Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Istrijanka bi radila štrukle, help!

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Istrijanka bi radila štrukle, help!

Ne mogu vjerovati da sam ih probala tek pred koju god. I odonda sam sva mokra dočekala sve svadbe u kojima su mi se školske kolegice poslje faksa poženile po Zg. I jednostavno ih obožavam.
    3-4 god. sam se zadovoljavala sa Ledo zamrznutim, ali nisu mi kao ti domaći koje sam jela. I sada bi ih radila za božić i čini mi se jednostavno, jer mi fuži i pljukanci dosadili.
    Molim forumašice Zagorke da mi objasne da napravim prave. I imate li neki prigodni umak.
    Bemti kako su dobri, a moje se sve poženile, obavile krstitke i sada do prve pričesti ću čekati gooooodi....
    I jedno veliko thaaaaanks.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

probaj na coolinarici...
    kad napraviš, javi zagrepčanki koja ih nikad nije radila, a obožava ih, da ih dođe degustirati

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja ovak radim
    tijesto
    0,5 kg brašna za tanka tijesta
    2,5 dl mlake vode
    žličica soli
    0,5 žličice octa
    2 žlice ulja

tijesto umijesiti i na stoljnjaku tanko razvuči
    ako voliš slatke u sir umiješaj šećer,ja više volim slane
    nažalost ne mogu ti reći omjere za filu jer to radim odoka:svježi sir,bjelanjci,sol,malo griza
    filu razmažeš na tijesto otprilike do pola i zarolaš tako da podižeš stoljnjak od tako dobivene rolade radiš komadiće pritiskom da se rubovi zaljepe i to tanjurom nikako nožem
    ako želiš kuhane stavljaš ih u kipuću slanu vodu,a pečene slažeš u nauljen lim i zaliješ slatkim vrhnjem pa ispečeš
    izgleda komplicirano kad ja objašnjavam ustvari je jako jednostavno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja (a kako bi drugačije) kupim ledove (ledine ? ) štrukle i samo ih dobrom smjesom od sira/kis. vrnja/slatkog vrnja prelijem i zapečem.

nekad, kad sam bila mlada još sam ovako sama radila, sad za to nemam živaca.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hoce li se dogoditi nesto strasno ako zamijenim brasno za tanka tijesta (ne znam ni sto je to.. )psenicnim integralnim?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neće niš strašno
    samo ti se neće razvlačiti

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A ako dodam glutena? Malo bijelog brasna?

Da mu tepam? Ma mora biti neki trik. Bit ce eksperimentiranja preko vikenda..

(toliko o moja tri ispita sljedeci tjedan... kvragu i inspiracija koju dobijem tu na forumu)

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bojim se da strukli vole samo bijelo, meko ili za strukle brašno. Osim ako nismo moja baka koja je mogla strukle umjesti s bilo kojim brašnom....
    Ja ih ovako radim:
    pola kile brašna (i to je jedino sto je tocno određeno)
    mlaka voda
    sol

Na radnu površinu stavim hrpu brašna, u srdini napravim krater, dodam soli (dva prstohvata cca), i ulijem vodu-ne previse, ne premalo...
    I krenem miješati mijesiti....
    po potrebi dodajem vode
    kada smjesa upije svo brašno, tj. radna površina bude cista od brasna-to je to!
    Tijesto mora biti mekano, a kako da vam objasnim mekano....?
    mekano da kad stisnete prstom ostane udubina, ali da va sene lijepi za prst.
    Kad je gotovo za kraj jos uzmem taj grumen tijesta i svom snagom ga nekoliko puta bacim na radnu površinu (onak tijesto u ruke, ruke iznad glave i katapultirati ga u radnu povrsinu) To vam je super da se jos dodatno poveze tijesto, odlicno je za smanjenje ljutnje i frustracije (pogotovo ak si vizualizirate osobu na koju imate pik), a ako vam se tijesto NE zalijepi na radnu povrsinu potvrda da ste dobro napravili posao.
    to tijesto mora odmarati...znaci stavite ga u nauljenu posudu (ja koristim zdjelicu) cije stijenke su skroz nauljene te stavite tijesto unutra. Jos ga premazite uljem izvana. Vazno je da bude prekriveno ulje da vam se ne napravi osusena korica na tijestu. Ako se to desi necete moci razvuci tijesto...odmara barem pola sata...sto duze odmara moći ce se tanje razvuči
    Fila je odokativna...
    kad razvuces tijesto na stolnjaku (posebnom samo za strukle-bar kod mene)odrezi rubove koji su deblji (iskoristi ih za tijesto u juhi, gulašu itd, ili samo ispeci na ploči stednjaka-njam), mozes filati s lijevog i desnog ruba (strane) stola, zarolati prema sredini stola svaku stranu....tako da odjednom dobivas duplu dozu strukli!!!!
    U kipuću slanu vodu i lagano kuhati na tihoj vatri....
    njam!

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Njam njam, kako su hebeno dobri, evo danas ću vježbati pa da do obiteljskog božićnog objeda budem i štruklerica. Svi očekuju klasiku ( našu istarsku), a jesti će štrukle. Ne znam da li će oni, ali ja ću se udavit u njima. To mi je totalno otkriće. A ja sam nba dijeti već 17 dana, pa zato tako napaljeno pričam o njima i jedva čekam da ih se nažderem .
    Mislim i ove probne danas ću degustirati, ako ne završe u smeću.
    Ako ima još tko kakve umake, preljeve itd. Iako su mi zapečeni ludilo. Joj dobro da sam na poslu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

štrigica (napisa):
    molim trecept za štrukle ... nisam spremala (osim Ledovih) nikako...

Paaaa, za to treba prakse. Za razliku od tijesta za pitu ovo traži gimnastiku ! Evo kako ih ja radim (a nije često, jer treba za to dosta vremena - napisat ću iz glave jer nemam ih nigjde na hd - nije baš lako za to napisati recept jer sastojci jako variraju... ):

Štrukli sa sirom, kuhani ili pečeni

Sirovine za tijesto:
    oko 30 dag brašna (T 550)
    1 jaje (može i ne mora – Zagorci to stavljaju, a ja sam iz Podravine pa stavim ako ima, ali ne mora biti… Za kuhane se preporučuje jer je manja vjerojatnost da će se raspasti, a za pečene nema veze )
    1-2 žlice ulja - NE pretjerivati!
    1 žličica soli (kavena, ravna)
    1 čaša mlake vode (1-1,5 dl) + 1 žlica octa

U zdjelu (koja ima poklopac) prosijati brašno sa soli, da uđe zrak. Dodati ulje, (i jaje ako ga stavljate) pa dodavati mlaku vodu malo pomalo i izrađivati tijesto NOŽEM OD BEŠTEKA, dok smjesa ne postane glatka i kao “gumasta”. Količina vode ovisi o kvaliteti brašna, o tome da li ste stavili jaje itd… Morate ga dugo mijesiti – bar 15-20 minuta (uz televiziju ili radio).

Kad je tijesto gotovo, mora stajati u zatvorenoj posudi ili pokriveno (neki omataju u najlon) “sve dok ne zaboravite na njega” tj. bar pol sata, inače se ne da lijepo razvaljati niti vući, a kuhani štrukli se raspadnu...

Kad je tijesto “odmorilo” izvalja ga se na daski ili stolu koliko ide (ja gledam da bude 2x dulje od duljine pleha i široko kao pleh – to mi je mjera).

Nadjev:
    250 g svježeg kravljeg sira (ne smije biti jako vodeno!!! - za kuhane štrukle može se staviti i manje)
    1 jaje
    2 žlice kiselog vrhnja (omjer sira i vrhnja ovisi o kvaliteti jednog i drugog – tu pomaže samo iskustvo)
    sol – pola žlice kavene
    (mhm, volimo mi to i slatko – tada se ne stavi sol u nadjev, nego 2 jušne žlice šećera, a u preljev vanilin šećer umjesto soli).

Razvučeno tijesto premaže se nadjevom od sira i jaja, (ne premazati skroz do vanjskog ruba, treba ostaviti preklop!), zarolati kao orehnjaču ili mazanicu tj. malo tanje.

Nakon toga se TANJUROM DEBELOG RUBA odvajaju štrukli dugački koliko vam je šaka široka.

Eh, sad…. Ovo se može kuhati ili peći u pećnici.

Kuha se u dosta slane vode (mora jako kipiti da tijesto odmah stegne) dok ne isplivaju. Vaditi rupičastom žlicom i staviti u vatrostalnu posudu, pa zaliti hladnim vrhnjem i posipati prezlima prepečenim na minimumu ulja. Tko voli, može vrhnje i prokuhati sa žlicom ulja. Tak je moja baka radila…

Ako štrukle pečete (za početnike to je sigurnija varijanta) pametnije je odmah raditi s duplom količinom brašna, jer od 30 dag brašna izađe količina za manji protvan. Posložite ih u pleh ili vatrostalnu zdjelu, pa zalijte ostatkom kiselog vrhnja (cca 1,5 dl) izmiješanog sa 1-2 jaja i malo soli.

Peći cca 15 min (ovisno o količini) u jako zagrijanoj pećnici na 220oC, da lijepo porumeni.

(Samo me nemojte sad pitati i za vučeno tijesto, to je skoro ista priča, čak i jednostavnija....) Eto, baš sam u subotu vukla tijesto za štrudlu od jabuka. Bilo je.... mljac!

L - 2000
    E - 2001
    Šteta bi bilo u topicu o štruklama ne navesti i recept od peterlin. Ja sam radila po njemu, ispadnu odlične. Prvi put malo predebele kore, a druga dva puta mljac!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

E, sad.

Ovaj recept od Peterlin vuce, onako, na nuklearnu fiziku ili, barem, umjetnost. A Hrkica, cini se, to samo onako zamijesa i sve gotovo.. u sekundi.

A onda tek kad se primim ove svoje fix ideje s integralnim brasnom... javim sutra sto ce ispasti, ako ne odustanem od ludog nauma.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovaj recept od Peterlin je takav kako radi moja baka - znaci za strukle koji ce se kuhati - to tijesto mora biti podatnije i deblje. I nazalost, mislim da se ne moze raditi sa integralnim ili inim brasnima jerbo to vise nisu strukli. Moja baka moze razvuci apsolutno svako tijesto napravljeno od razlicitih vrsta brasna (kao i mama), ali, to vise nisu strukli. I okus i miris im je sasma drugaciji.

Ovo o cemu pise Hrkica - to je po mojemu recept za sirnu strudlu - tako ja radim vucena tijesta.
    Za strukle koristim glatko brasno, bijelo ili polubijelo.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hmm. Ok, hvala.

Svejedno javim sto sam napravila.. ako napravim. =)

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako ne želiš zapečene (ja ih prelijem slatkim vrhnjem), onda kuhane štrukle možeš preliti prženim krušnim mrvicama ili, moja njadraža varijanta, prženim lukom (to bi trebalo napraviti na svinjskoj masti, ali kako ovdje ima puno gadljivih , onda može i na ulju - ja radim na suncokretovom).

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja stavljam
    brašno
    sol
    vodu
    malo ulja.

Sjednačim to dobro, napravim kuglu, namažem uljem i pustim da odstoje pola sata. Onda razvaljam oklagijom ( neznam uooće koji je hrvatski naziv, ja sam bosanka - ona okrugla... "letva" ) koliko se da razvući. Opet namažem uljem i pustim da odstoji 10-ak minuta. Onda razvučem.

Mislim da je kod dobrog razvlačenja trik u ulju (ne previše, na kilu brašna 1 dcl) koji tijesto razmekša i u brašnu. Ne pretvrdo tijesto da bude, pogotovo ne dodavati brašna u drugom miješanju, tj. kod oklagije(samo toliko da se oklagija ne lijepi) jer će biti tvrdo i neće se dati razvući. Uglavnom, od svih vrsta najbolje je Getroovo brašno. Bijelo.

nenaa ja ih baš jutros pravila. Ako ti nikako ne bude išlo, slikat ću u fazama kad budem idući puta pravila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    E, sad.

Ovaj recept od Peterlin vuce, onako, na nuklearnu fiziku ili, barem, umjetnost. A Hrkica, cini se, to samo onako zamijesa i sve gotovo.. u sekundi.

A onda tek kad se primim ove svoje fix ideje s integralnim brasnom... javim sutra sto ce ispasti, ako ne odustanem od ludog nauma.
    Obicno vuceno tijesto (koje se ne kuha) i ja radim ovak ko i Hrkica. Zapravo, tesko je napisati tocan recept jer kad radis tijesto, tocno vidis kak se brasno ponasa. Voda se dodaje malo pomalo dok ne vidis da je dosta (precizno, zar ne???). Kad je oblikovano u kuglu, treba se moci prstom napraviti otisak koji se polaaaako vraca. Mhm, probaj. NIsta strasno ako ne uspijes od prve. A dok tijesto stoji, po beckoj kuharici ono se pokriva zdjelom koju naparis iznad kljucale vode i mijenjas kad se ohladi. Meni se to ne da, pa samo zatvorim u plasticnu zdjelu. MORA odstajati.

A sad - brasno... Draga, nemoj uzeti integralno - ne bu se dalo vuci....
    Ako bas moras, uzmi poubijelo brasno T-850 i to bi trebalo biti ok. Ne bas ko bijelo, ali se moze razvuci. Mora biti malo mekse jer nema nacina da ga razvuces ako je pretvrdo. Meni je daleko najbolje brasno koje rade Cakovecki mlinovi, ali ga nema uvijek za kupiti, pa uzmem Podravkino iz lokalpatriJotskih razloga!

Sretno! I dojavi rezultate!

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I did it.
    Joj ovaj vikend ubih se od hrane. Sve što ću reći je da su se pojeli i ukus je bio ok.
    I nikakvo integralno i zdravo tjesto ne dolazi u obzir jer tko se je najeo od zdrave hrane. Živjela mast.
    Nadam se da će drugi biti malo zgodniji i za pred goste jer ovi su bili .
    Ali nisu se bacili

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

baš mi je drago da si uživala,i ja sam ih radila kako nisam imala slatkog vrhnja već vrhnje za kuhanje zalila sam s njim i zapekla isto su ok

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nisam stigla ovaj vikend, ali vjerujem da ce biti sljedeci.

I MORA biti integralno brasno (barem pol-pol), jer.. volim experimentiranje? =D

Svakako cu dojaviti rezultate. Mozda cak i slikom.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Godinu dana kasnije...

...ipak sam napravila integralne strukle. Koristila sam Hrkicin recept, ali sam stavila 400g psenicnog integralnog brasna (ovdje nema tipizacije, tako da ne znam koja mu je namjena ili T oznaka) i stotinjak grama obicnog bijelog (unbleached verzija, koja iz nekog razloga sadrzi i jecam).

Tijesto se prekrasno razvuklo, bolje od bilo kojeg prije (totalni sam promasaj sto se tice vucenja/valjanja, nikad mi ne uspije niti s oklagijom, niti bez).

Gotov proizvod izgledao je ovako:

Sirovi strukli

Zapeceni strukli

Strukli na tanjuru

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaae bravo!
    Ja sam danas vukla tijesto za štrudel od sira, (zamijesila Alaska), ali 100% čakov.mlinovi (jedino s tim brašnom), ali kako je meni kuhinja dosta hladna, sušila tijesto sa fenom za kosu, i od hladnoće mi se nije baš dalo tanko razvuć, i bilo dosta debelo. Mene zanima "koliko dugo" sušite tijesto? Odrežem krajeve, ali sušenje je meni najveći problem, da ne bude kad se jede mljackavo.
    A kao na dijeti sam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •