Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Bolovanje zbog njege djeteta

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Bolovanje zbog njege djeteta

Zanima me da li stvarno imam pravo na 100% place do prve 3 godine zivota djeteta dok sam na bolovanju zbog bolesti djeteta?

zlatokosa avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da, ako ti se mrvica razboli i ostaneš na bolovanju ništa ti se ne skida od plaće-ko da radiš!!! (do 3. godine)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala!

Ma stalno smo na bolovanju (ah, te jaslice) a nisam sigurna da je moj poslodavac upucen u taj zakon!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bolovanje radi njege osigurane osobe - djeteta do navršenih 3 godine starosti
    Pravo na naknadu plaće traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 40 radnih dana.
    Potrebu duljeg bolovanja određuje liječničko povjerenstvo Zavoda.
    Uvjet za ostvarivanje prava je da osiguranik živi s djetetom u zajedničkom kućanstvu.
    Pod zajedničkim kućanstvom smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji.
    Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu.
    Od prvog dana obračunava ju i isplaćuje poslodavac, ali na teret sredstava Zavoda, s time ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.
    Pod djetetom se smatra osim vlastitog djeteta i posvojeno dijete, pastorče, te dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne skrbi osiguraniku povjereno na čuvanje i odgoj.
    Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku za vrijeme dok se nalazi na godišnjem odmoru, odnosno plaćenom dopustu.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Bolovanje zbog njege djeteta

Citiraj koksy prvotno napisa
    Zanima me da li stvarno imam pravo na 100% place do prve 3 godine zivota djeteta dok sam na bolovanju zbog bolesti djeteta?
    Odgovor: Da, imaš pravo na 100% tvoje plaće, ali DO MAKSIMALNO 4.250 kuna.
    Drugim riječima, pod pretpostavkom da ostaneš sa djetetom kući cijeli kalendarski (obračunski) mjesec, nećeš dobiti više od 4250 kuna, odnosno ako ti je plaća manja od tog iznosa dobit ćeš iznos svoje plaće.

Ista stvar, drugi primjer, ako ostaješ doma npr. 15 dana, a 15 ćeš biti na poslu, od poslodavca ćeš primiti plaću za tih 15 dana, a od HZZO-a naknadu za bolovanje za preostalih 15 dana (s time da ako ti je plaća veća od 4250 kuna, ta polovica će iznositi otprilike 2125 kuna).

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a što je s njegom djeteta starijeg od 3 god?
    koliki dio plaće se onda dobije?

i drugo pitanje,malo OT:
    koliki dio plaće se dobiva kad si na vlastitom bolovanju (zbog sebe)?

hvala

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako je djete starije od 3 godine, dobiva se samo 70% osnovice koja iznosi 4.257 kn.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tami25 prvotno napisa

i drugo pitanje,malo OT:
    koliki dio plaće se dobiva kad si na vlastitom bolovanju (zbog sebe)?

hvala
    Naknadu za bolovanje zbog vlastite bolesti isplaćuje poslodavac (do 42 dana) i iznosi najmanje 70% iznosa plaće (ostalo je regulirano Pravilnikom o radu ili Kolektivnim ugovorom).

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

aha, ok. thank you

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam sa porodiljskog isla na bolovanje za njegu djeteta do 3 godine, pa me zanima sto se uzima kao osnovica za izracun naknade-porodiljna naknada ili placa koju sam imala prije porodiljnog i za koji period?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

podizem, jel nisam dobila odgovor u hzzo-u. citala sam na njihovim stranicama. tamo pise da je osnovica ono sto je isplatio posalodavac ili je isplacena na njegov teret, sto porodiljski nije. dakle, ja zakljucujem da mi se prosjek racuna po placi prije porodiljskog. meni su u firmi iisplatili kao da je osnovica porodiljski, pa se pitam dal su me mozda ostetili. ak neko zna...

ovo je pejstano sa stranica hzzo-a:

Koji je prosječni iznos plaće mjerodavan
    Prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Što se u tom slučaju smatra plaćom
    Redovna mjesečna plaća osiguranika, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen.
    Osobama koje pružaju njegu i pomoć HRVI Domovinskog rata, umjesto plaće, u obzir se uzima novčana naknada koja im se isplaćuje

jel zna neko?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se bolovanje nastavlja odmah iza porodiljnog, odnosno ako nemaš isplata plaća u međuvremenu - prosjeka nemaš. naknada je minimalna.
    poslodavac tebi može isplatiti i više (što je npr. "prosjek s porodiljnog"), time ti ide na ruku i to ne bude mogao refundirati od hzzo-a. refundacija će mu biti odobrena prema iznosu 831,50 kn za cijeli mjesec.

inače, kad se prosjek ne može izračunati postoje i odredbe o "pripadajućoj plaći", ali one se odnose samo na bolovanja na teret poslodavca, a ne i na bolovanja na teret hzzo-a.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Recite mi kakva je procedura kod otvaranja bolovanja zbog bolesti djeteta ? Da li treba kakva potvrda od pedijatra ?
    Mali mi je prehlađen i bili smo kod pedijatra ali nisam dobila nikakve papire , a htjela bi ostati s njim doma da nije s bakom .

Hvala

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

koliko znam pedijatrica ti mora napisati papir koji nosiš svojoj doktorici koja ti na osnovu toga daje doznake

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, trebaš tražiti pedijatra, "potvrdu za mamu za bolovanje" i s time ideš općem doku, pa ti on piše potvrdu o "privremenoj nesposobnosti za rad", koju u roku od tri dana, moraš dostaviti poslodavcu (ovaj dio me uvijek živcirao, ako sam nesposobna za rad, ne mogu niti doći do posla ).

A kad ideš na kontrolu pedijatru, zatvaraš bolovanje kod općeg doka, koji ti daje doznake za dane kad si bila s djetetom

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja ne razumijem to s plaćanjem - znači ako netko ima npr. plaću 7, 8 itd. tisuća kuna, i ode mjesec dana na bolovanje zbog djeteta mladjega od tri godine, može dobiti maksimalno 4.250 kuna? A zbog djeteta starijega od 3 god. oko 3 tis. kuna? Čak i ako ima plaću, npr. 10 tis. kuna? Nekako mi se čini da nije tako, inače bi se mame koje znam na to već požalile, a kažu da im se odbije za tjedan dana "oko 300 kuna od plaće".

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

mislim da je ovih 4250 kn max koliko dobiješ od hzzo-a a ostalo ti isplaćuje poslodavac (razliku), ali pretpostavljam da to mora biti definirano u kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu. ili sam u krivu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mmmama, tako je u slučaju da su cijeli mjesec na bolovanju i onda se svi sati obračunavaju prema HZZO satnici
    no obično nisi cijeli mjesec na bolovanju, znači samo za one dane/sate kad si na bolovanju uzima se satnica od HZZO ukoliko je tvoja viša

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo što dady spominje je nevezano od HZZO, neke firme isplaćuju tu razliku, i to je definirano kolektivnim ugovorom
    ti radnici mogu dobiti istu plaću kao da su radili jer im firma pokriva razliku ili dio razlike

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •