Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Jutarnji list 13.12.08.-Crkva i MPO

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Jutarnji list 13.12.08.-Crkva i MPO

Dobro jutro svima,

već sam pročitala članak a još ću prosurfati po stranim stranicama o toj temi. Čini se da Crkva popušta te da se otvara bar djelomično prema MPO )

K.

MIJA 32 malo prilagodila naslov topica

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam sinoć slušala vijesti u kojima su rekli da je crkva još jednom potvrdila svoje stajalište,tj.protivljenje MPO?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja također, i bilo je na RTL-u, bez onog priloga koji se najavljivao na RODI.... :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moj odgovor nadovezao se na mandy

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kao što sam rekla ....... djelomično se otvara prema MPO-u.
    evo online članka:

http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak...,12,,144822.jl

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene se ne tiče što crkva misli. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svatko ima pravo postupati po svojoj savjesti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

molim adimin ovog foruma da zbriše moje kopije,kad je Kadauna to napravila bolje
    Meli:Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svatko ima pravo postupati po svojoj savjesti.
    slažem se s ovim;hvala Bogu nisam imala problema sa ostvarivanjem trudnoće,ali kao majka i vjernica ću reći da me ovakav stav Crkve ne bi mogao spriječiti da dođem do svog djeteta,isto kao što me ni ne sprječava da i dalje idem u Crkvu i vjerujem u Boga;

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

opa, ne mogu vjerovat, ovo je stvarno ogroman pomak u stavovima

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moje mišljenje je da ako ja idem u potragu za svojim ,nisam se odrekla niti boga niti vjer čak što više još jače vjerujem u boga jer je on taj koji me vodi na mom putu rata i mira

dim avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U jednom se slažem sa crkvenim vlastima, a to je da život dolazi kad Bog to odredi i zbog toga Ga svaku nedjelju molim da moj sljedeći IVF bude baš taj trenutak kad će se začeti i na kraju roditi moj anđeo. I na kraju svega mogu zakljućiti da mi u MPO postupcima jedine možemo svjedoćiti kako znamo koliko svaki začeti život vrijedi i koliko ga treba cijeniti, a svima koji rađaju djecu pa ih ubijaju ili ostavljaju ili zlostavljaju treba učiti o dostaojanstvu života.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A propos crkvenog stajhališta, ne vidim ja tu baš nekog pomaka naprijed. Ne bi me to uopće brinulo da oni ova boldana stajališta ne nastoje nametnuti svima nama...

Katoličko kršćanstvo se, dakle, protivi:

(1) kloniranju ljudi, pa ni u terapeutske svrhe,
    (2) korištenju embrionalnih matičnih stanica u istraživanju i liječenju
    (3) zamrzavanju (kriokonzervaciji) ljudskih embrija, odnosno ovocita, jer je to inkompatibilno s dostojanstvom embrija,
    (4) reduciranju broja usađenih embrija kako bi se spriječili višeblizanački porođaji (u situacijama gdje se oplodnjom više jajnih stanica odjednom želi izbjeći opasost da samo jedan plod propadne), jer Crkva i to smatra abortusom,
    (5) „usvajanju“ začetih i zamrznutih embrija, tj. njihovu implantiranju u druge žene koje bi eventualno htjele potomka, smatrajući da je manje etičko zlo ostaviti ih dok ne propadnu,
    (6) svakom obliku abortusa uključujući i metode koje sprečavaju da se začeti embrij ugnijezdi i razvije, u što pripadaju pilule za „dan poslije“, spirale itd.,
    (7) dijagnosticiranju eventualnih genetskih svojstava ploda prije implantiranja,
    (8 poboljšavanju ili jačanju „genetskih darova“ neke osobe, jer bi takve manipulacije poticale „eugenetski mentalitet“, te indirekto „društveno žigosale osobe koje ne posjeduju ta partikularna svojstva“.
    Što li oni sve utrpavaju pod abortus...bit će za njih i kondom oblik abortusa = ubojica žive stanice???

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa pomak je da dopustaju bar neke od postupaka jer dosad nisu ni inseminaciju, a kamoli nesto drugo

tako da ovo za sluzbeni nauk crkve stvarno je velika stvar, iako se nama mozda tako zasad ne cini

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    pa pomak je da dopustaju bar neke od postupaka jer dosad nisu ni inseminaciju
    Ja bila u uvjerenju da su do sada podrzavali samo inseminaciju. A znači nisu ni to, do sada... :/

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

"Izvor ljudskog života, kaže se, mora biti u braku i obitelji, uključujući uobičajeni spolni snošaj koji izražava uzajamnu ljubav između muškarca i žene."

I što sad, trudnice se ne mogu vjenčati u crkvi :? Sjećate li se kad ste zadnji put vidjeli ne-trudnu mladu? Najlakše je osuđivati druge...

I da fritulice, crkva ne odobrava kondome. Ni po cijenu umiranja od AIDS-a tisuća dječice po Africi

Uostalom, crkva je ljudska institucija, i to, usudila bi se reći, vrlo okrutna. Vjera u Boga je za mene nešto sasvim drugo, nešto što nije u nikakvoj vezi s tom institucijom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam to niti ja doživjela kao neki pomak. Ali, teološki stručnjaci znaju više. Ja od inseminacije nikakve koristi, zato se meni ne čini da je to neki value added na praktičnu MPO priču.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pčelica M. prvotno napisa
    I da fritulice, crkva ne odobrava kondome. Ni po cijenu umiranja od AIDS-a tisuća dječice po Africi
    Da, znam da ih ne odobrava, a zbog kojeg točno argumenta? Jel opet zbog biomedicinsko-etičko-moralnog motiva - ne ubijmo reproduktivnu stanicu jer je živa i dostojanstvena ( ) ili zbog nekog pak drugog motiva???

Žalosno je to s dječicom u Africi...

Pčelice, potpis na tvoj post.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Da, teško je očekivati neke stvarne pomake kad ih ni na ovu temu nema.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Citiraj Pčelica M. prvotno napisa
    Da, znam da ih ne odobrava, a zbog kojeg točno argumenta? Jel opet zbog biomedicinsko-etičko-moralnog motiva - ne ubijmo reproduktivnu stanicu jer je živa i dostojanstvena ( ) ili zbog nekog pak drugog motiva???
    Pa između ostalog jer je razlog spolnog odnosa zatrudnjivanje a ne zabava

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ajde bar su napisali da se asistirana oplodnja odobrava među supružnicima. I to je možda neki mali pomak. Možda to sada uzmu u obzir u saboru pošto HDZ sluša crkvu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj amyx prvotno napisa
    Ajde bar su napisali da se asistirana oplodnja odobrava među supružnicima.
    Da, taj papir i zabava za 200-tinjak ljudi su baš jak argument
    Iskreno, meni je primarni razlog vjenčanja bila zabava , a MM i ja smo se jednako voljeli i bez vjenčanog lista

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Citiraj amyx prvotno napisa
    Ajde bar su napisali da se asistirana oplodnja odobrava među supružnicima.
    Da, taj papir i zabava za 200-tinjak ljudi su baš jak argument
    Iskreno, meni je primarni razlog vjenčanja bila zabava , a MM i ja smo se jednako voljeli i bez vjenčanog lista
    Istina. Zabava na prvom mjestu a za papir manje više. i mogu reći da sam se na svojoj svadbi zabavila bolje nego na bilo kojoj drugoj. a kažu da je mlada nervozna cijeli dan. HA HA HA

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

iako samu sebe vodim kao vjernicu, mene stvarno briga sto ova crkva misli o MPO. kakve sam sve gluposti cula od njih....i nekoliko pametnih, ali ne o MPO

moram priznati da iz clanka u JL nisam iscitala da nisu protiv. proci ce jos godine do toga. isto tako, cvrsto vjerujem da je i moja trudnoca Bozje djelo.

ipak, njihovo eventualno otvaranje prema MPO olaksalo bi situaciju parovima koji imaju problema sa zacecem, a vazno im je misljenje crkve...

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

meni je puno važnije to što je Katolička crkva prije nekih dva tjedna objavila da je "oprostila sve grijehe Johnu Lennonu"

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lidali prvotno napisa
    Pa između ostalog jer je razlog spolnog odnosa zatrudnjivanje a ne zabava
    Ajme da, kako sam to mogla smetnuti s uma, dobro si me sjetila!

Znači nama kojima zatrudnjivanje sporije ide... mi se makar možemo zabavljati do mile volje. :D
    Ili, ako je zatrudnjivanje tehnički neostvarivo, ne trebamo se ni zabavljati?

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ma mi se može mo zabavljati ... ajoj kud bi od tolike zabave. Ali nije to radi zabave nego mi radimo na djetetu.A bože moj nismo mi krivi što se ne prima. A nitko ne može reći da se ne trudimo i to svakodnevno pogotovo oko O

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja vjerujem u Boga ali isto imam problema s vjerovanjem ljudima koji vode crkvu tj svecenicima i onima iznad njih, vecinom zbog neslaganja oko IVF-a koji je i nama potreban, bila sam bas neki dan na misi, seminaru koji je vodio vel. Zlatko Sudac i govorio je o nedostacima danasnjeg zivota i sve vecem udaljavanju medu ljudima i mislim da je on stvarno razuman covijek i na kraju je zatrazio od nas da im kazemo kako nam oni mogu pomoci misleci na svecenike (mislim da su skuzili i oni kako ovako vise ne ide, ljudi sve manje zive po nekim crkvenim nacelim i kako je rekao kad im se ne svidi propovjed odu van).
    Bas bih mu voljela poslati neki mail, samo da cujem njegovo misljenje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •