ova moja lujka je pocela da se okrece na stomak i to joj se jako svidja, zato piski kao blesava.juce smo imali dve nezgode u roku od pola satanego je pocela da se budi oko 5 da bi kakala i nema vise spavanja
ako ovako nastavi postacu zombi
ova moja lujka je pocela da se okrece na stomak i to joj se jako svidja, zato piski kao blesava.juce smo imali dve nezgode u roku od pola satanego je pocela da se budi oko 5 da bi kakala i nema vise spavanja
ako ovako nastavi postacu zombi
Čak dvije? A jesu nas razmazili!
Već se okreće? Moj je tek savladao bok. Ali redovito se popiški kad je na trbuhu. To je za očekivati. Zato mi je lakše kad čitam stare teme pa da vidim šta me sve čeka.
Kod nas su promjene:
- pristao je na dojenje u slingu i to mi jako olakšava neke stvari
- proširili smo krevet s njegovim kinderbetom (skinuli jednu stranicu) pa se svi malo bolje naspavamo (onih 160cm na nas 3 je postalo pretjesno) pa ga više ne budimo kad ulazimo u krevet
- više ne piški po noći(od cca 21 do cca 6), jednostavno ga ne nosim, nego uvalim cicu kad se promeškolji (imam spremnu tetru za svaki slučaj)
- manje piški i po danu, svakih sat-dva
- šetnje/izlasci su uglavnom isto bez pelene (osim kad je jako hladno i u autosjedalici, mikka tnx)
- neki puta ne piški kad se probudi nego poslije dojenja (to je novo, zato je sada uvijek tetra ispod njega)
- imamo putni wc: posuda od sladoleda sa poklopcem, a unutra obložena vrećicom (pa nije bed ako je šuplja)
I da, dobro nam ide cue (šuštanje na uho i kaka?), a imamo i znak za NE (ispruži noge i ne da da ga postavim u pozu).
potpuno isto.
bas mi je drago da i vama ide odlicno.
moja smizla jos nece da siki u marami
a okrece se iste ekinde kad je spustim, ima vec nedelju dana kako to radii inace kad joj je sila umela je da vice, nego sad joj nije dosta okretanje nego bi ona i da malo ide nekud pa vice te ne razlikujem vrstu vikanja za sada
![]()
kljucic, koliko se sjećam ispruženje nogu može osim ne - "ne želim piškiti" i ne - "ne sviđa mi se pozicija". To se događa kada bebe otežaju tj. narastu, a mi ih držimo po difoltu isto kao i kad su bile lakše. Provjeri da mu nešto ne smeta...jer tvoja intuicija funkcionira i njegov znak, a ne kužiš zašto ne želi piškiti pa to dovede tebe u konfuziju, a i bebu...
pobjegla mi je u prvoj rečenici riječ "značiti"...
Baš sam čitajući stare topike došla do ovoga! I da, neki puta mu ne paše položaj ili mjesto. Onda ga probam više "uglavit" među svoje butine (da mu se ne rasteže međica), promjenit mjesto (stvarčice iznad lavaboa ga zabavljaju pa se opusti) ili mu odvući pažnju, npr. šuštanjem ili prduckanjem na uho
Btw, još uvijek baš ne kužim znakove, ali bez obzira na to funkcioniramo, najviše po intuiciji i tajmingu.
I tko je ono imao neku knjigu u digitalnom obliku?
Prijavljujem da je najzad pocela da kaki napolju. Vec je dva puta kakila uz drvo u parku
![]()
Posljednje uređivanje od kole : 19.04.2010. at 17:06
kole super. Moj se isto više ne ustručava. Ja sam se opustila pa se i on opustio. Sad nam je baš dobar period. Uglavnom smo suhi, a nezgode niti ne primijećujem.
Bili smo na radionici o bespelenaštvu. I imao demonstraciju koju nitko nije vidioVeselimo se nekom zajedničkom bespelenašenju uskoro.
Svaka čast!Uskoro ću postati 4.put mama i htjela bih pokušati ali mi se sve to čini jako zahtjevno uz sve ostale obveze i djecu.Imam osjećaj da non stop morate držati djecu nad kahlicama i prati i mjenjati veš.
Teško je ovako dočarati bespelenaštvo. Najbolje bi bilo kada bi napravili jedan susret (tipa cjelodnevnog susreta) pa da drugi vide bespelenaštvo u praksi. Ali kad se ufuraš, stvarno je lako. D. se u ova 3 mj. pokakao u gaće možda 3 puta. Sada pratim njegov ritam, npr.:
8 - buđenje, piškanje, kakanje, eventualno cika
- piškanje svakih pola sata, neki puta još popraćeno kakanjem
9:30 spavanje u slingu uz cicu (ponudim piškanje prije spavanja)
10:30 buđenje, piškanje
- piškanje svakih 45 min do sat vremena, prema kraju dana i rjeđe
- piškanje iza svakog spavanja, a nudim i iza dojenja ako ne zaspi
- nudim prije polaska i nakon dolaska (ako negdje idemo, ovisno o dužini puta)
- kakanje cca 2x ujutro i 2x popodne
20 - kupanje, cicanje, spavanje
- cicanje u ponoć i 3 ili samo oko 1:30,najčešće bez piškanja, onda u 4, 6, 8 sa piškanjem
- po noći prvo nudim cicu ako se meškolji, ako je prihvati, cicamo, ako je nemiran, nudim i piškanje (po noći ne kaka)
Dakle, najčešće nudim po tajmingu i intuiciji, po znakovima ako se nosimo.
Eliminira se po mogućnosti i najčešće iznad wc-a, ali dolazi u obzir i lavabo. Vani bilogdje, ali mora biti mir i da mu nitko i ništa ne odvlači pažnju.
Oblačim mu gaće u koje stavim uložak od komadića tetre (1/6 tetre) i preko hlačice. Ako popiška, osušim i koristim ponovo još jednom. Perem veš svaka 3 dana (s našom robom, uglavnom na 40, sa malo detergenta, 2 ispiranja i bez omekšivača, tj. prirodni omekšivač: voda+soda+ocat). Da izbjegnem zapišavanje stana, na više mjesta (kauč, krevet) imam babylove podlogu okrenutu naopačke i preko tetru. To namjeravam promijeniti (nabaviti vunu ili one pamučne nepropusne) jer nam je zbog toga malo vruće u krevetu (ipak je to plastika). Ako po noći zapiša plahtu na krevetu, samo prekrijem tetrom.
Guzu brišem komadićem wc-papira (bez boje i mirisa!) i operem namočenom vlažnom maramicom koje sam oprala od kemije u veš mašini.
U autosjedalici stavljam pelenu (poketicu) preko hlača (to je ipak neprirodna situacija koja nema iznimke). Imamo i putni wc (posuda od sladoleda s poklopcem obložena vrećicom).
To su moja zapažanja. Možda se sjetim još nečega.
I ne znam kako je sa više djece. Valjda ovisi koliko su stara, koja je dobna razlika među njima i da li je još koje starije dijete pelenaš.
9,6 i 2 godine i taj je pelenaš.Ključić hvala na iscrpnom izvještaju!Imam još 2 mjeseca vremena da se pripremim pa ću pokušati a tada ću sigurno imati još hrpu pitanja.
Za pripremu preporučam čitanje starih topika i nabavku puno hlačica (dvodjelnih komada), plahti, ručnika.
Ja nisam krenula odjednom, krenuli smo postupno. Stavljala sam ga u pozu od 3. tj., ali je dosta dugo imao pelenu kao back up. Sad je lijepo vrijeme pa je lakše. Nisam si mogla zamislit da ga raspakiravam u šetnji (iz marame pa još onda iz skafandera, odjeće i pelene).
kljucic super si to napisala...
jeger...sa vise djece moras imati neku srednju vrijednost kao pocetnik, ali tu ti je aqua sa vec trecim bezpelenasem pa nek ti ona kaze kako sve funkcionira...kad ih ima vise imas odmah dodatni primjer i ucitelja...recimo novorodence uci starijeg bezpelenasa.
evo kad budete za predlažem druženje na Bundeku, na igralištu za malene, tamo smo znale Mikka i ja bespelenašit ranijih proljeća, u jutarnjim satima
ISPRAVKA....mislila sam novorođenće uči TVOG starijeg PELENAŠA....
ŠKOLJKICA ... dobra ideja... Aqua i ja smo se našle na Jarunu kad su imali samo Nevu...mislim da su takva mjesta vrlo opuštajuća...
Zbilja ste super,uz takvu podršku sam definitivno motivirana.Hvala!
Nesto me danas bojkotuje skroz, uopste mi ne daje znak da joj se piskiod ustajanja vec 4 nezgode.
A mozda sam se i malo razmazila posto nam je dosta dobro islo ili sam se ja previse opustila![]()
Ma izgleda da su zubi nego nesto mi je to prebrzo doslo![]()
kako ste daleko došli s motorikom?
Pa sa tri meseca se okrenula na stomak a sad vec ima neke pokusaje puzanja dosta uspesne![]()
kole evo i mi se već zapišavamo 2 dana. Jučer mislim da je bilo 10 nezgoda. Popiški malo, odnesem ga da dovrši, ali neće, buni se. Uspije neki puta kad ga animiram ili pustim vodu. Mislila sam da je štrajk, zubi, vrijeme, motorika... Sve mu je bez reda i zakona, cendrav je, samo bi neku akciju, nema nekog dnevnog rasporeda, ali noći su nam super, mirne i suhe pa se dan lakše izdrži. Mislim da je to jednostavno jer ga sve zanima pa nema vremena ni jesti (dojimo u totalno akrobatskim pozama), ni spavati (uspavljujemo se u slingu jer se inače strašno opire) ni sjediti na zahodu (počeli smo nositi igračke na wc).
kole kakav vam je sad raspored, kako provodite vrijeme? Imate neku rutinu ili?
ma evo danas je nesto bolja situacija ali ne bas dobra...ma nezgode nam se sad cesce desavaju jer ona zeli da provodi vreme na stomsku pa mi samo prijavi kad je gotova kao upravo sad
a inace dosta vremena provodimo napolju i tad je uglavnom suva, desi se da se zapisa samo ako se ja zanesem.
a nemamo bas neki raspored
Ista stvar kod nas. Biti na trbuhu je veliki hit, a tek okretanje.... Nabavili smo one podne puzzle i sad gmiže po tome (pod nam je jako hladan, zato je ovo super). Tempiram da ga stavim na pod odmah iza piškenja. Ne izdrži dugo (do drugog piškenja) jer ga ljuti ako nešto ne može dohvatit. Po noći i vani smo uglavnom suhi. Ja sam zadovoljnaOnaj extra popišani dan se nije ponovio.
Ni mi nemamo neku strogu rutinu, ali čini se da je potrebnija meni nego njemu![]()
Posljednje uređivanje od kljucic : 08.05.2010. at 12:27
I kod nas je situacija stabilizovana, imali smo bas dva katastrofalna dana bojkota koji su izgledali tako da nijedno pisanje u kuci nisam uhvatila, jedno 5 recimo ali je napolju sve bilo super uredno je javljala i ja odgovarala. U kuci je jednostavno resila da me bojkotuje no kao sto rekoh proslo je. Nocas je prvi put skroz preskocila pisanje, valjda zato sto smo kasnije legli pa se dva puta posteno ispisala. A i mi imamo podne puzzle i uzivamo u istim. Inace u pocetku nase karijere okretanja na stomak sam dosta uspesno hvatala to cesto pisanje mada se ponekad desavalo da se bas ispiski, stavim je da se igra a posle nepunih pet min. ona mokra....
no ja sam i dalje presrecna![]()
mi smo part time poty ali ću pitanje postaviti ovdije.
B. je ppp već 4 mj (sada će skoro 6 mj.) i sve funkcionira super, zadnja skoro 3 mj nismo imali nezgoda s kakanjem. počeli smo s dohranom zadnjih 7 dana i od onda počinju "problemi".
inače je kakao 1x dnevno (nekad i više puta), obično nakon spavanja, ja bih mu ponudila da idemo na wc, i on bi to obavio bez problema.
e sad, od kad smo počeli s dohranom, kakanje se prorijedilo, kaka svaki drugi dan, rijetko svaki, kakica mu je onako gušća.
ja mu nudim wc i dalje poslije svakog spavanja, lijepo sjedimo na wc-u, ne buni se, gleda uokolo, malo tiska, igra se s nogicama, i tako prolaze min a ništa ne obavi. znamo biti i po desetak min tako a ništa ne obavlja.
onda ga tako gologuzog stavim u kindać i upalim mobile i obično se pokaka.
a danas mi se pokakao u pelenu.
kao da smo izgubili onaj lijepi ritam.
jel ima tko kakav savijet?
a kad pocne kakati u kinderbetu ne cuje se kad pocne tiskati? nini se isto tako kad je krenula dohrana prorijedilo kakanje na svaki dan jednom, ali kako je bilo gusce onda je ona zastenjala prije zadnjeg izgonatako smo uvijek uhvatili. mozda je opusteniji u krevetu nego na wc-u
jeste probali s tutom?
vjerojatno mu treba malo vremena da se privikne na novi rezim prehrane. moj f. bi recimo na pocetku dohrane pisao svaki put kad bi stavio nesto u usta. ono, uzme zlicicu, ne znam, jabuke i pssss. ode. kasnije se stabiliziralo.
ti ga i dalje stavljaj, ali prati njegove znakove. moji su uvijek kad bi ih kakanje iznenadilo imali neku facu kao da su u neprilici
vjerojatno ce se uskoro ustabiliti neki novi ritam praznjenja.
Ja se samo malo javljam da je kod nas sve ok. I mislim da konacno imamo prvi pravi znak za pisanje: umiri se, skvrci noge ko zabica i pocne cuclat kaziprst na lijevoj ruci![]()
mi smo izgubili ritam skrozu 7 dana uspjela sam uhvatiti samo jednu kakicu.
već sam u depri, a tako samo se dobro kužili 4 mj.
imam osjećj da više niti nećemo biti ppp![]()
uzmite si malo pauzu ako ti treba.
ma ne odustajem, samo mi je teško vidjeti ukakanu guzu kad to jako dugo nije bila. pogotovo jer je sad veći i već kuži neke stvari.
zato mi to teško pada.
trudit ćemo se više, pa valjda uhvatimo ritam.
kuzi, ali ipak mu je to novo! moj ima 15 mjeseci - vec 6 mjeseci se "navikavamo" na netekuce govance
Posljednje uređivanje od kukica : 19.05.2010. at 09:53
ja sam uvijek za opusteniji pristup oko BP. nije bit ima li ili nema pelenu. nego jel se komunicirami smo nekad imali dane od sto posto - u gace
ali dosta je toga u iskustvu. ja sam uvijek gledala mikkinu djecu kako to sve lako ide
al mikka nas vodi 2 prema jedan u broju djece
![]()
Vidim da treba malo podrškeHitno druženje!
Ne znam kaj se događa, il sam ja jako neispavana ili je opet neka faza, ali počela su noćna zapišavanja. A bilo je i par zakakanaca, reda radi.
curke ajde vi meni nekaj objasnite: kaj vi po cijele dane samo stavljate dijete na kahlicu i presvlačite i sebe i njih? Pa kad stignete odmorit, skuhat ručak, prošetat se, pospremit stan, popit kavu, SPAVAT itd... i sve se vrti oko toga da vam dijete ne zna samo pokazat kad želi obavit nuždu (jer toga nije ni svjesno), nego se sve svodi na to da li ćete vi pogoditi kad je vrijeme...
nekak mi to nije normalno, ali poštujem vaš izbor...
Evo, da ne misliš da je to tako kako ti misliš. Ustali smo u 7:30 nakon dojenja i WC-a (jutarnje kakanje i pišanje). Popila sam kavu, doručkovala, pospremila i oprala suđe, obavila jutarnju higijenu, poigrali se i u 10 ga stavila u sling na dojenje i spavanje. On u slingu, ja surfam. U tih nekoliko sati je piškio dosta puta, ali se ja ne uzrujavam, uglavnom niti ne pokušavam sve uhvatiti jer ujutro piški nenormalno puno (a ja bih ipak popila kavu u miru) nego ga pustim gologuzog na puzzle pa ako se fulamo, samo pobrišem. Iza prvog spavanja, oko 11, obavezno pišanje i idemo u šetnju, u slingu. U šetnji od 2 sata 3x pišanje. Drugo spavanje oko 14:15-16:45, u našem krevetu. Neki puta spavam s njim, ali danas nisam. Skuhala sam ručak, jela, još malo surfala. Nakon buđenja pišanje. Do 19:30 smo se još malo šetali po dvorištu, igrali, pobrala, složila i pospremila veš,oprala suđe od ručka, malac se malo podružio sa tatom, bakom i strikom. U 19:30 kupanje, cicanje i on do 20:30 spavaDo jutarnjeg buđenja se budi 2-3 puta, uglavnom pred jutro, na pišanje i cicanje, zaspi natrag za 5 minuta. To što sam neispavana sam si sama kriva jer imam puno za radit na magisteriju (eto, i to stignem, ne bi čovjek rekao) pa idem spavat iza ponoći, neki puta i oko 1:30 iako bih mogla i ranije.
Bivam jako rijetko zapišana, tako da sebe uopće ne presvlačim, a za njega mi je svejedno da li ću presvući pelenu ili hlačice. I dijete mi ni sekunde ne sjedi u vlastitim izlučevinama.
Posljednje uređivanje od kljucic : 19.05.2010. at 22:32
Posljednje uređivanje od kole : 20.05.2010. at 06:00
evo, možda nam je opet krenulo!
jučer uhvatili jednu kakicu jedno nismo.
ajde bar nešto.
i da, i nas muče zubi, cendramo do beskraja![]()
kole bravo za zubić. Ja mislim da kod nas veliki utjecaj ima vrijeme. Npr. noćas je spavao od 20:30-06 u komadu bez buđenja! Ni cicanje, ni pišanje, ništa! Baš me zanima što će biti kad popusti ovaj pritisak i kad padne kiša.
Uostalom, prešli smo na 2 dnevna spavanja (jutarnje i popodnevno) pa imamo promjenu u dnevnom ritmu. Motorika: pokretljiviji je svakim danom, "roštilja" se.
Imamo i novi izum: kako nosimo igračke na wc da se miš može skoncentrirati na posao, bojala sam se da iste ne završe u školjci. Pa smo privezali jednu žvakalicu za cijev pored školjke, a iznad kade da nam je uvijek pri ruci.
sunce moje malo mislim da će takvih faza uvijek biti. Mislim da i nas to čeka. Ja se uvijek iznenadim kad se zakaka jer nam to nikada nije bio problem. I kad imamo ludi dan, mislim si, šta mi je to trebalo, dođe mi da ga vratim u pelene i prestanem misliti na eliminaciju, ali brzo se skockam i krenemo dalje.
klucic odlicna ideja za vezivznje igracaka, ja sam htela da nakacim neko ogledalo kod wc skoljke![]()
i nama se motorika ludacki brzo razvija, sad je potpuno u polozaju za puzanje sa savijenim kolenima ispod sebe tako stoji i ne zna sta bi![]()
Kljucic i kole sad sam nešto razmišljala o datumima kad su vam djeca rođena, mislim Ana i David pa sam uočila da su rođena kao i Karlo krajem 12. mjeseca. U topiku od rođenja bez pelena onaj moj prvi dio možete koliko toliko pratiti Karlov razvoj što bi odgovaralo vašj djeci po starosti (narvno ne računajući da je to bilo prije nekoliko godina). Pratite samo datume...
To govorim zbog orijentacije, možda dobijete neku novu ideju ili slično...
samaritanka hvala! morat ću onda ponovno proći taj topic.
Inače, kod nas sve i svašta. Prorijedilo se kakanje. Prije je imao nekoliko stolica dnevno. Sada je imao pauzu 3 dana. I stolica mu je tamnija i gušća. Vrućine su pa manje piški. Otkrio je da ima noge. Pod mu više uopće nije zanimljiv, samo bi istraživao, naravno, da ga ja nosam. Nema vremena za wc pa ga animiram sve u 16.