Evo, ja sam iz Hercegovine, ali nesto ne znam da ima slucajeva meningitisa. Je bilo prije par mjeseci, ali u zadnje vrijeme ne. Ovo sada je u Banja Luci i radi se o seroznom meningitisu. Evo teksta iz banjaluckih Nezavisnih novina:

Epidemija seroznog meningitisa širi sena područja oko Banje Luke

Primljena još dva pacijenta
BANJA LUKA - Na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra (KC) Banja Luka primljena su dva nova pacijenta sa simptomima seroznog meningitisa, tako je do sada od te zarazne bolesti oboljelo ukupno 28 osoba, potvrdio je juče Marko Radoja, portparol KC Banja Luka.

"Jedan oboljeli pacijent je iz Bočca, a drugi iz Verića što pokazuje da se epidemija seroznog meningitisa širi i prema područjima oko Banje Luke", istakao je Radoja.

On je dodao da ljekari narednih dana očekuju nove pacijente oboljele od seroznog meningitisa jer, kako je rekao, inkubacija te bolesti traje od šest do sedam dana.

Radoja je objasnio da su u Klinici za infektivne bolesti trenutno smještena 24 pacijenta oboljela od seroznog meningitisa, a da je četvoro, zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, proteklih dana otpušteno kućama.

On je naglasio da je ta zdravstvena ustanova uvela karantinski režim rada, obezbijedila dodatni broj kreveta i lijekova i da osoblje radi u pojačanom tempu.

"Oboljeli od seroznog meningitisa smješteni su u posebni odjel i zabranjene su im posjete i kontakt sa drugim bolesnicima", rekao je Radoja.

On je dodao da je na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra juče pregledano više od 50 pacijenta, uglavnom djece, koji se žale na simptome karakteristične za serozni meningitis.

Ljekari su upozorili da su najčešći simptomi seroznog meningitisa glavobolja, povraćanje, klonulost, apatija i neraspoloženje oboljelih, a vrlo često simptom je ukočenost vrata ili leđa i da se bolest najčešće prenosi prljavim rukama.

Nakon što je od početka juna registrovano 18 pacijenata oboljelih od te zarazne bolesti, Higijensko-epidemiološka služba Banja Luka u četvrtak je proglasila epidemiju seroznog meningitisa koja je još na snazi.

Ž. GALIĆ