Stvarno nisam imala namjeru više čačkati mečku, jer mi nije neka potreba, ali ovaj jutrošnji Apricotin post me šokirao.
Možda je pisan nabrzinu kao i dio njenih postova i time nedorečen, ali meni on ukratko zvuči kao "ja kažem da nema promjena u Rodinim smjernicama o uvođenju dohrane jer ja tako kažem, jer sam ja tako rekla. ".

Primjer sa pizzom mi je bespredmetan jer vodeći se istom logikom možemo zabraniti i šnitu kruha sa sirom jer je to sendvič.

Ja cijenim trud koji Apri prvenstveno, a onda i Roda kao udruga ulaže u edukaciju roditelja po pitanju zdrave dohrane i prehrane. To je vrlo nezahvalan i odgovoran zadatak.
Ali iskreno ću izreći svoje informirano mišljenje: smjernice vam datiraju otprilike iz 2007. kada je autorica tablice i većine smjernica bila aktivno uključena u tematiku tj. dohranu svojeg djeteta.

Nije mi baš najjasnije na koje se smjernice WHO oslanjaju Rodine smjernice o dohrani djeteta kada pomnim iščitavanjem publikacija WHO možemo naići na preporuke:

"Concerns about potential allergic effects are a common
reason for families to restrict certain foods in
the diets of infants and young children. However,
there are no controlled studies that show that restrictive
diets have an allergy-preventing effect. Therefore,
young children can consume a variety of foods from
the age of six months, including cow milk, eggs, peanuts,
fish and shellfish (18)."
?

"Amounts of foods to offer
Age Texture Frequency Amount at each meal
6–8 months Start with thick porridge, well mashed foods
Continue with mashed family foods 2–3 meals per day, plus frequent breastfeeds
Depending on the child's appetite, 1–2 snacks may be offered Start with 2–3 tablespoonfuls per feed, increasing gradually to ½ of a 250 ml cup
9–11 months Finely chopped or mashed foods, and foods that baby can pick up 3–4 meals per day, plus breastfeeds
Depending on the child's appetite, 1–2 snacks may be offered ½ of a 250 ml cup/bowl
12–23 months Family foods, chopped or mashed if necessary 3–4 meals per day, plus breastfeeds
Depending on the child's appetite, 1–2 snacks may be offered ¾ to full 250 ml cup/bowl"
?
"Meat, poultry, fish or eggs should be eaten daily, or as often as possible, because
they are rich sources of many key nutrients such as iron and zinc. Milk products are
rich sources of calcium and several other nutrients. Diets that do not contain animalsource
foods (meat, poultry, fish or eggs, plus milk products) cannot meet all nutrient
needs at this age unless fortified products or nutrient supplements are used."
?

Citati su preuzeti iz službenih publikacija WHO preuzetih:
http://apps.who.int/iris/bitstream/1...4_eng.pdf?ua=1
http://www.who.int/features/qa/21/en/
http://apps.who.int/iris/bitstream/1....pdf?ua=1&ua=1

Ima na navedenim linkovima još podosta diskrepanci sa službenim stavovima Rode.

Ono što je mene inicijalno zažuljalo (i još žulja jer nisam dobila zadovoljavajući odgovor na pitanje) u Rodinoj tablici dohrane je što ta tablica i dalje prati smjer uvođenja dohrane prema načelu alergenosti namirnica iako je dokazano da vrijeme uvođenja alergena nema utjecaj na razvoj alergija i bolesti povezanih sa njima i velika je većina eminentnih svjetskih organizacija koje izdaju naputke i smjernice za dohranu djece (tu mislim prvenstveno na nacionalne pedijatrijske udruge, te alergološke udruge) još 2011. tj. 2013. godine promijenila smjernice u korist ranijeg uvođenja alergenih namirnica.
Razlog koji za to navode je nedostatak dokaza o štetnosti ranijeg uvođenja alergena dok izbjegavanje tih namirnica može imati za posljedicu anemiju, nedostatak kalcija, te opću lošu uhranjenost.

Čemu onda takav otpor prema promjenama?
Koja je u stvari osnova za zadržavanje postojećih smjernica?
I koje to recentne smjernice Rodine preporuke slijede? (WHO evidentno nisu.)