Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 348

Tema: povrat poreza za 2008

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imam pitanje.
    MM je u bivšoj firmi, u kojoj je radio do 30.9.08 plaću dobivao sa zadnjim danom u mjesecu. Dakle za 9 mjesec je plaću dobio 30.9. i na PK obrascu u 10. mjesecu nema ništa upisano.
    U novoj firmi, u kojoj radi od 1.10. plaću je dobivao sa prvim danom slijedećeg mjeseca, dakle za 10. mjesec u 11.
    Sad, pri ispunjavanju porezne prijave ne znam što upisati pod 10. mjesec. Ima li on pravo na olakšicu za taj mjesec, jer radio jest, sam se to na pk obrascu ne vidi?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

na olakšicu imaš pravo bez obzira radio ili ne

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

besplatni tel.PU ne radi iza 15h, a ja imam pitanje...pa pitam

da li se kod prijave povrata poreza na osnovu uzdrzavanog clana mora imati potvrda o uplatama, ili je dovoljna izjava o iznosu, i potvrda da nema nikakvih (ili dovoljnih) primanja?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Samo da utvrdim gradivo.
    Koeficijent za dvoje djece je 1,0+0,5+0,7=2,2.
    Jel to točno?

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jadro prvotno napisa
    besplatni tel.PU ne radi iza 15h, a ja imam pitanje...pa pitam

da li se kod prijave povrata poreza na osnovu uzdrzavanog clana mora imati potvrda o uplatama, ili je dovoljna izjava o iznosu, i potvrda da nema nikakvih (ili dovoljnih) primanja?
    fali drugi dio :/
    i stavlja se u uzdrzavanog clana i koristi 0,5, ili se nekako drukcije evidentira. Radi se o mami, koja mi znaci nije na poreznoj kartici

gita75, je, gradivo dobro utvrdjeno
    1,0 je osobni i na njega ide, 1.dijete +0,5, drugo +0,7...

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Koje sve uvjete treba imati da bi netko mogao biti uzdržavani član?
    Treba li živjeti na istoj adresi'
    Kolika mu trebaju biti primanja?

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa
    Koje sve uvjete treba imati da bi netko mogao biti uzdržavani član?
    Treba li živjeti na istoj adresi'
    Kolika mu trebaju biti primanja?
    ne treba zivjeti na istoj adresi..moze biti i u inizemstvu. A ako zivi na podrucju pos.drz,skrbi i olaksica je veca, ili ako je sa invaliditetom.
    Ne smije imati primitke vise od 10.200 kn godisnje (tu ne ulazi soc.potpora, djeciji, primitci za novorodjence, obiteljska mirovina djece nakon smrti roditelja).
    Uzdrzavani clan je bračni drug, roditelji, roditelji bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, pa i ex bracni drug kojem se placa alimentacija...

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jadro hvala ti!

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Još nešto.
    Da li umirovljenici mogu podnijet poreznu prijavu za povrat sa računom od npr. ugradbenog ormara a ako mirovina ne prelazi taj neki iznos od cca 3000 kn tj. ako umirovljenik ne plaća porez.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj me drzati za rijec, ali ako ne placa porez nema nista ni za povrat kakve god racune imao, valjda

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nisam sigurna da razumijem ovu priču oko životnog. MM je kao osiguranje za kredit morao uplatiti životno s obilježjem štednje jednokratno u iznosu od 21000 kn. Od banke je dobio potvrdu o tome kao porezno priznati izdatak u svrhu podnošenja prijave. Tu se spominje nekakvo plaćanje poreza jednom kada osiguranje prestane ukoliko se iskoristi kao porezno priznati izdatak.

S obzirom da smo u 2008-oj bili u najmu stana, već time imamo uplaćenu najamninu u iznosu većim od maksimalnih 12000, pa me zanima da li prijavljivati životno ili ne.

Pitam ponajviše jer je Ugovor o najmu na mene, pa iako smatram da bi on kao MM mogao iskoristiti tu poreznu olakšicu (jer sam ja cijele godine na porodiljnom), bojim se da ne prijavljujući životno nam se može desiti da nam primjerice ne priznaju ni najamninu, pa nemamo ništa od povrata. Ovako bi radije poslala sve, pa šta prođe. No, ukoliko bi danas sutra morala plaćati porez na to životno jer sam ga jednom u poreznoj prijavi iskoristila, onda ne bi.

Uf... nadam se da me i vi razumijete, a ne samo samu ja sebe

hvala

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ukoliko imate iznos najamnine u iznosu većem od 12000 kuna (koliko se maksimalno priznaje), zaboravite na osiguranje - nije vam niti potrebno jer već imate maksimalni iznos olakšica, a moglo bi se dogoditi da vam za olakšicu uzmu iznos osiguranja umjesto iznosa najma stana pa vam za x godina pri isplati osiguranja naplate porez

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala na odgovoru! No čisto me onda zanima kada je onda uopće isplativo navesti da se plaća životno?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nekome tko ima ugovor na 15-20-30 godina i uplaćuje mjesečno ili godišnje: možda se dotle promijeni zakon, pa se neće plaćati porez na to

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa
    A računi od ginekologa privatnika? Hvala!!
    Sorry, nisam prije vidjela.
    Ja bih ih predala uz poreznu prijavu.
    Do sada smo mm i ja predavali račune od privat zubara, protetskih radova, slikanja zuba, kupovine leća i tekućina za leće, plaćenih participacija za lijekove i preglede... i koliko sam vidjela sve su nam priznali. Ove sam godine predala i za ortopedske uloške pa možda prođe.

Pepe2 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moze li se dobiti olakšica za izvanbračnog supruga ako je on nezaposlen...živimo skupa već 3 godine, ali nismo vjenčani...mogu li ga staviti na svoju PK

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Imam nekoliko pitanja.
    1. MM i ja uplaćujemo 3. stup mirovinskog osiguranja. Dobili smo potvrdu kojom možemo prijaviti povrat poreza temeljem tih uplata. Koliko je pametno to učiniti? Kako se povrat poreza tijekom godina odražava na kasniju isplatu mirovine iz 3. stupa? Da li se ona umanjuje?
    2. MM ima prijavljeno prebivalište u Sesvetama, a boravište u Zagrebu. Treba li to navesti u poreznoj prijavi? Ako da, kamo šalje poreznu prijavu?
    3. Još jedno glupo pitanje, ovo su nam prva djeca . Obje su bebe na njegovoj PK. Znači da su oni uzdržavani članovi obitelji, jel?
    Jedna usputna napomena, djeca su prijavljena u Zg.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj fortune prvotno napisa
    Imam nekoliko pitanja.
    1. MM i ja uplaćujemo 3. stup mirovinskog osiguranja. Dobili smo potvrdu kojom možemo prijaviti povrat poreza temeljem tih uplata. Koliko je pametno to učiniti? Kako se povrat poreza tijekom godina odražava na kasniju isplatu mirovine iz 3. stupa? Da li se ona umanjuje?
    2. MM ima prijavljeno prebivalište u Sesvetama, a boravište u Zagrebu. Treba li to navesti u poreznoj prijavi? Ako da, kamo šalje poreznu prijavu?
    3. Još jedno glupo pitanje, ovo su nam prva djeca . Obje su bebe na njegovoj PK. Znači da su oni uzdržavani članovi obitelji, jel?
    Jedna usputna napomena, djeca su prijavljena u Zg.
    na 1. ne znam
    2. prijavu podnosi u Zg. MM je tako bio poslao prijavu u Ri, ali su je oni vratili u ZG, i nas o tome obavijestili
    3. da, djeca su uzdrzavani clanovi, nema veze gdje su prijavljena, jedno je 0,5, a drugo 0,7 olaksica + 1.00 za muza

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Jadro, hvala na odgovoru.
    Što se tiče 3. stupa DMO uspjela sam saznati slijedeće. Zahtjev za povratom poreza je osobna odluka. Mogu zatražiti povrat poreza jer je to osobni odbitak, ali... Po završetku ugovorenog roka za uplatu DMO, ukoliko sam tijekom godina tražila povrat poreza, morat ću platiti 15% na uplaćeni iznos pošto je "to" oporezivo. Ako tijekom godina ne tražim povrat poreza, po završetku ugovorenog roka za uplatu DZO ne plaćam porez.
    Eto, pa ako nekog zanima.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Znam da u povrat poreza idu računi za med. usluge koje smo sami platili (npr. vađenje hormona u privat. lab-u), ali me zanima što je s onima na kojima piše da se temeljem čl. 11/1 t.3 Zakona o PDV-u PDV ne obračunava? Imamo li pravo na povrat poreza za takve račune???

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Znam da u povrat poreza idu računi za med. usluge koje smo sami platili (npr. vađenje hormona u privat. lab-u), ali me zanima što je s onima na kojima piše da se temeljem čl. 11/1 t.3 Zakona o PDV-u PDV ne obračunava? Imamo li pravo na povrat poreza za takve račune???
    Možeš i te račune priložiti jer nedobivaš pdv nazad, već ti se za taj iznos povećava porezna olakšica.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo kampanjke.

Gdje, zaboga, upisujem izdatke za medicinske usluge i donacije? :? Gledam stranu 6 i ne spada mi ni pod jednu od onih kategorija. :/

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Otprilike na dnu prve stranice.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa
    Otprilike na dnu prve stranice.
    Aaaaaa, tamo se skriva! :shock: Hvala ti puno!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima nas još koji nismo niš napravili!

prvo sam mislila da neću slat prijavu - a sad vidim da kad upucam mirovinski - lijepa svota...

ja razmišljam ovako: ako sad stavim 3. stup za olakšicu - olakšava mi se 25%, a platit ću 15%...

do kad je rok? do nedjelje, ili do ponedjeljka?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Audrey, hvala ti! Predala sam i račune pa ćemo vidjeti!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ima nas još koji nismo niš napravili!

prvo sam mislila da neću slat prijavu - a sad vidim da kad upucam mirovinski - lijepa svota...

ja razmišljam ovako: ako sad stavim 3. stup za olakšicu - olakšava mi se 25%, a platit ću 15%...

do kad je rok? do nedjelje, ili do ponedjeljka?
    Rok za predaju prijava je 02.03. u ponoć.
    Mislim da ću morati ponovo zvati Poreznu u vezi tog vražijeg 3. stupa. Znam da se, ako tražim povrat poreza, u konačnici plaća 15%, ali ne znam na što.
    Gdje se u poreznu prijavu upisuje uplaćeni iznos za 3. stup? Ja sam ga upisala pod točkom 6.6., ali mi se time iznos za povrat nije promijenio ni za lp.
    Evo još jedno biserno pitanje. U Prilog UPO se upisuju oni famozni faktori osobnog odbitka (1,0 ili više, ovisno o uzdržavanim članovima).
    Obzirom da sam dio prošle godine radila, dio bila na komplikacijama, a dio na porodiljnom za neke mjesece nemam primanja. Zanima me da li se ti faktori osobnog odbitka ispunjavaju za cijelu godinu ili samo za one mjesece u kojima sam imala primanja i plaćala porez?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

faktor upisuješ za cijelu godinu.
    3. stup upišeš na str. 2 tamo gdje si upisala podatke o plaći.... 4.1.1 podaci o plaći... uplaćene premije osiguranja.... u isti red gdje si upisala podatke o plaći....

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mogu li kamate za stanbeni kredit (kao poreznu olakšicu) koristiti oba supružnika?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pitanje:
    Da li se na poreznoj prijavi upisuje i dobivena dividenda u 2008. od dionica?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rok za predaju prijava je 02.03. u ponoć.
    Mislim da ću morati ponovo zvati Poreznu u vezi tog vražijeg 3. stupa. Znam da se, ako tražim povrat poreza, u konačnici plaća 15%, ali ne znam na što.
    Gdje se u poreznu prijavu upisuje uplaćeni iznos za 3. stup? Ja sam ga upisala pod točkom 6.6., ali mi se time iznos za povrat nije promijenio ni za lp.
    Evo još jedno biserno pitanje. U Prilog UPO se upisuju oni famozni faktori osobnog odbitka (1,0 ili više, ovisno o uzdržavanim članovima).
    Obzirom da sam dio prošle godine radila, dio bila na komplikacijama, a dio na porodiljnom za neke mjesece nemam primanja. Zanima me da li se ti faktori osobnog odbitka ispunjavaju za cijelu godinu ili samo za one mjesece u kojima sam imala primanja i plaćala porez?
    koliko su meni rekli - plaćaš 15% na iznos koji ti isplaćuju (ako isplate jednog dana :? ).

ja sam upisala kao i prošle godine: 4.1.1, kolona 5, a onda isto u 6.5

mislim da se faktor osobnog odbitka piše u sve mjesece, jer ti se sva primanja zbrajaju (na godišnjoj razini), i od ukupnih primanja se odbija osobni odbitak .

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme... gledam sad što sam napisala - i vidim da sam kikici upisala krivi JMBG... :shock:

sutra jurim u ispostavu, možda nisu poslali...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e, jesam brzopleta (opet)...

što treba priložiti uz prijavu? jel treba fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih?

ja ništa nisam priložila... :? samo poreznu karticu, uplatu mirovinskog, i račune...

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prijavu predala, otvorila fajl za 2009.

Pa imam pitanje: ako mi dezurni doktor da 'bijeli' recept (koji placam), da li to moze uci za povrat poreza, i sto trebam cuvati? Racun i bijeli recept zajedno?
    I mora li bijeli recept biti od vaseg doktora, ili moze biti i od dezurnog doktora?

Danas sam naime na tu temu nacula zanimljivu diskusiju u ljekarni, pa pitam ovdje upucenije.
    Unaprijed hvala na odgovoru!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

niko ne zna kaj se prilaže uz prijavu??? :?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne trebas izvod ako ti je kcer prijavljena na tvoju PK karticu, to trebamo samo mi koje smo rodile prosle godine i klinci nam nisu prijavljeni niti na jednu PK karticu.

Imam i ja jedno pitanje - jel se prijava salje (postom) u centralu (Av. D. 32) ili u ispostavu (za mene N. Zagreb)?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Bubica, može oboje, s tim da ispostava ionako prosljeđuje centrali (tj. barem moja tako jer oni ne rade poreze građana).

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anka prvotno napisa
    Pitanje:
    Da li se na poreznoj prijavi upisuje i dobivena dividenda u 2008. od dionica?
    ne

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    Prijavu predala, otvorila fajl za 2009.

Pa imam pitanje: ako mi dezurni doktor da 'bijeli' recept (koji placam), da li to moze uci za povrat poreza, i sto trebam cuvati? Racun i bijeli recept zajedno?
    I mora li bijeli recept biti od vaseg doktora, ili moze biti i od dezurnog doktora?

Danas sam naime na tu temu nacula zanimljivu diskusiju u ljekarni, pa pitam ovdje upucenije.
    Unaprijed hvala na odgovoru!
    Koliko sam ja shvatila, pravo na povrat imaš samo na lijekove koji su na listi, dakle idu na plavi (mislim) recept, i na njih se plaća doplata. Npr., ja sam dobila recept za sprej Nasonex, i još sam morala doplatiti šezdesetak Kn. Prijavi poreza sam priložila račun za tu doplatu, na njemu piše moje ime, adresa i porezni broj, zapravo moj MBG (to moraš tražiti u ljekarni da ti izdaju račun s imenom) i piše naziv lijeka, broj recepta i iznos doplate.
    Ako sam ti slučajno dala krivu informaciju, ja se ispričavam.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Prijavi poreza sam priložila račun za tu doplatu, na njemu piše moje ime, adresa i porezni broj, zapravo moj MBG (to moraš tražiti u ljekarni da ti izdaju račun s imenom) i piše naziv lijeka, broj recepta i iznos doplate.
    Onda nema smisla da to cuvam - "bijeli" recept nema takav broj, samo ga je doktorica potpisala i pecatila - jedino po tome je sluzben.

Hvala ti na odgovoru.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovako
    danas je 28.02.
    i ja sam se sjetila da trebam poslati prijavu
    a u to se razumijem kao marica u krivi k....
    da prostite
    sad mi je kasno nekog žicat da mi to napravi

ako ispunim samo odobne podatke i priložim papire da li će mi priznati tu prijavu? :/

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ovako
    danas je 28.02.
    i ja sam se sjetila da trebam poslati prijavu
    a u to se razumijem kao marica u krivi k....
    da prostite
    sad mi je kasno nekog žicat da mi to napravi

ako ispunim samo odobne podatke i priložim papire da li će mi priznati tu prijavu? :/
    Ako me sjecanje ne vara, ove godine se prijava moze predati do 2.3. do 19h osobno, ili preporucenom postom do ponoci.

Tako da imas vremena i za uzicavanje pomoci, i za slanje.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ne da mi se žicati
    hoće li mi prihvatiti takvu prijavu ako niš ne ispunim osim imena, adrese i broja računa?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam prvih godina uvijek tako predavala i dobivala povrat. Oni i tak opet sve sami racunaju i kontroliraju.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ja sam prvih godina uvijek tako predavala i dobivala povrat. Oni i tak opet sve sami racunaju i kontroliraju.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a70v ili tako, ili se malo poigraj na stranici erste banke, ima obrazac, samo ispunis, prvu stranicu (sa opcim podacima, uzdrzavanim clanovima i onim olaksicama-iznos za zdravstvene usluge, stambene kredite i radove...), i n adrugoj upises podatke sa PK kartie i sve ti sam izracuna (OK, ne znam sta radis, mozda imas masu honorarnog posla, dohotka od upravnih odbora, olaksica... ).
    Najbitinije je da posaljes (preporuceno!!!), jer najgore sto se moze desiti je da te zovu da nesto fali ili da se necega moras odreci

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

svake, ali svake godine dočekam zadnji dan
    Može na pp netko zna ispuniti poreznu priijavu (za mene i mužu), ništa komplicirano, meni samo plaća, ali bila sam na bolovanju nekoliko mjeseci prošle godine, a muž plaća i kamete na stambeni.
    Neka mama knjigovotkinja na porodiljskom kojoj treba mala ekstra zarada
    U Zagrebu sam i trebala bih to završiti nekad sutra ujutro.

hvala

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

talia7, možeš i ti samo ukucati u e-obrazac ono što znaš, referent ionako sve iznova obradi.

Ne zaboravite se potpisati na dnu str. 6!

Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •