Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: MENINGITIS BOSNA

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno MENINGITIS BOSNA

Frendica radi za WHO i ovo je jutros dobila na mail pa prosljedila meni jer zna da sam ja iz Banja Luke qvotam:

This is an automated alert from the GPHIN System, please do not reply to this e-mail.

The following article is brought to your attention and may require action on your part:

Publication Language: English
    Unique ID: 498495
    Received Date: 16 Jun 2005 13:07:23 GMT
    Publication Date: 16 Jun 2005 12:19:49 GMT News Provider: Factiva News Source: BBC Monitoring European
    Title: Northwestern Bosnia faces meningitis "epidemic"

Article Text: Text of report by Bosnian Serb news agency SRNA Banja Luka, 16 June: The Banja Luka Clinical Centre warned today that due to the rapid rise in persons infected with meningitis and increasing number of patients reporting symptoms of this illness, Banja Luka and the northwestern part of the [Bosnian] Serb Republic face an epidemic outbreak of this highly contagious disease, according to epidemiologists' estimates.
    Due to the seriousness of the situation and in order to inform the public promptly, the Banja Luka Clinical Centre's clinic for infectious diseases will hold a special news conference at 1200 [1000 gmt] where an appeal will be put forward to the Serb Republic government, that is the Health Ministry and the Health Institute, to introduce urgent measures to tackle this contagious disease.
    Source: SRNA news agency, Bijeljina, in Bosnian/Croatian/Serbian 0927 gmt
    16 Jun 05

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš mi jučer svekar došao iz Hercegovine i kaže kako tamo vlada epidemija meningitisa. Ja sam bila sva u šoku i nevjerici. Vidiš da je istina.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na teletekstu je vijest da to nije ista vrsta meningitisa kao u hrvatskoj,nego neka blaža verzija.....

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Koji je to meningitis? Ima ih više vrsta, zar ne? Kako se širi?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možeš mislit koja utjeha, blaža verzija, ali ipak je meningitis. Mene sve nekako jeza prolazi. Pa epidemija je epidemija.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Istovremeno smo pisale.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hmm, pa meningitisa ima 100 vrsti, ima li netko ideju o čemu se stvarno radi? (nekako sam siguran da po Hercegovini nema previše krpelja)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo, ja sam iz Hercegovine, ali nesto ne znam da ima slucajeva meningitisa. Je bilo prije par mjeseci, ali u zadnje vrijeme ne. Ovo sada je u Banja Luci i radi se o seroznom meningitisu. Evo teksta iz banjaluckih Nezavisnih novina:

Epidemija seroznog meningitisa širi sena područja oko Banje Luke

Primljena još dva pacijenta
    BANJA LUKA - Na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra (KC) Banja Luka primljena su dva nova pacijenta sa simptomima seroznog meningitisa, tako je do sada od te zarazne bolesti oboljelo ukupno 28 osoba, potvrdio je juče Marko Radoja, portparol KC Banja Luka.

"Jedan oboljeli pacijent je iz Bočca, a drugi iz Verića što pokazuje da se epidemija seroznog meningitisa širi i prema područjima oko Banje Luke", istakao je Radoja.

On je dodao da ljekari narednih dana očekuju nove pacijente oboljele od seroznog meningitisa jer, kako je rekao, inkubacija te bolesti traje od šest do sedam dana.

Radoja je objasnio da su u Klinici za infektivne bolesti trenutno smještena 24 pacijenta oboljela od seroznog meningitisa, a da je četvoro, zbog poboljšanja zdravstvenog stanja, proteklih dana otpušteno kućama.

On je naglasio da je ta zdravstvena ustanova uvela karantinski režim rada, obezbijedila dodatni broj kreveta i lijekova i da osoblje radi u pojačanom tempu.

"Oboljeli od seroznog meningitisa smješteni su u posebni odjel i zabranjene su im posjete i kontakt sa drugim bolesnicima", rekao je Radoja.

On je dodao da je na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra juče pregledano više od 50 pacijenta, uglavnom djece, koji se žale na simptome karakteristične za serozni meningitis.

Ljekari su upozorili da su najčešći simptomi seroznog meningitisa glavobolja, povraćanje, klonulost, apatija i neraspoloženje oboljelih, a vrlo često simptom je ukočenost vrata ili leđa i da se bolest najčešće prenosi prljavim rukama.

Nakon što je od početka juna registrovano 18 pacijenata oboljelih od te zarazne bolesti, Higijensko-epidemiološka služba Banja Luka u četvrtak je proglasila epidemiju seroznog meningitisa koja je još na snazi.

Ž. GALIĆ

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo ovo je iz Večernjeg:
    Potvrđeno nam je kako je riječ o virusnom seroznom meningitisu, čiji su uzročnik enterovirusi koji se, inače, u velikom broju nalaze u ljudskom organizmu. Kako BiH još nema mogućnosti izolacije mikroorganizama, kojom se i postavlja dijagnoza, ovisno o novcu, ona se radi u Zagrebu ili Beogradu - kaže epidemiologinja iz ZJZ FBiH u Mostaru dr. Jelena Ravlija. Epidemiju je izazvao virus, a ne bakterija, te je bolest označena kao benigna i sto posto izlječiva.

- Uvjetno rečeno, to je blaži upalni oblik mekih moždanica. Javlja se sezonski, na udaru su djeca u kolektivima. Vrhunac doživljava ljeti, česta je i u ranu jesen. Prenosi se prljavim rukama, fekalijama, zagađenom hranom, vodom, rjeđe kihanjem i kašljanjem zaraženog. Treba izbjegavati kupanje, posebno u gradskim bazenima i drugim stajaćim vodama, divljim plažama, koji se neredovito održavaju i ne dezinficiraju. Opasne su i nečiste tekućice - kaže dr. Ravlija.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi idemo za mjesec dana na vikend u Sarajevo. Ovo me sad zabrinjava!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Matilda, nemas se cega bojati, sve dok se ne kupate u gradskim bazenima...

ima slucajeva meningitisa, ali nista vise nego bilo koje druge godine, samo je eksponiranost u medijima nesto veca.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tako sam si nekako i mislio, meningitis je samo naziv za cijelu hrpu kojekakvih boleština koje uzrokuju upalu moždane ovojnice, a nisu baš sve gadne...

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo mene javljam se iz Sarajeva i moj bebac je ziv i zdrav.
    I bas kao sto je vec receno...meningitisa ima kao i uvijek samo sto je ove godine to malo vise popracemo medijima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najnovije:

----- Forwarded by Shelley Deeks/HC-SC/GC/CA on 2005-06-21 08:33 AM -----

GPHIN!
    <smtp@gphin.net> To:
    cc:
    2005-06-21 08:10 Subject: en / Viral
    meningitis epidemic spreads in Bosnian town
    AM

This is an automated alert from the GPHIN System, please do not reply to this e-mail.

The following article is brought to your attention and may require action on your part:

Unique ID: 507058
    Received Date: 21 Jun 2005 12:10:03 GMT
    Publication Date: 21 Jun 2005 12:06:27 GMT News Provider: Manual Feed News Source: Today online
    Title: Viral meningitis epidemic spreads in Bosnian town Article Text: Another nine cases, including eight children, of the potentially deadly viral meningitis have been reported in Bosnia's northern town of Banja Luka since Friday when authorities proclaimed an epidemic.
    "Since Friday, we have another eight children, up to eight years old, and one 32-year-old man infected with viral meningitis," a hospital official said Monday. A total of 33 patients, of whom only one is an adult, have been recorded, with other patients being children aged between four and eight. They were infected with viral meningitis in central Banja Luka and surrounding villages. Of them 24 patients were still in hospital on Monday, while others were sent home after receiving hospital treatment. The health authorities last Friday said there was an epidemic of viral meningitis in Banja Luka. The first case was reported two weeks ago. Meningitis, which often affects small children, is a serious disease in which the tissues enclosing the brain and spinal cord become infected and swollen, and it can be fatal if not treated properly. It is spread by direct contact with droplets from the noses and mouths of infected people. ? AFP Another nine cases, including eight children, of the potentially deadly viral meningitis have been reported in Bosnia's northern town of Banja Luka since Friday when authorities proclaimed an epidemic. "Since Friday, we have another eight children, up to eight years old, and one 32-year-old man infected with viral meningitis," a hospital official said Monday. A total of 33 patients, of whom only one is an adult, have been recorded, with other patients being children aged between four and eight. They were infected with viral meningitis in central Banja Luka and surrounding villages. Of them 24 patients were still in hospital on Monday, while others were sent home after receiving hospital treatment. The health authorities last Friday said there was an epidemic of viral meningitis in Banja Luka. The first case was reported two weeks ago. Meningitis, which often affects small children, is a serious disease in which the tissues enclosing the brain and spinal cord become infected and swollen, and it can be fatal if not treated properly. It is spread by direct contact with droplets from the noses and mouths of infected people. ? AFP

[code][/code]

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo najnovije. Sad mi frendica poslala mail. Samo da naglasim da nije bakterijski nego virusni meningitis ali jos uvijek traje.

GPHIN!
    <smtp@gphin.net> To:
    cc:
    2005-07-11 08:28 Subject: en / Meningitis
    epidemic in Bosnian Serb capital soars to 66 - health
    AM official

Unique ID: 541318
    Received Date: 9 Jul 2005 14:21:27 GMT
    Publication Date: 9 Jul 2005 13:58:30 GMT News Provider: Factiva News Source: BBC Monitoring European
    Title: Meningitis epidemic in Bosnian Serb capital soars to 66 - health official

Article Text: Text of report by Bosnian Serb news agency SRNA Banja Luka, 9 July: Over the last 24 hours, three new patients suffering from meningitis have been admitted to the Banja Luka-based Infectious Diseases Clinic, clinic spokesman Marko Radoja has confirmed to SRNA.
    He said that this brings the number of cases with the illness so far to 66,
    17 of which are still being hospitalized while the rest of them have been discharged to receive medical treatment at home.
    According to him, the number of new patients who are diagnosed with the symptoms of the disease means that the epidemic, which was declared in Banja Luka on 16 June, is not abating.
    Doctors at the Infectious Diseases Clinic have been awaiting to receive from Italy the result on the type of virus which is causing the illness.
    Source: SRNA news agency, Bijeljina, in Bosnian/Croatian/Serbian 1118 gmt 9 Jul 05

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ma ovo je katastrofa
    ja sam vec pocela da se brinem iako je banjaluka daleko i iako ima meningitisa oduvijek ali nekako me vec jeza pocela hvatati

mi se ne krecemo nigdje gdje su velike guzve, ne diramo nista sto bi moglo biti prljavo itd itd ...ali virus je virus....nikad se ne zna

stvarno senisam brinula ranije ali nekako mi vec muka od ovoga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vec dugo se drzi u Banja Luci i nema naznaka da ce se prosiriti u Sarajevo. U pitanju je serozni meningitis i nisam cula da je do sada neko umro sa podrucja Banja Luke. Hocu reci, bice da je neki laksi oblik. No sikiriki!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •