Molim one koji znaju odgovor na ovo pitanje
sto je sa povratom PDVa???
kod kontrolnih UZV-a i poroda?
to nezna ni porezna, ni podobnik,...
Da li je tko imao ovakvu sličnu situaciju te koji su uvjeti da bi se isto moglo staviti u poreznu prijavu?
Molim one koji znaju odgovor na ovo pitanje
sto je sa povratom PDVa???
kod kontrolnih UZV-a i poroda?
to nezna ni porezna, ni podobnik,...
Da li je tko imao ovakvu sličnu situaciju te koji su uvjeti da bi se isto moglo staviti u poreznu prijavu?
Pa normalno da se može priložiti.Radi se o medicinskoj ustanovi, registriarana je u skladu sa zakonom.
Ginekološki pregledi, uzv, porod sve zajedno spada u zdravstvene usluge koje pruža zakonom registrirana medicinska ustanova.Jedina stvar na koju se mora je da račun mora glasiti na primatelja usluge (znači žena, a ne suprug) te da mora biti ispostavljen i ovjeren u skladu sa zakonom.
Na kraju, imamo i "socijalnog" zubara, pa se zubi popravljaju privatno. I takvi računi se priznaju. Ne vidim zašto se ne bi priznavali računi od pruženih ginekoloških usluga?
ps
O ovome se pisalo i prošle godine...pogledaj malo topice.![]()
Tražila sam i dobila povrat poreza za uzv i za one male roze listiće za administrativne troškove što su se plaćali (do 30 kn mjesečno) i za dodatno hzzo osiguranje.
Rozih listića sam nakupila 110 kn i to su mi priznali :D (iako sam kasnije saznala da to trudnice NISU trebale plaćati)
Porod ti spada u zdravstvene usluge s tim da imaš onaj godišnji maximum od 12 000kn (u slučaju da nisi radila ni jedan mjesec u toj godini naravno ne dobiješ ništa jer ništa nisi ni uplatila)
Meni su najnormalnije priznali prošlogodišnje sve privatne preglede (ove godine ih ne mislim ni priložiti jer ionako nisu bitni kad mi već račun od poroda prelazi tu granicu od 12 000kn)
pazi samo što ti piše na računu- ako ti piše smještaj, apartman ili nešto slično, takav račun ne možeš priložiti jer ne spada u izvršenu zdravstvenu uslugu.
kako misliš dobiti povrat PDV-a ?mačkulina prvotno napisa
račun se prilaže uz poreznu prijavu ( račun treba biti na tvoje ime , s
matičnim brojem ) i služi kao porezna olakšica , ali poreza na dohodak , ne PDV-a....
Mislim da se samo krivo izrazila i da je mislila na poreznu olakšicudalmatinka prvotno napisa
Leeeaaa prvotno napisa
i ja mislim da se radi samo o krivom izrazu. Sigurno se radi o povratu poreza na dohodak, a ne i porezu na dodanu vrijednost (teško je vjerovati da postoji neka djelatnost gdje fizička osoba može svoj porod "ufurati" kao vrstu poslovnog izdatka (jedino ako nije osobna reprodukcija registrirana djelatnost..) temeljem kojeg bi se ulazni račun u smislu odredbi zakona o pdv-u.
No, s druge strane zdravstvene ustanove NISU obveznice poreza na dodanu vrijednost.
Ukratko radi se o greškici u mačkulininom postu.
cure,
dxali obavezno treba pisati jmbg?Ja sam SVE pretrage placala sama i uglavnom mi pise ime i prezime, adresa ali jmbg na racunima nigdje!
meni su tražili , prije nekoliko godina....anatom prvotno napisa
Ozbiljno :shock:dalmatinka prvotno napisa
Valjda i to ovisi na kojeg referenta naletiš![]()
mamma san editrala post u skladu sa pravilima ovog pdf-aLeeeaaa prvotno napisa
ja to niš ne kužim??
Računi moraju biti na moje ime i prezime?? jel to?
ova tri pišu 4 dUZV + 4 DVD i CD - 500 kunaRoza prvotno napisa
UZV - 400 kuna
4 D UZV i 4 DVD i CD - 600 kuna
pa to bi trebali priznati?
Ovi računi od ultrazvuka će ti se priznati jer su od ove godine(pretpostavljam da radiš), dosta ti je na njima samo ime (baš gledam svoj obični od pregleda i na njemu ne piše adresa)
mamma san editirala post u skladu sa pravilima ovog pdf-a
ček draga....
ako je meni porod u lipnju i ja se nakon 6 mjeseci npr vratim na skraćeno radno vrijeme... da li mogu prijaviti povrat???
tj do kada se to računa do kraja kalendarske godine 31.12.2009?
mamma san editirala post u skladu sa pravilima ovog pdf-a.
leaaaa...
na UZV računima mi nema JMBG-a....
a na računu za porod treba??
zakaj?
ma čisto kopam po svojim papirima i vidim da mi na ovima od pregleda piše samo ime, a na ovom od poroda sve...ali nema veze jer sam priložila za 2007 samo račune s pregleda koji imaju ime i priznali su mi ih normalno
Ja samo podjsećam na dio iz pravila:mačkulina prvotno napisa
Komplikacije, kao i svako drugo bolovanje, idu ako su medicinski uvjetovani, "štimanje" da bi si osigurali veću naknadu/povrat poreza/whatever nije u skladu sa zakonom.Strogo je zabranjeno postavljanje pitanja i davanje savjeta kojim se izbjegavaju i/ili izigravaju pravni propisi. U takvim postovima će se editirati sporan sadržaj, odnosno izbrisati će se cijeli post ako je cijeli njegov sadržaj sporan.
Frida prvotno napisa
ovo je razlog zašto je ovo editirano!
Temu nisam izbrisala, a mogla sam, je vidim da ti, mačkulina, nisu stvano jasne aktivnosti oko povrata poreza na dohodak kao i što je uopće to.
A ako je registrirana kao obrt?Ginekološki pregledi, uzv, porod sve zajedno spada u zdravstvene usluge koje pruža zakonom registrirana medicinska ustanova
Sestrična je rodila kod njega i ne može dobiti povrat poreza zbog tako nečega, ne sjećam se točno a sada je kasno da ju zovem. Pitati ću je sutra.
Dakle,
porez na dohodak plaća se iz tvoje plaće, i ne samo plaće već i iz nekih drugih primanja koje možeš ostvariti s osnove rada, imovine, kapitala itd.
Povrat ovog poreza može se zatražiti po isteku KALENDARSKE godine (znači gleda se razdoblje od 1.1. - 31.12.), ako se zahtjev preda u roku (28.2. tekuće godine za prethodnu).
Da bi se nešto moglo vratiti, mora biti i uplaćeno.![]()
Znači, ako ti u 2009 godini ne ostvariš nikakvo primanje s osnove kojeg je uplaćen porez i eventulano prirez na porez, u 2010.g. za 2009. nećeš moći niti ništa tražiti za povrat jer nemaš što vratiti.
Da pojasnim:
1. primjer: ako je iz svih plaća isplaćenih tijekom godine uplaćeno ukupno npr. 1000 kuna poreza i prireza, ti ćeš moći tražiti povrat jedino tih 1000 kuna. Bez obzira na količinu računa koje prilažeš.
2. primjer: ako nema plaće niti bilo kojeg drugog primitka iz kojeg nije uplaćen porez, bez obzira na iznose računa koje prilažeš poreznoj prijavi, nećeš dobiti niti novčića. Jer ništa nije uplaćeno.
naravno da mi nije jasno. Ako sam pravnik ne znači da znam i poreze (to se studira na poreznom studiju).
Ne znam ih i nemam pojma o njima ništa.
Fida me je upozorila na pitanja oko izvrgavanja zakona. Ne nije to izvrgavanje zakona ako ja pitam što da napravim da mi se porod prizna kao porezna olakšica u tekućoj godini a ja idem na komplikacije zbog medicinske indikacije a znam da imam cijeli godišnji odmor od 2009.?
To je najnormalnije pitanje? za koje kad odeš i na poreznu na šalter dobiješ takav odgovor?
Što bi to onda značilo da i u Porreznoj izvrgavaju zakone?
mačkulina,
ako imaš godišnjeg starog i novog iskoristi ga prije komplikacija da ne prekidaš komplikacije zbog načina izračuna porodiljne naknade (o tome se je dosta pisalo), a to ujedo znači da ćeš dobivati plaću dok si na GO i imat ćeš osnove za povrat poreza na dohodak za 2009. koja se predaje 2010.
Sve zdravstvene usluge koje radiš kod privatnog doktora do 31.12.08. možeš uredno priložiti uz poreznu prijavu koja se predaje do 28.02.09.
E sad ovisi puno i o referentu ali uvijek se možeš žaliti.
Oprosti, ali stvarno te nisam mislila uvrijediti. Pokušavam ti što jednostavnije i kraće objasniti na kojem principu funkcionira.mačkulina prvotno napisa
![]()
Da si pitanje postavila upravo ovako kako si i ovdje napisala (ovo boldano) ništa u tvojem postu ne bi bilo editirano.
Mora biti registrirana kao zdravstvena ustanova.Brunda prvotno napisa
" ...da su zdravstvene usluge obavljene u zdravstvenoj ustanovi ili od zdravstvenog radnika privatne prakse koji su ovlašteni odnosno registrirani za obavljanje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj u skladu s posebnim zakonom"
baš ovaj PDV meni piše na svakom računu - da je pretraga oslobođena PDV-a
ali se isto nadam da će mi priznati račune od privatnika
Na računima od Podbnika? Jesi sigurna? Meni i na ovima od pregleda i na računu od poroda piše i osnovica i PDV bez ikakvih oslobođenja...Willow prvotno napisa
http://www.zdravstveni-vodic.com/zdr...podobnik/6022/
Koliko vidim, osnovan je kao društvo sa ograničenom odgovornošću. :/ a ne kao medicinska institucija...
eh, sad, možda se i tu krije neka začkuljica zbog čega eventualno ne priznaju njegove usluge. :/
Da li netko ima iskustva sa (ne)priznavanjem računa od Rodilišta & Poliklinika Podobnik u prijavama poreza na dohodak?
Sa stranica PU: http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
Što je zdravstvena ustanova:
Zdravstvene ustanove, temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN br.121/03, 48/05)
na p r i m a r n o j razini zdravstvene zaštite jesu:
- Dom zdravlja
- Ustanova za hitnu medicinsku pomoć
- Ustanova za zdravstvenu njegu
- Ljekarnička ustanova
na s e k u n d a r n o j razini zdravstvene zaštite:
- Poliklinika
- Bolnica
- Lječilište (npr. toplice)
na t e r c i j a l n o j razini zdravstvene zaštite:
- Kliničke ustanove:
- Klinike
- Klinička bolnica
- Klinički bolnički centar
Što je privatna praksa?
Privatna praksa
Pod uvjetima i sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti (NN br. 121/03, 48/05), privatnu praksu obavljaju zdravstveni radnici i to:
doktori medicine i doktori stomatologije u privatnim ordinacijama, magistri farmacije u privatnim ljekarnama,
diplomirani inženjeri medicinske biokemije u privatnim medicinsko - biokemijskim laboratorijima,te medicinske sestre, viši zubari, zubni tehničari i fizioterapeuti.
Zdravstvene usluge
Zdravstvenim uslugama koje se priznaju kao uvećanje osobnog odbitka smatraju se usluge obavljene u okviru primarne, specijalističko-konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (NN br. 121/03, 48/05), koje se provode u svrhu liječenja, a troškovi kojih nisu plaćeni iz osnovnog, dopunskog ili dodatnog zdravstvenog osiguranja ili ako nisu financirani iz dobivenih darovanja za te namjene.
Zdravstvenim uslugama smatraju se osobito: liječnički pregledi, dijagnostičke i laboratorijske pretrage, dijagnostički i terapijski postupci, operativni zahvati uključujući i ugradbene materijale, bolnička zdravstvena zaštita i medicinska rehabilitacija, stomatološke usluge i protetski nadomjesci, lijekovi koji su registrirani u Republici Hrvatskoj i propisani na recept te se ne mogu kupiti bez recepta, plaćena participacija te lijekovi propisani na recept i kupljeni u Republici Hrvatskoj, a koji nisu registrirani u Republici Hrvatskoj i ne mogu se kupiti bez recepta, ortopedska pomagala, očna i slušna pomagala, pomagala za omogućavanje glasnog govora, uključivo i popravak pomagala, rezervne dijelove i drugo, prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima(NN br. 93/03, 158/03, 74/04)
mamma san prvotno napisa
Možda krivo zborim i možda taj d.o.o. nema veze sa osnivanjem u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Ali definitivno ima veze sa PDVom.
Ono zbog čega sam zbunjena to je da su zdravstvene usluge oslobođena PDV-a. :/
Meni su za prošlu godinu normalno priznali 7 računa od pregleda kod Podobnikamamma san prvotno napisa
mamma san prvotno napisa
To ima veze s pogodnošću za svaki novootvoreni d.o.o. (i obrt?) prvu godinu rada ne plaća pdv. Najvjerovatnije je tako reg polikliniku upravo zbog te pogodnosti.
nije istina da obrt ne plaća pdv prvu godinuMirtica prvotno napisa
možeš se prijaviti odmah u sustav
ili po sili zakona kad napraviš 80 000 kn prometa
a poliklinika ( ako pričate o Podobniku , nisam pažljivo čitala )
napravi taj iznos za 3 poroda
uopće nije stvar da li je d.o.o. ili obrt obveznik poreza ili nije, sve to je u skladu sa Zakonom o pdv-u.
Stvar je u tome da su zdravstvene ustanove OSLOBOĐENE poreza na pdv..isto kao i financijske ustanove itd...To pitam.
Stvarno ste zakomplicirale...dakle pregled i porod kod Podobnika nisu zdravstvene usluge oslobođene plačanja PDV-a...prilikom predaje porezne prijave za proteklu godinu prilažete te račune i ovisno o 100 drugih parametara dobijete povrat poreza![]()
hvala..
nisam ni znala da će toliko pomutnje ovo pitanje unjeti..
Razlika (pravno) obrta i D.o.o. a je u tome što obrtnik odgovara svojom osobnom imovinom, a d.o.o. unešenom u društvo..
To je osnovna razlika ima jpš tu puno puino razlika ali eto to je ono što je bolje..
Podobnik je unio opremu i tehnologiju koju je kupio na kredit u temeljni kapital i kako se ona amortizira tako njemu to ide kroz dobit.
ma sad sam off topic..
znači onaj A4 račun priložit uz prijavu i to je to
Imam pitanje, da li cu dobit povrat poreza na osnovi uplaćenog privatnog zdravstvenog osiguranja? Ali ja nisam dobila racun u iznosu osiguranja, već sam plaća na rate i dobila sam racun za prvu ratu osiguranja, a ostale rate idu preko računa... Imam policu na jednoj starni, da li mi se to prizna kao račun??
da, na kraju godine dobiješ izvještaj o uplačenim premijama za tu godinu (isto kao i životno osiguranje) i to prilažeš uz poreznu prijavuleptiric_zg prvotno napisa
a od koga dobijem izvjestaj?? Od poliklinike? ili?
leptiric_zg prvotno napisa
Od izdavatelja police privatnog zdravstvenog osiguranja.
aha.. to ce oni sami poslati, ne moram ih trazit?
Morali bi poslati sami, ali.......leptiric_zg prvotno napisa
Ne trebaš ih tražiti. Ionako se prijava poreza na dohodak šalje do 28.2. za prethodnu godinu. Obično sve te potvrde o uplaćenim premijama dođu do kraja siječnja.
Ako do tad ne stigne, nazovi izdavatelja police i provjeri gdje je zapelo.