koja dva dana?
kod nas je spajanje grupa 3 (tri) tjedna!
koja dva dana?
kod nas je spajanje grupa 3 (tri) tjedna!
Ni kod nas nije samo dva dana, ja sam se referirala na onaj post gdje neko dijete ide ona dva dana.
Mislim da nemaš još svojeg kikića i zato se ne ljutim ni na jedno tvoje napisano slovo. Ostaviti svoje dijete "nekome"ranga prvotno napisa
.
A curici će bit grozno samoj u vrtiću, al ne toliko grozno koliko će se vjerojatno roditellj osjećati grozno jer nema drugog izbora.
Pišem iz svoje perspektive, ima svakakvih ljudi pa i roditelja.
Ja imam dvije bake, jedna u penziji, druga radi, a svejedno nam je gusto trenutno izorganizirat čuvanje, jer i bake žele sve napraviti za ove blagdane - od čiščenja, kuhanja pa do druženja sa svojim prijateljima.
Razumljive su stvari tipa - puno djece ostaje doma pa ajmo sada organizirati godišnje, al neoprostive su izjave čuđenja kako to da dijete nema sa kim ostati tih par dana.
da, skuzila sam prekasno, ali isti je vrag- dva dana- tri tjedna. kao da roditelji ne zele biti sa svojom djecom, pa ih eto salju u vrtic da budu sami ili na nepoznatom teritoriju.Anci prvotno napisa
jer svima je tlaka biti u ove dane sa svojim najmilijima, ukljucujuci i djecu.
uf...
Pa je.
Ja sam pisala generalno, sad za Božić imaju dadilju u vidu svog oca, no za ljeto, ostale "spojene" praznike idu normalno u vrtić. L je često jedina iz svoje grupe, no u njenom vrtiću se grupe spajaju, nije sama u vrtiću.
Tak je mene Ivina teta u petak pitala, da kaj će Iva ići i na Badnjak i na Božić u vtić, jer kao kaj će jadna ide ih samo dvoje iz njene grupe.
A kaj da ja radim?
Još mi samo bude teže jer eto još me netko podsjeća da svoju djecu koju ionako premalo vidim moram i u te dane voditi u vrtić i to u pol 7 ujutro.![]()
Naše tete se stvarno ne iščuđavaju tako. :/
Ma ova jedna teta se od kada je još Janko bio mali, jer je ista i njemu bila teta , tak stalno nekaj čudila kak nema s kim ostati.Anci prvotno napisa
Navikla sam ja na nju, ali me i dalje to strašno ljuti i ide mi na živce.
Zna da radimo, da nema šanse da si bilo kaj spajamo i kaj me uopće gnjavi.
Znam ja to sve ali mi je žao teta koje idu na godišnji po direktivi.miasa prvotno napisa
U našem vrtiću iz svake grupe mora biti matična teta,
znači dvije grupe se spajaju i svaka teta s svojom djecom.
to baš i nije fer prema tetama!
Pogotovu ako ima samo jedno dijete.
U našem vrtiću nije takav princip. Mlađa jaslička se spaja s mlađom jasličkom iz drugog objekta (koji je zatvoren do 06.01.) a kod starijih grupa se spajaju po tri (možda negdje i 4 ali nisam sigurna) grupe. Naša jedna teta radi sve dane osim 02. i 05.01. (te dane nema nijedne naše tete) a druga teta je na g.o. do 06.01.monax prvotno napisa
zašto bi netko tko živi samostalno u jednom ,a baka i djed u drugom gradu imao nekog da mu dijete pričuva?!
Pa nije na susjedama i prijateljicama da djecu čuvaju.
Ja evo osobno nemem jer živim pored bake koja radi.
Ne pada mi na pamet pitati prijateljicu, baš joj treba još jedno moje uz dvoje njenih i obveze koje ima. u nekim kriznim situacijam o.k. ali inače...ne.
Al da je obrnuto ona bi bilo negodovanja:" Naše tete svako toliko uzimaju godišnji, malo jedan mjesec, malo drugi... nikako da su 2 mjeseca obje u komadu sa svojom skupinom. Stalno neke zamjene, stalno jedna teta radi međusmjenu pa je ne viđamo ni na dolasku ni na odlasku. Ne znamo što se uopće događa jer tetu ne vidimo,a ova zamjena ih jedva poznaje..." I opet nikako zadovoljiti sve.Znam ja to sve ali mi je žao teta koje idu na godišnji po direktivi.
Ovo je mislim najbezbolnije jer je najmanje djece..
Ima jako puno poslova na kojima se na godišnji ide po direktivi, tj. ne može se godišnji koristiti kad se želi.
Kod nas dežurstva počinju 23.12. i završavaju 6.1.. Kod nas nema problema jer L. ide u jaslice samo do 11:30. Iz naše grupe samo dvoje djece će biti na dežurstvu.
mene su baš jučer pitale tete hoće li nasljednik u vrtić tijekom blagdana. na žalost, hoće jer nam je tako grah pao
mi imamo samo dvije jasličke skupine, ali su često skupa i mi često dolazimo na jutarnje dežurstvo, a jednu tetu iz druge grupe i privatno poznajemopa mislim da to neće biti problem.
meni je žao što tete moraju koristiti godišnji, ali mi je zapravo i drago da mogu na godišnji. bit će nam lijepo odmorne kad se vrate pa možemo dalje u radne pobjede.
ne znam, ja sam zadovoljna i vrtićem i svim tetama i općenito mi se čini u redu, S. malo plače ujutro kad odlazim, ali to je to. nema popodne nikakve drame, osim što mi je jučer rekao da mu je najdraža teta vikala na njega, ali morat ću to provjeriti.
I ja sam super zadovoljna s tetama, a vidim da je i D zadovoljna.
A sviđa mi se i teta koja je u našoj grupi ovaj tjedan.![]()
nemoj se čuditi, imaš takvih roditelja koliko hoćeš. mi smo jedni od njih, nemamo apsolutno nikoga i taman da je sam samcat u vrtiću nemamo drugog izbora.ranga prvotno napisa
ima...istina, ali ne primjećujem da se o godišnjima drugih zanimanja raspravlja svake godine u ovolikim količinama... u biti, ne primjećujem da se imalo raspravlja :? ...ili se varam?Mima prvotno napisa
![]()
inače...stava sam da osuđujem samo kolektivno uzimanje godišnjeg svih teta i zatvaranje vrata vrtića na neko vrijeme... dokle god su organizirana dežurstva da dijete ima gdje biti dok roditelji rade, smatram da problema nema
i ne spajaju se grupe puna 3 tjedna nego 11 radnih dana 8ove godine je slučajno tako ispalo...prošle godine je to bilo kraće ak se dobro sjećam), od kojih na 3 dana (Badnjak, Staru godinu, 5.1.) većina ljudi radi skraćeno dok vrtići rade najnormalnije...čak postoje i normalna dežurstva popodnevna... i mislim da nema razloga uvijek drvlje i kamenje sipati na organizaciju rada vrtića
i da...prigovaranje i komentiranje pojedinih teta (naglasak na pojedinih, a ne svih) u stilu "kaj vi nemate gdje ostaviti dijete" smatram neprofesionalnima i bezobraznima...
I kod nas je situacija da su obje tete na godisnjem u isto vrijeme. I zato Sven nece ic u jaslice sljedeci tjedan, jer mu je tata doma, ali onaj tjedan poslje nove ce morat. Kolko god to meni bilo mrsko. najvise zato sto ja uopce ne poznajem te druge tete, a i kad sam ga dan prije badnjaka dovela u dezurstvo, ta neka teta mi ga je doslovno istrgnula iz ruku, bez ijedne rijeci i otisla s njim uplakanim, nisam se stigla ni pozdravit s njim. I kako da ja onda budem mirna kad znam da je njemu tesko?
Taj dan je u vrticu spavao 5 minuta, to samo dokazuje koliko je bio opusten...
Najvise me smeta sto se na vecini poslova ljudi dogovore da ce recimo jedan bit na godisnjem npr do nove godine a drugi od nove do 6.1.To je sad primjer, tako je kod mene na poslu. Pa zasto se onda i tete nebi mogle tako dogovoriti?
Da, obzirom da je ovo roditeljski forum, a podforum o jaslicama, to je fakat za začudit se.bubička prvotno napisa
Nisam rekla na kojem točno topicu, ni forumu, nego općenito...no ne želim se sad tu prepucavati
inače... ja znam da su u nekim vrtićima ove godine ravnatelji i dali nalog da se godišnji organiziraju na taj način da je stalno jedna prisutna iz grupe kad se rade spajanja
al to sve pada u vodu čim dođe do nekoliko bolovanja u vrtiću...ili ako je npr. netko bio na bolovanju tijekom ljeta, njemu je ostao cijeli godišnji, pa ga on mora cijelog koristiti u to vrijeme spajanja...i šta da onda ona druga cijelo to vrijeme radi?
a i još jedna stvar koja sve to dodatno zakomplicira i zbog koje je nemoguće da uvijek za vrijeme spajanja bude jedna, jest to što mnoge tete imaju hrpu prekovremenih koje njima ravnatelji ne isplaćuju (rijetki su koji plaćaju) i to se pretvara u slobodne dane...i onda naravno se tih dana nakupi i nemoguće je iskoristiti ih ako u vrijeme spajanja uvijek mora biti jedna
i naravno...kao što sam već i prije pisala...puno bi pomoglo rješenju takve situacije da se ti prekovremeni plaćaju i da svaka grupa ima 3 tete...tada bi u bilo koje doba godine 1 mogla koristiti godišnji, djeca bi bila sa druge dvije svoje tete...ali, na žalost, mislim da smo od toga još prilično daleko
Ja sam se baš zamislila kada sam na Badnjak u pol 3 došla po svoju djecu...
Nije bilo puno djece ali dovoljno je da je samo jedno.
Ta teta tamo bude dok zadnje dijete ne ode, a možda i ona ima svoje dijete.
Ok, vjerojatnije je da dežuraju one tete koje nemaju djecu, ali ipak...
Uglavnom, primjetila sam da se svake godine oko Božića, Uskrsa i ljetnih praznika otvori bar jedna ovakva tema...
Uopće ne znam što se o tome mora rsapravljati.
Kažem, jedino je bitno da vrtić radi, a koliko gurpa ima to mi uopće nije btino dok ja djecu imam gdje ostaviti.
Konkertno u našem vrtiću su sada otvorene dvije grupe od njih 15!
priznajem da sam pogriješila napisavši onaj post kako će u vrtić doći samo jedno dijete i kako mi je teško vjerovati da ju nema tko pričuvati. Ispričavam se. Imate pravo, nemam djecu pa vas ne mogu u potpunosti razumijeti.
S druge strane, post sam napisala s namjerom da kažem kako postoje vrtići u kojima ćemo spojiti samo dva dana, čudeći se kako u vrtićima koje vi navodite spajaju mnogo više dana. Isto tako, tada sam puno razmišljala o tome kako će se osjećati ta djevojčica sama u vrtiću. Pa je post ispao takav kakav je ispao. Još jednom isprika roditeljima ...
kod nas je situacija sljedeća;
spajaju se grupe po zimi od 23.12 do 16.1. (što je tjedan dana poslije školskih praznika!) i po ljeti 7. i 8. mjesec.
tete praktički nagovaraju da se djeca ispišu. ove zime je bilo 10-oro djece smiješano u jednu grupu. e sad, ja svoju nisam ispisala i dogodilo se to da je završila u drugom prostoru među potpuno nepoznatom djecom i nepoznatim tetama. na kraju mi je bilo žao i nisam ju peljala nego smo se snalazili tih mjesec dana svakako.
jasno mi je da tete moraju na god. ali uzet kolektivni godišnji i da djeca ispaštaju, to je smiješno.
pitam se da li stvarno oni kojima treba vrtić dobivaju mjesto, jer ako neko može 3 mjeseca godišnje bit doma sa djetetom onda bome može i svih 12. a liste čekanja za mjesto u vrtiću su ogromne.
i još nešto, 24.12. i 31.12. rade do 12 i fućka im se što neki od roditelja taj dan rade duže. kamo će oni s djecom?!?
![]()
jel se grupe spajaju ili je kolektivni? hoću reć, to nije isto. kad se grupe spajaju vrtić ipak radi, a kad je kolektivni vrtić je zaključan.divine prvotno napisa
cinderella prvotno napisa
ma cijeli vrtić se svede na jednu grupu a tete sve u tom periodu idu na go (zato sam napisala kolektivni go). dakle, vrtić radi ali po mom mišljenju djeca nemaju savršene uvjete (uglavnom svi ponovo proživljavaju adaptaciju i nerado idu u vrtić). ako je tako 3 mjeseca u godini meni je to previše.
Kolektivni go bi bio da su zatvorili vrata vrtića, a nisu...
ne znam kako je u Rijeci, ali u Zg-u su grupe tijekom ta 3 tjedna bile formirane prema iskazanim potrebama roditelja
a isto tako na Badnjak i staru godinu su vrtići najnormalnije radili, čak i sa dežurstvima do 17.30
a to se svede na 3 mjeseca upravo zato što stalno netko mora raditi, pa se tete izmjenjuju... moglo bi se to svesti na mjesec dana, ali samo u slučaju da vrtić doista ode na kolektivni go, a mislim da bi to bilo puno manje korektno, jer bi značilo ili da svi roditelji također moraju baš taj mjesec na godišnji ili da se moraju mjesec dana snalaziti na razne načine... a na ovakav način, vi imate dijete gdje ostaviti i vrata vam nisu zatvorena...
ili sam ja skroz naopaka ili koji vrag je ali ja smatram da vrtić nije tu samo da imam gdje ostavit dijete dok radim i boli me kiki kako je i šta je. mislim da jedna od matičnih teta mora bit u novoj spojenoj grupi a ne da se dijete osijeća ko pale. taman to bilo samo i jedno dijete. nisu ta djeca tamo zbog nje. na kraju, nisu ni sva djeca ista. kad odraslog čovjeka bacite među grupu nepoznatih ljudi bude rezerviran i stisnut, a zamislite kako to tek djeca proživljavaju.
sad će vjerojatno drvlje i kamenje na mene al meni nije jasno kad tete skupe te prekovremene sate (neko je to spomenuo, čini mi se) kad rade po 5 sati tjedno (subote neradne)? :/
i napominjem, tete doslovno nagovaraju roditelje da ispišu djecu za vrijeme zimskih (1 mjesec) i ljetnih (2 mjeseca) "praznika".
[quote="divine"]po 5 sati tjedno (subote neradne)? :/quote]
ovo je samo rad u grupi. inače im je satnica ista kao bilo gdje drugdje
kakvih 5 SATI TJEDNO?
već smo negdje pisale o tome, ali ajde da pojasnim još malko...
dnevno teta radi 5-6 sati s djecom (ovisno o dobi djece), uz to ima dežurstva (negdje je to svaki tjedan, negdje rjeđe...i to zna biti do 5h u tjednu opet ovisno o načinu rada), onda imaju obaveze ostati bar po 1 h dnevno nakon radnog vremena kako bi dogovorile međugrupne suradnje ili za estetsko uređenje vrtića ili za neki sastanak vezan uz neku stručnu temu koju vodi netko od članova stručnog tima ili pak neka od teta koja je bila izvan ustanove na nekom usavršavanju, onda pišu pedagošku dokumentaciju, postavljanjae panoa, izrada didaktike, pripremanje materijala i sredstava za rad
onda tu pribrojite povremene odlaske u kazalište, na klizanje, skijanje, plivanje, izlete itd.
isto tako i povremene zamjene za bolovanja drugih kolegica
onda je bitno da tete u tih 5-6 sati nemaju ni minutu pauze, pa se na satnicu pribraja još i pauza
pa onda razna stručna usavršavanja, pa odgajateljska vijeća, pa roditeljski sastanci i radionice, te individualni razgovori s roditeljima....
i tako....možda mi je i sad nešto promaklo, ali to bi bilo otprilike to što se ubraja u satnicu teta i ona nije nikakvih 5 sati...
i naravno, kao što sam već negdje pisala, da se taj višak sati plati - i tete bi bile manje odsutne s posla... s tim da treba napomenuti da ima dosta ravnatelja koji čak ne daju ni slobodne dane (i nitko im ništa ne može)
tako da prije nego omalovažavate nečije radno vrijeme, najprije se dobro raspitajte o tematici
a sad o ovoj konkretnoj situaciji
jedino što osuđujem u cijeloj priči je vršenje pritiska na roditelje da ne dovode djecu u te periode spajanja...to je jednostavno nedopustivo i to trebate jasno i direktno reći da vam to smeta
a to što se tiče povlačenja paralele odrasli-djeca u nepoznatoj sredini... lakše će se dijete prilagoditi nego odrasli, a posebice ako se teta (koja bi to i trebala) koja radi na spajanju, potrudi oko djeteta.. i uostalom, ne znam kako kod vas, ali u zg-u se sve više prakticira da djeca mogu ići u druge grupe te poznaju sve tete u vrtiću tako da im dežurstva ne predstavljaju probleme
drago mi je da si uvidjela pogrešku, jer godišnji koji roditelji imaju ne može pokriti ljetna i zimska dežurstvaranga prvotno napisa
moje iskustvo u jasličkoj dobi nije takvo, mojem djetetu je to jako teško padalobubička prvotno napisa
, i sigurno nije mogla upoznati tete iz svih 10 grupa,
sad više nemamo problema, osim kad je jednom u popodnevnom dežurstvu ostala sama a naletila na tetu koja ne ulazi u "ako se ..." , nego dijametralno suprotno
naravno, ne mislim da su tete uzrok dežurstvima, nego organizacijski to još nije moguće kvalitetno pokriti
ne znam ovo višestruko quotanje pa ću zacrnit dijelove na koje odgovarambubička prvotno napisa
ne bi generalizirala ali meni se čini da je to ovako kako si ti to ovdje prikazala više na papiru pod opisom posla nego što to stvarno je. roditeljski sastanak smo imali jednom u godinu dana, na vješalicama nemaju čak napisana ni imena. izleti, plivanje, skijanje,...šta je to? uredno znam vidjeti tete kad završe sa grupom u gradu, a o stručnom usavršavanju otom potom. dok su u dvorištu s djecom, njih 4,5 se skupi i pričaju međusobno dok djeca sama trče i veru se po onim toboganima, naguravaju i pravo je čudo da se češće ne događaju nezgode (nedavno je jedno dijete tresnulo s tobogana).
ako si ti jedna od teta i radiš ovako kako si opisala, okej ne vrijeđaj se, onda se to ne odnosi na tebe ali...
iako iskreno, njihovo radno vrijeme me uopće ne zanima samo sam to napisala jer mi nije bilo jasno to s prekovremenim satima. al recimo da je ovako kako ti kažeš, to još uvijek ne objašnjava niti opravdava ovakav način spajanja grupa 3 mjeseca u godini.
oprosti, ovo drugo boldano jednostavno ne stoji![]()
gle, ne da mi se ponavljati stalno jedno te isto
ja naravno ne znam kako i koliko konkretno rade tete u vašem vrtiću, ali znam za neke vrtiće u zg-u kako i koliko se konkretno u njima radi... i to sam iznijela (a naravno da bi i u Rijeci i bilo gdje drugdje tako trebale raditi)
isto kao što ja ne znam koliko one rade, smatram da ni vi ne možete znati, jer roditelji ni ne znaju koliko se radi kad su u to vrijeme i oni na svojim poslovima, zar ne...
to što ste možda ponekad nekog vidjeli u gradu, ne znači da svakog dana tada završava s poslom... uostalom, ako povučete paralelu, to je kao da ako netko vas jednog dana u npr. 14h vidi u gradu skomentira kak ne radite (a vi ste možda izašli ranije da odete na pregled kod dr.), a dijete je npr. do 16h u vrtiću... ovo je samo primjer kako stvari mogu nekome izgledati ako ne zna pravu situaciju
i kao što sam rekla... uvijek osuđujem svaku neprofesionalnost teta, ali isto tako predbacivati ovdje neku ozljedu o kojoj se ne znaju nikakvi detalji smatram da nije ok, jer se ozljede događaju i doma dok roditelj pazi na samo jedno dijete, a kako neće u vrtiću gdje na jednu teta ima 20-30 djece
a ovo za 3 mjeseca... pa nema jedna teta 3 mjeseca slobodno, nego dok se sve izmjenjaju...to na kraju toliko ispadne...
ova paralela djeca-odrasli... naravno da ne mislim da svako dijete lakše reagira, ali često im je lakše... uostalom, to se vidi iz mnogih postova roditelja starije, već adaptirane djece...da se djeca zapravo vesele i drugim tetama, i sobama, i djeci.... nije sve baš tako crno
no dobro...da ja sad više ne objašnjavam i razjašnjavam, mislim da vi bilo koje nezadovoljstvo da imate po pitanju tog vrtića, to trebate direktno reći ili tetama ili ravnateljici, koja je u biti i odgovorna za organizaciju rada
i iskreno...sve ovo me ni najmanje osobno ne pogađa i uopće nije bitno što radim, nego je bitno da vam pokušavam neke stvari samo približiti i razjasniti...
radi mene se ne morate ponavljat, sve sam ufatila od prve :Dbubička prvotno napisa
ma mene opće nije briga koliko rade, al stvarno, pa taman radile samo onih 5 sati. apsolutno nebitno. al smiješno mi ovo, prvo znate pa onda ipak ne znate koliko zapravo rade jer i vi u to vrijeme radite![]()
možda starija adaptirana djeca lakše prihvaćaju promjenu, iako znam da ni to nije pravilo. ali šta je s ovim mlađima?!
nemam pojma kako ste izvukli zaključak da ne znam detalje ove nezgode što se dogodila. to što ih nisam ovdje iznijela ne znači da ne znam.
slažem se da bi puno efikasniji trebao bit razgovor sa ravnateljicom od ovog piskaranja ovdje ali sumnjam da bi se nešto promijenilo osim što bi eventualno mogla navuć bijes i negodovanje teta pa bi u konačnici moje dijete ispaštalo.
naravno da nijedna teta nema 3 mjeseca slobodno (inače bi se odma prekvalificirala 8) ), ali mislim da ovako jednostavno nešto ne štima...takav sustav je jednostavno faličan.
ja stvarno ne razumijem ove napade na tete i na njihovo uzimanje godišnjeg?
pa ja bi poludila da meni netko prigovara što ću ja uopće koristiti svoj godišnji - tako i one moraju iskoristiti svoj i to u vrijeme kada je u vrtiću najmanje djece.
našoj teti se npr događa da (zbog toga što više ne smiju ispitivati hoće djeca dolaziti preko praznika u vrtić) dođe na posao i onda joj kažu da je u 3 grupe došlo 5-oro djece i da nema potrebe da na njih 5 bude 3 tete pa onda 2 tete pošalju kući i taj dan im uzmu od godišnjeg.
e pa meni TO nije u redu, te dvije tete su doputovale taj dan na posao, ostavile svoju djecu na čuvanju...i ne mogu reći "ali ja bi danas radila i uzela godišnji kasnije"
nisam teta u vrtiću i moja djeca su bila u dežurstvu cijelo ljeto jer sam ja imala godišnji tek u 9. mjesecu.
i prošlo je. poprilično OK - djeca nisu bila presretna, ali nisu imala ni nekakve traume
uostalom, upravo na tom igralištu kad su sva djeca zajedno vani, oni i upoznaju ostale tete pa kad dođu na dežurstvo to nisu osobe i djeca koje oni vide prvi put u životu
kod nas tete zagrle svako dijete kad dođe u vrtić, a ako treba, zadrže ih i u krilu i stvarno se trude da djeci bude lijepo i u dežurstvu
naravno da dežurstva nisu idealna, ali meni bi bilo puno gore da ih nema (jer ja nemam kome ostaviti dijete)
a što se tiče radnog vremena, mislim da bi trebale imati beneficirani radni stažjer mene iscrpe i moja 2 hahara i iskreno mislim da je teško raditi s tako velikim grupama i to bez pauza (tetama je problem i otići na WC, probajte samo zamisliti kako im je kad npr. imaju mengu)
nemam više vremena za pisanje, iako bi imala još štošta dodati na ovu temu...
Ovo ste me malo pogrešno shvatili... rekla sam da ne znam koliko točno rade te vaše tete u vrtiću (jer se čak i unutar zg-a razlikuje radno vrijeme vrtića), a ne da ne znam općenito koliko se radi...divine prvotno napisa
i ako vas nije briga koliko zapravo rade, onda to ni ne trebate napominjati kao nekakvo komentiranje kratkog radnog vremena i iščuđavanje odakle tetama prekovremeni... ja sam vam napisala što sve općenito treba raditi jedna teta i da se na takvim obavezama može nakupiti prekovremene
a i ovo za 3. mj. već sam prije pisala da bi bilo idealno da su bar 3 tete pa da je uvijek jedna prisutna, ali s obzirom da to prvenstveno ovisi o financijama... tu situaciju nemamo
i da... čak i da imaju 3 mjeseca slobodno, sumnjam da bi se baš puno ljudi (koji inače nemaju afinitete za to) prekvalificiralo da ostalih 9 mjeseci godišnje rade tako zahtjevan posao... čisto sumnjam
ja bih osobno prije odabrala profesorski smjer (za koji također smatram zahtjevnim, ali ipak u manjoj dozi), koji doista ima puno više slobodnog od teta, a da se to ne povlači malo-malo po temama foruma i da im se to ne zamjera... a svi znamo kako često škola zatvara svoja vrata i koji je problem roditeljima djece koja pohađaju niže razrede osnovne škole
i da naš sustav je faličan, ali je isto tako i za roditelje dosta jeftin (pogotovo za zg) u odnosu na sustave u drugim zemljama (a novac je vrlo, vrlo bitna komponenta u cijeloj priči o faličnosti)
ali iskreno, ne treba misliti da je naš sustav nešto posebno faličan u odnosu na druge... vani u nekim zemljama se uzima kolektivan godišnji i fino zatvore vrata i nitko vas ne pita kamo ćete s djetetom, svaka minuta koju dijete dodatno provede u ustanovi, izvan programa, se fino naplati, a kod nas ima roditelja koji nonšalatno kasne i na kraj dežurnog vremena i ne pozdrave i ne ispričaju se za kašnjenje tako da sve to skupa uvijek je dobro pogledati s više strana
za ovu ozljedu ne znam da li znate detalje ili ne, ali iskreno čudno mi je da znate šta te tete rade po cijele dane (em ih vidite na dvorištu, em ih srećete u gradu često odmah poslije njihovog radnog vremena) ako ste zaposleni, jer ja osobno ne znam kad bih uz svoje radno vrijeme stigla nekog na taj način kontrolirati...
i za kraj.... moram priznati da mi je od svih vaših izjava najžalosnija ova u kojoj pišete da bi se zbog vašeg razgovora s ravnateljicom one iskaljivale na vašem djetetu... ja da mislim da svakodnevno ostavljam svoje dijete tako pokvarenim osobama, ispisala bih ga iste sekunde i povjerila nekome za kog tako ne mislim
i mislim da je takva izjava samo izgovor za nepoduzimanje ničeg...a doista ne vidim smisla u kritiziranju i žaljenju, a ne poduzimanje ničeg da promijenite situaciju jer ja doista, koliko god da osuđujem njihov pritisak za nedovođenje djece tijekom spajanja, ne mogu vam ništa pomoći...a niti bilo tko drugi ovdje
ovo me podsjetilo na jedan primjer koji se dogodio ove godine na spajanje oko blagdanamirjana prvotno napisa
u jednom zg vrtiću jedan dan je došlo 6 teta, jer su roditelji prethodno iskazali potrebu da im djeca budu u vrtiću tog dana, i to toliki broj djece da je za njih organizirano 6 teta...
došlo je 13-ero djece... :/ trebam li išta više reći?
bubička, možda je to čak bilo u našem vrtiću![]()
ujutro kad sam dovela dijete, činilo mi se da ima više teta na doručku nego djece :/
bubička, moram priznat da je meni najžalosnije od svih ovih "problema" to što vi uopće ne prepoznajete humor pa na moju primjedbu o prekvalifikaciji odgovarate na ovakav način što zapravo najviše govori o vama samima.bubička prvotno napisa
ipak, zahvaljujem na trudu i iscrpnim odgovorima
Divine, možda je bubička samo umorna od konstantog pravdanja i branjenja? Svako malo iskoči ovakva tema, a ona svaki puta strpljivo i detaljno objašnjava kako bi trebalo biti.
Kada smo svoje dijete upisivali u jaslice/vrtiće znali smo što to sa sobom nosi, dežurstva su neminovna iako bi mi roditelji ponekad htjeli da "naše" tete rade i po 10 sati to nije moguće.
frida, hvala... ma nisam umorna (nitko me ne tjera da toliko pišem i pokušavam razjasniti), ali mi se čini da ni uz moju najbolju volju stvarno do nekih ljudi ne dopire ništa od toga što objasnim
ja uvijek osuđujem bilo kakvu neprofesionalnost od strane teta i vrtića kao ustanove i stvarno sam objektivna, ali ne volim kad se ovdje previše generalizira, optužuje i ocrnjuje, a da se zapravo ništa konkretno ne poduzme s onima s kojima se ima problem
i divine, ne znam zbog čega bi to bilo najžalosnije... ja vas ne poznajem...i iskreno, meni je to više vuklo na sarkazam nego humor...i mislim da to ništa ne govori o meni, jer smatram sasvim normalnim da ne mogu znati što točno netko koga ne poznajem misli kad napiše takvu rečenicu (nakon svih negativnih rečenica koje je prije napisao)...
i zanimljivo je da od svega doista bitnog što sam napisala vi se osvrnete na jednu najmanje bitnu rečenicu
ne morate na ničem zahvaljivati... ako ovo sve što sam napisala pomogne da bar promislite o svom načinu razmišljanja i trgne vas da poduzmete nešto kad se ne slažete s načinom rada teta i vrtića...bit će mi sasvim dovoljno za utrošeno vrijeme
larmama, možda se radi o istom vrtiću...a možda je to samo realna slika spajanja u zg-u![]()
oprostite na oftopičarenju, al ovo me podsjetilo na jednu situaciju iz vrtićaFrida prvotno napisa
:
roditelj tetu koja radi cijeli dan već par dana za redom u svojoj grupi (jer joj je kolegica na bolovanju) pita kad će se vratit kolegica. ova kaže za tjedan dana i najavi zamjene drugih teta od sutra. a ovaj ju pita - a kaj ne bi mogli vi još tjedan dana radit svaki dan cijeli dan da nama bude ljepše.
sirota žena!
ja bi odgovorila, na njenom mjestu - može, al onda ja idem na bolovanje.baš sam zla
ali stvarno, takve roditelje ne razumijem
ps, Frida, ne mislim da ti tako misliš iako sam te citirala, samo me ova rečenica podsjetila na taj događaj![]()