ok, ali mi nije jasno u kojim se to situacijama dijeli osobni odbitak s mužem? šta to nema veze s tim kod koga je dijete upisano u PK karticu?Marsupilami prvotno napisa
ok, ali mi nije jasno u kojim se to situacijama dijeli osobni odbitak s mužem? šta to nema veze s tim kod koga je dijete upisano u PK karticu?Marsupilami prvotno napisa
nema ti veze gdje ti je djete upisano. ti možeš na kraju godine prijavit djecu kako tebi paše. djeca ti ni ne moraju biti na PK kartici.
djeca su inače na meni, ali se potrefilo da sam bila dosta na bolovanju i da mi je uplaćeno malo poreza, a osobni odbitak mi je bio veći od dohotka. tako da sam mogla dignut sav uplaćeni porez, ali i dio osobnog odbitka prebacit na MM da i on sebi poveća osobni odbitak i time smanji poreznu osnovicu.
evo kopiram sa http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
PODJELA OSOBNOG ODBITKA ZA UZDRŽAVANE ČLANOVE:
Ako oba bračna druga ostvaruju dohodak i uzdržavaju članove uže obitelji, osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji u načelu dijele na jednake dijelove, ali mogu utvrditi i drugačiju raspodjelu.
Ovom mogućnošću mogu se koristiti i druge osobe koje nisu bračni drugovi ako istodobno zajednički uzdržavaju jednog ili više članova svoje uže obitelji.
Ako se osobe ne mogu dogovoriti o raspodijeli dijela osobnog odbitka za uzdržavane članove i uzdržavanu dijecu, a jedan od uzdržavatelja traži preraspodijeu osobnog odbitka, tada se osobni odbitak dijeli na jednake dijelove.
UTVRĐIVANJE PRAVA NA OSOBNI ODBITAK ZA UZDRŽAVANE ČLANOVE UŽE OBITELJI I DJECU:
Uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom smatraju se fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici ne prelaze iznos šesterostrukoga osnovnoga osobnog odbitka na godišnjoj razini (9.600,00 kuna).
Djetetom se smatra i dijete nakon završenog redovnog školovanja do prvog zapošljavanja ako je prijavljeno Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
Prvim zapošljavanjem smatra se rad u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vrijeme prema posebnim propisima.
Ako u tijeku poreznog razdoblja uzdržavani član uže obitelji i/ili dijete za koje porezni obveznik koristi dio osobnog odbitka ostvari primitke veće od 9.600,00 kuna godišnje, porezni obveznik koji je po toj osnovi koristio osobni odbitak, obvezan je podnijeti poreznu prijavu.
Ako u tijeku poreznog razdoblja uzdržavani član obitelji i/ili dijete za koje porezni obveznik koristi dio osobnog odbitka ostvari primitke manje od 9.600,00 kuna godišnje, godišnju prijavu za to razdoblje mogu podnijeti i uzdržavatelj i uzdržavani član i oboje mogu koristiti osobni odbitak.
Pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu, ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina koje primaju djeca nakon smrti roditelja.
eto mene opet sa pitanjem jer mi nitko još nije pomogao!
na komplikacijama od 18.6.
i sad me zanima moram li dobiti CIJELI iznos poreza koji je uplacen ili dio?
Jer kada ispunim tablicu ( erste) daje mi cca 1000,00 kn manji iznos a cak imam i 2300,00 kn racuna od ginekologakoji mi je vodio trudnocu!
![]()
Ne postoji pravilo CIJELI ili ne. Sve je stvar matematike.anatom prvotno napisa
ma nemam poprilicnu placu zato mi i nije jasno!
valjda je stvar matematike!
thx cure!![]()
Vidim da spominjete da se u periodu komplikacija ima pravo na osobni odbitak.
Ja imam 2 mjeseca na IP obrascu bez poreza i doprinosa i osobnog odbitka jer sam bila na bolovanju priznatom kao ozljeda na radu i imala sam 100% plaću na teret HZZO-a.
Da li i u tom slučaju vrijedi da imam pravo na osobni odbitak za ta dva mjeseca?
osobni odbitak računa se za SVE mjesece u godini, bez obzira radili, bili na bolovanju ili uzeli neplaćeni
Pozdrav svima!
Dali isplate jednokratnih naknada za opremu novorođenog djeteta trebaju prijavljivati u poreznoj prijavi? Pritom mislim i na isplatu državne naknade, ali i one grada Zagreba?
ne, te jednokratne naknade su neoporezive
Znam da se slično pitanje ponavljalo već 100 puta al samo da provjerim jel sam malo zbunjenada li osobni odbitak popunjavam za cijelu godinu ako sam na komplikacije otišla 31.10.
Da, da!
Za cijelu godinu... (dale, i za studeni i za prosinac)
Smije li rodni list za dijete, koji se prilaže poreznoj prijavi radi ostvarivanja olakšice, biti stariji od 6 mjeseci?
Da li neko zna koliki maksimalni iznos svojih primanja mora imati član obitelji da bi da drugi član mogao prijaviti kao uzdržavanog člana i koristiti osobni odbitak za njega?
hm, mislim da je oko 1000 kn mjesecno, mozda i manje,nisam sigurna, ta cifra mi je ostala u glavi...nadam se da ce se javit neko tko tocno zna,
kaj treba rodni list? mi ga nikada nismo slali i sve bijaše ok...kinka prvotno napisa
Ako je dijete upisano na poreznu karticu ne treba prilagati rodni list.
Zna li netko gdje se može naći EPOM obrauzac u Wordu ili Excellu?
vezano za uzdrzavane slanove, oporezivi primici su ove godine 10.800 kn, a ne 9.600...tako su mi rekli na info 0800 669933 (1800x6=10.800).
Zna li netko jesam li obvezna poslati prijavu u Poreznu ako sam cijelu prošlu god. bila zaposlena kod jednog poslodavca i uz to sa strane 3-4 ugovora o djelu. Jesam li obvezna podnijeti prijavu?
petarpan prvotno napisa
moraš uz rodni list naravno ako dijete nije na poreznoj kartici, priložiti im JMBG djeteta naravno
jesiLili75 prvotno napisa
ja za vrijeme porodiljnog nisam djecu sa svoje pk kartice prebacivala na mm-ovu.
u prijavi za povrat poreza (njegovoj, jer se meni nije imalo što vratiti) sam mu kao odbitak navela djecu i priložila njihove rodne listove i svoju potvrdu da su mi jedini primitci bili porodiljne naknade.
na pk kartici nisam ništa mijenjala.
ove godine ću učiniti slično. ja sebi u ukupnim god. primitcima mogu za 5 mjeseci odbiti taj odbitak a da svejedno ne moram ništa poreza platiti pa ću ga prebaciti na mm-a i on će imati pravo na povrat.
Što znači da osobni odbitak za dijete može biti - ili na mami - ili na tati bez obzira na čijoj je PK karticifegusti prvotno napisa
Je li tako?
Juroslav ,nailazim na dvojake odgovore, onaj savjetnik-stručnjak za poreze je u Večernjem neki dan odgovorio na nečiji upit da NE, odnosno da nisam obvezna. Sad mi ništa nije jasno. :?
da, bitno da odbitak ne koriste istovremeno oba roditelja.Berlin prvotno napisa
(nadam se da me juroslav neće razuvjeriti)
pogledaj si potvrde o isplatama prema tim ugovorima o djelu: ako je po njima plaćen neki porez, dužna si podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak (i ostvariti pravo na povrat jednog dijelaLili75 prvotno napisa
)
mogu i istovremeno oba roditelja, svaki jedan dio (vidi prvu stranicu porezne prijave, pod 2. Podaci o uzdržavanim članovima uže obitelji: kod svakog uzdržavanog člana postoji mogućnost da se navede MBG osobe s kojom se odbitak dijeli i postotak koji se koristi - npr. otac koristi 40%, majka 60%)fegusti prvotno napisa
Može li pomoć? F. je rođen 2.9.2008., a na mene smo ga prijavili 1.12. Žena koja mi je računala povrat rekla je da na temelju mojih obrazaca IP ne vidi da je F. prijavljen na mene. Kod mene je ostala PK, tj. nisam je slala natrag u firmu. Jel u tome možda problem? Da predam tako kako je izračunala ili :? . Hvala!
Imam račun od komunalnog poduzeća za popravak kanalizacije. Može li to MM prijaviti kao poreznu olakšicu u stambena davanja? Račun glasi na MMa.
Što još treba uz to priložiti, vlasnički list?
dijete uopće ne treba biti prijavljeno na PKzeljka231 prvotno napisa
dovoljno je u godišnjoj prijavi upisati podatke i uračunati uvećani osobni odbitak (u ovom slučaju od rujna do prosinca)
Pa, npr. dogovoriš s poslodavcem visinu plaće koja će ti se isplaćivati. Djecu preko godine nemaš prijavljenu na sebe, nego ih kao olakšicu prijaviš tek u poreznoj prijavi i dobiješ lijepi povrat poreza. Da si djecu odmah u plaći koristila kao poreznu olakšicu, dobila bi iste novce van (JER SI TU VISINU PLAĆE DOGOVORILA SA SVOJIM POSLODAVCEM) a ne bi imala radi čega tražiti povrat poreza, zapravo je tu na dobitku tvoj poslodavac.Berlin prvotno napisa
Nisam ni ja znala da to ima, dok nedavno nisam čula za takav slučaj. Vrijedi naravno za poslove i poslodavce kod kojih se visina plaće direktno dogovara.
Može li pomoć? F. je rođen 2.9.2008., a na mene smo ga prijavili 1.12. Žena koja mi je računala povrat rekla je da na temelju mojih obrazaca IP ne vidi da je F. prijavljen na mene. Kod mene je ostala PK, tj. nisam je slala natrag u firmu. Jel u tome možda problem? Da predam tako kako je izračunala ili :? . Hvala!
Juroslave, hvala!! Dva puta sam poslala isto pitanje jer nisam skužila da je prvo otišlo.
A mogu li se uračunati i računi od privatnika ginekologa? Ona to nije napravila.
Juroslave, hvala!! Dva puta sam poslala isto pitanje jer nisam skužila da je prvo otišlo.
A mogu li se uračunati i računi od privatnika ginekologa? Ona to nije napravila.
Jesi li ti tog 1.12. bila na porodiljnom ili si već počela raditi? Ako si počela raditi imaš ga pravo prijaviti kao olakšicu u svim onim mjesecima kad si radila od dana njegovog rođenja, a ako si još na porodiljnom, neka ga tvoj muž upiše kao olakšicu sebi (ti na porodiljnom ne dobivaš plaću iz koje se izdvaja za porez, nego rodiljnu naknadu, pa nemaš na osnovu čega tražiti povrat).zeljka231 prvotno napisa
Možda je to jedan od slučajeva kad se uz poreznu prijavu predaje rodni list, mada se datum rođenja djeteta vidi i iz MBG-a.
Još jedno pitanje.
MM je bio nezaposlen do 1. listopada 2008. I bio je meni porezna olakšica na plaći.
Ja sam ga odmah odjavila, i ne koristim ga za mjesece studeni i prosinac.
Ako on preda prijavu i koristi svoj neoporezivi dio, hoću li ja onda morati platiti porez?
Ako on želi koristiti osobni odbitak za mjesece kad je bio nezaposlen, tada ćeš ti morati platiti porez. Probajte izračunati jednu i drugu varijantu pa vidite koja vam je isplativija.Rene2 prvotno napisa
Ako si ga imala kao olakšicu i u listopadu, a on je tada već radio, mislim da nema problema ukoliko mu je plaća za listopad isplaćena u studenom, međutim ako mu je isplaćena u listopadu, mislim da bi ti morala 'vratiti' tu olakšicu.
Još uvijek sam na porodiljnom. MM je student pa ga ne može prijaviti preko sebe. Znači, u stvari je sve u redu s ovakvom prijavom? A računi od ginekologa privatnika? Hvala!!Audrey prvotno napisa
aaaaa, tome služe ti postoci!Juroslav prvotno napisa
a ja sam tamo upisala 0,5 tj 0,7 i čudila se što mi je izbacilo znak %![]()
Hvala, plaća mu je isplaćena u studenom.Audrey prvotno napisa
Onda mi se svakako ne isplati njemu raditi poreznu prijavu, jer ću više poreza ja morati platiti, nego što će on dobiti nazad.
Juroslave,nažalost nemam povrat nego bi trebala ja uplatit (iako su svi porezi i prirezi uredno uplaćeni). Zato i ne mislim ove godine radit prijavu poreza na dohodak za 2008.
Zvala sam Preznu na onaj besplatni broj i rekli su mi da nisam obvezna, e sad se ja pitam koliko često i jel uopće prekontroliravaju one koji nisu predali prijave kao ja? ima li šanse da mi se posreći da to prođe nezapaženo, uzimajući u obzir koliko su "ažurni i pedantni"?
Ti po zakonu za navedeni slučaj NISI dužna predati prijavu. Tu se ne radi o sreći.Lili75 prvotno napisa
Zakon kaže da se isplate po ugovoru o djelu u cjelosti oporezuju sa 25%. Dakle, tu nema 1800 kn porezne olakšice, pa stupnjevano napredovanje poreza od 15% - 45% obzirom na iznos primanja (znači, po ugovoru o djelu, ako ti u jednom mj. isplate 100,00 ili 100.000,00 kn, sve se oporezuje sa 25%). Isplati ti se predavati prijavu jedino ako imaš plaću po ugovoru o radu koja je oporezovana sa 15% i imaš još "prostora" da dio ili cijeli iznos od ugovora o djelu "uguraš" u taj dio koji se oporezuje sa 15%.... time ostvaruješ neki povrat. Ako ti plaćaš i 25% na ugovor o radu, a iznos cijelog primitka od ugovora o djelu "stane" u taj dio primanja koji se oporezuje sa 25% onda ti je svejedno, a ako ti prema godišnjem primitku ukupnih isplata ulaziš i u dio koji se oporezuje sa 35% ili čak i sa 45%, onda NISI DUŽNA podnositi prijavu i plaćati jer je dogovoreni iznos poreza za ugovor o djelu 25% i to se po zakonu računa kao "konačno oporezovano". Zakon ide na ruku onima koji imaju manja primanja pa dozvoljava povrat na gore navedeni način.
Ako ti ipak predaš prijavu, onda "negiraš tu konačnu oporezovanost i odlučuješ platiti razliku" koju inače nisi dužna platiti.
Ovo ti je provjerena informacija jer moja mama ima isti slučaj i već godinama ne predaje prijavu.... išla je kod odvjetnika provjeriti.... za svaki slučaj.... da se ne bi kamate skupile...
U svoju računicu ubaci i sve porezne olakšice (uzdržavani članovi, 12.00,00 kn poreznih olakšica ako imaš) i ako i dalje piše da moraš uplatiti, a radi se o ugovorima o radu i djelu, onda nemoj predati!!!
Ajme Mirtica, hvala ti puno, tako si mi sve lijepo i kristalno jasno pojasnila i smirila me, svaka ti čast draga, vidim da se fakat kužiš u poreze a sve si tako jasno pojasnila sad sve kužim i uopće nisam znala za tu "konačnu oporezivost". Moj slučaj je upravo ono kako si objasnila nisam u skupini koja se oporezuje samo po 15%, nego po višoj stopi.
Lakše mi je kad znam da nisam dužna PU.
Hvala ti puno, puno.