Svrha generalke pred Božić je ako inače nemaš vremena detaljno čistiti (ili ti se ne da ), pa ti se nakupi rusvaja i prljavštine, a za Božić ti dolaze gosti neki lijevi koje viđaš jednom godišnje i sve nešto na finjaka pa ti je neugodno da vide kako nisi godinu dana oprao prozore, kuhinja ti je sva masna, pećnicu nisi očistio otkako je imaš, a o zavjesama da ne pričam...

Budući da mi ove godine za Božić idemo na četiri dana kod mojih i neće nam dolaziti nikakvi gosti, neće bit ni generalke :D (vjerojatno je ne bi bilo ni inače ko što je nikad dosad nije bilo svih ovih godina)

Al ono što bi stvarno voljela napravit prije NG je izbacat gomilu nepotrebnog drloga koji mi se tijekom godina nakupio u stanu... Rješit se odjeće koju više ne nosimo MM i ja, robicu koju je L. prerastao i koja se čuva za neko eventualno drugo dijete spakirat i prebacit u podrum, pobacat kojekakve časopise stare pet godina, potrgane i neupotrebljive igračke, ah... Tako da simbolički uđemo u Novu godinu neopterećeni prtljagom iz stare. Negdje sam čitala kako Japanci imaju novogodišnju supergeneralku u kojoj sudjeluje cijela obitelj i koja traje tjednima. Čisti se apsolutno sve, ono, vadi se beštek iz ladica i brišu ladice s istom simbolikom. Baš mi je to fora običaj, al sam ja prelijena domaćica da bi to kod mene zaživjelo