Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: dojenje i grčevi

Datum pristupanja
    May 2007

Početno dojenje i grčevi

Drage moje, dojim i sretna sam da nam je krenulo i da traje i neka traje
    .-)Jer s prvim djetetom nije potrajalo duže od 7 dana,pa sam se s drugim djetetom naoružala samopouzdanjem i velikom željom za dojenjem(koji sam imala i prvi put)i s hrpom informacija.,te s dragom patronažnom koja mi je uvelike pomogla.
    Majka sam dvoje djece (22.mj i 2mj.)
    Evo o čemu se radi.Iako dojim moja malena ima grčeve.Počelo je od drugog tjedna starosti,boli je kad prdi ili kaka i nakon kakanja.Ima oko 7-8 mokrih pelena,kaka jednom na dan ili preskoči,pa je svaki drugi dan.Stolica je "zlatna."
    Kroz cijeli dan je boli,pa joj se prekida san,tako da je non stop na rukama sto mi je vrlo tesko jer i drugo djete trazi paznju.Kroz dan je na peleni trag od kakice,ali tek se pred kraj dana uspije pokakat ili ne uspije.Vjetrovi su stalno prisutni.
    Uspjela sam se izorganizirati da vam napisem sto me tisti(uz dvoje malenih je vrijeme luksuz)j da mi pomognete savjetima,a posebno zato sto moja malena vec 4 noći za redom doslovno vristi od boli sat i po vremena.Srce mi se kida.
    Malena papa cca svaka tri sata,zadnji obrok je u 23.30 ,a onda joj treba jos barem 2 sata da se smiri i uhvati san i tako spava do 5 ili 6 ili 7,ovisi.
    U prvih mjesec dana je dobila 1200 g,a s obzirom na "jastučiće" mislim da je u ovih još mjesec dana dobila kako treba.
    Patronažna mi kaže da je možda problem u tome da malena previše papa,pa optereti trbuščić i da je držim na ciki samo dok intenzivno ciki.

Pazim što jedem.Sve lešo ili na pari.Izbjegavam namirnice koje napuhuju.
    Molim za pomoć,savjete...bilo što...vaša iskustva....

Unaprijed hvala svima.

Pusa

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

identicno s mojom malom otkad se rodila. koma ziva. mene spasilo bezpelenastvo (kakanje u wc, ne u pelenu, od rodenja) i nosenje u marami/slingu. nista drugo.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Dok ti se ne javi neka od savjetnica pokušat ću ti nešto odgovoriti.
    Za početak, moj topli savjet ti je da nazoveš SOS telefon za dojenje http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=61

Samo da znaš - i dojene bebe imaju grčeve, nažalost. I još nitko nije otkrio razlog/uzrok grčeva.
    Pretpostavka je da je krivac nezrelost probavnog sustava. Trebali bi prestati sami od sebe iza 3 mj. života.
    Evo link na dobar tekst o grčevima i savjetima kako pomoći bebici:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1899

Prema mokrim i pokakanim pelenama i po dobivanju na kilaži - super vam ide i samo tako nastavite.
    Buni me jedino ovo dojenje svaka 3 sata :/
    Dali si ti nametnula takav ritam ili beba?
    Naime, trebalo bi se dojiti na zahtjev djeteta - znači kad god traži, ne držati se sata. Kod dojenja sat i vrijeme ne postoje

Ovaj savjet od patronažne, da malecka previše papa, pa da ju od toga boli trbučić - nije točan.
    Beba na dojci, osim što jede, se i mazi, dodiruje te, miriše te, sluša te kako dišeš, evo jedan tekst koji bolje piše od mene
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1661

I još nešto, ti možeš jesti sve normalno, naravno u razumnim količinama, dok god ne primjetiš da možda neka od namirnica bebi smeta (npr. kravlje mlijeko).
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=115&Show=559

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Trebali bi prestati sami od sebe iza 3 mj. života.
    ali samo ako imas srece. ja naime nisam imala

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha, jos nesto--jedes li mlijeko i mlijecne proizvode? to zna biti uzrok problema (kod nas nije bio, mislim da je kod nas karakter u pitanju).

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

rooibos čaj +kapi sab simplex

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ovo za rooibos čaj potpisujem, nas trenutno SPAŠAVA... 2 put sam zaboravila popit i ta oba puta je imao grčeve!

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A budemo i mi to probali. Samo sad simplex nam ne pomaže, a budem onda tak probala da čaj pijem, mada ne volim čajeve - sve za mrvicu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala svima na brzoj reakciji. Evo malena je upravo papala.U početku je cikila smireno, a onda je počela mahati rukama,nogama,navlačiti bradavicu,a tad slijede i vjetrovi.
    Evo sad slijedi dugo nosanje dok se ne umiri.Trenutno stenje, u nekoliko navrata je podrignula, u razmacima i to tri puta.
    Kako je to moguće kad se dojenjem ipak ne naguta toliko zraka kao kod bočice ili je to povezanio s grčevima?

Dojim je cca svaka 3h jer je to njen tempo koji je sama odredila.Kad je boli tj.kad ima grčeve i kad jako plače ne želi ciku.Ne uspije ju ni uhvatiti od boli i uznemirenosti.kad je manje muči probva stavimje na ciku da se smiri.

Svima laku noć,odoh tješiti svoju curicu koju tata pokušava umiriti

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I moj mali je isto tako kad bi počeo jesti prduckao i urlao... A ništa, digla sam ga i malo smirila pa opet na cicu... sreća da to nije bilo tako na svakom podoju... inače nebi ništa jeo! Sad nam se to sve rjeđe i rjeđe dešava...

Diami, što se tiče simplex kapi one se smiju davati nakon mjesec dana starosti bebe, koliko je tvoja beba stara?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj agata prvotno napisa

Diami, što se tiče simplex kapi one se smiju davati nakon mjesec dana starosti bebe, koliko je tvoja beba stara?
    a ja sam svojoj te kapi davala od 2 tjedna starosti i one su nas spasavale, ali treba ih dati kontinuirano, znaci 4 puta dnevno po 15 kapi, ako nije dovoljno moze i 6 puta dnevno...
    a to mi je potvrdila i njen pedijatar i patronazna sestra...

a ovo da mama pije roibos caj, nisam cula, probati cu....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nama je pomoglo tek moja nekonzumiranje ičeg mlječnog (kravlje mljeko, ili kr. mlj. u tragovima)
    naime kravlji protein tijelo samo prebaci u majčino mljeko .. i stvo problem
    potrebno je 5-7 dana da se tijelo majke "očisti" od kravljeg mljeka , tek onda se vidi da li je problem u tome
    ja nisam smjela ništa mlječno do njena 5mj

pila sam šumeći kalcij za svaki slučaj

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo za rooibos čaj potpisujem, nas trenutno SPAŠAVA... 2 put sam zaboravila popit i ta oba puta je imao grčeve!
    koji si kupovala čaj? neki specifično ili?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda bi pomogla i ova tehnika kakanja nad posudicom, pogledaj Davorove postove ovdje http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=asc&start=100

probaj to svaki dan ujutro da se bebač isprazni pa javi je li bolje...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo ušli smo u treći dan da nije kakala.Stenje nakon jela i obicno se smiri za cca 1-1.5h ili se ne umiri.Zaspe na 10 min ,pa se budi,nosimo je,pa spustimo.
    I mi koristimo sab simplex,ali nema poboljšanja.Isprobali smo i Nurse Harveys,Babynos i ništa.Probat cu bez mliječnih proizvoda,pa čaj....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    Koliko je kod vas trajalo ili traje? Sto si sve pokusala?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da li je vježbaš, odnosno skvrčenim nogicama pritišćeš trbuščić da joj zrak ode van? ili masiraš trbuščić?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj koris prvotno napisa
    Citiraj mikka prvotno napisa
    Koliko je kod vas trajalo ili traje? Sto si sve pokusala?
    ma traje jos uvijek. nisu sad vise grcevi, ali slicno je. ona i dalje ima problema s kakanjem. jako puno prdi, kaka pjenu, i vidi se da ju boli/smeta joj dok kaka. a inace ju ne mogu spustiti ni na 3 sekunde, odmah vristi i gusi se u placu. tako da otkad se probudim, do kad ne idem spavati, nosim ju. posto nam tate nema, osudenja sam na nju bez odmora od jutra do mraka. malo vec pucam po savovima.

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa
    koji si kupovala čaj? neki specifično ili?
    Od Podravke u Konzumu. Crvena kutija.
    Ali moram napomenuti da Damijan nije imao ni prije Rooibosa jake grčeve, tj imao je par puta jake ali ne česte. Sad ima skoro 2,5mj a imao je grčeve svega 6 puta i to 2 puta jer sam zaboravila popiti Rooibos i 2 prije Rooibosa. Mene je spasio.

Što se tiče Simplex kapi u uputama piše da ga smiju piti dojenčad a djeca do 1mj su novorođenčad.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama se to dogadalo vecinom navecer.
    Isto sam najprije mislila da su klasicni grcevi,o kojima se pise.
    No izgleda nije bilo to.

Najela bi se,usput nagutala zraka,pa se htjela jos mazit/smirivat s cikom i onda bi vukla (tad je naravno mlijeko i dalje curilo),trbusic joj je bio pun,to ju je mucilo,a ona je htjela i dalje sisat....zacarani krug! Pa se ljutila i tako mahala rucicama i nozicama.

Onda sam popustila i pribjegla dudi. Sad joj dam da se najede i kad vidim da sad hoce sisat samo za umirenje dam joj dudu. I nasi grcevi su prestali.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

koris nama su grcevi prosli sa 2.5 meseci.
    Evo ti moj post od prije pa procitaj sta su mi savetovali:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...330&highlight=

Ne znam da li se to slucajno potrefilo, ali Andreju su grcevi prestali kada sam pocela piti caj Lakotherb (neki madjarski). Mada moguce je da mu je i samo proslo slucajno kada sam pocela piti caj. Ustvari ti nista drugo ne preostaje nego da bebu nosas i grejes stomacic dok to samo od sebe ne prodje. Proletice vrlo brzo videces [/b]

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala na ohrabrenju.Svakim danom se nadamo da ce malenoj proci grcevi jer zna je muciti po cijeli dan, a najgore bude nekad navecer, a nekad popodne, a imali smo i period kad nije bilo vristanja, ali ju je mucila probava.

Gdje si kupila taj caj? Ljekarna ili...? Na bazi cega je?
    Po vasim savjetima porobala sam izbaciti mlijecne proizvode,ali nista se znacajno nije promjenilo.Pijem rooibos,pa caj za dojenje....cekamo bolje dane.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

koris ja sam taj caj kupila u apoteci, ali to je inace madjarski caj. Ne znam da li ima u Hrvatskoj. Mozda ti neko moze doneti iz Madjarske.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koris, ja sam svog malenog počela zamatati (Swaddling) - po metodi pedijatra dr. Karpa i njegovoj knjizi/dvd-u "Najsretnija beba u kvartu" (The happiest baby in the block). Osim toga zamatanja, ima tu još - umirivanje njihanjem, ššššš-zvukovima (bijeli šum).

Uglavnom, kad počne privlačiti nogice i plakati, začas ga umotam i smiri se uglavnom začas (ako pogodim kak spada zamatanje i položaj u koji ga staviti), iako i dalje prducka i ponekad se i zgrči - ne plače, eventualno malo stenje, a ako i zaplače, opet ga začas smirim.

Ima osim knjige i dvd-a i web-stranica o tome:
    http://thehappiestbaby.com/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •