Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Bolovanje radi djeteta

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno Bolovanje radi djeteta

koristila sam pretražnik, no nisam našla točno što tražim, molim za savjet.
    prošli mjesec sam bila na bolovanju jer je dijete imalo kozice, mlađi je od 3 godine. donjela sam bolovanje za 9 dana a koristila sam 4 jer smo imali frku. nema veze
    uglavnom, danas na isplatnom listiću 80% plaće na teret poslodavca za vrijeme bolovanja, donjela sam doznake da je dijete u pitanju.
    zar se nešto promijenilo? nemam li do djetetove treće godine pravo na 100% plaće? molim vas ako netko ima koji je to zakon da im proslijedim sutra.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Točno. Imaš pravo na 100% plaće, ali do maksimalno 4250 kuna. Ovo bolovanje ti ne isplaćuje poslodavac, već HZZO.

Ako nisi odnjela doznake na HZZO, ne možeš niti dobiti naknadu. S druge strane, možda su cure u računovodstvu pogriješile. :/ Pitaj ih.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

bolovanje na teret djeteta isplaćuje poslodavac a on traži refundaciju od zdravstvenog.ali pitaj zašto nije 100%.i ne idu doprinosi na to.ako imaš plaću puno veću od 4250 više ti se isplati tih 80%.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

zbog djeteta ne na teret djeteta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vlatka5 prvotno napisa
    bolovanje na teret djeteta isplaćuje poslodavac a on traži refundaciju od zdravstvenog.ali pitaj zašto nije 100%.i ne idu doprinosi na to.ako imaš plaću puno veću od 4250 više ti se isplati tih 80%.
    točno.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

hmm..nisam znala da se gornja granica 4250 odnosi i na bolovanje, bila sam uvjerena da je 100% plaće na teret hzzo-a, zato sam i hodočastila po doznake. kako mi je plaća veća od tog iznosa onda bolje da šutim...
    to mi baš i nije neka pronatalitetna politika, na kraju ovaj period kada se vratiš na posao je gori od porodiljnog. dijete mora biti boloseno, netko mora na bolovanje (kod nas ja stvarno rijetko). još dok sam na bolovanju radim od doma jer naravno da neke stvari ne mogu čekati, i još mi umanje plaću...

kako god, hvala vam na odgovorima.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u nekim firmama je regulirano da se na kraju mjeseca ako si bio na bolovanju da ti oni isplate razliku plaće.
    A ako imaš mogućnost rada od kuće, niti ne moraš otvarati bolovanje, nego sve radiš od kuće

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači da bez obzira na delimitiranje porodiljne naknade za prvih 6 mjeseci ipak postoji granica (4250) za plaću ako ideš na bolovanje zbog djeteta pa tih 100% i nije 100%?!

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa
    A ako imaš mogućnost rada od kuće, niti ne moraš otvarati bolovanje, nego sve radiš od kuće

ovako ja radim

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jasna prvotno napisa
    Znači da bez obzira na delimitiranje porodiljne naknade za prvih 6 mjeseci ipak postoji granica (4250) za plaću ako ideš na bolovanje zbog djeteta pa tih 100% i nije 100%?!
    Sve si pomiješala.

U ovom našem slučaju postoje DVIJE vrste naknada, obračunate po dva zasebna zakona:

1. Naknada zbog bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći - Obračunata temeljem Zakona o obveznom osiguranju i iznosi 100% izračunatog prosjeka plaća isplaćenih u zadnjih 6 mjeseci, ali tih 100% ne može biti veće od 4250 kuna (limitirana je).

2. Rodiljna naknada - obračunata temeljem Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama - isplaćuje se za rodiljni dopust koji se može otvorti najranije 45 dana prije termina rođenja i traje do djetetovim 6 mjeseci života. Ako su ispunjeni određeni uvjeti (12 mjeseci neprekidnog staža, i ostalo) rodiljna naknada se izračunava kao 6mjesečni prosjek isplaćenih plaća (delimitirana).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •