Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: govor mog skoro trogodišnjaka...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno govor mog skoro trogodišnjaka...

.. je malo čudan i u zadnjih par dana me kopka dal bih se trebala zabrinuti.

Slaže on rečenice i govori popriličan broj riječi, ali u usporedbi sa vršnjacima - hm :/ čini mi se da dosta zaostaje.

govori polako i ono što me skroz čudi, je što kad izgovori neku riječ onda ponovi zadnji slog, ponekad i više puta za redom.

npr. mama je dosla..la..la..la
    oposti..ti..ti..ti

ponekad i usred rečenice kad razmišlja koju slijedeću riječ upotrijebiti onda onu prethodno izgovorenu tako rasteže po zadnjem slogu.

dugo mi je to bilo slatko, sad sam se nekako malo počela brinuti

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

da, zaboravih reći da apsolutno sve razumije

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji su oba djecaka sporopricaci

noa je imao fazu od dvije i nesto godina kad je gotovo 80 posto rijeci izgovarao tako da su pocinjale sa "ka"

napisala bih ti tocno koje su to bile, jer su bile svakakve - al su mi jednom, igrajuci se u wordu, obrisali fajl sa njihovim "malim" rijecima

enivej, leo, koji sad ima tri i pol godine, prica tako da ga dobro razumijem ja, tata nesto malo manje (ja sam 24/7 s njim), ostali - kako tko... slaze on recenice i poceo je u posljednje vrijeme puno pricati i siriti vokabular, ali cesto prica totalno nerazumljivo...

tenenene lulic?? -> munjeviti juric??

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

hvala ti litala

nekako koje god dijete sretnem njegove dobi, svi već pričaju kao veliki, čak i oni puno mlađi od lukasa. Pa sam se malo počela brinuti.

još pogotovo to ponavljanje zadnjeg sloga, s tim se još nisam kod nikog susrela i koliko god mi je to u početku bilo simpa sve si mislim da nije to možda znak nečega i da nebi možda trebalo reagirati...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah, bacanje u bed, poznato mi to

od moje dobre frendice (koja ima dva djecaka po nekoliko dana starijih od mojih djecaka) oba ta djecaka pricaju ko navijeni i s gotovo savrsenom dikcijom (povremeno se uplete nonin utjecaj ) od prije drugog rodjendana

idu za ovim mojima i ponavljaju - teta, a sta on to prica? nis ja njega ne razumijem? sta me pita?

al me nije bas previse bediralo, ne znaci da im posjet logopedu ili rad s istim ne bi pomogao, ubrzao svladavanje odredjenih slova i konstrukcija (sjetim se idinog "r" kojeg je izgovarala savrseno od samog pocetka verbalizacije, al je u rijecima gdje se nalazio izmedju dva suglasnika imao svoj "put", prvo je govorila mikva, kipa, pa mirkva, kirpa, pa tek na kraju mrkva, krpa ), al mi se na to nismo odlucili, pustili smo ih da svladavaju jezik svojim tempom, noa sad sa sest godina govori lijepo, sva slova i glasove, ne suska, ne tepa, ima poneku "gresku" koju ni ne inzistiramo da ispravi jer nam je - slatka

a ti vidi, ako ti se zbilja cini da mu to nije faza, da ne napreduje ili cak nazaduje - pa odi do pedijatra, potrazi savjet... mozda mu i treba pomoc

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da to ponavljanje slogova nije bas neuobicajeno, i svakom slucaju je barem jedno od moje djece imao istu praxu, i zna se ponavljati u periodima da ponavlja vise...
    3 godine mi se cini prerano za zabrinuti se...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

e pa super.

ja inače nisam tip paničara niti mi je stalo da mi dijete bude prvo u nečemu..

čisto sam pomislila, budući da mi je neuobičajeno, da nije možda znak nekog poremećaja.

Za vikend je bio u zg s mojom mamom i bili su na igranju sa klincima od brata koji su pitali baku da šta mu to znači kad tako ponavlja. Bilo im je zabavno pa su i oni počeli tako

ah sad mi je lakše

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidi kako je mećav -> vidi kako je smiješan
    prolio sam sem sem -> prolio sam se
    pomogišmiš? -> pomogneš mi?
    ja bi kavon -> ja bi bombon
    kočoada -> čokolada
    aće -> gaće
    aće -> hlače
    ami me ugrizala -> ami me ugrizla
    kad ćemo ićiti po idu i po nou? -> kad ćemo ići po idu i po nou?
    oširao bi se -> istuširao bih se
    piški mi se, smijem ići piškit u vece? ->

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Gle sad ovo! Ahmed puni tri god. 31.12 i ovako prica.

Ti mama down (citaj mama sidji ti dole)
    Ja sam that (citaj ja cu sam/mogu sam/zelim sam)
    Ja no sleep (citaj meni se ne spava)
    Ja pit' kakao (citaj ja bi pio kakao)
    Bonbon ja (ja bi bonbon)

Itd...slabo mu idu osobne zamjenice, prepozicije, ma sve...

Razumije sve bosanski i engleski.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I evo upravo me moljaka nakon sto je iskupio u kuticu sve svoje autice 'Ti play mene mama' citaj igraj se samnom mama! Odoh, vec se u kupatilu sminka...

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moj mali do treće nije htio progovoriti, a kad konačno je-mene je zvao tata a tatu mama.I onda je dosta sporo napredovao što se tiče govora.
    Ja sam ga sve razumjela. Sad ima osam, neznam kad je počeo savršeno pričati, to je došlo iznenada. Uglavnom, svako je dijete individua za sebe, ne bi ih trebali uspoređivati.
    I primjetila sam nešto, ako Marko možda bolje priča, onda Ivan bolje crta ili Jan ljepše pjeva.. i sigurno je svatko od njih u nečemu bolji..

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sun, kako je sad?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ludilo litalice
    progovorio u rečenicama, nema više tog ponavljanja sloga, osim nekad kad je umoran ili je neka komplicirana riječ u igri. Ma ja mislim da smo mi njega malo usporili našim govorom - muž i njegovi peštaju po domaći, ja hrvatski, pa odemo kod staraca tamo talijanski... valjda mu je trebalo neko vrijeme da isprocesuira.

pusaaa

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E pa da i ja napišem o mojem trogodišnjaku, naime priča malo tek toliko da ga se razumije npr.
    Mam = daj mi, ili sam
    A kada je u pitanju brojanje onda sve broji
    dva, dva, dva itd.
    Neće reći da ima tri godine nego dvije. Pa ga sad učim da barem pokaže da prste jedne ruke.
    Sve razumije, ali imam osječaj da on to ne stigne jer je brzica trči u parku je jedan od najspretnijih i tako. Zna se zaigrati sam i sve to je ok.
    Ali ja bih voljela da malo više priča.
    Pelene još nismo skinuli sasvim to znači da ja mislim kada treba ići na wc. Onda to obavi samo mi zna pokazati.
    Crtanje, uzme i našara i kaže da je nacrtao konja ili mu, (kravu).
    Valjda će biti bolje.
    Htjela bih ga staviti u vrtić ali ne primaju ove sa pelenicama. Pa nisam ni sama pametna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •