Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Hormon SHBG...

đerekica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Hormon SHBG...

Ispričavam vam se ako je bila tema na hormone ali s obzirom da nemam često priliku čitati i biti na internetu eto molila bih vas da mi netko pojasni naravno ako je imao isti slučj kao i ja što znači kad je povišen hormon SHBG?
    Normalna vrijednost je 15-120 a meni je 132.1.
    Neznam da li bi se trebala zabrinjavati oko toga ai pokušala sam naći na internetu što taj hormon uopće predstavlja ali nisam mogla odgonetnuti ni na jednoj stranici što on zapravo znači.
    Molim vas ako imate iskustva da mi malo pojasnite i da li se moram zabrinjavati s obziom da idem uskoro u postupak..
    Unaprijed hvala i oprostite ako je već ova tema bila.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Opis:
    Globulin koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG) je cirkulirajući plazma protein koji specifično veže androgene i estradiol u krvi. Njegovo vrijeme polu-života je oko 7 dana, a nastaje u stanicama jetre te se izlučuje u krv. Njegovo stvaranje ovisi o koncentraciji cirkulirajućih androgena i estrogena. Visoke razine androgena i androgenskih progesterona inhibiraju sintezu SHBG, dok visoke razine estrogena i hormona štitnjače stimuliraju SHBG sintezu.
    Referentne vrijednosti:
    Muškarci: 14,5 – 48,4 nmol/L
    Žene: 26,1 – 110,0 nmol/L
    Povišeno:
    Povišene vrijednosti SHBG mogu se naći u hipertiroidizmu te u cirozi jetre.
    Kod muškaraca povišene vrijednosti nalaze se u hipogonadizmu, ginekomastiji, androgenoj neosjetljivosti te nedostatku androgena.
    Kod žena povišene vrijednosti nalaze se u anoreksiji nervoza, pri primjeni nekih lijekova: oralnih kontraceptiva, antiepileptičkih lijekova te kod hormonske nadomjesne terapija.
    Sniženo:
    Kod žena, sniženje vrijednosti SHBG nalazi se u hirsuitizmu, virilizmu, acne vulgaris i u sindromu policističnih jajnika.
    Kopirano sa : http://www.lab-breyer.hr/v2/usluge.asp?page_id=usluge

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •