Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: amonijak za kolače

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno amonijak za kolače

Cure recite mi gdje se može nabaviti amonijak za kolače,ako netko zna u Splitu?Da li u apoteci ili neki dućan??? :?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moram priznati da nisam čula za kolače s amonijakom i to mi zvuči vrlo opasno..

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

to za medenjake, jel'?
    U mojoj Dalmatinskoj kuharici skoro svi recepti za medenjake sadrže amonijak.
    Zvuči :shock: , mada sigurno nije.

U kazalu odostraga kaže:
    Amonijakalna sol - sredstvo za dizanje tijest, a u koliko se ne može nabaviti, zamijeni se praškom za pecivo

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U tradicionalne dalmatinske svadbene kolače, tzv. "cvite", ide amonijak. Mislim da se može nabaviti u ljekarnama...

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, i meni je zvučalo ludo,ali sam malo istraživala i dosta tih starih kolača su sa tim amonijakom,navodno da drži kolač dugo svježim,a za razliku od praška za pecivo koji diže u visinu,sa amonijakom ide u širinu.Tako sam pročitala,samo ne znam gdje da ga kupim :?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kad sam bila mala mama je radila neke kekse s amonijakom. ajme meni! meni je to uvijek tako smrdilo...i dan danas se sjećam smrada!
    Ali znam da su keksi jako dugo trajali i da su bili svježi i fini (ali samo nakon dubokog zarona u šalicu kakaa )

Znam da smo amonijak kupovali u ljekarni (to su mene uvijek slali)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja još uvijek ne mogu vjerovati da vi govorite o amonijaku koji je toksičan,kancerogen,iritabilan itd.;to mora biti nešto drugo.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    ja još uvijek ne mogu vjerovati da vi govorite o amonijaku koji je toksičan,kancerogen,iritabilan itd.;to mora biti nešto drugo.
    I jest nešto drugo 8)
    Našla objašnjenje...

pronašao da se u stvari radi o amonijevom karbonatu ((NH4)2CO3), tvari za rahljenje koji se koristi umjesto kvasca u pekarstvu. Prema "Pravilniku o aditivima koji se mogu nalaziti u namirnicama" koji je na snazi u našoj zemlji amonijev karbonat ima e-oznaku E503 razvrstan je u razred sredstava za reguliranje kiselosti, tvari za rahlenje i sprečavanje zgrudnjavanja, smatra se bezopasnim i dopuštenim u ekološkoj proizvodnji namirnica.
    Uporabom amonijaka rahlost je dakle zajamčena no iz osobnog Vam iskustva preporučam da ove kolače, ako se odlučite isprobati originalnu ricetu, radite po noći i uz otvorenu ponistru zbog neugodnog mirisa koji se osjeti dok se peku.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja se isto ne bih igrala s tim..

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja ne volim kolače s tim ali vjerujem da nije štetno (bar ne više od praška za pecivo) jer bi se inače već generacijama pojavljivali problemi, pogotovo u primorju gdje se on u receptima za kolače koristi od pamtivijeka.

ako je odobren za ekološku proizvodnju hrane mislim da ne može biti tako opasan?! ili se varam :/

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja ga mama (a i druge zene iz blize i dalje okolice) godinama koristi za odredjene kolace - pogotovo kekse. kupuje se u apoteci, bez problema.

smrdi pri pravljenju, ne osjeti se nis pri tamanjenju

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To se koristi amonijev bikarbonat, u narodu se zvao ledena germa. Ja isto imam recept za medenjake sa amon.b.b. Kupuje se u apoteci.
    Jako je hlapljiv i štipa za oči ako je u većoj količiniu u nekoj posudi, u industriji keksa se normalno koristi. Nije otrovan.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja kupila ljetos na Braču amonijak za kolače u apoteci, i onda još naručila s Hvara meštro, pa radila Cvite. Jako fino i mirisno, osim za vrijeme pečenja jer se amonijak prilično "ćuti". Prhkost daleko bolja nego sa praškom za pecivo, tj. sodom bikarbonom.
    Ne znam ima li ga u kontinentalnim krajevima (osim u mojoj kuhinji ), vrijedi pitati u apoteci. Ako ne nađeš, možeš koristiti sodu bikabonu kao zamjenu.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bogme se ni ja ne bih igrala s time. Kad piše amonijak, ja stavim praška za pecivo. I bude ok.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja znam jedino za "cvite" koji se rade s amonijakom (i mištrom) a jedno i drugo se kupuje u ljekarni.
    I jako su fini.

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala cure,ja radim prvi put Korčulanske klašune,našla recet na netu,a prije par godina sam ih jela i stvarno su dobri pa ću se okušat

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

obavezno zovi na degustaciju

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

naravno

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo cure ipak kupila u apoteci i sasvim se normalno prodaje pakiran kao amonijak za kolače.Sutra radim kolač pa ako bude dobar stavim vam recept. :D

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

stavi ti nama uz recept i slikicu

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i ja imam onu staru dalmatinsku kuharicu u kojoj sam baš vidjela da ide amonijev karbonat u kolače, znači to je ok?

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Jesu li gotovi kolači?

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kolači gotovi,meni su super ,ostali još nisu probali,naravno idr amonijak za kolače.
    Sad da ne pišem jer mi je hića ja sam ga skinula sa kinet kuhar,ima i slikica,nije problem za napravit.A pošto sam nepismena pa ne znam staviti link.

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ZAboravih zovu se korčulanski klašuni

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

bravo litala,hvala :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj jurisnik prvotno napisa Vidi poruku
    Ja znam jedino za "cvite" koji se rade s amonijakom (i mištrom) a jedno i drugo se kupuje u ljekarni.
    I jako su fini.
    Moja B. bi htjela napraviti upravo ove kolače po receptu iz Viške kuharice za djecu - može li se amonijev karbonat kupiti u Zagrebu i gdje i može li dijete rukovati time?

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zdenka - kopiram ti odgovor s drugog foruma. Nadam se da nije prekasno

Ali zato Kemig u Bauerovoj ima svega pa tako i Amonijak za kolače (amonij hidrogenkarbonat)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •