-
fluor za zubiće
Zanima me da li još uvijek dajete djeci fluor tabletice za zubiće? Odnosi se na dvogodišnjake.
Naime, ja sam prestala, jer mi je tako reko barba pedijatar. Što vi mislite?
-
Osoblje foruma
zara ih nikad nije ni uzimala, a bilo je već dosta rasprava na ovu temu na forumu, na kojima se uglavnom zaključilo (ako se ja dobro sjećam) da je davanje fluora zastarjela metoda koja baš i nema neku svrhu.
-
Osoblje foruma
tablete fluora
fluor
flour
itd itd...
uvijek molimo korisnike da prije otvaranja novog topika provjere je li se već na tu temu raspravljalo, budući da je velika šansa da odgovor na postavljeno pitanje već postoji.
a ako i ne postoji, barem ima brdo već otvorenih topika na kojima se može postaviti pitanje.
-
Nama je zubarica preporučila prati zubiće sa ELMEX Kinder Zahnpastom. Baš zbog fluora.
-
Kopiram stajalište Američke pedijatrijske akademije o ovoj temi:
• Od dobi od 6 mjeseci pa sve do dobi od 3 godine će odluka o dodatku fluora ovisiti o njegovoj koncentraciji u pitkoj vodi (dodavanje fluora obično nije potrebno osim ako je njegova koncentracija u pitkoj vodi manja od 0,3 ppm), drugoj hrani, izvorima tekućine i pasti za zube.
-
Misljenja sam da je fluor bolje upotrebiti lokalno nego sistemski. Znaci bolje u pasti nego u tableticama.
Za mlađu djecu je bolje kupiti aminofluorid tekućinu i s njome im povremeno premazivati zubiće pomoću bebi štapića.
Za stariju djecu i odrasle ok je i aminofuorid žele.
Ono što je bitno je da se nakon tretiranja zubi nista ne pirje niti ne jede, da se usta nakon aplikacije ne ispiru kako bi fluor mogao djelovati.
Fluor je koristan jer smanjuje broj bakterija u ustima, ali i omogućava remineralizaciju početnog karijesa. Proces nastankla karijesa je do neke mjere reverzibilan pa ukoliko se odstrane bakterije i plak, minerali iz sline (prvenstveno fluor) će se ugraditi u tu površinsku leziju.
Fluor se može upotrebljavati tijekom čitavog života, ali primjena fluora posebno dolazi do izražaja naposredno nakon izrastanja zuba. Naime na početku caklina nije još sasvim zrela nego se u nju ugrađuju minerali iz sline. S obzirom da je fluor glavni prtektivni faktor protiv karijesa, ugradnja flura u toj fazi je poželjna.
Aminofluorid žele i tekućina se mogu kupiti u apoteci.
Fluor će pomoći i odraslima koji imaju preosjetljive zubne vratove.
-
E (4g7mj) je ovdje u Italiji dobila novog pedijatra. Jucer smo isli na upoznavanje i mini-sistematski, i rekao nam je da na nasem podrucju (zbog manjka floura u pitkoj vodi, valjda) preporucuju dodatak floura od 3. djetetove godine nadalje, radi zastite zubiju.
Dobili smo komprese Zymaflour od 1 mg (1 dnevno).
E sad, procitavsi razne teme o flouru ovdje na Rodi, ne znam ni sama da li da joj ih dajem ili ne.
Idemo redovito kod zubara, nijedan karijes nema, redovito pere zubice... :?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma