Results 1 to 50 of 50

Thread: Brinem se!!! Imam li razloga??

Default Brinem se!!! Imam li razloga??

Drage mamice prije nego opet pozovem strucne osobe, htjela sam cuti vasa misljenja. Nebi da mi se opet pedica smije u facu i veli kako panicim.

Dakle... Moj mis ima 10 mjeseci. Ima 10,5 kg, 75 cm je "veliki"
    Ja sam jako zabrinuta za njegovu motoriku. On ne puze, nije se posjeo, ne pokusava da ustane, jednostavno samo lezi na podu i prevrce se, ili se vrti tako gmizuci u krug. Kad pokusava da dohvati igracku, napinje se sav ali ne mice se sa mjesta ( obicno na stomaku) i na kraju odustane.

Eh sad, kad se igram sa njim primjetila sam da cesto kad uzme igracku u rukicu ostane mu jedan prstic savijen u saci ( obicno palac) cim premjesti igracku to je ok. Takodjer mu je prstic -do malog- na stopalu malo poceo da se penje na srednji.

A ZASTO VAM OVO PISEM? ZASTO SE BOJIM?

Bojim se jer moj maleni necak od 7 godina boluje od neizljecive Distrofije misica. Plasim se jer i necak isto kad uzme npr, casu vode on to uzme sa 3 prsta. On je prohodao sa 13 m. ali oduvijek trampavo.

Ja sam M.vodila pedici na pregled motorike kad je imao 9. m. ali ona nista nije smatrala problemom pa cak ni to sto kad sjedi M. se ljulja i uvijek padne.

Nadam se da cete me shvatiti zasto se toliko bojim. Mislite li da bi trebala da trazim misljenja dalje kod strucnjaka ili da je sa mojim Misicem sve u redu i da je samo problem sto je Bucko, cime se ja mozda tjesim.

ina33's Avatar

Draga sinjorita, ja bih na tvom mjestu pitala stručnjaka jer teško je ovako preko interneta od nas laika shvatit je li to što opisuješ u širim granicama normale. Sjedenje kažu sada fizijatri da većini ide od 8 mjeseci (ne od 6 kako se prije govorilo), tako da možda je ništa, ali možda bi bilo dobro da idete na nekakvu razvojnu gimnastiku. U svakom slučaju, najmanji je bed otić' kod stručnjaka za bit mirna.

mama courage's Avatar

Quote Originally Posted by ina33
    Draga sinjorita, ja bih na tvom mjestu pitala stručnjaka jer teško je ovako preko interneta od nas laika shvatit je li to što opisuješ u širim granicama normale. Sjedenje kažu sada fizijatri da većini ide od 8 mjeseci (ne od 6 kako se prije govorilo), tako da možda je ništa, ali možda bi bilo dobro da idete na nekakvu razvojnu gimnastiku. U svakom slučaju, najmanji je bed otić' kod stručnjaka za bit mirna.
    potpis, a i ako nešto bude za brigu - ima vremena za poboljšati. tako da samo hrabro, odite stručnjaku. sretno!

zhang's Avatar

kao i cure, bolje je otići pa sve da ti se i smije u brk i kaže da si paničar, nego ne otići a kasnije da ispadne da si trebao.
    po uputnicu i kod stručnjaka.

Sanjica's Avatar

Od guranja glave u pijesak nema koristi, ako pedijatrica neda uputnicu za neuropedijatra, odi sama i plati pregled. Sigurna sam da ćeš dobiti vježbice (koje si definitivno već odavno trebala vježbati).
    Ne želim ispasti gruba, ali vrijeme ti curi... I govorim ti to iz osobnog iskustva gdje isto tako pedijatrica nije smatrala da nešto nije uredu... S 8 mjeseci smo završili kod neuropedijatrice i dobili smo takav obrisanac u stilu:Gdje smo bili i šta smo čekali do sada, najbolje vrijeme za vježbe je prošlo i da ne pričam dalje.
    Na tvom mjestu ja bih HITNO I ŠTO PRIJE NA VJEŽBE...

meda's Avatar

Quote Originally Posted by Sanjica
    Od guranja glave u pijesak nema koristi, ako pedijatrica neda uputnicu za neuropedijatra, odi sama i plati pregled. Sigurna sam da ćeš dobiti vježbice (koje si definitivno već odavno trebala vježbati).
    Ne želim ispasti gruba, ali vrijeme ti curi... I govorim ti to iz osobnog iskustva gdje isto tako pedijatrica nije smatrala da nešto nije uredu... S 8 mjeseci smo završili kod neuropedijatrice i dobili smo takav obrisanac u stilu:Gdje smo bili i šta smo čekali do sada, najbolje vrijeme za vježbe je prošlo i da ne pričam dalje.
    x

sinjorita, nije to nista strasno, te vjezbe mislim

Osoblje foruma leonisa's Avatar

Quote Originally Posted by Sanjica
    ista stvar, isti problem sa pedijatrom isti obrisanac.

uvijek kazem, bolje da se opere radi paranoje nego da se gura glava u pijesak. sretno!

hvala vam od srca. mi smo se nedavno preselili u novo mjesto. Prije toga je M. isao na vjezbice u djecju kliniku zbog tortikolisa kojeg smo se rijesili. Tamo fizijatrica je bila rekla da opet nastavimo sa vjezbama, no kad sam ja to rekla novoj pedici ona mi je rekla da mi oni tamo samo zele uzet novce da je dijete savrseno i da je njegov problem sto je mala lijenstina. vjerovala sam joj.

Ovaj put ga vodim direkt fizijatru, da ga pregleda lijecnik sa tog podrucja djelovanja.

Hvala vam jos jednom.

Osoblje foruma apricot's Avatar

tako je stvarno i najbolje.
    ako je sve u redu, ići ćeš kući pjevajući. ako je negdje i "zaštekalo". bolje što prije rješavati.

sretno i javi nam

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by sinjorita
    h...i da je njegov problem sto je mala lijenstina. vjerovala sam joj.
    Draga sinjorita, kad sam god čula da je netko dijete od 10 mjeseci okarakterizirao da je "lijenština" to mi je odmah bio triger da toj osobi ne vjerujem jer očito nije stručna jer ne postoje lijena djeca, nego djeca koja nešto motorički mogu ili ne. Sve bebe okarakterizirane kao lijene, a koje ja znam, poslije je iskočila neka dijagnoza, tipa kašnjenja u usvajanju nekih motoričkih vještina.

ina33's Avatar

Evo, ako ti može pomoć', moja ima 9 mjeseci, 75, oko 9 kg, jedva je mogu uhvatit od puzanja. Doduše, ni prebrzo usvajanje motorike nije dobro i nije da se ne brinem koji put zbog tog njenog nemira. Ajde ti lijepo kod nekog drugoga ko ne koristi termine "lijen" i sl., pa reci svoje dvojbe, neka ga pregledaju i kažu što i kako. U Hrvatskoj je hodogram ovakav - pedijatar upućuje na UZV mozga pa neuropedijatru. Neuropedijatar kaže svoje pa se ide fizijatru. Fizijatar onda napravi sažetak pa se uputi na vježbice.

drage mamice jos jednom moram da vam se zahvalim na savjetima i podrsci.

upravo sam poslala e mail jednom neuropedijatru objasnila problem kao sto sam i vama.
    I upravo sam u ovoj tudjini nasla naseg fizijatra covjek hrvat, ipak mi je lakse da se konsultujem sa njim, i na hrvatskom. Covjek me je saslusao, dao mi termin u subotu ujutro i rekao mi da se ne brinem, da je on vjerovatno od onih beba koji kasnije savladaju sve a koji su poslije hiperaktivni.

Sad sam bar malo mirnija i sretna jer sam naisla na njega cini mi se da je on nadasve COVIJEK da napisem velikim slovima a koliko je strucan to cu da vidim. I jos nesto- definitivno mjenjam pedicu.
    Hvala vam jos jednom i javim kako je proslo

ina33's Avatar

Sretno, bravo da si dogovorila pregled, najbolje stručno oko neka pogleda jer ne radi se toliko o tome da taj i taj mjesec mora radit to i to, nego da ima pravilne motor. obrasce. Ovo s hiperaktivnošću samo da bude jasnije - hiperaktivnost je sindrom, vjerojatno se tu misli da djetešce bude živahno i motorički sve nadoknadi. Bit će ti nakon pregleda, vjerujem, lakše i bit ćeš mirnija.

ina33's Avatar

Mislim da pedijatricu zbog toga, ako ti je za druge stvari OK, ne trebaš mijenjat. Pa kod nas je tako da mame i pedijatri fifti-fifti inciraju daljnje pretrage, mislim, nije lako skužit tako malu bebicu tijekom kratkog pregleda, mama najbolje zna i koliko treba inzistirat da se ide dalje - mama je s bebom 24 h. I ti si tu super napravila. Pedijatar i mama u suradnji mogu planine pomicat.

ma ok je sa pedicom stvarno me uvijek primi kad god pozovem ali mislim da nije previse "aktivna" hocu to da kazem jer smo prije 3 mjeseca imali zaista predivnog pedijatra- on je sve igrao na sigurno u sta god je sumljao isli smo da provjerimo. uvijek je se ispostavilo da smo imali pravo ili mi ili on. on je htio da budemo mirni pa nas posalje npr na neko snimanje ili pretragu.. ova to sada ne radi ona vjeruje sebi, ne vjeruje nalazima. a ja kad kazem da bi htjela da se to provjeri ona me najuri po kratkom postupku.

Npr. mateo je imao eserihiju koli bili smo u bolnici i bla bla ( fala bogu proslo je) sad joj velim da donesem nekad urin da se cisto provjeri da se nebi bestija vratila- ona veli ne treba. a znam da svi to provjeravaju. eto sta sad znam sta cu sad njom. malo cu je izlemat

mama courage's Avatar

u kojem si gradu, sinjorita, ako nije tajna?

Nikako da je tajna..tamam posla

Do prije 3 mjeseca Lausanne ( jos mi u srcu-tamo se rodio Teo)
    Sada u Zugu :/

a zasto pitas??

mama courage's Avatar

Nikako da je tajna..tamam posla

Do prije 3 mjeseca Lausanne ( jos mi u srcu-tamo se rodio Teo)
    Sada u Zugu :/

a zasto pitas??
    zato jer sam cirišanka, pa ako ti bude trebao još koji doktor (recimo ginekolog) javi mi se na pp.

štrumpf's Avatar

Default Re: Brinem se!!! Imam li razloga??

Ja sam jako zabrinuta za njegovu motoriku. On ne puze, nije se posjeo, ne pokusava da ustane, jednostavno samo lezi na podu i prevrce se, ili se vrti tako gmizuci u krug. Kad pokusava da dohvati igracku, napinje se sav ali ne mice se sa mjesta ( obicno na stomaku) i na kraju odustane.
    Sinjorita mislim da imamo gotovo identičan problem... i ja imam sina koji ima 10 mjeseci i otprilike je jednako visok i težak i također ne puže, ne posjeda se, kad nešto pokušava dohvatiti napreže se ali ne uspijeva. Ali ovo dalje što si navela ne radi. Danas se doduše prvi put posjeo, ali ne iz četveronožnog položaja nego se iz ležećeg stava prebacio na bok pa posjeo. Inače samostalno pravi i nekoliko koraka.
    Nadam se da će u subotu sve proći u redu... javi

pozdrav za Zürich

Strumf kako uspije da napravi par koraka jel se sam ustane ili ga ti stavis da tako seta?

moram jos da napomenem da u zadnje vrijeme non stop pratim njegove pokrete, ono kako hvata predmet desi se ali rijetko pa bi zakljucila da on to u zurbi.
    sto se tice prstica na nogicama moze biti da je i tu na mamu ( kao i cijelo njegovo maleno bice ) jer i meni su nozni prsti nabacani naradije bi ih odsjekla.

štrumpf's Avatar

MM ga stavi na noge i on do njega hoda i do 5 koraka ili hoda uokolo ogradice. Sam se ne diže. Ponekad su mu palčevi na nogicama podignuti prema gore. U nekoj sam brošuri pročitala da to može biti pokazatelj motoričnog oštećenja i napravila paniku, ali pedijatrica kaže da to nije ništa. I kod mene su podignuti.
    Inače ne mislim da on ima neko oštećenje (toplo se nadam) do sada sam to pripisivala individualnom razvoju. S 5 mjeseci smo bili kod fizijatra jer je imao lagani torticolis (na koncu je sve ispala lažna uzbuna) i on je rekao da misli da razvoj normalan, fizoterapeutkinja je bila prezadovoljna... Ni MM nikad nije puzao...a sad više ne znam što da mislim.

Quote Originally Posted by štrumpf
    MM ga stavi na noge i on do njega hoda i do 5 koraka
    Sam se ne diže.
    ovo dvoje ti ne ide jedno s drugim :/

štrumpf's Avatar

Što je najgore znam...
    On se diže iz sjedećeg položaja pomoću ruku u stojeći, ali iz ležećeg nikako (samo jednom već sam na ovom topiću napisala na koji način) u sjedeći. Znači ne bi ga trebala ni posjedat ? Jednom sam pročitala negdje na ovom forumu da ako dijete nešto napravi ne treba se misliti može li ili ne može bez obzira ako je to napravilo i samo jedan put. Pa po toj logici on pravi korake... A ima i djece koja prohodaju prije nego propužu, odnosno usvajaju vještine obrnutim redom.
    Btw samo razmišljam, ništa ne tvrdim da ne bi odmah bilo osuda...

stvar je u tome sto se on sam mora dovesti u stojeci polozaj. sam se dici, bilo prvo u sjedeci ili iskorakom ili povlaceci se sam rukicama.
    ovako dijete, makar radi 5 korake, nije spremno za njih.

ako sam dobro shvatila drugi dio, on se jednom sam posjeo i onda si smatrala da on to moze pa si ga posjedala?
    ne, treba dijete pustiti da se samo posjeda.
    to je ista shema kao za drzanje za rukice dok dijete hoda. tek kad djete savlada hod, moze ga se drzat za ruke. tako je i sa posjedanjem. mozes ga posjesti kad u potpunosti usvoji i savlada samostalno posjedanje.

štrumpf's Avatar

On se dovede sam iz sjedećeg u stojeći položaj,ali ne i iz ležećeg u sjedeći. Ne znam baš kako da ovo izvedem jer on mrzi ležati, a da ga držim po cijeli dan na rukama :/ ...
    Ostavljam ga na puzzlama na leđima pa se on prevrće, igra, kad mu dosadi malo ga pronosam ili legnem kraj njega i pokušam ga animirati, ali je i poprilično tvrdoglav kad odluči da više ne želi ležati plače dok ga god ne uzmem...
    Sad kako da mu pomognem da savlada posjedanje, da ga ostavim da leži i sam se muči ili ???

On se dovede sam iz sjedećeg u stojeći položaj,ali ne i iz ležećeg u sjedeći. Ne znam baš kako da ovo izvedem jer on mrzi ležati, a da ga držim po cijeli dan na rukama :/ ...
    Ostavljam ga na puzzlama na leđima pa se on prevrće, igra, kad mu dosadi malo ga pronosam ili legnem kraj njega i pokušam ga animirati, ali je i poprilično tvrdoglav kad odluči da više ne želi ležati plače dok ga god ne uzmem...
    Sad kako da mu pomognem da savlada posjedanje, da ga ostavim da leži i sam se muči ili ???

e isto.. :?

legni se kraj njega i anmiraj ga igrackama pomicuci igracke tako da on ide za njma, pa ih i dizati u zrak da se on propinje.
    nemoj ga posjedati ako sam ne moze.

Štrumf, nemoj ga tjerati da dela ono kaj ne može, kako ti leonisa kaže. Ako ti fizioterapeut kaže da je sve ok, pusti ga, bude on sam. Moja mala se prvi put posjela tek sa 10 mjeseci, propuzala s 11. A prvi koraci su došli nešto prije 14 mjeseca no vrlo brzo je počela šacirung prek čitave sobe tako da smo gotovo uhvatili "idealni" razvoj. I nama su fizijatri rekli: ne diraj, pusti da sve sama zbavi. Nikakva posjedanja, rukice i sl. Kaj je najbolje, to je i za odrasle lakše, ja svoju kičmu nisam ni jedan dan krivila e da bi ju "učila" hodati

štrumpf's Avatar

Danas smo gotovo cijeli dan proveli na podu, ja i MM smo ga naizmjenice animirali. Prošli smo sve igračke barem tri puta, ali za njegovu dobrobit ništa nije teško. Otkako smo ovih nekoliko dana malo više na puzzlama počeo je pomalo pomicat guzu 5 po 5 cm, malo ali je ipak napredak.
    UdavDave na koje si je sve načine animirala, je li samo ležala ili si to kombinirala s još nekom aktivnošću? On mrzi ležati pa je to najveći problem. Mislim nije sad važno što voli što ne kad ga isto čeka, ali eto pitam...

Default Re: Brinem se!!! Imam li razloga??

Drage mamice prije nego opet pozovem strucne osobe, htjela sam cuti vasa misljenja. Nebi da mi se opet pedica smije u facu i veli kako panicim.

Eh sad, kad se igram sa njim primjetila sam da cesto kad uzme igracku u rukicu ostane mu jedan prstic savijen u saci ( obicno palac) cim premjesti igracku to je ok. Takodjer mu je prstic -do malog- na stopalu malo poceo da se penje na srednji.

A ZASTO VAM OVO PISEM? ZASTO SE BOJIM?

Bojim se jer moj maleni necak od 7 godina boluje od neizljecive Distrofije misica. Plasim se jer i necak isto kad uzme npr, casu vode on to uzme sa 3 prsta. On je prohodao sa 13 m. ali oduvijek trampavo.

Ja sam M.vodila pedici na pregled motorike kad je imao 9. m. ali ona nista nije smatrala problemom pa cak ni to sto kad sjedi M. se ljulja i uvijek padne.

Nadam se da cete me shvatiti zasto se toliko bojim. Mislite li da bi trebala da trazim misljenja dalje kod strucnjaka ili da je sa mojim Misicem sve u redu i da je samo problem sto je Bucko, cime se ja mozda tjesim.
    sve ovo sam prošla sa svojom curom koja je isto mala bucka
    mi smo išli kod fizijatra sa 6 mjeseci-- stisnuta šakica ne okreće se na trbuh i ne reagira na igračke
    sad hodamo već 4 mjeseca na vježbe i sad sjedimo i sami iz ležećeg u sjedeći dižemo, pužemo-gmižemo igramo se sa igračkama ...zahvaljujući tetama koje kroz igru vježbaju a onda mi nastavljamo doma ..priznajem u početku sam bila dosta skeptična prema vježbicama ,ali sad bi to svakom preporučila ..ja sam prezadovoljna
    nadam se da sam ti malo pomogla

štrumpf's Avatar

Sinjorita kako je prošlo?

Ja sam imala suprotan problem: naš se Borna počeo sam posjedati vrlo rano pa sam dizala paniku da li ga smijem pustiti. Pročitala sam onda da ako sam može - da je spreman. Također, oni obrasci koji govore sa koliko beba mjeseci sjedi, puzi, hoda... sve je to individualno, barem me tako uči moje dijete. Kada su se bebe mojih prijateljica (slično stare) počele prevrtati i okretati, moj je Borna ležao kao klada smijući mi se u (zabrinutu) facu. A onda, prvo je sjeo pa propuzao, pa se počeo dizati uz namještaj i hodati bočno, a sada mu je glavna fora ustajati i sjedati polako se pridržavajući - vježbajući to. Također, od prvog ustajanja stajao je na cijelom stopalu, a tek sada se počinje dizati na prste i spuštati također kao da vježba iako su mi svi u obitelji govorili: vidjet ćeš kada ustane, stajati će na prstima. Čim je propuzao to je bilo takvom brzinom da ga ni mi (pužući) ne možemo stići (kao ona beba u crtanim filmovima). Moja ga mama (iako se ja oštro protivim ona čim ja ne vidim) zna postaviti na nogice držeći ga za ruke da hoda, ali moja beba jednostavno digne nogice u zrak i sjedne odmah na guzu - neš' ti mene dizati kad ti hoćeš. Hoću reći, ako vam je nešto sumnjivo naravno da trebate provjeriti kod liječnika, a vaše bebe će i onako svojim tempom...

Quote Originally Posted by UdavDave
    Štrumf, nemoj ga tjerati da dela ono kaj ne može, kako ti leonisa kaže. Ako ti fizioterapeut kaže da je sve ok, pusti ga, bude on sam. Moja mala se prvi put posjela tek sa 10 mjeseci, propuzala s 11. A prvi koraci su došli nešto prije 14 mjeseca no vrlo brzo je počela šacirung prek čitave sobe tako da smo gotovo uhvatili "idealni" razvoj. I nama su fizijatri rekli: ne diraj, pusti da sve sama zbavi. Nikakva posjedanja, rukice i sl. Kaj je najbolje, to je i za odrasle lakše, ja svoju kičmu nisam ni jedan dan krivila e da bi ju "učila" hodati
    svaka ti cast!!

inace nismo otisli na taj pregled jer je iskrslo nesto. vodim ga u sjecnju kod nekog specijaliste samo ako se nesto ne promjeni u njegovom razvoju. Inace Mateo je poceo da se dize na koljena, u pokusaju je da puzi, i poceo je da se dize uz sta god stize. stavim ga sjedi u kreveticu a on se uhvati uz ogradu, pa se dize ( na koljena) a potom vrati u sjedeci. a puze onako kao gusjenica, nezna da mora da digne glavu, pa ju ostavi zaburenu u pod.
    inace usavrsili smo sjedenje sad sjedi stabilno.
    Malo mi pada teret sa srca jer stici ce on sve samo malo moram da ga zainteresiram. sad smo maximalno na podu,u kreveticu itd. smatram da sam i ja jednim djelom kriva, jer sam ga puno nosila, i svasta radila a na podu je bio malo ili nimalo. na Bozic smo imali goste, bebac iste dobi kao i M.
    i mali nista nezna vise nego moj. Tu su na istome, stim da taj bebac ide na vjezbice. Tako da cini se M. i ne kasni previse, tu je on negdje.

Svima sa zakasnjenjem Sretan Bozic

štrumpf's Avatar

smatram da sam i ja jednim djelom kriva, jer sam ga puno nosila, i svasta radila a na podu je bio malo ili nimalo.
    I ja tako mislim... otkako je na podu počeo je puzati po cijeloj kući, svaki dan sve brže i brže. U biti mislim da sam ja malo pretjerala, u jednom sam trenutku čitajući postove čak i promislila možda je i on imako krvarenje a to nismo otkrili (kao kad sam u trudnoći mislila da imam rubeolu), a dijete se očito najnormalnije razvija samo ima svoj tempo. Neću se više zamarat time, da sam ga ranije stavljala na pod vjerojatno bi sve ovo ranije svladao. Još se ne posjeda sam, ali se iz ležećeg položaja lovi rukama, staje na koljena, pa na noge i ustaje se. Puzi vojnički, ali očito je ovo njegov tempo...

nezna da mora da digne glavu, pa ju ostavi zaburenu u pod.
    dijete bi trebalo odizati glavu od podloge sa dva tjedna

Majuška's Avatar

stavim ga sjedi u kreveticu a on se uhvati uz ogradu, pa se dize ( na koljena) a potom vrati u sjedeci
    treba samo pripaziti da se ne diže tako da se vuče, tj. povlači rukama nego da se diže mišićima nogu a rukama se samo pridržava za nešto

Quote Originally Posted by apricot
    nezna da mora da digne glavu, pa ju ostavi zaburenu u pod.
    dijete bi trebalo odizati glavu od podloge sa dva tjedna

Apricot ma dize on glavu savrseno, poslije uspjesno preguranog tortikolisa sad je super. hocu da kazem kad pokusa da ustane, digne guzu visoku pa savije koljena, pa se digne na ruke samo jos nije glavu digao.

A kad se vuce za ogradu da ustane on se vuce rukama, ali automatski noge gura i savija u koljenima, a zatim klekne.

Quote Originally Posted by Majuška
    stavim ga sjedi u kreveticu a on se uhvati uz ogradu, pa se dize ( na koljena) a potom vrati u sjedeci
    treba samo pripaziti da se ne diže tako da se vuče, tj. povlači rukama nego da se diže mišićima nogu a rukama se samo pridržava za nešto

a zasto?? sta bi to znacilo??

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Majuška

a zasto?? sta bi to znacilo??
    Da, užasno je teško to dijete sprječavati jer je u kinderbetu ili u onoj ogradici u poziciji raditi baš to, ali nama su to isto savjetovali jer da tako (ako sam dobro shvatila i zapamtila) ne uči ispravan iskorak tj. dizanje iz iskoraka ovo kako radimo mi odrasli, nego su tako em nestabilniji em postoji šansa da razviju ono stajanje na rubovima stopala, di su pete jedna uz drugu, a prsti razdvojeni (onaj kao charlie chaplin stav). Iako, koliko ja kužim, većina djece tako počinje i sama se na kraju isprave, ali to se ne preporuča.

ina33's Avatar

Nama su rekli da što manje boravi u kinderbetu, a ogradicu ne koristimo, iako se ona opet ujutro sigurno jedno 5 puta barem tako digne. Ali, to ne potičemo i uglavnom je mičemo iz tih situacija. Pravilno bi trebalo da je udaljena za dužinu ruke od npr. kauča i da se sama digne iz iskoraka, snagom nogu, ako sam dobro shvatila - sad baš to intenzivno vježbamo, kao i dizanje iz niskosjedećeg na način da je ja posjednem na svoju nogu, uhvatim za stopala i tako su oba na podu i ne idu u nekakav skrivljeni stav i ona se onda snagom svojih nogu digne, znači, može ona to, ali je ovo dizanje na ruke prečac pa zato to rado rade.

ina33's Avatar

Dizanje na ruke = dizanje snagom ruku.

tnx ina

propuzao jeeeeeeeeeeeeeeeeeee!! a zatim se i digao na noge. drzeci se prvo za moje noge, tup tup i eto ga... presretna sam!! dobila sam najljepsi novogodisnji poklon,

hvala vam svima koje ste bile uz mene

Kavin's Avatar

Nisam komentirala do sada,ali sam čitala ovih dana postove na ovoj temi...inače smo vježbači nekadašnji pa ponešto i znamo...no sad mislim da su savjeti suvišni, bravo malom puzaču samo naprijed :D

štrumpf's Avatar

sinjorita
    Ovo samo dokazuje ono što sam prethodno rekla... svi smo mi individualci i imamo svoj tempo, tako i oni. R se još uvijek ne posjeda, ali dopuže do nečeg, uhvati se rukama, klekne, zakorači i podigne... valjda će se naučit i posjest, ali očito obrnutim redom.

baš mi je drago da ste propuzali, uživajte, :D :D

ina33's Avatar

Super ! Nadam se da ste ipak otišli kod onog dr-a, mi smo ipak laici s foruma.

štrumpf's Avatar

Sam se posjeo ... :D :D :D