Results 1 to 47 of 47

Thread: Mak-opasan?

  1. #1
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default Mak-opasan?

    planirala sam malom dati makovnjaču,već je jeo peciva onako posipana sa makom i nije bilo problema.no,jedna teta,inače doktorica opće prakse po zanimanju,mi je rekla kak je ona svojoj klinkici svojedobno (kad je imala mislim 13,14 mjeseci) dala makovnjače i mala joj je pala u komu na 3-4 dana. :shock: radili su sve pretrage,nije alergija ili boleština,baš je kao 99% od maka.i sad,nije meni turska sila to davati,briga me za mak ako je štetan u toj nekoj količini,no zanima me od kad je onda siguran i u kojoj količini.nisam na netu našla da to može tak drastično završiti. :?

  2. #2
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Mak je opasan, sadrži opijate. Posebno je opasan za djecu, zbog nezrelosti organizma. Djeca ne b trebala jesti ništa sa makom, a i odrasli bi trebali umanjiti makovnjače. Kad odrasla osoba pojede makovnjaču, test na opijate je pozitivan!

  3. #3
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    opijum se radi od određene vrste maka

  4. #4
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    a mi se jutros natrpali makica
    Mislim, nije mak jedini prirodni opijat kojeg konzumiramo u hrani?
    Ovako malom djetetu bi valjda i izbjegavala davati, ali svojima ne.

  5. #5
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    SVAKI mak sadrži opijate, neki manje, neki skroz

  6. #6
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    zato ja volim makovnjaču

    lasice, pričekaj do škole

  7. #7
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    uh, a ja kad sam dobila od sveki makovnjaču i orahnjaču mislila sam da je za malu (16mj) manje zlo mak od oraha jer je orah alergen sreća mm me spriječio (ajde jednom sam ga poslušala). Dali smo joj malo tijesta bez nadjeva, tek toliko da ne ciči dok jedemo.

  8. #8
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    ništa onda.onda bum je ja pojela. samo ovo za pozitivan test jel to zaistač?mislim,ja se bavim profesionalno sportom,pa ono...da ne bi bilo....mada sumnjam da bi netko posumnjao da se natjecatelj prije trke nakljukao uspavljujučih sredstava.. 8) hmm...

  9. #9

    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    1

    Default

    Ljudi,dajte ovo pobrisite o tome kako je mak zabranjen za bebe i djecu sa smrtnim ishodima

    Ljudima stvarate stravicne šokove za bezveze

    Jucer zavrsili na hitnoj jer se potrefila upala uha,a pojelo se mrvicu maka

    Sestre na KBC REBRU se skoro smijale i rekle da je mogla pojesti kilu maka da joj nista nebi bilo

    Premrla sam od straha zbog ovakvih naklapanja za bezveze

  10. #10
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    pa ne bih bas tako olako pristupla maku. ja ga obozavam, ali obozavam.

    i cesto ljudi za smiriti prestrasene roditelje kazu tako nesto. i od mrvice maka mozda nece biti nista bebama, ali ipak bi ga trebalo uvesti polako, lagano i s oprezom.

  11. #11
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,635

    Default

    Testovi na drogu pokazuju pozitivan rezultat ako se namlatiš kolača od mama.

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Istina, mak nije bezazlen. Naravno da ne treba raditi drame oko mrvica, ali treba ipak pripaziti.

    Ja se sjećam priča svoje bake i prabake kako su prije puuuno godina žene na selu davale djeci čaj od makovinja (osušenih glavica maka) da spavaju dok one rade na polju. Strašno.... pretjeraš s količinom i uspavaš dijete za sva vremena. Ja svojima nisam davala jesti kolače s makom baš rano. Ne znam točno, imali su svakako više od 2 godine, bliže 3. I nisam dala da se prejedaju, jer mlađi je obožavtelj.

  13. #13
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,635

    Default

    Ne pretjeraš i učiniš ga ovisnikom o opijatima i poremetiš mu neuronske veze. Još gore.

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Ma užas u svakom slučaju.

  15. #15

    Default

    što znači biti oprezan?
    što znači namlatiti se kolača od maka?
    koja količina?

  16. #16
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,635

    Default

    Spečem tepsiju kolaca od maka (onaj u koji ide 200g mljevenog maka) i odma pojedem trećinu.

  17. #17
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,168

    Default

    Je ali razlika između tebe i djeteta je podosta, ali ipak malo smanji i podijeli s drugima

  18. #18
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    što znači biti oprezan?
    što znači namlatiti se kolača od maka?
    koja količina?
    alex na pecivu mak me ne bi uzrujavao, ali makovnjaca i to par snita kod djeteta (do dvije god) vjerujem da bi. no uopce se ne mogu sjetiti da su moji jeli u to doba mak ili makvnjacu.
    pod makovnjacom smatram domacu punu fila, ne kupovnu.
    ali ipak reci da mak je totalno bezopasan je ipak malo hrabro. ali shvacam tvoje pitanje. kolicina je bitna. no vec dugo nisam u dohrani, pa mi se sve to cini dalekim.

  20. #20
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    i sad se sjetih, moja baka je u vrtu imala par makovih cvijetova. I jedan dan joj je policija dosla na vrata zbog njih a ona je samo voljela cvijet maka, nije mi nikad pripremila makovao mlijeko ali makovnjaca joj je bila kao i rezanci s makom.

  21. #21
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,168

    Default

    mi smo doma imali makove, a i u polju smo ih stalno skupljali, nama nije došla policija, očito da to nikom na mom brdu nije smetalo

  22. #22
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,635

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Je ali razlika između tebe i djeteta je podosta, ali ipak malo smanji i podijeli s drugima
    Nisam ja nešto oprezna. Dala bih maloj od dve i pol kocku, ali nisam dugo radila. Joj što mi se jede makovnjača sada.

  23. #23
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    i sad se sjetih, moja baka je u vrtu imala par makovih cvijetova. I jedan dan joj je policija dosla na vrata zbog njih a ona je samo voljela cvijet maka, nije mi nikad pripremila makovao mlijeko ali makovnjaca joj je bila kao i rezanci s makom.
    cijela ova tema me jako zbunjuje
    ali ovaj dio pogotovo, jesu to neki drugi cvjetovi doli obični divlji mak koji raste posvuda?

  24. #24
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    crveni nije bio, bio je onako roza purpuran. e sad jel to neki posebni ne znam, ali policija je fakat bila

    mozda je dosla jer nisu bili crveni makovi, jelte a o njima se pjavalo u onoj prethodnoj drzavi. dakle mozda je korektnije napisati milicija, a ne policija
    Last edited by spajalica; 29.01.2018 at 10:38.

  25. #25
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,168

    Default

    konzumni je plavi mak https://www.google.hr/search?q=mak+p...S6qfbh2ByKhBM:

    a u pjesmi opjevan crveni https://www.google.hr/search?q=mak+p...S6qfbh2ByKhBM: jako popularna u kraju iz kojeg sam ja

  26. #26
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Konzumni mak se smije uzgajati na jako ograničenoj kvadraturi, tipa 4 m2 po osobi (ne znam točno), upravo zbog toga što se od njega radi opijum i ostali derivati.

  27. #27

    Default

    a zato ja tako mak volim :potencijalni ovisnik:

  28. #28
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Sjecam se tog maka, uzgajala ga je bakina prva susjeda, cvijet nije bio plave boje, odnosno ne mora biti plave boje, bitno je da jee to pitomi mak, odnosno da je ona cahura sa sjemenom velicine sake. I ja ga volim jako. Rezanci s makom su mi zakon.

  29. #29

    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3,878

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    konzumni je plavi mak https://www.google.hr/search?q=mak+p...S6qfbh2ByKhBM:

    a u pjesmi opjevan crveni https://www.google.hr/search?q=mak+p...S6qfbh2ByKhBM: jako popularna u kraju iz kojeg sam ja
    Plavi mak je ukrasni, himalajski mak, on se ne jede koliko znam, bar ne kod nas.
    Konzumni mak, koji se gaji za jelo i opijum je Papaver somniferum ("somniferum" znači "donosilac sna ):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Papave...pium_poppy.jpg_

    A crveni mak, to je sasvim druga vrsta, poljski i njivski korov, kod nas to zovu bulka (to je taj iz pesme ) i ne jede se: Papaver rhoeas: https://en.wikipedia.org/wiki/Papave...papaver_3a.jpg
    Mojoj baki je u ranom detinjstvu njena mama skuvala čaj od maka. Tri dana nisu mogli da je probude. Srećom, probudila se, i celog života je bila i ostala bistra i izuzetno zdrava, poživela skoro 90 godina. Eto, ko je preživeo sopstvenu majku u to vreme, tog ništa nije moglo da ubije :D.

  30. #30

    Default

    kako radiš te rezance?
    ja volim jako valjuške sa orasima i šećerom, rezance s makom nisam nikad jela
    a imam osjećaj da bi mi se jakooo dopali

  31. #31
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Pa to ti je ista priča,samo valjuške ili rezance ne posipavaš orasima nego makom, mljevenim. Ja dobijem žgaravicu od oraha, mak mi je puno bolji. Po pravilima bi trebalo kuhanu i dooobro ocijeđenu tjesteninu preliti rastopljenim maslacem, pa posipati mljevenim makom i štaub šećerom. Može se dodati vanilin šećer ili cimet. Moj stariji bi stavio vrhnje....Dobar tek!

    Uostalom, Đoko Balašević je davno rekao sve o tome...
    Last edited by Peterlin; 29.01.2018 at 18:37.

  32. #32
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Zakasnila sam s editiranjem. Evo Đokinih rezanaca s makom: https://www.google.hr/url?sa=t&sourc...N8ZFOD4xbU2nov

  33. #33
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Aleks, il napravi rezance, one siroke, sama, ili kupi neke sto "domacije".

  34. #34
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Tko je u Zagrebu, preporučujem pitu s makom u pekari Dinara. Ogroman komad, kao dva normalna komadića pite za 4 kune, bogati slasni nadjev od maka, mljac.

  35. #35
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    Kao sto napisase marta i peterlin. Samo basic. Bez cimeta, vrhnja i sl.
    Njamiiiii

  36. #36
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    A makovnjacu ja preporucam u restoranu K grgasovoj spilji. Samoborcima je blizu. Fantasticna je.

  37. #37
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    kako radiš te rezance?
    ja volim jako valjuške sa orasima i šećerom, rezance s makom nisam nikad jela
    a imam osjećaj da bi mi se jakooo dopali
    mislim da bi ti se dopali više od rezanaca s orasima
    moj muž prokuha mlijeko s vanilin šećerom, ukuha mak i doda malo maslaca, a umjesto rezanaca skuha fusille (svrdla) pa se fila fino sljubi s tjesteninom

  38. #38

    Default

    koliko čega?
    barem otprilike
    za prvi put
    poslije ću odoka i po ukusu
    "koliko pita"
    ali za prvi put
    za 3 osobe dobra zuba

  39. #39
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,168

    Default

    Trebalo bi biti rjeđe nek za makovnjacu, za nju ide 2dcl mlijeka na 200gr maka

  40. #40
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    koliko čega?
    barem otprilike
    za prvi put
    poslije ću odoka i po ukusu
    "koliko pita"
    ali za prvi put
    za 3 osobe dobra zuba
    nije mi kuhar doma, doći će jako kasno
    pitat ću ga sutra pa ti javim

  41. #41
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    aleks, po ovom receptu:
    https://www.coolinarika.com/recept/939839/

    samo što on nije stavljao toliko šećera, žlicu ili dvije smeđeg i jedan vanilin
    probaj pa javi dojmove

  42. #42

    Default

    Je l možete vi normalno, književno, izgovoriti “rezanci s makom”?
    Ja ne mogu, zavlačim po vojvođanski .

  43. #43
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    ne znam. s obzirom da za rezance s makom znam dulje nego za đoleta, mozda ipak kazem drugacije.

  44. #44
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Je l možete vi normalno, književno, izgovoriti “rezanci s makom”?
    Ja ne mogu, zavlačim po vojvođanski .
    Kod mene se jedu šufnudli z makom, a rezanci sa sirom zapečeni.

  45. #45
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,168

    Default

    zavlačiš bb ako kažeš i rezanci s makom ( jer smo to i nauili svi po vojvođanski)

  46. #46

    Default

    Ma ne samo kad kažem i “i”. Otvorila sam link s receptom i čitam sama sebi “reeeezaaancii smaakom” .
    Ali mi to nismo nikad doma jeli ni spremali, tako da za to jelo praktički i znam samo iz pjesme. Ne znam jesam ikad čula nekog drugog da izgovara to osim doleta. Možda je i jesam, ali mi je ovo totalno ostalo.
    Last edited by Bubilo Bubich; 31.01.2018 at 12:16.

  47. #47
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Obožavam mak, moj mali je izbirljivac pa ga nikad nije probao još (4 godine bude sad)
    Mužu sam rekla da sam naišla na recept za fine rezance s makom, kaže njam i da nek napravim On je to prije jeo i voli.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •