Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: A što za badnjak?

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno A što za badnjak?

Prvi put sam u situaciji da moram organizirati večeru za badnjak za 6 odraslih i 6 djece. Ne moram sve sama pripremiti ali moram smisliti. Što vi kuhate/pečete za večeru? Znam da je običaj pripremati ribu, sveki radi bakalar na bijelo, a trbalo bi još nešto. Ideje? Naravno, da je jednostavno i fino.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi za predjelo jedemo slane srdele
    i "gnjecani grah" uz domaći kruh
    bakalar (red krumpira, red bakalara, češnjak, voda samo da prekrije i maslinovo ulje, par listova lovora i papar u zrnu. kuha se dok krumpir ne omekša, ne miješa se nego trese)
    fritule

dok sve to čekamo, sve moguće arašide i suho voće

poslije pijemo crno vino

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sviđa mi se ideja sa srdelama. Sama ih soliš? Kako?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

red srdela, red soli, gornji red je riba pa pritisneš kamenom.
    ali, to se radi najkasnije u osmom mjesecu, kasno je sad. (najbolje je kad odstoje 4-5 mjeseci, a srdela je najbolja u proljeće).

na kilo srdela, cca 60 dag soli (ona krupna morska)

ima dobrih, zrelih i za kupiti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja svaki badnjak kuham fis od soma i sarana,krompir salatu s lukom,pohanu ribu i ribu s rizom...brzo a jednostavno...nekad i oslica ispecem...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

POSNI PASULJ SA POVRĆEM

Ja volim posni zapečeni pasulj. Može se praviti dan ranije.
    Prethodno potopljen beli krupniji pasulj skuvaš u vodi sa 1 celom glavicom luka, 1-2 šargarepe i staviš još ako hoćeš nekog korenastog povrća - peršun, paštrnak, celer, 1 lovorov list i par zrna bibera, a kad ti voda provri, posoliš je.
    Kad je pasulj mekan, procediš ga, i odvojiš povrće što se kuvalo. To ti može poslužiti za neku finu gustu čorbicu.
    Na dosta ulja staviš 2 veće glavice luka isečene na kockice, crvene paprike na rezance, da se dinsta. Kad smekša i kad već počne da se prži na to staviš 1 veči ili 2 manja paradajza isečena na komadiće, (ovde naravno može da posluži i pelat ili koncentrat paradajza ili domaći paradajz sok, ali onda ne smeš preterati, da ti ne bude jako tečno) poklopiš da se ukrčka saft i onda preko toga baciš pasulj, beli luk (cca 4 češnja) isečen na listiće i puno sitno seckanog peršunovog lišća.
    Začiniš sa malo bibera i aleve paprike i ko voli da doda vegetu ili neku povrtnu kocku ili sličan začin.To može tako da se jede, ali je još ukusnije ako se to sad prebaci u rernu da se zapeče, s tim što se onda odgore poprska sa uljem. To je mljac uz ribu.

POSNI PASULJ SA SUVIM ŠLJIVAMA

Druga varijanta je sa bilo kojim pasuljem koji je skuvan al dente.
    Isto u šerpu na dosta ulja se dinsta crni luk isečen na rebarca (mora ga biti puno. Na 500 gr pasulja idu 3 veće glavice. Kad luk zažuti, u njega ubaciti skuvan pasulj, začiniti alevom paprikom, vegetom (solju) , biberom, ljutkastom paprikom, i 2 lovorova lista iskidana na par komadića. Dodati u to prethodno namočene suve šljive (zajedno sa košticama). Trebalo bi ih biti 6-7 komada (računa se 1-2 po osobi).
    Nalije se voda (1-1.5 čaša) poprska se uljem odgore i fino zapeče u rerni dok skoro sva tečnost ne ispari, a odgore se napravi hrskava pokorica.

To je posna varijanta, a u mrsnu se stavlja domaća kobasica isečena na komade kao za sarmu.
    Jede se sa jednakim uživanjem i toplo i sutradan kao hladno predjelo ili hladna salata uz neko meso ili ribu.
    Jelo je pikantno i usta su vam stvarno puna ukusa dok jedete.

(Ja ovo više volim od prve varijante, ali su mi obe mljac)

Ili obična salata od pasulja sa lukom (crnim-belim), peršunom, maslinovim uljem i sirćetom.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

za predjelo salata od hobotnice, juhice pa riba frigana ili iz pećnice, uz to grah salata, krumpir salata ili neka zbrćkana sa svim i svačim, blitva s krumpirom, đuveć s povrćem.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam prošle godine radila "ljenog oslića" i mislim da ću i ove...
    to je uglavnom moja izmišljotina
    u protvan sam stavila sam red na ploške izrezanog sirovog krumpira, red smrznutih listova oslića i na kraju red ploški od sirovog krumpira. Onda sam u posudi izmješala domaću vegetu, vodu, vino, maslinovo ulje, češnjak na sitno i sve zalila preko složenog i na vrh dvije grančice ružmarina. Pokrila sam folijom i pekla dok krumpir nije omekšao. Bilo je super, a nije ništa komplicirano da bi morala provesti pola dana u kuhinji. I to mi se čini super za djecu (možda samo sa manje vina mada ono ispari u pećenju) i mislim da bu se laura ove godine s nama utopila u tome :D

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mm-ov tata ima najslasniji recept za bakalar pa obicno njega nazicamo da nam skuha. ove godien cemo sa prijateljima pa se spremamo na bakalar, oslic na bijelo i nakon toga pecena rica. ovo prvo dvoje ce biti vise kao predjelo.
    fritula mi nikad u zivotu nisu uspjele pa cu neke sitne kolacice.
    i crno vino.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moje već nadugo i naširoko poznate svježe paprike sa sirom i jogurtom.
    Sirove paprike pripremiti kao za punjeje. Umješati u posebnu posudu nasitno nasjeckano povrće, može kuhano sirovo, po želji. Ja stavim kuhanu mrkvu, kisele krastavce, gračak, peršin i malo luka. To povrce ubacim u umućenu smjesu od svježeg sira i jogurta. Omjer pola pola. Dodam soli začina i probam. Kad sam zadovoljna dobro napunim sirove paprike i stavim ih u frižider 12 sati, ili u škrinju 2 sata, ako mi se žuri. Kada dođu ghosti to narežeš na fete i tako budu lijepe i šarene i dobre da mi nikad ne ostave ni malo.
    I na tanjur 2-3 fete paprike, dvije kuglice za sladoled ali od bakalara domaći kukuruzni kruh. To je naravno predjelo.

A poslje naravno s obzirom na lokaciju, fuži, njoki, ravioli, tartufi, umak od šparuga, kiseli kupus,... I do navečer mi se povraća od svako malo odlazaka u kuhinju, prokleta mikrovalna i tko je smislio.
    Ove godine spremam štrukle, za koje sam se već raspitala tu negdje.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Re: A što za badnjak?

Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Prvi put sam u situaciji da moram organizirati večeru za badnjak za 6 odraslih i 6 djece. Ne moram sve sama pripremiti ali moram smisliti. Što vi kuhate/pečete za večeru? Znam da je običaj pripremati ribu, sveki radi bakalar na bijelo, a trbalo bi još nešto. Ideje? Naravno, da je jednostavno i fino.
    već imaš bakalar,pola posla riješeno;ako želiš nešto jednostavno,a vidim da ima dosta djece-moji jako vole pohane lignjine kolutiće i pommes frites,paštetu od tune,na tostu i maslacu;možeš kupiti i za svaku osobu po 3-4 zamrznute pohane masline(samo uvališ u tavu);file od oslića možeš pohati;ja volim salatu od hobotnice(brza i jednostavna za pripremu);a ako imaš više vremena i volje ( a i gradele),nema ničeg boljeg od riblje juhe,ribe na gradele,povrća i velike zdjele salate;tako mi na moru radimo

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mi ćemo lignje s krumpirom u rerni i vjerojatno malo šufiganih lignjica.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još se nisam odlučila da li ću kontinentalnu ili morsku varijantu....

Ako kontinentalnu, onda fiš sa širokim rezancima.

Ako morsku, lignje na seljački (s krumpirom, u pećnici).

Tradicionalno kuham kompot od suhih šljiva i ispečem kolač sa suhim voćem u kalupu za kuglof.

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

pašteta od tune, mušuni na salatu, riba razna na gradele, lignje - kolutići frigani i naravno fritule

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sad sam ogladnila čitajući vaše prijedloge

Mogao bi pasti oslić s krumpirima u roru, ili možda lignje , riblja juhica sasvim sigurno, malo dimljenog lososa za predjelo,... ma večera za 5!
    Prijedlozi se primaju i dalje

Nego, budući da se to sve događa kod mog tate u Samoboru, pitanje za Samoborke: gdje je najbolje ići po ribe/lignje?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •