Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Financijska pomoć za djecu sa kroničnim bolestima...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Financijska pomoć za djecu sa kroničnim bolestima...

... i trajnim posljedicama.
    Zvala me danas mama i rekla da je gledala neku emisiju gdje je to rečeno.
    Zanima me da li netko zna (ili dobiva tu pomoć) nešto o tome. Navodno se radi o 1000 kn mjesečno.
    Da li to isplaćuje CZSS?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da li je to ovo?

8. Osobna invalidnina

Članak 55.

Pravo na osobnu invalidninu ima teže tjelesno ili mentalno oštećena osoba ili osoba s trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, a čije je oštećenje ili bolest nastala prije navršene 18. godine života, ako osobnu invalidninu ne ostvaruje po drugoj osnovi.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Brunda,

financijska pomoć je jedno, a invalidnina drugo. :/

Raspitaj se http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=50

i možda kod udruge Idem http://www.idem.hr/index.php?option=...tact&Itemid=34 jer bi trebali "pokrivati" i djecu sa kroničnim bolestima.

I daj pogledaj ovdje, pišu o tome: http://www.kronika.hr/index.php?opti...1472&Itemid=70 Po ovom tekstu se radi o invalidnini.

I pogledaj ovdje: http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=127303

i na kraju Hrvatska udruga bolesnika s rijetkim bolestima

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mamasanko, ljubim te
    Idem se baciti na proučavanje.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Brunda- jel se može znati o kojoj je točno kroničnoj bolesti riječ. Moj M. ima uzmimo astmu i dermatitis, dermatitis ima i mala i ja nisam imala pojma da sam s M. mogla biti doma do njegove 3g. života kao niti da sam bebihaler imala pravo dobiti preko HZZO-a. Također sam par dana prekasno saznala da sam s mlađom mogla raditi pola radnog vremena za punu plaću. Eto, zato pitam o kojoj je bolesti riječ, jer ako je u pitanju astma onda ne bih proučavala nego bih tebe pitala .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    ..... Eto, zato pitam o kojoj je bolesti riječ, jer ako je u pitanju astma onda ne bih proučavala nego bih tebe pitala .
    Nije u pitanju astma.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tajchi, kod nas je u pitanju cistinurija (metabolički poremećaj) i uslijed stvaranja bubrežnih kamenaca jedan bubreg mu je otkazao.

Čula sam se jučer sa soc. radnicom i ona kaže kako skoro pa 100% misli da nemamo pravo na osobnu invalidninu jer to odlučuju na osnovu 4 stavke. Stopostotni tjelesni invaliditet, mentalna oštećenja, kombinacija i kao četvrta stavka sljepoća, gluhoća i sl.
    A sada u ovom linku na novinski članak koji je stavila mama san piše da u to spadaju i kronične bolesti.
    A na onom što sam ja quotala piše da trebaju biti i trajna oštećenja.
    Soc. radnica kaže neka nakon NG predam zahtjev pa ću vidjeti, ali kako sam napisala, ona misli da nemamo pravo.

Što se tiče rada na pola radnog vremena, rekla je da sigurno imam pravo ali da nakon NG oni (CZZS) više nisu nadležni nego to preuzima HZZO, pa će mi tek 2.1. znati reći šta i kako po tom pitanju.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Brunda- baš mi je žao što je kod vas ovako teška situacija. Tvom malcu šaljem veliku sa željama da mu bude dobro.

A ovo o uvjetima za invalidninu neću ni komentirati, samo ću staviti .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Brunda, daj na onom zadnjem linku o Udruzi pogledaj ovdje http://www.rijetke-bolesti.hr/defaul...ni&eID=propisi
    tu je lista svih propisa.

S druge strane, pročitala sam u onom linkanom članku da jako malo roditelja uopće zna za invalidninu zbog kronične bolesti..ne bi bilo loše da se raspitaš.

Što se tiče prebacivanje nadležnosti u smislu rada na pola radnog vremena, točno je to da će se to od 1.1. raditi na HZZO-u, ali u nekim stvarima postoji prijelazno razdoblje do 31.3.2009.

U svakom slučaju provjeri na 0800 79 79. Žene su jako ljubazne na HZZO telefonu.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Brunda, možda možeš ostvarit pravo na plaćeni dopust za njegu djeteta s teškoćama. Mislim da se može produžit nakon šta ti dijete navršii godinu dana, s tim da koliko mislim može se produžit do maksimalno sedme godine. Bitno je da ta naknada iznosi 2500 kuna i uz nju se automatski veže dječji doplatak od nekih 800 kuna.

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo ja bi se kratko priključila,ja sam mama curice koja ima IUVENILNI IDIOPATSKI ARTRITIS i SA TRI GODINE JE JOJ DIJAGNOSTICIRAN.Želim reći da sam ja na produženom porodiljnom do sedme g i da dobijem 2000 tisuće kuna i 831 kunu doplatka,ali ovaj zakon vrijedi samo ako su oba roditelja zaposlena.I tOlikI je iznos koji isplaćuje CZSS, I SMATRAM DA JE TO JAKO MALO SObZIROM NA OPĆENITO POTREBE DJETETA,A UZ TO JOŠ I BOLESNOG.Pozdravljam vas sve

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Brunda, možda možeš ostvarit pravo na plaćeni dopust za njegu djeteta s teškoćama
    Da, to mi je rekla i soc. radnica da sigurno možemo ostvariti do njegove 7. godine. Rekla je da bih dobivala 2000 kn. Nije spominjala dj. doplatak.
    Da li dj. doplatak u tom slučaju ima veze sa primanjima u obitelji ili se dobiva neovisno o njima? :/
    Što se tiče invalididteta, sad sam malo proučavala ovaj link što je mama san stavila, i po tome je za bubreg koji ne radi 30% invaliditet, za ovaj drugi koji je isto malo oštećen oko 40%. Ne kužim baš ovo o računanju ukupnog invaliditeta. A to kod nas i nije sve jer je tu i kronična bolest.
    U svakom slučaju ću kontaktirati ove u HZZO-u.

Mene najviše ljuti što sve moraš sam istraživati jer te nitko od nadležnih neće uputiti u tvoja prava.
    Ako i uspijemo dobiti tu invalidninu, ostalo je 3 godine iza nas u kojima bismo dobivali taj novac. Kad 36 mjeseci pomnožiš sa 1000 kn, to je iznos koji smo u tom slučaju poklonili državi
    A koliki je broj obitelji koje iz istog ovakvog neznanja ne dobivaju ono što zaslužuju ne želim ni pomisliti. Baš sam ljuta.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1.Za dijete s oštećenjem zdravlja korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka.

2.Za djecu s težim oštećenjem zdravlja pravo na doplatak za djecu ostvaruje se bez obzira na visinu prihoda koji kućanstvo korisnika ostvaruje, a svota doplatka određuje se u visini od 25% od proračunske osnovice.

dakle, za prvi slucaj se utvrduju prihodi kucanstva, za drugi ne.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Da, to mi je rekla i soc. radnica da sigurno možemo ostvariti do njegove 7. godine. Rekla je da bih dobivala 2000 kn. Nije spominjala dj. doplatak.
    Da li dj. doplatak u tom slučaju ima veze sa primanjima u obitelji ili se dobiva neovisno o njima? :/
    Naknada za dopust za njegu po novome iznosi 2500 kn. Kada dobiješ rješenje od CZSS-a (po novome od 1.1.2009. od HZZO-a) imaš pravo na uvećani DD koji iznosi 831 i nešto kn, bez obzira na iznos primanja.

Više o ovome se raspravljalo i na http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...9394&start=900

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    [ Ako i uspijemo dobiti tu invalidninu, ostalo je 3 godine iza nas u kojima bismo dobivali taj novac. Kad 36 mjeseci pomnožiš sa 1000 kn, to je iznos koji smo u tom slučaju poklonili državi
    A koliki je broj obitelji koje iz istog ovakvog neznanja ne dobivaju ono što zaslužuju ne želim ni pomisliti. Baš sam ljuta.
    Ja mislim ako uspiješ ostvariti pravo na invalidninu,trebala bi dobiti novac i unatrag tri godine tj.od dana nastupanja invalidnosti.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prije nekog vremena jumbina je napisala ovo.Sad sam i ja zbunjena jer čitajući zakon sam shvatila da imaš pravo na invalidninu ako je ona nastupila nakon poroda,a ne da je nastupila tokom trudnoće ili da je prirođena.
    Zapravo ,Brunda ,ti bi još i imala pravo jer je stanje nastalo nakon poroda
    kao posljedica urođene bolesti.
    Ako je dijete kod kuće imate pravo na invalidninu.
    Sa svom medicinskom dokumentacijom ideš u Zavod za socijalnu skrb i predaješ zahtjev za invalidninu.
    Bit ćete pozvani na komisiju gdje bude pedijatar i posebno smo išli kod psihijatra.Moj sin je imao srčanu grešku i dobio je 100% invaliditet,a ja sam dobila 7 god. porodiljnog.
    Ali rješenje iz Zavoda nikad nismo dobili.
    Tin je u međuvremenu umro,a ja sam se zainatila da ću doći do tih novaca retroaktivno.
    Nakon slanja predstavke u Ministarstvo u roku od dva dana dobili smo u istoj koverti rješenje za invalidninu i rješenje da nam je sin umro i da se invalidnina ukida. I novci su sjeli na tekući,što je manje bitno.
    Nismo zapeli kod lječničke procjene,oni su to obavili odmah,nego u Zavodu 1 god. nitko nije smatrao da bi trebali napisati rješenje na osnovi kojeg se isplaćuju novci.
    Tin je dobivao 1 000kn.
    Imaš pravo i na povećani dječji doplatak,bez obzira kolika su ti primanja i on iznosi 980 kn.Ako nemaš papire od komisije podnesi odmah zahtjev,jer se dječji doplatak isplaćuje od trenutka podnošenja zahtjeva. Kad sve papire doneseš isplaćuju ti sve zaostale dječje doplatke.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Prije nekog vremena jumbina je napisala ovo.Sad sam i ja zbunjena jer čitajući zakon sam shvatila da imaš pravo na invalidninu ako je ona nastupila nakon poroda,a ne da je nastupila tokom trudnoće ili da je prirođena.
    Zapravo ,Brunda ,ti bi još i imala pravo jer je stanje nastalo nakon poroda
    kao posljedica urođene bolesti.
    Ako je dijete kod kuće imate pravo na invalidninu....
    Evo što sam našla ovdje
    Članak 58.

(1) Ako roditelji osobe koja ostvaruje pravo na osobnu invalidninu koriste: porodni dopust, dopust do sedme godine djetetova života po posebnim propisima, pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege teže tjelesno ili mentalno oštećenoga djeteta, a dijete dnevno boravi u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, osobna se invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona.

(2) Ako osoba iz članka 55. ovoga Zakona koristi stalni ili tjedni smještaj izvan vlastite obitelji ne može ostvariti pravo na osobnu invalidninu.
    Znači samo u slučaju da dijete boravi u nekoj intituciji nema se pravo na osobnu invalidninu.

Sirius, meni nema logike da ako je oštećenje nastupilo prije poroda nemaš pravo na invalidninu. Pa jednaki si invalid bez obzira kada invalidnost nastupi, a da je do 18. godine što ovdje propisuju :?
    Članak 55.

Pravo na osobnu invalidninu ima teže tjelesno ili mentalno oštećena osoba ili osoba s trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, a čije je oštećenje ili bolest nastala prije navršene 18. godine života, ako osobnu invalidninu ne ostvaruje po drugoj osnovi.
    Idem sad čitati ovaj link što ga je mg1975 stavila.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Još jedno pitanje, imam li pravo na besplatnog pravnika/odvjetnika kojeg mi oni dodjle a bavi se ovim stvarima?

Možda je ovo pitanje glupo, ali logično mi je da postoje pravnici koji se bave ovim i koji bi nam olakšali cijelu zavrzlamu oko zakona i procedura.
    Mislim, ja kao obrazovana osoba se jedva (i pitanje da li se uopće) snalazim po ovim silnim zakonima i propisima, a kako netko tko je neobrazovan, polupismen ili nepismen uspije natjerati mak na konac?

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Možeš se obratiti pučkom pravobranitelju...........

http://www.ombudsman.hr/default.asp

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a mislim ako uspiješ ostvariti pravo na invalidninu,trebala bi dobiti novac i unatrag tri godine tj.od dana nastupanja invalidnosti.
    ne, nemaš pravo na nešto ako nisi to tražila. Znači, imaš pravo na invalidninu samo od dana predaja zahtjeva i to samo ako se odobri.
    Invalidninu je ponekad teško dobiti jer je vezana u većini slučajeva za čl. 38 Pravilnika tj da je dijete u tako teškom statusu da se ne može samo brinuti o sebi. Npr moj sin ima cerebralnu paralizu najvišeg stupnja i u potpunosti je ovisan o tuđoj njezi i pomoći i to nije stanje koje bi se moglo promijeniti nabolje.
    Bespaltnog advokata za dobivanje pravne pomoći djeteta imaš i to ako zatražiš od komore. To naravski ne znači da ćeš dobiti osobu koja se razumije u problematiku, nego samo koja je pravne struke.
    Uglavnom ti roditelji u udrugama znaju što se može i kako.
    Kronične bolesti se uglavnom ne tretiraju kao razlog za invelidninu nego samo za produženi ostanak i za dd koji je neovisan od prihodima.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Dobila sam rješenje CZSS za plaćeni dopust za njegu djeteta. Ako imam pravo na DD od 831 kunu bez obzira na primanja zašto od mene traže da im pošaljem potvrdu poduzeća o ukupno isplaćenoj plaći ili poreznu karticu i o isplaćenoj naknadi za bolovanje u 2007 godini za mene i MM, potvrdu HZZO o isplaćenoj naknadi za porodni dopust u 2007 i potvrdu Porezne uprave o ostvarenim dohotcima u 2007 za mene i MM? Ima li to veze sa tim da dosada uopće nismo imali pravo na DD, sa činjenicom da mjesečno dobijemo oko 400 kuna dividende ili je to samo šablona u prikupljanju dokumentacije?

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj adriana prvotno napisa
    Dobila sam rješenje CZSS za plaćeni dopust za njegu djeteta. Ako imam pravo na DD od 831 kunu bez obzira na primanja zašto od mene traže da im pošaljem potvrdu poduzeća o ukupno isplaćenoj plaći ili poreznu karticu i o isplaćenoj naknadi za bolovanje u 2007 godini za mene i MM, potvrdu HZZO o isplaćenoj naknadi za porodni dopust u 2007 i potvrdu Porezne uprave o ostvarenim dohotcima u 2007 za mene i MM? Ima li to veze sa tim da dosada uopće nismo imali pravo na DD, sa činjenicom da mjesečno dobijemo oko 400 kuna dividende ili je to samo šablona u prikupljanju dokumentacije?

Zato što si svako drugačije tumači zakone i propise, a neki ni ne čitaju papire koje doneseš......evo sa njihovih stranica

"Dokaze o prihodima ne podnosi podnositelj zahtjeva koji pravo ostvaruje za dijete s utvrđenim težim oštećenjem zdravlja."

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=99

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

I ko tu koga u zdrav mozak??!! Pa ne mogu ja znat njihov posa! I kako ja mogu stvarno znat je li imam pravo na tih 800 kuna DD ili ne kad pokušavam nazvat u HZMO u Žajinu referenta zaduženog za naš spis ne mogu dobit a njegova kolegica je krajnje neljubazna i nekulturna, u dva navrata mi je drsko spustila slušalicu.
    Prepisat ću neke stvari sa nalaza i mišljenja komisije za vještačenje pa ako neko to razumi molila bi ga da mi objasni.
    10. Postojanje promjena u zdravstvenom stanju
    10.1 Privremena ( dijete)
    11. Težina oštećenja zdravlja u smislu članka 38. stavka 2. Pravilnika
    11.2. Ne postoji
    6. Vrsta tjelesnog oštećenja uz naznaku odgovarajućeg članka, stavka i alineje Pravilnika
    čl.31 i čl.32

Bogu dragom fala moje je dite živo i zdravo, redovito se kontrolira kod fizijatrice i neuropedijatrice, obe su super zadovoljne i kažu da K radi sve šta rade dica njene dobi. Ne želim ispast ohola i sebična kad za zdravo dite tražim ovaj DD ali meni misečno triba 6-7 jumbo paketa pelena za njih troje i ta bi mi lova jako dobro došla.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

I ko tu koga u zdrav mozak??!! Pa ne mogu ja znat njihov posa! I kako ja mogu stvarno znat je li imam pravo na tih 800 kuna DD ili ne kad pokušavam nazvat u HZMO u Žajinu referenta zaduženog za naš spis ne mogu dobit a njegova kolegica je krajnje neljubazna i nekulturna, u dva navrata mi je drsko spustila slušalicu.
    Prepisat ću neke stvari sa nalaza i mišljenja komisije za vještačenje pa ako neko to razumi molila bi ga da mi objasni.
    11.2. Ne postoji
    6. Vrsta tjelesnog oštećenja uz naznaku odgovarajućeg članka, stavka i alineje Pravilnika
    čl.31 i čl.32

Bogu dragom fala moje je dite živo i zdravo, redovito se kontrolira kod fizijatrice i neuropedijatrice, obe su super zadovoljne i kažu da K radi sve šta rade dica njene dobi. Ne želim ispast ohola i sebična kad za zdravo dite tražim ovaj DD ali meni misečno triba 6-7 jumbo paketa pelena za njih troje i ta bi mi lova jako dobro došla.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

11.2. Ne postoji
    čl.31 i čl.32

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sorry, ne kužin kako mi je otišlo 3 puta.

Postoji li neki besplatni broj telefona u HZMO, nešto poput onoga u HZZO?

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Adriana,i meni se isto dogodilo pa sam otišla tamo sa isprintanim njihovim web stranicama i naglas pitala tko tu koga...Došla je pravnica i izderala se na službenicu a meni se ispričala što sam sa bolesnim djetetom morala doći učiti 50-ogodišnju službenicu njenom poslu. NE TREBAŠ NIKAKVE POTVRDE O PRIMANJIMA nego samo ono što čitaš na službenim stranicama.

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    U sva tri slučaja postoji pravo na invalidninu (npr. naša spina bifida nastaje pogrešnim formiranjem neuralne cijevi u prva tri tjedna trudnoće).

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

A koja je njihova službena stranica?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Šta podrazaumijeva teže oštećenje zdravlja? Je li neko kuži članke koje sam napisala?

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj adriana prvotno napisa
    A koja je njihova službena stranica?

www.mirovinsko.hr

besplatni telefon

0800 63 63 63
    od 8 do 16

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu