Cure recite mi gdje se može nabaviti amonijak za kolače,ako netko zna u Splitu?Da li u apoteci ili neki dućan??? :?
Cure recite mi gdje se može nabaviti amonijak za kolače,ako netko zna u Splitu?Da li u apoteci ili neki dućan??? :?
moram priznati da nisam čula za kolače s amonijakom i to mi zvuči vrlo opasno..
to za medenjake, jel'?
U mojoj Dalmatinskoj kuharici skoro svi recepti za medenjake sadrže amonijak.
Zvuči :shock: , mada sigurno nije.
U kazalu odostraga kaže:
Amonijakalna sol - sredstvo za dizanje tijest, a u koliko se ne može nabaviti, zamijeni se praškom za pecivo
U tradicionalne dalmatinske svadbene kolače, tzv. "cvite", ide amonijak. Mislim da se može nabaviti u ljekarnama...
Da, i meni je zvučalo ludo,ali sam malo istraživala i dosta tih starih kolača su sa tim amonijakom,navodno da drži kolač dugo svježim,a za razliku od praška za pecivo koji diže u visinu,sa amonijakom ide u širinu.Tako sam pročitala,samo ne znam gdje da ga kupim :?
kad sam bila mala mama je radila neke kekse s amonijakom. ajme meni! meni je to uvijek tako smrdilo...i dan danas se sjećam smrada!![]()
Ali znam da su keksi jako dugo trajali i da su bili svježi i fini (ali samo nakon dubokog zarona u šalicu kakaa)
Znam da smo amonijak kupovali u ljekarni (to su mene uvijek slali)
ja još uvijek ne mogu vjerovati da vi govorite o amonijaku koji je toksičan,kancerogen,iritabilan itd.;to mora biti nešto drugo.
I jest nešto drugo 8)princess puffy prvotno napisa
Našla objašnjenje...
pronašao da se u stvari radi o amonijevom karbonatu ((NH4)2CO3), tvari za rahljenje koji se koristi umjesto kvasca u pekarstvu. Prema "Pravilniku o aditivima koji se mogu nalaziti u namirnicama" koji je na snazi u našoj zemlji amonijev karbonat ima e-oznaku E503 razvrstan je u razred sredstava za reguliranje kiselosti, tvari za rahlenje i sprečavanje zgrudnjavanja, smatra se bezopasnim i dopuštenim u ekološkoj proizvodnji namirnica.
Uporabom amonijaka rahlost je dakle zajamčena no iz osobnog Vam iskustva preporučam da ove kolače, ako se odlučite isprobati originalnu ricetu, radite po noći i uz otvorenu ponistru zbog neugodnog mirisa koji se osjeti dok se peku.
ja se isto ne bih igrala s tim..
ja ne volim kolače s tim ali vjerujem da nije štetno (bar ne više od praška za pecivo) jer bi se inače već generacijama pojavljivali problemi, pogotovo u primorju gdje se on u receptima za kolače koristi od pamtivijeka.
ako je odobren za ekološku proizvodnju hrane mislim da ne može biti tako opasan?! ili se varam :/
moja ga mama (a i druge zene iz blize i dalje okolice) godinama koristi za odredjene kolace - pogotovo kekse. kupuje se u apoteci, bez problema.
smrdi pri pravljenju, ne osjeti se nis pri tamanjenju![]()
To se koristi amonijev bikarbonat, u narodu se zvao ledena germa. Ja isto imam recept za medenjake sa amon.b.b. Kupuje se u apoteci.
Jako je hlapljiv i štipa za oči ako je u većoj količiniu u nekoj posudi, u industriji keksa se normalno koristi. Nije otrovan.
Ja kupila ljetos na Braču amonijak za kolače u apoteci, i onda još naručila s Hvara meštro, pa radila Cvite. Jako fino i mirisno, osim za vrijeme pečenja jer se amonijak prilično "ćuti". Prhkost daleko bolja nego sa praškom za pecivo, tj. sodom bikarbonom.
Ne znam ima li ga u kontinentalnim krajevima (osim u mojoj kuhinji), vrijedi pitati u apoteci. Ako ne nađeš, možeš koristiti sodu bikabonu kao zamjenu.
Bogme se ni ja ne bih igrala s time. Kad piše amonijak, ja stavim praška za pecivo. I bude ok.
Ja znam jedino za "cvite" koji se rade s amonijakom (i mištrom) a jedno i drugo se kupuje u ljekarni.
I jako su fini.
Hvala cure,ja radim prvi put Korčulanske klašune,našla recet na netu,a prije par godina sam ih jela i stvarno su dobri pa ću se okušat![]()
Evo cure ipak kupila u apoteci i sasvim se normalno prodaje pakiran kao amonijak za kolače.Sutra radim kolač pa ako bude dobar stavim vam recept. :D
i ja imam onu staru dalmatinsku kuharicu u kojoj sam baš vidjela da ide amonijev karbonat u kolače, znači to je ok?![]()
Kolači gotovi,meni su super,ostali još nisu probali,naravno idr amonijak za kolače.
Sad da ne pišem jer mi je hića ja sam ga skinula sa kinet kuhar,ima i slikica,nije problem za napravit.A pošto sam nepismena pa ne znam staviti link.![]()
Zdenka - kopiram ti odgovor s drugog foruma. Nadam se da nije prekasno
Ali zato Kemig u Bauerovoj ima svega pa tako i Amonijak za kolače (amonij hidrogenkarbonat)