Fil:
1 tegla višanja
375 ml mlijeka
1 paketić pudinga od vanilije
300 gr milerama
Preljev
250 ml soka iz kompota
1 čajna žličica šećera
1 paketić crvenog preljeva za torte
Priprema:
1.
Pećnicu ugrijati na 180
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka i rasporediti po plehu. Peći cca 30 minuta, izvaditi, ostaviti u formi da se hladi a pećnicu ostaviti uključenu.
2.
Višnje ocijediti i raspodijeliti po tijest a 250 ml soka odvojiti za preljev
Skuhati puding i mlijeko i kad je kuhano dodati mileram i umiješati u vrući puding. Dobivenu masu namazati po višnjama i na istoj temperaturi peći još cca 25 min. Tada otvoriti pećnicu i kolač ostaviti još 10 min, nakon toga kolač ohladiti.
Ja sam u ovo dodala jo žlicu dvije šećera.
3.
Preljev pripremiti po recepturi i raspodijeliti po kolaču.
i još nešto, navedene količine su predvidjene za okrugli pleh za trorte a ja sam radila u standardnom plefu za kolače mislim da je on 30cmx40cm.
i kad se ohladi super se reže
A ja sam juče pravila neki starinski kolač sa višnjama, ali kako su meni svi sa višnjama omiljeni, ovaj sam nazvala Oblak sa višnjama, jer je sav tako lagan i vazdušast i slatkast, pa kada se ta lakoća prožme sa kiselkastim višnjama, nema boljeg osveženja i lakšeg deserta nakon finog nedeljnog ručka.
Ja sam ga pravila u plehu srednje veličine (25 x 35 cm), a ide ovako:
OBLAK SA VIŠNJAMA
Umutiti 7 žumanaca sa 7 kašika šećera, pa u to postepeno dodavati 7 ravnijih (ne u vrh pune) kašika brašna, 3 kašike ulja i 3 kašike mleka i na kraju lagano umešati u to sneg od 4 belanca.
Očistiti i ocediti višnje (meni je trebalo oko 300-400 grama ne znam tačno i uz to, koristila sam smrznute španske višnje), a u pleh staviti masni papir za pečenje ili običan papir namazati margarinom i po njemu gusto posuti višnje i preko njih ravnomerno izliti testo.
Pleh staviti u pećnicu da se peče nekih 15-ak minuta na 175°C. Proveriti štapićem da li je testo pečeno. Rernu smanjiti na 100°C, a još bolje ako može da se uključi samo gornji grejač, da se kasnije, već pečeno testo ne bi isušilo.
Kad bude gotovo, izvaditi biskvit da se malo prohladi, pa ga prevrnuti na tacnu preko koje ste stavili opet masni papir (sad će višnje doći gore, a testo dole) i vratiti u pleh u kojem se peklo. Papir ovde služi da bi se biskvitom lakše manipulisalo. Papir svakako sada ne treba da se nađe u plehu zajedno sa biskvitom.
Preko biskvita, tj. višanja premazati čvrsto umućen šne od preostala 3 belanca i par kašika šećera (4-5). Odgore još prstima posuti malo kristal šećera i vanil šećera i vratiti u rernu da se belanca prosuše.
Pleh treba da bude u rerni još nekih 20-30 minuta, a može i duže, ko voli da belanca odgore krckaju.
Šećer će se blago karamelisati, tako da će se po belancima uhvatiti kao rosa od šećera, tako da se kolač ne dekoriše ničim, jer jako lepo izgleda.
Kada se potpuno ohladi, seći ga na kocke i služiti.