Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Reakcija na cjepivo protiv TBCa

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Reakcija na cjepivo protiv TBCa

zvali su me iz skolskog da je oskar reagirao na cjepivo protiv TBCa i da nek dodjem po uputnicu jer trebamo ic snimat pluca

kaj to tocno znaci - reagirao je?
    pitala me jel skoro bio u kontaktu s nekim ko ima TBC
    ja reko - kolko ja znam nije - al opet - kak da ja znam tko sve ima TBC?

sestra s kojom sam razgovarala prek telefona kaze da se ne moram nis zabrinjavat, ali da moram ic za svaki slucaj na snimanje pluca :/

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znaci da je ona fleka na kozi ima 'krive' mjere. Mislim, to ja onako laicki. Poslali su i mene na slikanje pluca u osnovnoj skoli jer su mi izmjerili nesto sto tamo nije trebalo biti, a na rentgenu nisu nista nasli. Nikad nisam imala TBC, niti sam (barem znajuci) bila u kontaktu s bolesnikom. Sljedece takvo cjepljenje smo imali na prvoj godini faksa i tu mi je rezultat bio ni tu, ni tamo. Ali proslo je bez slikanja pluca.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vjerojatno se stvarno ni ne trebaš brinuti.
    Sa mnom u OŠ je išla cura koju su nakon svakog tuberkulinskog testiranja slali na slikanje pluća (znači, svake 2 godine!) jer je imala prejaku reakciju. Nikad joj ništa nisu našli.
    Znam još ljudi koji su tako prejako reagirali (kako Kaae kaže, fleka na koži ima "krive" mjere, tj. prevelika je), a da nisu bili bolesni. Čini se da taj tuberkulinski test i nije baš 100% pouzdan za otkrivanje TBC :/

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

upravo ovako kako cure kažu...nije ništa zabrinjavajuće...

jedino kako se sa sigurnošću dokazuje bolest je nalaz mikobakterija tbc u biološkim materijalima (iskašljaj, želučani ispirak, bronhalni sekret...)
    ...a to tek ako im bude sumnjiv nalaz RTG (u što sumnjam) ili ako je dijete bilo u unutarobiteljskom kontaktu s bolesnikom (unutarobiteljski kontakt je zajednički život ili svakodnevni zajednički boravak (npr. baka, deda...svakodnevno čuvanje, zajednički ručkovi i sl.)

zato su te pitali da li je oskar bio u kontaktu jer se, ako je dijete bilo u unutarobiteljskom kontaktu s tbc bolesnikom ide na dodatne pretrage zbog moguće zaraze (primarne/latentne infekcije koja nije bolest ali se može u nju razviti prilikom pada imuniteta i osoba je nositelj uzročnika) i tada se nekad (ne znam točno pod kojim uvjetima - postoji i neki pravilnik o sprečavanju širenja TBC-a) ordiniraju antituberkulotici

koliko znam tvoje dijete nije moglo biti u unutarobiteljskom kontaktu s tbc bolesnikom

zato ne brini

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je isto reakcija uvijek bila "prevelika" (i u školi i na faksu) a na snimanju nikad ništa nisu našli.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •