Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Tablica dohrane (ili prehrane?)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Tablica dohrane (ili prehrane?)

Prije se govorilo o nekoj tablici dohrane (ili prehrane) beba starijih od 6 mjeseci...
    Ima li netko tu tablicu pa da mi ju pošalje mailom ili da stavi na forum?

Hvala.

Početno

:lol: Situacija je slijedeća...
    Moje je ime Vanja i mama sam 6-mjesečne bebe Ise.
    Moram ti priznati da sam i ja poprilično zbunjena s tom nesretnom dohranom, čak i nakon razgovora s pedijatricom.
    Ja imam tablicu dohrane po mjesecima iz časopisu Bebe - dječja kuharica (ako kuhaš sam), zatim iz brošure (kršitelj koda)i te na kraju i šalabahter ****-a za njhove kašice.

ČASOPIS BEBE

1. kad beba napuni 6 mjeseci može jesti sljedeće proizvode (naravno miksane):

MARELICE
    BRESKVE
    ŠLJIVE
    TREŠNJE

MRKVA
    KORABICA
    ŠPINAT
    BLITVA
    TIKVICE

ULJE-MASLINOVO I SUNCOKRETOVO
    MARGARIN

7 MJESECI

KUPINE
    JAGODE
    BOROVNICE
    MALINE

KRUMPIR
    MAHUNE
    BROKULA
    BUĆA

PŠENICA
    JEČAM
    RAŽ KAO KRUPICA

BIJELO MESO: PILETINA, PURETINA
    JANJETINA

KEKSI - PETIT BEURRE

8 MJESECI

SVJEŽI KRAVLJI SIR
    SKUTA

LIMUN
    NARANČE
    GREJP

KRUH
    DVOPEK

PASTRVA
    BIJELA RIBA

TELETINA
    KUNIĆ

MASLAC

9 MJESECI

JOGURT
    KISELO MLIJEKO

GRAŠAK
    REPA
    RAJČICA

TJESTENINA

ŽUMANJAK

10 MJESECI

VRHNJE

KUPUS
    KELJ
    PORILUK

TAMNO MESO PILETINA I PURETINA

PUDING

11 MJESECI

MLJEVENO KOŠTUNJAVO VOĆE

MJEŠANE ŽITARICE
    DOJENAČKI MUSESLI

JUNETINA
    GOVEDINA

PERŠIN
    ČEŠNJAK

ČOKOLADA U PRAHU

12 MJESECI

LEĆA
    GRAH

PLAVA RIBA

BJELANJAK

SLADOLED

NAKON 12 MJESECI

TVRDI SIREVI
    TOPLJENI SIREVI

MUESLI ZA STARIJU DJECU S MJEŠANIM VOĆEM

SARDINA

SVINJETINA - U MANJIM KOLIČINAMA

SOL I ZAČINI U MALIM KOLIČINAMA

SUHOMESNATI PROIZVODI I SLANINA U MALIM KOLIČINAMA

SLATKIŠI U MALIM KOLIČINAMA

Naravno da ova tablica ima odstupanja od recimo informacija na ****-ovim i (kršitelj koda)ovim kašicama (kod njih je nešto ranije, a nešto kasnije)

Nadam se da sam ti malo pomogla.

Veliki pozdrav !!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super si! Hvala ti.
    Ja bih najradije da mi netko prepiše "dijetu", tj. u ponedjeljak neka jede mrkvu za ručak, za večeru žgance; utorak- piletina s brokulom, večera - keksi ... itd.
    Jedva smišljam što ću kuhati za nas starce, a još kada budem injoj morala izmišljati i slagati ... Najradije bih da doji dok ne krene u školu!

imia

Početno

Vrijeska imam ja tablicu, vec sam slala nekim mamama. Javi mi e-mail adresu, pa cu ti poslati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrijeska, bolje je da ti navedu pojedinacne namirnice, nego cijeli meni. Ionako dijete moras privikavati jednu po jednu namirnicu, a kada ga priviknes na sve i samoj ce ti na pamet pasti razne kombinacije hrane.

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da prvih mjesec-dva ne moraš puno briniti, jer ti to ide ovako nekako:
    Prvo uvedeš jednu namirnicu, pa ju furaš par dana (3-7). Pa uvedeš drugu namirnicu isto furaš nekoliko dana. Pa ih možeš kombinirati. Pa uvedeš treću na isti način, itd.
    A sve to samo za jedan obrok. Drugi obrok se preporuča uvesti tek nakon što dijete u potpunosti prihvati prvi. Mislim da je malo klinaca kojima je trebalo manje od mjesec dana.
    Tak da ćeš prvih mjesec dva vjerojatno vrtit mrkvu, rižu, krompir, žgance i sl.

Osim toga, mislim da je važnije postaviti pitanje s kojom hranom pričekati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemoj bas davati spinat i blitvu tako rano. Negdje su preporuke da se daju tek s godinu dana. Zasto? Stajanjem nakon branja u blitvi i spinatu nitrati oksidiraju u nitrite koji su stetni za zdravlje.
    Zato je izmedju ostalog bolje davati djeci kupovnu kasicu od spinata a ne domacu od spinata s placa.
    Najbolja solucija je odgoditi spinat ili davati onaj iz vrta i to odmah nakon branja skuhati.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam u tablici pronašla banane. Kad se one dodaju i kako (čula sam da ih neke mame kuhaju na pari u kori)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Banane su bile jedna od prvih namirnica koje smo davali, mislim od voca. Prvo su isle jabuke, pa banane.......i banana je bila jedino sto je zaista odmah zavoljela

imia

Početno

Kod nas su banane bile prvo voce koje sam dala, sirove. Ispocetka sam ih protisnula kroz cjediljku, kasnije sam miksala, sad ju zgnjecim s viljuskom.

imia

Početno

Sad sam isla pogledati tablicu koju ja imam. Kaze banane od 5 mjeseci, dakle ako se pocinje dohrana sa 6, moze odmah.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad jabuka? zganci? riza?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Može jedno pitanje,što su žganci? I kako se to sprema,je li to što u nas zovu pura?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Martha mozes to sve na pocetku dohrane. O tebi ovisi hoces poceti s vocem, povrcem ili zitaricama.
    Neki kazu da je mozda bolje ne ici prvo s vocem jer postoji mogucnost da dijete koje prvo zavoli slatke okuse nece kasnije htjeti one bljutavije od zitarica ili pojedinog povrca. Na voce postoji kao veci rizik od alergija.
    Mi smo prvo isli s vocem, nismo imali nikakvih problema. Vazno je samo ovo sto kobila kaze, jednu po jednu namirnicu davati po nekoliko dana. U pocetku ne moras ni pretjerivati s kolicinom. Zlica dvije, tri je dosta za pocetak.
    Samo bi jos rekla da masnoce, sol i zacini za djecu do godine dana nisu potrebni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, znaci moze sve to... zganci (pura) se delaju mekanije pretpostavljam, a riza sluzavo? to sa vocem sam cula pa bih zato radije prvo na zito i povrce...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andromeda da to su zganjci pura

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kako cu mu pripremati puru ? Na mlijeku za bebe ili na normalnom mlijeku ? tj. kako je pripremam i nama i koliko puta tjedno se moze davati ? Unaprijed velika HVALA na odgovorima !!

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja to uvijek pripremam na vodi, bez ikakvih dodataka (neki kasnije dodaju sol i margarin i sl.), naknadno sam u početku dodavala malo svog mlijeka. S negdje oko 11 mjeseci počela sam mu u puru stavljati jogurt ili kiselo mlijeko, a tako radimo i dan danas

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja danas mom Luki dala prvi put normalni jogurt.Pojeo ga je za 2 min. Cula sam da se moze poceti davati oko 7mog mjeseca a i citala sam na par stranica na internetu.
    Po rodinoj tablici ne ide prije 9tog.
    Sta vi mislite o tome ?

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kada se može davati cvjetača?Moja sestra je svom malom koji ima devet mj. davala voćni joigurt,mislim da Frutissimu i mali je to smazao kao od šale.Ja ne znam da li ga dati ili ne...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da se preporuke o uvođenju različitih namirnica jako razlikuju od zemlje do zemlje i od doktora do doktora i da su stvar tradicije u nekoj zemlji. Na primjer, kod nas je mrkva apsolutno prva namirnica koja se preporučuje za uvođenje dohrane, a u USA mrkvu uopće ne preporučuju radi nitrata u zemlji. Drugo, mislim da se tablice dohrane (kao ona u knjižici Moja prva godina) pišu na temelju toga koje se povrće (na primjer) smatra lakše a koje teže probavljivim, a to je opet posve individualna stvar. Tako da to hoćeš li cvjetaču davati sa šest ili osam mjeseci po mom mišljenju i nije previše važno. Ono što je važno je da se izbjegavaju namirnice koje su česti alergeni - pa se zato jogurt kod nas preporučuje uvesti kasnije, jer je dosta ljudi alergično na kravlje mlijeko ili ima intoleranciju na laktozu. Ja sam ranije uvela jogurt jer mi je dijete na adaptiranom mlijeku koje ne voli jesti, pa sam na neki način morala osigurati mliječne obroke. No onaj tko doji uopće nema razloga davati drugu mliječnu hranu. Što se tiče voćnog jogurta stvarno ne vidim razloga zašto bi ga se davalo djetetu, jer u njemu ima šećera, voće koje se za njega koristi je upitne kvalitete, vjerojatno ima i raznih pojačivača okusa itd. Meni se čini bolje sam pomiješati voće i obični jogurt i to dati bebi, pa čak ako to ne želi jesti dodati malo šećera (ili npr. rižinog slada) - i ta opcija mi se čini bolji izbor od kupljenog jogurta.

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala,Mima.Cvjetaču imam iz eko uzgoja pa ćemo je polako probati a sa jogurtima sam ionako mislila pričekati jer je bilo problema sa probavom kad bih ja pojela nešto veću količinu mliječnih proizvoda.Naime,dojimo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •