Ja sam zbunjena.
Mi kao da ne citamo istu clanke.
jer u niti jednoj recenici dokumenata WHO-a nisam shvatila da itko preporucuje nesto sto bi dovelo do losih prehrambenih navika. Ako se citaju ove generalne smjernice, moglo bi dovesti do losih navika ako se obitelj lose hrani. Ali tada dijete nece spasiti pocetak ( lose )dohrane sa 6 mj. ili 12 mj. , ili 18 mj.
stalno se spominje vrijedna prava hrana koju koristi obitelj.
Ono sto moze zbunjivati i sto se zapravo najvise razlikuje od tablica na koje smo mi navikli jest cinjenica da se uvodenje odredenih namirnica koje su nutitivno korisne vise ne preporuca odgadati ( dugo) zbog potecijalne alergenosti.
Ono sto sam ja iscitala iz ovih par recenica jest da uvodenje alergenih namirnica ne utjece na moguci razvoj alergija ( kasnije u zivotu) .
Tj. njima je opravdan rizik od potecijalne reakcije u odnosu na rizik od potecijalno nedostatne prehrane ( ne nuzno sto se kalorija tice , nego i nekig makro i mikro nutrijenata).
sto sd tice navedenih proteinskih namirnica ( meso, jaja, riba , hrana iz mora, kikiriki...) to treba gledati takoder -globalno.
u odredenim djelovima svijeta neke od tih namirnica su glavni izvori proteina, pa bi odgadanje uvodenja istih za puno kasnije ( obzirom na potencijalnu alergenost) moglo znaciti i potencijalno nedostatnu ishranu obzirom da drugih izvora proteina ( za dohranu) obitelji nemaju dostupno.
tako ce djeca na nekom tropskm otoku jesti hranu iz mora , a mali afrikanci kikiriki...mali slavonac nece poceti dohranu niti jednim od navedenog, jer mu to niti obitelj ne jede na svakodnevnoj bazi.