Dijete a i roditelji moraju uvijek znati da dijete JE dobro, samo mozda ponekad neka njegova reakcija, ili aktivnost, ili postupak nisu dobri. Preteska je to karakterizacija cijele licnosti: nisi dobar, tj, budi dobar. On je UVIjEK dobar, samo nekada možda napravi nesto s cim se ne slazes, branis, zelis da radi na drugi nacini itsl. A i preapstraktno je to: "budi dobar". Ukljucuje previse stari koje se "moraju", odnosno "ne smiju". Za svaku pojedinu akciju mora se posebno znati "radi ovako"raffaela prvotno napisa
dnosno jos bolje "ja bih voljela da kada se naljutis pokusas otrcati krug i na silu razvuci usta u osmijeh, vidjeti ces, odmah ces biti manje ljut" ili slicno. Ovo sa osmijehivanjem na silu vjeruj mi pali,. Probaj sama, kad se sljedeci puta uzasno razbjesnis ( nije vazno posao, kuca ducan, bilo gdje), pokusaj napraviti ustima osmijeh. Cijelo tvoje tijelo tada pomisli da ti je nesto smijesno, vjeruj, i vise od pola ljutnje nestane kao rukom odneseno. POkusaj to i s njim.
da se vratim na temu, pokusaj uvijek pozitivnim i sto tocnijim uputstvima sta da DA radi ( a glupe li konstrukcije recenice, ) umjesto sa onim sto da NE radi,dalje, probaj sa tzv "ja" komunikacijom: ja bih voljela da vratis tanjur na mjesto, ja bih voljela da malo tise pjevas kada me netko nazove itsl, umjesto: ne diraj tanjur, ne deri se dok pricam na telefon.
-dalje, tetina reakcija je nevjerojatna, nadam se da ste se nesto krivo razumjele.
+vrticki psiholog je super, bar se nadam da su to ljudi koji su sve ovo sto mi govorimo laicki, ili pokupimo iz knjiga, ucili u skoli..( doduse, kakvo nam je skolstvo..i to je pitanje),
-literatura, i inace, i vezano za komunikaciju sa djecom, naravno, stari dobri Jesper Juul, ja sam citala samo kompetentno dijete, a ti procitaj i to i onu njegovu o granicama, valjda "ovo sam ja, a tko si ti", i kako reci ne, ili sl.." Puno se o juulu pisalo ovde na forumu, pretrazi malo.
Sve ce biti dobro, jer si zainteresirana, bistra, zeljna znanja i bez predrasuda, (barem tako zvucis) + puno sa klincem, = formula za uspjesno prebrodjivanje kriza i krizica. Pusa