dakle, ulovila sam tetu kako urla na djecu, ne viče, nego urla, posve izvan kontrole. kako sam i sama vrištalica (na intenzivnom odvikavanju), jako dobro razlikujem vikanje i urlanje. ovakva scena: penjemo se po stepenicama prema grupi i čujemo jednu njegovu tetu kako urla nešto u stilu "zašutite itd", nakon toga muk, svi su naravno zašutjeli, i onda se još zadernjala na nekog "zašto nisi ovo pospremio". teško mi je i pisati koliko sam u šoku, jer smo mi kao jako zadovoljni tetama. grupa je mala, javni vrtić nije važno koji, činilo se kako su skužili moje prilično drukčije dijete. i on ih je, inače prilično nesiguran i nepovjerljiv prema svemu novom prihvatio relativno brzo, doduše ovu koja je jutros urlala malo manje, druga je apsolutni favorit.
dakle, njega sam poslala da se presvuče, otvorila sam vrata i pitala ženu zbog čega se tako dere, ostala sam kul, ali moja faca je govorila jako puno. prenula se i odgovorila nešto u stilu dvije su grupe i jako ih je puno i nisam ih mogla drukčije nedglasati. ja sam izokrenula očima i otišla do djeteta koje je bilo prilično zbunjeno, a ona je ostala na vratima i gledala me očekujući valjda da ću još nešto reći ili je pogledati ali nisam. njega je nježno primila u grupu, a ja sam otišla, s knedlom u grlu samo takvom. mislim, nemam iluzije da su tete u vrtiću idealne, daleko od toga, i shvaćam da su i one od krvi i mesa i nemam previše problema s tim. međutim, kako sam i sama vrištalica koja radi na tome da s tim prestane, kroz učenje i neke druge aktivnosti, znam jako dobro što je urlanje i koji mehanizam ga pokreće, i znam stoga da ovo nije bio incident nego način na koji ta žena riješava takve situacije. autor knjige koju su mi nedavno kupili mm i moje dijete, "kako odgojiti dijete bez vikanja", slikovito to pojašnjava tako da netko drugi drži vaš daljinski upravljač, u ovom slučaju djeca iz grupe.
e sad, kako reagirati? iskreno, ne vjerujem u represiju sustava koji nije u stanju uložiti u svoje zaposlenike i mogu misliti kako rješava ovakve situacije. dakle, tužakanje ravnateljici ili nekom drugom ne dolazi u obzir. opet, ignoriranje neće promijeniti ništa. osjećam da je pametnije taktizirati. čak i je palo na pamet pokloniti joj za božić spomenutu knjigu? nadam se da nisam udavila, dobro bi mi došla vaša iskustva.