijenat, jer hrane naprosto nije bilo) no zivotni vijek je dosta kompleksna prica i ovisi i o puno drugih stvari, a ne samo prehrani.
    eto (znam da individualne price nisu mjerilo, nego se gleda opci prosjek) ali ipak spomenuti cu clanove sire familije od koji neki nisu imali ni to jedno jaje na masti, pa su presli stotu, a drugi su oko 90.
    ovdje su inace na snazi preporuke da veganska prehrana nije za djecu, ali dobro izbalansirana vegetarijanska prehrana (samo za opasku mi nismo vegetarijanci), dakle ne modus lazanja, pizza, napolitanka i usecereni sojin jogurt, nije stetna za djecu. logicno, zar ne? ima dovoljno naroda koji ne zive u modusu meso, perad, jaja, pa su zdravi i dugovjecni.

na kraju karjeva tako slavljena mediteransko-kretska prehrana bas i nije meso-jaja-mlijeko-krumpir varijanta.
    a cesto spominjani tibetanski narod hunza, poznat po svojoj dugovjecnosti (naravno ne samo zbog prehrane, logicno) zbog datosi okolisa ima puno manje tog jajno mesno ribljeg modusa. i bome su jako zdravi i dugovjecni. a cak imaju i po mjesec dva izmedu dvije zetve, prilicno reduciranu ishranu, silom prilika.

ovo ne pricam, da bi za uzor uzimala neke druge kulture, nego zato dodam malo u raspravu i neke zdravorazumske cinjnice, da ima zdravih naroda izvan tih modusa proteina.

osim toga, mi ovdje govotrimo o nasim prostorima, nasoj tradicionalnoj prehrani, i prehrani puno familija u hrvatskoj, koja je u modusu meso, meso, krumpir, tijesto, puno kruha, salame, kolaca i raskuhanog povrca (malo karikiram). a kod nje je moguci nedostatak proteina zaista najmanji problem.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i ako sam dobro razumjela ono sto je kopirala maca papucarka, kravlje mlijeko ide i sa 6 mjeseci, i ako se ne doji? to je zaista tocno? ili moze biti samo dodano u dohrani, uz pijenje adaptiranog?
    bas interesantno.
    ja sam kao beba bila dojena 2-3 mjeseca, onda je kao sto u ta vremena bijese cesto "nestalo mlijeka", pa sam dobila domace kravlje, pa su dosli proljevi i cuda, pa sam zavrsila na rubu zivota i smrti, pa su me spasili, pa sam mjesc dana bila u djecjem selu na oporavku.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Seni , osim ljudi koji pisu na Rodi i mogu razmisljati eko/bio/hormoni ima u Hrvatskoj barem toliko ( ako ne i vise) obitelji
    koji jedva mogu ( ili ne mogu) kupiti hranu za svoju obitelj. I njihova djeca su korisnici dohrane.
    i za takve obitelji su isto pisane tablice.
    ako gledamo iz takvog kuta onda preporuke izgledaju malo drugacije.
    ja ne tvrdim da su djeca vegetarijanaca uskracena ili ugrozena obzirom na prehranu svoje obitelji. Ako je prehrana izbalansirana - nisu.
    Ali za izbalansirati prehranu treba imati ponesto znanja i odredena sredstva , bio vegetarijanac ili ne.
    Imam dojam da vecina na ovoj temi ( a tema je dohrana nakon prve godine !) misli na djecu neke druge dobi, na obitelji drugacijih znanja, navika i mogucnosti... zato i tolika zbrka. Svatko misli o necem drugom.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

"Kemijanje Čudomiksa..." nije se odnosilo na Rodine preporuke nego na način na koji dio roditelja shvaća tablice, a znam ih, gledam ih oko sebe svakodnevno, u tom sam điru (roditelja i beba).
    Radi se mahom o roditeljima koji ne čitaju Rodin portal o dohrani ili smjernice bilo koje zdravstvene organizacije kao pripremu za dohranu već nađu tablicu.
    Pa u tablici piše breskva sa 7 mjeseci-zima je-kupe gotovu kašicu jer tablica kaže da je vrijeme za breskvicu.
    Piše amaranth-kupe, nemaju pojma pa kemijaju, a istovremeno oni jedu neki normalan oblik mediteranske prehrane, lešo meso, ribu, blitvu iz vrta-ali tablica kaže amaranth.
    A Roda i do takvih roditelja nastoji doprijeti, putem FB stranice.
    A već dugo je jasno da je dohrana puno jednostavnija i manje restriktivna onima koji forumiraju na Dohrani.
    Apricot stvarno često ponavlja "može i ranije" i "daj ne komplicirajte".
    Ali na portalu i u tablici i dalje stoji "po starome".

Vidim da je u međuvremenu i Sirius uskočila.
    Da, ja od početka mislim (tj. sve što sam lijepila se na to odnosi, ne tvrdim da se slažem sa svime citiranim) na dohranu do 1. godine, a ovdje sam pisala nadovezujući se na Aprin post, da ne nastane dodatna zbrka.
    Mislim da malo sjeckanja i prebacivanja ne bi škodilo

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam se sad pogubila...
    Znaci, svi se slazemo da dohranu treba uvoditi polako, pratiti dijete, nuditi kvalitetne i raznovrsne namirnice
    I da bi bilo dobro da se obitelj opcenito zdravo hrani
    Tablice su tu da olaksaju onima koji to zele, jer su ipak radjene sa nekim smislom, pa eto, necu sestomjesecnom djetetu skuhati kelj, jer ce ga teze probaviti nego tikvicu
    A apri je vec vise puta ponovila da ako imas provjerene namirnice, mogu se dati i ranije (od pocetka)
    I jesam, mrkva je bila iz bakinog vrta, nespricana, i dobila ju je sa 6,5 mjeseci
    Pa ako se zna da su neke namirnice (tipa jagode) jako tretirane, cemu ih onda davati djetetu (potencijalno veca steta od potencijalne koristi)

Ok, apri je malo stroza, al po meni treba i biti
    Mislim, ako cemo svi svugdje pisati da moze sve odmah, uopce si ne zelim zamisliti kako ce to veci dio ljudi shvatiti
    Mislim, pogledajte oko sebe kako se ljudi hrane...
    Neki ce vjerojatno preispitati svoje prehrambene navike kad pocnu s djetetovom dohranom
    Neki nece, al za te je svejedno postoje li tablice ili ne
    Zato stvarno ne vidim cemu ovolika halabuka

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa nema halabuke. poanta je da se tekstovi na rodinom portalu samo malo osvježe, bez nekih revolucionarnih promjena

pa ne mogu preporuke o dohrani baš biti iste za cijeli svijet. a ovo od who je ionako previše općenito, kako bi i pokrilo cijeli svijet, a da bi jedan prosječan zbunjeni roditelj znao što s njima i kako.

kad si na porodiljnom, sve ti se vrti oko bebe, tako da je kretanje dohrane revolucija u dosadašnjem životu :D
    vidim po sestri.
    nije na rodi, al brate mili to je bila takva panika hoće li i kad će beba pojesti pol žličice jabuke ili pol žličice tikvice (koliko na početku otprilike i jedu). takva sam i ja bila. i s jednim i s drugim.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 07.11.2014. at 08:11

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

gdje ljudi koji nisu na forumu, ili ne citaju rodin portal, nadu rodinu tablicu?
    Posljednje uređivanje od seni : 07.11.2014. at 08:15

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gdje ljudi koji nisu na forumu, ili ne citaju rodin portal, nadu rodinu tablicu?
    Mozda u " kljunu" koji se djeli(o) u rodilistima npr.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Moj je dojam bio da postupnim uvođenjem čistih namirnica, i onakvim redom kako smo radili po Rodi, dijete bolje nauči jesti: u značenju raznolikije, zdravije.
    Činilo mi se, gledajući primjere sa strane, da kod onih roditelja koji bi se uspaničili što dijete slabo jede na početku dohrane i počelu uvoditi zaslađene stvari, grickalice, čak suhomesnato, da se djeca nikad nisu ni privikla na neprerađene namirnice, povrće, voće.

Ima li to veze?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Seni , osim ljudi koji pisu na Rodi i mogu razmisljati eko/bio/hormoni ima u Hrvatskoj barem toliko ( ako ne i vise) obitelji
    koji jedva mogu ( ili ne mogu) kupiti hranu za svoju obitelj. I njihova djeca su korisnici dohrane.
    i za takve obitelji su isto pisane tablice.
    ako gledamo iz takvog kuta onda preporuke izgledaju malo drugacije.
    na zalost to je debela istina. medutim, ja nikako ne zastupam tezu da moraju preci na alge, goji bobice, amaranth, quinou, tofu i tempeh. suseni kelj, i svasta nesto sto je sad popularno u svijetu. ni najmanje.
    ali i sa najmanjim budetom, mozes birati bolje i mozes birati gore.
    koliko ljudi u hrvatskoj jede redovno lecu? kelj, kelj pupcar, kupus, karfiol, repu, kiseli kupu, jecam, bucu, bundevu, blitvu, spinat....?
    jer se meni ne cini da je ono od who - dnevno meso, jaja, riba, perad jeftina prehrana. dapace cini mi se skuplja.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Na Facebooku npr.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja sestra je dobila neku tablicu kod pedijatra, koja je ista/slična rodinoj.
    i ponavljam, mislim da je tablica, neki strukturirani plan - korisna.
    jer stvarno ne znaš kako krenuti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

na zalost to je debela istina. medutim, ja nikako ne zastupam tezu da moraju preci na alge, goji bobice, amaranth, quinou, tofu i tempeh. suseni kelj, i svasta nesto sto je sad popularno u svijetu. ni najmanje.
    ali i sa najmanjim budetom, mozes birati bolje i mozes birati gore.
    koliko ljudi u hrvatskoj jede redovno lecu? kelj, kelj pupcar, kupus, karfiol, repu, kiseli kupu, jecam, bucu, bundevu, blitvu, spinat....?
    jer se meni ne cini da je ono od who - dnevno meso, jaja, riba, perad jeftina prehrana. dapace cini mi se skuplja.
    Sto tocno pise o proteinima na tim who tablicama ( gledam preko mobitela pa mi ne otvara)?
    koliko tocno pise da treba " proteinske" hrane na dnevnoj bazi?
    jer djeci u vrijeme intenzivnog rasta jesu preporuke da se na dnevnoj bazi uzima jaje ili meso ili riba.
    To su standardne preporuke. U slucaju da je dijete u vegetarijanskoj obitelji treba jos pametnije isplanirati jelovnik ako se dijetetu ne nudi jaje / meso /riba.
    govorim o prehrani nakon prve godine, ili cak i prije prve ako dijete ne doji.
    Mozemo mi pricati daje kelj dobar, ili kupus...ima to vitamina. Ali samo kuhani kelj i krumpir, ili kupus i riza, ili bilo koje povrce sa nekim ugljikohidratom jest ipak samo ugljikohidrat sa masnocom eventualno . I ako drugi obroci imaju takoder samo ugljikohidrate i masnoce eventualno, i ako dijete ne doji. I pitanje koliko mlijeka uzima, lako dode do manjka jednog od makronutrijenata ( a to je protein).
    ne sjecam se koje su ono sluzbene who preporuke za unos proteina , mislim da je to oko 0,7 g po kg tezine.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

"Kemijanje Čudomiksa..." nije se odnosilo na Rodine preporuke nego na način na koji dio roditelja shvaća tablice, a znam ih, gledam ih oko sebe svakodnevno, u tom sam điru (roditelja i beba).
    Radi se mahom o roditeljima koji ne čitaju Rodin portal o dohrani ili smjernice bilo koje zdravstvene organizacije kao pripremu za dohranu već nađu tablicu.
    Pa u tablici piše breskva sa 7 mjeseci-zima je-kupe gotovu kašicu jer tablica kaže da je vrijeme za breskvicu.
    Piše amaranth-kupe, nemaju pojma pa kemijaju, a istovremeno oni jedu neki normalan oblik mediteranske prehrane, lešo meso, ribu, blitvu iz vrta-ali tablica kaže amaranth.
    A Roda i do takvih roditelja nastoji doprijeti, putem FB stranice.
    e ja sad nista ne razumijem.
    dakle problem su roditelji koji ne znaju nista/dovoljno o prehrani, nisu na forunu, ne citaju portal, ne citaju literaturu i uzimaju tablicu zdravo za gotovo. i opcenito nisu bas od logickog zakljucivanja, pa kupe teglicu breskve, a ne daju recimo domacu tresnju, ili bilo sto. doma si skuhaju fileke, ili srdela, blitva, meso, a djetetu kuhaju amaranth, cije ime ne mogu ni izgovoriti. a nije bas da taj amaranth stoji na svim policama u lidlu. hm, hm zanimljiv psiholoski profil.

e sad kako ce se ti gore opisani roditelji nositi sa tablicom, novom, u kojoj po naputcima WHO-astoji:
    karikiram:
    od 6 mjeseci moze sve, ali pazite da se ne uvodi previse odjednom.
    i
    pazite na proteine - svaki dan meso, riba, perad, jaja
    i
    ukljucite dijete u svoju obiteljsku prehranu?

biti ce mu sve jasno i razumljivo, tom roditelju koji ce u listopadu kupiti breskvu u teglice, a ne dati recimo domacu sljivu?

sto nije logicnije tablice, nije bitno stare ili djelomicno updatane, popratiti suvislim pratecim tekstom, objasnjenjima, te globalnim naputcimo o zdravoj prehrani. (prilagodenoj nasoj prehrani, klimi i slicno, a oni koji u to dodaju i goji i tofu u principu i imaju nesto znanja o hrani)
    a taj tekst treba sadrzavati ne samo objasnjenja o mogucim alternativama, nego bas i ono sto je jurana dodala.

po mom skromnom misljenju
    Posljednje uređivanje od seni : 07.11.2014. at 08:55

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Kljunu, na FB stranicama.
    Savjetnice na telefonu su blaže i fleksibilnije oko nekih stvari.

Što se tiče WHO savjeta, treba imati na umu da oni uvijek preporuke pišu imajući na umu prvo populaciju koja živi u nerazvijenim i siromašnim zemljama, u uvjetima u kojima je teško doći i do pitke vode (čiste), a kamoli postići raznovrsnu prehranu u smislu da obitelj ima više namirnica na raspolaganju tjedno.
    Što se tiče dohrane kao prilike da cijela obitelj preispita prehrambene navike, slažem se da je tako, ali zdravlje (buduće) obitelji započinje i prehranom u trudnoći (neka istraživanja kažu i ranije) i utjecajem na obitelji već tada i kroz period dojenja pa dohrane, vjerujem da dio ljudi osvijestimo o važnosti odmicanja od meso-krumpir kombinacije.

Za mlijeko od 6 mj. - ne bih ga nikad savjetovala prije godine dana, jer je nepotrebno i vjerujem da je nedojenom djetetu bolje da pije adaptirano (do godine dana), ali u uvjetima ekstremnog siromaštva i nepitke vode, ako žena ne doji, podatak da dijete smije konzumirati mlijeko druge vrste, umjesto adaptiranog, bitno poboljšava kvalitetu prehrane (ne mislim na našu zemlju niti ijednu u našoj bližoj okolici).

A za curry i ostalo što Gill Rapley savjetuje, imat ćemo je prilike pitati uživo na Rodinoj mliječnoj konferenciji, nadam se.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je dojam bio da postupnim uvođenjem čistih namirnica, i onakvim redom kako smo radili po Rodi, dijete bolje nauči jesti: u značenju raznolikije, zdravije.
    Činilo mi se, gledajući primjere sa strane, da kod onih roditelja koji bi se uspaničili što dijete slabo jede na početku dohrane i počelu uvoditi zaslađene stvari, grickalice, čak suhomesnato, da se djeca nikad nisu ni privikla na neprerađene namirnice, povrće, voće.

Ima li to veze?
    samo da dodam. ja stvarno nisam vise u tome, te se ne bi upustala u procjene, sto u rodinoj tablici moze bito manje restriktivno, gdje mogu biti ponudene alternative i slicno, te na koji nacin treba, ako treba dodavati neke nove smjernice. i naravno da nista nije u kamenu uklesano, te da se treba modificirati svako toliko.
    a biti cu sasvim iskrena, pa priznati da sam malo i emocionalna jer mi ne sjedi da se zbog neke (ovo je sad figurativno) pizze koje je ili nije pizza, tjera mak na konac, s ljudima koji su stvarno napravili puno toga u osvjescavanju dohrane i hrane opcenito. no to je sad manja stvar.

veca stvar je u tome, da ta prica ide opet na fokusiranje tehnike i fragmenta, a to se najlakse rijesi - evo dragi roditelji pise na forumu po milijunti put - staklenka je staklenka, stoji na polici i losija je alternativa (mada nije problem ako ce te ju tu i tamo kad ste na putu dati) od ubrane, svjeze ili manje svjeze mrkve, tikve, jabuke.
    okej i tablica se moze popratiti objasnjnjima, alternativama, i navodima da postoje i razlicita misljenja. pa i roditelji su valjda misleca bica, pa ce i ono malo porazmisliti.

ali sto cemo sa ovim sto je jurana rekla:
    sto ce tablice tipa: sve ide od 6 mjeseca + a sa 15 mjeseci jedemo za obiteljskim stolom malo kulena za predjelo, pa gulas za glavno jelo i ledeni vjetar za desert. (karikiram, ali eto u engleskoj kazu curry sa chilijem moze)
    promjeniti na ovoj recenici pisanoj kurzivom.

moja sjecanja na ljeta na moru kad je cura bila mala su bila takva, da ja mislim da je najmanji problim bio breskva u teglici. (a ljudi o kojim sad pricam nisu bili slabijeg imovnog stanja, upravo suprotno)
    problem je bio da si malo vece bebe i malu djecu koja su jela breskvu, lubenicu, skuhanu tikvicu , mogao nabrojati na prste, a ostali su hodali okolo sa plazma keksom, haribo bombonima i smokijima (malo karikiram).
    a roditelji su te gledali kao cudnovatog kljunasa i pitali:
    sto stvarno jede blitvu, i tikvicu, i polentu, i mahune i srdelice i lecu...i.. i .i a ne jede cokoladu, pizzu? blago tebi, kakvo super dijete imas.
    moje nece, pa nece nista, nije joj fino, a nudili smo, nije da nismo, pa makar da nesto pojede evo ima stapice i spagete bez icega.

mislim da je rodin forum upravo u tom segmentu napravio jako, jako puno. u tome da objasnis da ce polaganije uvodenje, upoznavanje s cistim okusima namirnica, dok su okusni pupoljci jos vrlo osjetljivi i neunisteni prejako zacinjenom hranom, stvoriti odlican temelj za odnos prema hrani. a poslije, ima vremena i za ugarkovic i za wok sa ingverom, i pasticadu i sarmu i sve ostalo.

da objasnis da secer nije za djecu, sto god da susjeda ili baka kaze..itd..itd nista im dobra nece napraviti. pa pojedi svoju milku ili orehnacu, poslije, pa onda ne moras objasnjavati da te milo 15-mjescno dijete gleda puno ceznje preko stola, pa mu moras malo dati.
    prica s kojom se ja slazem da od hrane ne treba praviti issue, te da se djeca ukljucuju u obiteljske obroke, ima onda smisla ako roditelji znaju, sto dobra hrane i za njih i za djecu jest.
    a ako ne znaju, mogu nauciti.
    eto, ja to tako vidim.
    pa ako se rade promjene, mislim da bi bilo odlicno da se doda sve ovo okolo i naokolo vezano na hranu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

E, tako su i meni govorili: da moji hoće jesti kao tvoji, mogla bih ih imati petoro.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sto nije logicnije tablice, nije bitno stare ili djelomicno updatane, popratiti suvislim pratecim tekstom, objasnjenjima, te globalnim naputcimo o zdravoj prehrani. (prilagodenoj nasoj prehrani, klimi i slicno, a oni koji u to dodaju i goji i tofu u principu i imaju nesto znanja o hrani)
    a taj tekst treba sadrzavati ne samo objasnjenja o mogucim alternativama, nego bas i ono sto je jurana dodala.

po mom skromnom misljenju
    pa da, tako ja shvaćam ovo.
    meni se sviđaju postovi od busy bee.
    osvježiti poglavlje o dohrani.
    to će maca papučarica

a vezano uz kainu pizzu, to je nešto što vjerojatno neće stajati u tim tekstovima. ni pro ni kontra.
    ono, s devet mjeseci mu radite zdravu pizzu.
    zdrava logika govori da je to individualno.
    apri smatra da niej dobro, navela je svoje razloge, oš se složit nećeš - to je na tebi. to su već finese.
    meni isto ne bi palo na pamet raditi te popečke djetetu od 9 mjeseci, evo mala od sestre je imala jedan zub samo s devet mjeseci. sad s 14 ima - dva. a i nama nije to u nekom načinu prehrane. to nam je, ono, fešta kad za večeru radimo pizzu, kakvu god
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 07.11.2014. at 10:13

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cvijeta, ma nemam ja nista protiv popecaka. ako roditelje veseli sve ok.
    meni je to prekomplicirano, jer ja ne znam raditi tijesta.
    meni osobno je dohrana pogotovo nakon prve godine bila najlaksi i najjednostavniji dio roditeljstva, vjerojatno zato sto mi jedemo isto tako jednostavno mediteranski s dodatcima iz nekih drugih kulturnih krugova , nes ti muke, njoj bi zvadili prije, namo dozacinili i to ti je to. (imam puno razumijevanje za ostale, kojima je dohrana zbog raznih problema bila teska)

da meni se isto svida sto pise bussy bee.
    lijepo nam je objasnila da rodine tablice nisu u suprotnosti sa WHO-om
    nego se kontekstualizirane i detaljnije razradene.

na srecu nasu ne zivimo u zemlji bez pitke vode, a uprkos krizi nije bas da nemamo vise od 3 namirnice, pa daj sto das.
    a osim toga, kao sto rekoh manji je problem koji ces redosljed izabrati za one stvari koje su za dijete dobre za jesti.
    veci je problem objasniti, da ima puno i previse stvari koje dijete uopce ne treba jesti. (a bome ni roditelji)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali BusyBee ne pise ama bas nista drugacije od onog sto sam pisala ja, ili onog sto je pisala maca papucarica.

Jedina je razlika sto niti jedna, niti druga nisu bile u poziciji da ignoriraju emocionalno, ali da ipak obrane samu sebe jer ih se izvrijedjalo, prilicno direktno, ali ipak onako malo izmedju redova, a sve zbog pristupa dohrani na zdrav i razuman nacin, ali, pardonmyenglish, umjesto pardonmyfrench - outside of the box. I to Rodine standardne kutije, samo zato sto sam "Rodine" namirnice pomijesala na "neRodin" nacin.

To je jedina razlika.

Ono sto je bio moj cilj razgovora na temama o dohrani je ne uvjeravanje apri ili nekog drugog da u pizzi kakvu sam ja radila nema nista lose, vec da Rodinim tablicama stvarno ne bi skodilo da ih se malo osvjezi suvremenijim smjernicama. Nigdje nisam napisala da u tablicu za sest mjeseci ide curry.

Razlog zasto bih ja zagovarala, i zagovaram, da se osvjezi tablica, nije nitko od osoblja, zapravo, na osobnoj razini - iako nije ugodno kad me se nabada vilicom po forumu svaki put kad napisem nesto sto drzi vodu (maca izvukla linkove; sad su svi procitali direktno s WHO stranica pa je evidentno da ne izmisljam sebi u korist) - vec zato sto ogroman broj citatelja foruma, a i Facebooka, pristupa dohrani kao nuklearnoj fizici, s prvim, a nekad i s petim djetetom. A stvarno ne bi morali jer nema razloga. Ne moraju traziti amaranth s povecalom po trznici i ne moraju kupiti tu kasicu od breskve jer je dijete rodjeno u pogresno doba godine. I ako daju jagodu iz vlastitog vrta, za koju se kunu da je nisu pospricali, bit' ce sve ok. Nece im doci apri ili netko drugi s foruma i odsjeci im glavu. (Stvarno nece, apri je super, ne odjseca glave u stvarnom zivotu, majkemi, cak ni kad podivlja na forumu zbog moje takozvane pizze.)

Osvjezene Rodine tablice, uz pisani tekst o tome kako dohrana nije nuklearna fizika i kako je cilj stvarno nauciti dijete da jede s ostatkom obitelji sto je prije moguce (ne zato sto je curry dobar, vec zato sto je tako svima jednostavnije), su stvarno jedini cilj svih ovih razgovora. I stvarno je super kako je La Leche League sazeo uputu o prehrani: "Good nutrition means eating a well-balanced and varied diet of foods in as close to their natural state as possible." - to pokriva svaciji dzep, a i svako podneblje. Po mom misljenju, trebalo bi krenuti od toga i objasniti princip, a ne namirnice koje treba konzumirati.

Ne kazem da to nije i originalno bio cilj, ali citajuci Forum, Facebook i gledajuci brdo ljudi oko sebe (malo figurativno otkako sam odselila, ali i dalje stoji), ljudi stvarno ne razumiju princip, a to je zdrava prehrana. Samo slijepo citaju sto pise i onda rade sto je maca opisala blize pocetku ove stranice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaae, ako se ne varam, sad baš imate zadaću vezanu uz dohranu.
    Taman bi bilo super da generacija da svoj presjek novijih saznanja.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 07.11.2014. at 16:19

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Da citiram te sporne najnovije spoznaje:

"Concerns about potential allergic effects are a common reason for families to restrict certain foods in the diets of infants and young children. However,
    there are no controlled studies that show that restrictive diets have an allergy-preventing effect. Therefore, young children can consume a variety of foods from
    the age of six months, including cow milk, eggs, peanuts,fish and shellfish (18)." ?

"Meat, poultry, fish or eggs should be eaten daily, or as often as possible, because they are rich sources of many key nutrients such as iron and zinc. Milk products are
    rich sources of calcium and several other nutrients. Diets that do not contain animalsource foods (meat, poultry, fish or eggs, plus milk products) cannot meet all nutrient
    needs at this age unless fortified products or nutrient supplements are used."

Ok,razne namirnice ali nista ne spominju kojim tempom? Nije valjda od starta ide neki mix od njih 3-4? Ako se i dalje preporuca jedna po jedna i tako onda po par dana polako ne znam ko bi medju prvima dao kikiriki....i takvim tempom ne stignes dati toliko toga prvih par mjeseci....
    Po meni jedino da su napisali da upravo rano uvodjene alergenih namirnica cini razliku bi ih netko poceo davati tako rano...

A nastranu sad alergije,nije li poanta uvodjenja jedne po jedne namirnice i isprobavanje okusa i tekstura a ne dati buckuris od vise njih da bi zadovoljio potrebe za svim ovim navedenim nutrijentima? Po njima sad ispada da MM nije ni blizu dovoljno nakon 6mj i da odma sa 7-8mj trebaju jaja,riba i meso u nekoj vecoj kolicini?
    Pa to je onda poziv na tovljenje,a bas sam neki dan cula mamu kako se hvali da joj 7mjesecna beba ujutro smaze cijelu bananu i krusku za dorucak...

Sjecam se prije 2,5god kad je meni ova tema bila aktualna da su neke forumasice koje zive van RH pisale kako su kod njih smjernice totalno drugacije...cini mi se da se u Italiji voda uopce ne dava do godine dana unatoc dohrani!Sto bi Japanci tek napisali o toj temi,ako se ne varam oni mlijeko uopce ne konzumiraju...

Ne znam ko se to tako drzi Rodinih smjernica ko pijan plota bez da malo ne upotrijebi zdravog razuma i prilagodi si tablicu trenutnom godisnjem dobu,onome sto ima dostupno,u vrtu itd...kao da je mjesec tamo-amo big deal...

ja KM mojoj ni sada ne davam a AD sam joj davala do 2ge godine jer jedino dostupno mi je bilo kupovno mlijeko...AD mi je bila prihvatljivija alternativa....
    zato tamani domaci kefir svakodnevno....

sto se tice stvaranja zdravih prehrambenih navika,nazalost iako doma ne jede i nema dostupan nikakav junk u vrticu navali na pizzu koju im kupuju kad su rodjendani... i onda ju redovno boli stomak taj dan.... doma jede iskljucivo tamnu cokoladu 70-80% (i deserte pravim s njom,bez secera) ali nece odbit ni onu "djecju" punu cukra,samo se trudim da ne dolazi cesto u kontakt s njom...(dakle nije bas da ce sva djeca odbijati junk zato sto im se nije nikad doma servirao)

citajuci kako smo visoko na top listi medju pretilom djecom u EU, mislim se kako bi mozda bilo dobro da ima jos i vise majki koje ce bit paranoicne oko Rodine tablice dohrane. Tesko da bi se takve transformirale u one koje ce za par godina djetetu precesto davati procesuirane UH,secere i sve ono drugo sto je tu djecu svrstalo na top ljestvicu ...ipak je vecina onih koje tankaju cokolino i plazma keks od 6og mjeseca....
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 08.11.2014. at 00:35

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Za sve one kojima se ne da čitati priručnik WHO-a (a zabrinula su ih ova 3 pasusa koja sam kopirala) ovo su smjernice dohrane koje WHO ističe kao glavne, a svaka je obrađena u zasebnom poglavlju, detaljno (pa tko voli ):

"Guiding principles for complementary feeding
    of the breastfed child

1. Practise exclusive breastfeeding f 1. rom birth to 6 months of
    age, and introduce complementary foods at 6 months of
    age (180 days) while continuing to breastfeed.
    2. Continue frequent, on-demand breastfeeding until 2 years
    of age or beyond.
    3. Practise responsive feeding, applying the principles of
    psychosocial care.
    4. Practise good hygiene and proper food handling.
    5. Start at 6 months of age with small amounts of food
    and increase the quantity as the child gets older, while
    maintaining frequent breastfeeding.
    6. Gradually increase food consistency and variety as the
    infant grows older, adapting to the infant’s requirements
    and abilities.
    7. Increase the number of times that the child is fed
    complementary foods as the child gets older.
    8. Feed a variety of nutrient-rich foods to ensure that all
    nutrient needs are met.
    9. Use fortified complementary foods or vitamin-mineral
    supplements for the infant, as needed
    10. Increase fluid intake during illness, including more
    frequent breastfeeding, and encourage the child to eat
    soft, favourite foods. After illness, give food more often
    than usual and encourage the child to eat more."

Još jednom ću napomenuti da su prethodno citirana 3 odjeljka odabrana samo zato što su očiti primjer kontradikcije između tvrdnji da Rodine smjernice prate najnovije preporuke WHO i trenutnih smjernica WHO, a nastavila su se direktno na zadnje rasprave na temi o dohrani do 1. god i temi o dohrani nakon 1. god.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja i dalje ne shvacam sto je u kontradikciji, a jos manje shvacam zbog cega bi rodina varijanta bila losija o varijante WHO-a koja je opcenita i cilja na neke druge ekonomske i kulturne kontekste.

recimo udruzenje Demetar okuplja proizvodace organske hrane i ima propise koji su mnogome strozi od propisa EU-a za organsku hranu.
    dakle oni su kontradikciji sa europskim standardom, jer su strozi i restriktivniji.
    no svako tko se imalo razumije u ponudu u bio ducenima ce ti recii:
    ako hoces najprovjerenije i najbolje, kupi ono gdje je znak Demeter

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja i dalje ne shvacam sto je u kontradikciji, a jos manje shvacam zbog cega bi rodina varijanta bila losija o varijante WHO-a koja je opcenita i cilja na neke druge ekonomske i kulturne kontekste.
    Potpis

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

recimo udruzenje Demetar okuplja proizvodace organske hrane i ima propise koji su mnogome strozi od propisa EU-a za organsku hranu.
    dakle oni su kontradikciji sa europskim standardom, jer su strozi i restriktivniji.
    no svako tko se imalo razumije u ponudu u bio ducenima ce ti recii:
    ako hoces najprovjerenije i najbolje, kupi ono gdje je znak Demeter

Gdje se takvih proizvoda najvise moze naci u zg, tj s tom oznakom?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kontradiktorno je to što je koju stranicu prije forumašica pitala može li davati kravlje mlijeko djetetu od 16 mjeseci -odgovor je bio ne preporučuje se prije 2 godine.
    Za meso je preporuka 2-3 x tjedno.
    A tablice "ne idu" po načelu alergenosti namirnica a primjerice famozno jaje ide-žumanjak sa 11, a bjelanjak sa 13 mjeseci, glavonošci i školjkaši iza 3 godine (a mahunarke primjerice idu od 8 mjeseci, da ne bi rekli da je to zbog teže probavljivosti)...
    Htjela sam citirati da ne ispadne da izmišljam ali na mobu sam pa ne mogu, a iskreno, malo me i strah

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Za sve one kojima se ne da čitati priručnik WHO-a (a zabrinula su ih ova 3 pasusa koja sam kopirala) ovo su smjernice dohrane koje WHO ističe kao glavne, a svaka je obrađena u zasebnom poglavlju, detaljno (pa tko voli ):

"Guiding principles for complementary feedingof the breastfed child

1. Practise exclusive breastfeeding f 1. rom birth to 6 months of
    age, and introduce complementary foods at 6 months of
    age (180 days) while continuing to breastfeed.
    2. Continue frequent, on-demand breastfeeding until 2 years
    of age or beyond.
    E ovo je sad vec puno vise Rodasto!

Sjecam se da sam, kad sam kretala sa dohranom, ovdje pitala za kolicine koje bi beba trebala pojesti, roditelj cije dijete odlicno prihvati dohranu se zapita koliko bi mu trebalo dati,dok god zeli jesti ili kad samo pocne okretat glavu....sjecam se Apri koja je rekla da ni mi odrasli ne znamo kada stati a kamoli bebe pa da bi to onda ipak trebalo ograniciti....pa nekih koji kazu da se nemos prejest jabuke i tikvice,da se dava dok god dijete zeli... i onda podijeljenosti oko misljenja da sireci djecji zeludac od samog starta mozda vec stvaramo buduce pretile tinejdzere....
    Kupovne kasice su od pocetnih 50gr pa vec za mjesec-dva idu na 100g ili vise? (ne znam,nisam kupovala)....pa onda mozes pomislit da je to neki preporuceni standard kojeg su proizvodjaci preuzeli i da bi se to sve moralo pojesti (a bome jednom otvorena staklenka valjda ide u smece ako se ne pojede odma)

Nekima je bio sporan Rodin stav da je do 1ve god DO-hrana samo isprobavanje novih okusa ,da se ne treba previse opterecivati kolicinama jer je majcino mlijeko i dalje osnova do 1ve godine.....mnogobrojnu ekipu na "odbijaci postrojite se" je to itekako tjesilo... a po onim gore citiranim paragrafima ipak ispada da predstavlja puuuuno vise!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kontradiktorno je to što je koju stranicu prije forumašica pitala može li davati kravlje mlijeko djetetu od 16 mjeseci -odgovor je bio ne preporučuje se prije 2 godine.
    nije 16, nego 14
    i rečeno joj je da ne smije razrjeđivati kravlje mlijeko, da mora davati punomasno

je li to pogrešno?
    nije

Za meso je preporuka 2-3 x tjedno.
    Da, i stojim iza toga da ne treba više.
    Jer ono što bi trebali biti vrijedni sastojci u mesu, nalaze se u mnogo drugih preporučenih/dopuštenih namirnica.

A tablice "ne idu" po načelu alergenosti namirnica a primjerice famozno jaje ide-žumanjak sa 11, a bjelanjak sa 13 mjeseci, glavonošci i školjkaši iza 3 godine
    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    žulja te tablica dohrane i njezini principi?
    osim jaja, gdje je redoslijed na temelju alergenosti?
    dakle, navedeno je da su jaja tako stavljena zbog alergenosti, a sad predbacuješ da lažem, ili što?

a mahunarke primjerice idu od 8 mjeseci, da ne bi rekli da je to zbog teže probavljivosti)...
    ovo, pojma nemam što si htjela reći

Htjela sam citirati da ne ispadne da izmišljam ali na mobu sam pa ne mogu, a iskreno, malo me i strah
    eto, ja sam citirala
    mene nije strah

seni, ginger...
    uopće nisu upitne tablice dohrane, već činjenica da sam se pozvala na WHO vezano za kravlje mlijeko i nisam rekla istinu
    nenamjerno, ali sam rekla pogrešno
    i to je jedino gdje sam nekoga navela na krivi trag

a svima onima koje misle kako su tablice neprimjerene ili zastarjele... želim da iza sebe imaju 10 godina savjetovanja na različitim platformama, puno tisuća žena koje TRAŽE tablice
    a na nama (meni) je da napravi onako kako korisnice traže
    Roda ne postoji zbog sebe, već zbog onih (prvenstveno žena) koje je trebaju
    ako žene traže tablice - imat će tablice, pa čak i ako WHO kaže da su tablice prošlost

sve što se radi na forumu, FB grupi, telefonu.. radi se I na temelju iskustva: svakodnevno smo u kontaktu sa desetinama (stotinama) žena i referentnije nam je mišljenje žena s terena nego nečije statistike.
    I, u skladu s time, jaja su stavljena tako jer su i forum i SOS i FB grupa prepuni malih atopičara s velikim problemima vezanim uz jaja i kravlje mlijeko.
    Rodine statistike.

kako bih zadovoljila one kojima sam stala na žulj, maknula sam se i ne kanim više savjetovati, ali dosta je više.
    jer uz ovakvo seciranje, trenčiranje, čupanje noktiju i skidanje skalpova... jako je teško povjerovati i u čiju dobronamjernost.

pogriješila sam, priznala pogrešku... ali nekima to nije dovoljno.
    pa, recite onda... što bi vas zadovoljilo?
    Posljednje uređivanje od apricot : 08.11.2014. at 09:58

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja ne stignem iscitavati literaturu u vezi dohrane, niti sam imala vremena za to kad smo pocinjali, pedica je rekla da im dam jesti sto vole s 4 mjeseca i njene savjete sam u startu preskocila, ostaju mi rodini savjeti kojima vjerujem, a moji ukucani ne, puno mi je znacilo da znam da im ne opterecujem probavu, da se ne vrte po noci zbog neprimjerene hrane, da se guza od kivija zacrvenila sa 16 mjeseci, a ne puno ranije, da jedu zdravo, a imam odbijaca i svejeda

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovako, reci cu jos jednom svoje misljenje
    Meni tablice imaju smisla
    I Rodine smjernice
    I da, mislim da se zbog Rodinog truda, a time i aprinog, puno djece i obitelji kvalitetnije hrani
    Osobno, mene WHO ne fascinira, niti mi je neosporivi autoritet
    Mislim, nije ni Roda, ili bilo tko drugi, ali cu prije poslusati savjet Rode, nego WHO
    Jer imaju puno iskustva, i to iskustva sa djecom iz nasih krajeva, a ne djece iz Juzne Gvineje (pretpostavljam da se preporuke WHO odnose i na njih)
    Ne kuzim stvarno cemu sve ovo, pa nece ti Roda poslati inspekciju ako se ne drzis tablica
    Evo, ja sam trecoj maloj dala jogurt s 10 mjeseci i cekam na mi apri dodje kucati na vrata
    Mislim, ajmo sad secirati do besvjesti sve receno, mislim...
    Stvarno mislite da je pametno reci moze sve? Ja mislim da nije
    I mislim da nije pametno jest meso/ribu svaki dan pa sto who o tome rekao

apri, zao mi je ako neces vise savjetovati, jer imas sto pametnog za reci
    ja sam svoje odradila, ali zao mi je za buduce generacije
    Posljednje uređivanje od Ginger : 08.11.2014. at 11:31

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se s Apri, ovo stvarno nema nikakvog smisla.
    Maca papucarica, čemu sad rastezanje? Lijepo ti je napisano (čak smo te i pozvale da surađuješ na ovome) - bila si u pravu, postoje novije smjernice. Super da nam je netko skrenuo pažnju na njih.
    Napisala sam ti i stav savjetnica, nećemo sad pobrisati tablice i napraviti raspašoj, nego ćemo proučiti novosti (koje su nam, eto, izmaknule) i, imajući na umu WHO i njegove ciljeve i svrhu i primarnu orjentiranost na populaciju koja ni približno ne živi u uvjetima u kojima mi živimo, odrediti svoje preporuke, vodeći računa o tome gdje mi živimo.

Tablica se pokazala kao koristan vodič većini mama. Nove smjernice su izvrsne u smislu da će mame ipak moći biti opuštene i ne filozofirati baš do u slova o tome što smiju dati djetetu i time će im život biti olakšan, ali sumnjam da čak i ako ćemo raditi drugačiju tablicu, da će ona biti drastično drugačija.
    Osobno vjerujem da su tablice i pomoć mladim majkama da se odupru pritisku svekrva i mama (i ostalih) u davanju gluposti djeci i pomoć u stvaranju dobrih navika. Ali sam i sretna da su smjernice labavije. Jer vjerujem da će ih tako i majke koje nisu pratile tablice, lakše usvojiti (i odustati od kupovnih bućkuriša).

Na kraju, brzim pregledom (danas planiram početi baš proučavati i pratiti i reference dalje) nisam naišla na dokaz da rano uvođenje alergenih namirnica ne utječe na razvoj alergija, nego da nema konačnih zaključaka. Pa mi nema smisla, osobito obiteljima u kojima ima alergičara, savjetovati potpunu ležernost u dohrani, kad mi djetetov život ne ovisi o tih par alergenih namirnica i komotno s njima mogu čekati do neke kasnije dobi. Ali, ovo je moj osobni stav.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Potpis na zadnjih par postova, posebno BB.
    Ja sam smjernice shvatila samo kao smjernice (odnosno preporuke), pa nije to zabrana ili zapovijed, svatko si ih prilagođuje, prema djetetu, obiteljskim navikama, dostupnosti namirnica itd.
    Zato mi tablice imaju smisla. To što ih netko shvaća doslovno, druga je stvar.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A i sto se alergena tice, pa nije isto ako dijete ima alergijaku reakciju sa 6 mjeseci ili sa 1,5 godinu
    Ne znam, mislim da je ipak to lakse "shendlati" sa malo vecim djetetom

I da, ako netko doslovno shvaca tablice, sve se bojim kako bi shvatio potpunu suprotnost...

Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •