Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Roacuttan

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Roacuttan

Da li ga je netko koristio? Iskustva?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam ga ja koristila,ali moje neke poznanice jesu.Ja se nisam usudila,mislim da je ipak agresivan za organizam.Suši žlijezde lojnice i tako se rješavaju problemi s aknama. Eto onako laički...

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nisam, ali znam osobu koja je.
    Jaako opaka stvar, sa gadnim nuspojavama. Terapiju je započela kad je ispucala sve, ali baš sve alternative. Morala se obavezati da neće niti slučajno ostati trudna 2 god. od završetka terapije (moguća teška oštećenja ploda), redovite krvne pretrage (oštećuje jetru), koža joj je pucala strašno (između prstiju, usnica, nos), koža općenito jako osjetljiva (tuširanje joj je nanosilo bol, kao da ju netko bode, sunce doslovno prži...)
    Terapija je bila uspješna.... ali psihički ju je gotovo dotuklo...

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A što je to?

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

svaki lijek ima nuspojave... moj dermatolog mi je rekao da nije istina za 2 godine, vec 2 mjeseca da ne smijem ostat trudna... I da jako loše glasine kruže o roacuttanu.. Meni malo čudno zvuči da ljudi prošvikaju (neki) tokom te terapije... hm.

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

roacuttan je antibiotik, koji 100% lječi akne, i to nepovratno. naravno da ima nuspojave, kao i svaki lijek, kao suhoća usana, kose... I ne smiješ ostat trudna 2 mjeseca poslije, ali mislim da je strah oko njih malo prenapuhana...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tu sam našla neka iskustva i tako....

http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/2738/index.html

Ali su mi čak i nuspojave oni koji pišu da njihove nisu bile "strašne" malo... :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

http://www.rxmed.com/b.main/b2.pharmaceutical/b2.1.monographs/CPS-%20Monographs/CPS-%20(General%20Monographs-%20A)/ACCUTANE.html

Because of significant side effects associated with its use, isotretinoin should be reserved for patients where the conditions listed above are unresponsive to conventional therapy, including systemic antibiotics. Isotretinoin should only be prescribed by physicians knowledgeable in the use of retinoids systemically. It is recommended that each isotretinoin prescription be limited to preferably a 1 month supply in order to encourage patients to return for their regular appointments.
    Ispod toga su i nabrojane nuspojave, a nisu ni rijetke - i do 25%.. :shock: [/quote]

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

eto, i na tom siteu kažu da nije dokazano za psihološke probleme koji se, navodno pojavljuju, već da se sumnja... hm, hm.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

koliko sam vidjela, generičko je ime isotretinoin i nekakav je oblik vitamina A

http://www.drugs.com/accutane.html
    http://www.medicinenet.com/isotretinoin/article.htm

ima jako puno napisano za moguću trudnoću i isotretinoin, ništa od toga lijepo
    osim toga, opisan je kao lijek zadnje šanse, kad sve ostalo isprobano ne djeluje

to ti je neki dermatolog propisao?

Because isotretinoin causes birth defects, isotretinoin is sold only under a special program approved by the Food and Drug Administration called iPLEDGE. Isotretinoin can only be prescribed by healthcare providers and dispensed by pharmacies registered in iPLEDGE.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

... nuspojave nisu prenapuhane - vidjela sam svojim očima. Pauza od 2 god. je bila 100% sigurnosti radi.
    Usta su joj izgledala kao da ih je netko iskasapio žiletom. Na sunce nije mogla niti pod razno (niti zimi - peklo je). Imala je teškoća sa vidom noću (kokošije slijepilo) - pogotovo pri vožnji auta. Roaccutane je kako sam ja shvatila neka vrsta trovanja A vitaminom - ubija akne ali i šteti organizmu.
    Psihički te dotuku nuspojave - zamisli da ti je sva koža ispucala do krvi pa tako cijelu godinu a uspjeh terapije nije zagarantiran. Patiš iz dana u dan, ljudi ne mogu da ne bulje u tebe, ne znaš je li ti bilo gore sa aknama ili sa roaccutanom, trošiš kile vazelina kojim mažeš čak i nos iznutra i dalje si suh ko barut.... Ne znam kako je izdržala, stvarno.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Uh, drndalica, stvarno neverovatno da je istrajala. Ja bih to odmah prekinula, zvuci grozno. E, sad, ja imam prijateljicu koja nije imala takve nuspojave i uspesno se resila akni. Jeste se uvek zalila na suvu kozu ali daleko od ovoga sto ti opisujes.
    Mislim da je uz strogi doktorski nadzor u slucaju da ne postoje druge opcije lecenja roacuttan ok resenje.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joj, zvuči opako.

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

vađenje krvi je obavezno svakih 8 dana... po ovim tvojim opisima i ja bi prekinula terapiju, jer takva suhoća za mene bi bila neizdrživa.
    Da, na ta me nagovara dermatolog jer kaze da mi nista drugo ne pomaze.. trenutno sam na uriagu, to je kao zadnje, ako ne uspije ona mi predlaže roacuttan.. A najviše me plaše te psihičke smetnje...

leptiric_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i kaže dermatologica da je zajamčeno rješavanje akni.
    A kako je onda bila vani zimi? Nije izlazila iz stana uopće? kako je to riješavala??

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

.. raspitala sam se malo
    Uzimala je roaccutane 7 mjeseci. Razvukli su terapiju u manje doze na duži period tako da lakše podnese nuspojave. Roaccutane sam po sebi ne izaziva psihičke smetnje - nuspojave znaju biti gadne pa to utječe na psihu, samopouzdanje....
    Ugl. najteže je podnosila suhoću kože - naravno da je izlazila van ali bi izložene dijelove mazala sun blockom (faktor 35-40), sve ostale dijelove tijela vazelinom - obilato. Sun block djeluje kao da si glavu stavio u plastičnu vrećicu - koža gotovo da ne može disati. Ako bi vozila noću imala je osjećaj kao da joj je netko bacio pijesak u oči.
    Ona je svemu unatoč zadovoljna sa terapijom. Savjetuje - treba dobro razmisliti i odvagati:
    - prvo probati sve druge mogućnosti, posegnuti za roaccutane kad stvarno ništa ne pomaže i ako su akne zbilja grozne i neizdržive
    - voditi računa o budućoj trudnoći (odgoditi)
    - obavezno koristiti oralnu kontracepciju (morala je potpisati nekakav papir kojim se na to obvezuje)
    - provoditi terapiju u zimskim mjesecima (lakše se podnosi) s time da se računa na to da će koža još neko vrijeme nakon terapije i dalje biti osjetljiva na sunčane zrake (zaboravi sunčanja/kvarcanja)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •