Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Mogu li?

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Mogu li?

Moje je konačno rješenje rastava. Stvar mi je malo nezgodna jer imam 3 malene djece i još sam nezaposlena.
    Mogu li uz pomoć alimentacije i nekog sitnog poslića (tipa konobar) prehraniti obitelj (kuću imamo)?
    Ne znam kako vi...koliko djeca koštaju?
    Hvala unaprijed.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme Evita, žao mi je što je do toga ipak došlo. Baš sam se pitala što je s tobom nakon one teme. Neće ti biti lako ali opet, s druge strane, neće se puno toga ni promijeniti s obzirom na to da ti muž nije puno sudjelovao u odgoju. Osim financija jer djeca koštaju jako puno. Ogromna stvar je što imaš kuću, bar se ne moraš misliti oko smještaja, stanarine... Imaš porodiljni? Za početak se skrpaj sa porodiljnim i alimentacijom (koja nebi smjela biti premala jer imaš troje male djece, takoreć tri bebe) dok ne nađeš posao. Ne znam što bi ti još napisala osim sretno!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I meni je žao što niste uspjeli riješiti svoje probleme.
    Nekih korisnih savjeta ti nemam, ali ti želim svu sreću ovog svijeta.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    I meni je žao što niste uspjeli riješiti svoje probleme.
    Nekih korisnih savjeta ti nemam, ali ti želim svu sreću ovog svijeta.

isto

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja ti želim sve najbolje u životu! Na tvojem mjestu bih nazvala centar za socijalni rad da ih pitam za alimentaciju, koji bi to iznos bio itd.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evita, ne brzaj, mislim da smo nas dvije jučer razgovarale. A ako jesmo onda si mi rekla da je tm jučer opet ponovio taj problem koji te muči.
    Zato mi je današnja odluka ishitrena. Trebaš ga uloviti potpuno bistrog i tada riješiti s njim.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: Mogu li?

Citiraj evita prvotno napisa
    Moje je konačno rješenje rastava. Stvar mi je malo nezgodna jer imam 3 malene djece i još sam nezaposlena.
    Mogu li uz pomoć alimentacije i nekog sitnog poslića (tipa konobar) prehraniti obitelj (kuću imamo)?
    Ne znam kako vi...koliko djeca koštaju?
    Hvala unaprijed.

Draga moja, stvarno ti želim da sve dobro prođe, ali malo mi je čudno da jedna majka troje djece ne zna kliko djeca koštaju ...mislim, tko će znat dal ti to možeš bolje od tebe same?! Na to ptanje moraš sama odgovorit...Sretno

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj petraa prvotno napisa
    Evita, ne brzaj, mislim da smo nas dvije jučer razgovarale. A ako jesmo onda si mi rekla da je tm jučer opet ponovio taj problem koji te muči.
    Zato mi je današnja odluka ishitrena. Trebaš ga uloviti potpuno bistrog i tada riješiti s njim.
    Puno puta sam probala. Ali ponovo preći preko toga ne znam..... Moji uvijet je da ne popije niti kap alkohola barem do 3 godine najmlađeg djeteta,a dalje po dogovoru. Ako mu je stalo do obitelji suzdržat će se pa makar ne znam šta,a ako ne može onda je kraj. Jedna kap nas djeli od rastave. Doslovno!
    Sada znam koliko koštaju,ali kad krenu u školu,pa knjige,odjeća,izleti.....to ne znam pa se evo malo raspitujem da znam što me čeka,jer sumnjam da će uspijeti ispuniti što ga tražim.
    Ako sam ja mogla da se odreknem bilo kakvih alkoholnih pića zbog 1. trudnoće i dojenja,pa zbog druge trudnoće i dojenja i sad zbog treće trudnoće i dojenja onda može i on ako želi zadržati obitelj,ali sumnjam da će moći tak da ću ovdje biti česti gost.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Naravno da neće moći sam. To je bolest i treba je liječiti.
    E sad, ako on ne pristaje na liječenje pa makar i po cijenu gubitka obitelji...
    Onda si stvarno sve probala.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sada znam koliko koštaju,ali kad krenu u školu,pa knjige,odjeća,izleti.....
    uvijek se naknadno može tražiti revizija odluke o visini alimentacije.
    zakonom je određena visina od 1500 kn po djetetu predškolske dobi, odnosno 1700 kn po djetetu školskog uzrasta.
    taj iznos je samo smjernica i može biti viši ukoliko onaj tko alimentaciju plaća ima visoka primanja.

nadam se, ipak, da neće doći do one kapi koja će preliti čašu.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

fegusti, to je tako u teoriji, ali u praksi nije, nemoj da evita pomisli da će raspolagati tolikim novcem, pa da se naknadno razočara.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ah da! ja sam nepopravljivi optimist i naivac.
    ali... evo mog iskustva.
    ja sam u tužbenom zahtjevu predložila alimentaciju u visini 20% mm-ove plaće što bi bilo 700 kn i to je iznos koji sam tražila za oboje djece zajedno.
    sutkinja je na to ostala :shock: i rekla da ona ne može i ne želi odrediti iznos manji od 900-1000 kn po djetetu.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ma naravno da ima i svijetlih primjera, ali treba biti realan.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

treba se onda dobro pripremiti i na papir staviti sve mjesečne troškove za djecu, sve što ti padne na pamet.
    ja sam išla računati koliko sam potrošila za kćerkinu garderobu od početka šk godine i ostala sam :shock: kada sam shvatila da je otišlo cca 1.400 kn i to za neophodne stvari, bez razbacivanja i ludovanja.
    pa kad razmislim, svaki dan joj dam 10 kn za marendu. mjesečno je to cca 220 kn.
    pa onda vanškolske aktivnosti... nakupi se toga.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hm.. djeca puno kostaju, ali je mir u obitelji ( pa makar i jednoroditeljskoj ne procjenjiv ) ...
    malo zvuci kao Mastercard reklama ali sta ces, kada je to stvarno istina!

Ja sa svojim malim jedva izlazim na kraj sa troskovima, od alimentacije ne primam ni A, imam masu troskova, kredita jos iz stana, a rjesenje mi je to da se selimo natrag kod mojih roditelja, tj. u dio kuce koji su za nas napravili
    Nista ne bi mijenjala za svoj dusevni mir i za osmjeh svog djeteta, a ponajmanje bi se maltretirala sa nekim tko alkohol stavlja ispred svoje obitelji. Mozda grubo zvuci, ali imam strasno puno iskustva sa ovisnicima svih vrsta i dobi i u ne pada mi na pamet boriti se sa nekim tko nije odlucio da zeli da mu se pomogne.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Joj evita...žao mi je.
    Stvarno si hrabra što ostaješ sama s troje male djece jedno za drugim.
    Mada bolje i to nego da djeca pate zbgo neslaganja između tebe i TM.
    Raspitaj se imaš li pravo na kakvu soc. pomoć, dječje doplatke i sl.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj petraa prvotno napisa
    Puno puta sam probala. Ali ponovo preći preko toga ne znam..... Moji uvijet je da ne popije niti kap alkohola barem do 3 godine najmlađeg djeteta,a dalje po dogovoru. Ako mu je stalo do obitelji suzdržat će se pa makar ne znam šta,a ako ne može onda je kraj. Jedna kap nas djeli od rastave. Doslovno!
    Sada znam koliko koštaju,ali kad krenu u školu,pa knjige,odjeća,izleti.....to ne znam pa se evo malo raspitujem da znam što me čeka,jer sumnjam da će uspijeti ispuniti što ga tražim.
    Ako sam ja mogla da se odreknem bilo kakvih alkoholnih pića zbog 1. trudnoće i dojenja,pa zbog druge trudnoće i dojenja i sad zbog treće trudnoće i dojenja onda može i on ako želi zadržati obitelj,ali sumnjam da će moći tak da ću ovdje biti česti gost.
    veze ne funkcioniraju na ultimatumima

ti si preko noci odrasla i sazrijela on nije

i sebi i djeci dugujes da sve odluke donosis bistre glave

kako ces se organizirati, kako ces gurati sa troje djece u velikoj mjeri ovisi i od toga kakva si osoba. uhodat ces se da sve isplaniras i guras sa troje djece i imat ces vrlo malo vremena za sebe ali izvedivo je

nemam pojma zbog cega si se uopce udala ali nekako mi nema logike da rodis troje djece sa osobom koja nema nista dobro u sebi

osobno imam bolja iskustva u postizanju cilja kad od osobe trazim pozitivno umjesto da joj prijetim da nesto odradi. ako ti je muz nije svjestan problema sa picem sigurno ga neces rijesiti lupanjem sakom po stolu

docekaj ga u normalnom izdanju i pokusaj sa njim imati konstruktivni razgovor (bez ultimatuma, bez povisenog tona)

pitaj ga kako on uopce vidi funkcioniranje vase veze, sad kad imate djecu. nemoj ga prekidati, nek ti stvarno isprica svoj dozivljaj cijele price i iz pronalazenja kompromisa eventualno mozes napraviti nesto i stvarno cuj to sto prica

ako je on ipak veseliji uz skvadru, izlaske, casicu i druge cure nemas tu puno za razmisljati, moras sebe odrzati u ravnotezi da bi uz tebe funkcionirali i klinci (i to moras napraviti sebe radi, ne djece radi)

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

uglavnom se slažem sa stray osim u ovom dijelu...
    nemam pojma zbog cega si se uopce udala ali nekako mi nema logike da rodis troje djece sa osobom koja nema nista dobro u sebi
    to što mu obitelj nije motiv da prestane piti ne znači da je osoba koja nema baš ništa dobro u sebi.
    to su karakteri koji se ne znaju nositi s teretom i obavezama života ali nisu nužno i samo - loši.
    isto tako stoji da ih nitko osim njih samih ne može osvijestiti. često trebaju biti stjerani u kut da se stvarno zapitaju što i kako dalje, ponajprije sa sobom, a onda i s ostatkom svijeta.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    uglavnom se slažem sa stray osim u ovom dijelu...
    to što mu obitelj nije motiv da prestane piti ne znači da je osoba koja nema baš ništa dobro u sebi.
    to su karakteri koji se ne znaju nositi s teretom i obavezama života ali nisu nužno i samo - loši.
    isto tako stoji da ih nitko osim njih samih ne može osvijestiti. često trebaju biti stjerani u kut da se stvarno zapitaju što i kako dalje, ponajprije sa sobom, a onda i s ostatkom svijeta.
    Da, baš je divna osoba, između svoje obitelji i alkohola izabere ovo drugo...sad bi ga valjda trebalo i žalt, jel da?! Ako se on ne zna nosit sa svojim problemom, ne treba ga osuđivat, ali on ne želi poduzet ništa da taj problem riješi i očito ne misli na svoju djecu i ženu!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

gle, nije sve tako crno - bijelo, volim vas pa neću piti

prvo treba uopće priznati sebi da to jeproblem, a ne nešto što svi rade i "piva je prehrambeni proizvod"
    onda treba biti voljan i spreman početi s liječenjem koje je dugotrajno, mukotrpno i ne uvijek uspješno
    treba izostajati s posla, riskirati da svi njegovi poznati znaju da je on "pijanac"
    treba imati i 100% podršku svoje obitelji i roditelja
    itd, itd, itd

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    Da, baš je divna osoba, između svoje obitelji i alkohola izabere ovo drugo...sad bi ga valjda trebalo i žalt, jel da?!
    hm... kako da to objasnim... ne bira on svojim razumom i pri punoj svijesti već ide linijom manjeg otpora, nesvjestan svog problema.
    to što je netko slabić ne znači da je loš i da to radi upravo zato da naudi svojim bližnjima.
    alkoholičar treba shvatiti da je bolestan i tek potom krenuti na liječenje.
    najkritičniji trenutak je ono - shvatiti i osvijestiti.
    kada bi stvar bila tako jednostavna ne bi ovisnici niti postojali jer bi znali reći "sada je dosta, prestajem" i stvarno bi tako učinili.
    oni su razapeti između želje da prestanu i onog vraga što im sjedi na ramenu i šapće "ma daj... još samo jedno, nitko neće znati..."

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa naravno da to nije lako, ali kad treba izabrat između alkohola i obitelji, izbor bi trebao biti jasan, tim više što mu ta ista obitelj nudi pomoć i podršku. Ako on to ne može učinit, bojim se da će s vremenom postat samo gore. Mislim da i djeci neće bit lako odrastat uz takvu osobu, uostalom on im je otac i primjer u životu, a ne bi bilo poželjno da slijede njegove obrasce ponašanja.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dunjaivita, nije sve baš tako jednostavno. I nije lako a ni normalno dići ruke od svega nakon prvog većeg problema. To što on pije ne znači da je loša osoba i da mu obitelj nije važna. To znači da ima problem s alkoholom, da mu je alkohol dio života i da za prestati piti treba promijeniti sebe iz korijena, svoje navike, svoj životni stil. A čovjek prvo mora postati svjestan da je to problem. A zato treba jako puno razgovora, vremena, živaca...ja sam bila u sličnoj situaciji kao Evita. Znaš koliko mi je trebalo da mu dokažem da to ipak je problem? Nekih 10 godina! On nije bio pijanac, nije bio ovisnik ali je pio jako često, nikad nije propuštao priliku da popije i stalno smo se svađali zbog toga. Ustvari alkohol nas je poprilično razdrmao. Ja sam bezbroj puta načimala razgovor o tome, pokušavala objasniti kako to utječe na mene...kad sam vidila da to ne pali onda sam prijetila da ću otići, pa otišla, pa se vraćala... Kad je došlo do kraja i kad sam definitvno odlučila otići, smislila sam još jednu taktiku koja nije ništa ekstra ali je pomogla i on ne pije već više od pola godine. Ja sam se preporodila, naš brak je procvjetao a djeca su vidno sretnija i mirnija. Njemu je sad kristalno jasno da je to ipak bila problemčina koja ga je zamalo koštala obitelji. Ali ja za njega nikad nisam mogla reći da je loša osoba. On je jako kvalitetan čovjek, u puno stvari toliko dobar da mene posrami, divim mu se zbog masu vrlina koje ima i to je razlog zašto ja sa tim čovjekom imam troje djece. Odužila ja i skrenula malo s teme ali htjela sam reći da je Evitina situacija puno kompleksnija od "Biraj-piće ili mi!".

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Trina, drago mi je da ste uspjeli.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako nije tajna Trina, kako si to uspjela?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

i još nešto što je bitno a što je imga spomenula riječima "pivo je prehrambeni proizvod" je upravo takvo shvaćanje alkohola kao nečeg uobičajenog i prihvatljivog.
    teško je uočiti problem ako si odrastao u okolini koja je pijenje alkohola odobravala i neumjereno upražnjavala. tada to postane model ponašanja i teško se ukloniti s tog kolosjeka.
    najčešće je opravdanje "pa svi piju, ne vidim zašto bi to bio problem".
    a problem je s vremenom sve veći jer alkohol, kao i droga, obuzme čovjeka u toj mjeri da je bez njega sve bismisleno. za njim se poseže u tuzi jednako kao i u trenucima veselja i sreće. postane dio života i njegov smisao.
    nažalost, često se desi da alkoholičara nitko i ništa ne uspije osvijestiti.
    zato, trina tebi i tm-u.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma nije tajna a nije i ništa osobito. Uključila sam svoje i njegove roditelje u sve, prijatelje itd..Nitko od nih ustvari nije ni znao u kolikoj mjeri je sve to i da nam brak trpi zbog toga. Ali svi su primjetili tu njegovu sklonost samo đto su mislili da sam ja ok s tim. Nabavila sam brojeve tel. ljudi koji se bave ovisnostima (Imga ). Prvo su reagirali prijatelji i razgovarali s njim. Onako skroz iskreno i otvoreno. Pa onda i roditelji. On ustvari uopće nije shvaćao kako izgleda u tuđim očima i da nisam samo ja ta koja misli da je odavno prešao granice. Onda sam mu dala imena liječnika, brojeve telefona i rekla da možemo zajedno ili može sam. Sve to skupa ga je trgnulo. A kako sam ja već bila odlučila otići, tek tad mu je došlo iz guzice u glavu da je zas.rao do kraja. U jednom trenu on se raspao. Mi smo uvijek bili iskreni jedan prema drugom ali tad sam čula stvari koje ni sanjati nisam mogla. Mučilo ga je milijun sitnica, imao je problema sam sa sobom, u svakom stresnijem razdoblju on je tonuo i pićem "riješavao" zbrku u glavi. Imali smo duuuuugi i miran ragovor o svemu i tad je odlučio prestati. Ja ne mogu reći-to je to. Ali sad on vidi koliko nam je život ljepši i koliko se isplatilo trgnuti iz nekakve glupe kolotečine i bezveznih navika u životu. A ja tek sad vidim koliko je on zapravo pio jer muž mi je danas poptuno drugačija osoba nego prije 6 mj

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    i još nešto što je bitno a što je imga spomenula riječima "pivo je prehrambeni proizvod" je upravo takvo shvaćanje alkohola kao nečeg uobičajenog i prihvatljivog.
    teško je uočiti problem ako si odrastao u okolini koja je pijenje alkohola odobravala i neumjereno upražnjavala. tada to postane model ponašanja i teško se ukloniti s tog kolosjeka.
    najčešće je opravdanje "pa svi piju, ne vidim zašto bi to bio problem".
    a problem je s vremenom sve veći jer alkohol, kao i droga, obuzme čovjeka u toj mjeri da je bez njega sve bismisleno. za njim se poseže u tuzi jednako kao i u trenucima veselja i sreće. postane dio života i njegov smisao..
    točno ovako

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Trina, TI si prava ženska

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Trina, TI si prava ženska
    e bome jesi

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma nisam. Ja sam samo pokušala skrpati što se dalo a on je bio taj koji je morao biti najjači. Djeca su me gurala, gurala i gurala naprijed a da toga nisu bili ni svjesni. Oni su bili u sve uključeni (ne znam da li je to dobro ili ne ali vrlo brzo su pohvatali sve što se dešavalo) i kad sam vidjela njihovu reakciju na moguć odlazak od tate, skupila sam zadnji atom snage da ne odustanem od svega. Ali sumnjam da bi sve mogla ponoviti

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako TM boluje od alkoholizma onda mislim da si mu postavila neizvediv ultimatum. :/
    Da vas voli i najviše na svijetu, trebat će mu pomoć da prestane piti.
    Probaj ga natjerati da se obrati nekom stručnom za pomoć, ili da to zajedno učinite.
    Pod "stručnim" mislim na liječnike, defektologe ili socijalne radnike koji se bave alkoholizmom, Ako ne znate kome se možete obratiti, mogu ti pronaći imena i brojeve telefona.

Da li on stvarno ne shvaća da mu je piće problem? I sada, nakon ultimatuma? Ako razumije da imate problem, pokušaj ga nagovoriti da to zajedno i riješite.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evita, što god da odlučiš mislim da je to prava odluka jer ti jedina znaš u kakvoj se situaciji nalaziš!
    Sretno!

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ako netko boluje od raka, treba OTICI i traziti pomoc/lijecenje.

ako netko boluje od alkoholizma, treba OTIC i TRAZITI lijecenje. ta osoba to treba HTJETI.

imam primjere alkoholizma u obitelji i sve se svodi na to da alkoholicar postaje sebicna osoba bez volje za promjenama, bez imalo truda da uopce POZELI bolje sebi i drugima (svojoj obitelji), jer je lakse prepustiti se

moze se supruznik trgati zubima i drapati noktima , ali ako TAJ/TA alkoholicar N E C E promjenu....nikom nista ne vrijedi trud.

mah jooooj, emocije me obuzimaju ....
    Evita samo da ti pozelim srecu svog svijeta i bistru glavu!!!!!!

slozi sebi i djeci kako je NAJBOLJE za vas, jer nitko ti to nece uciniti umjesto tebe!!! ne sazaljevaj onog tko to nije zasluzio vec trosi svoju snagu na ono sto trebas

(eto zena je pitala koliko kostaju djeca, misleci vjerov . koliku alimentaciju da trazi, a mi opet razvezle svaka svoju pricu. ispricavam se)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •