Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Zdravi keksici

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Zdravi keksici

Nisam bas vjesta u pecenju kolaca a jos k tome smo i MM i ja presli na kolko-tolko zdraviju prehranu. Ja sam skroz izbacila slatko. Ali znam da cu za Bozic pokleknut pa bi rade da, ako bas moram, pojedem malo zdraviji kolacic. Pa vas molim recepte za razne bozicne keksice, znaci da mogu duze stajat, a da su od integralnog brasna i smedeg secera.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja nisam radila ove keksiće, našla sam ih na nekom forumu dok sam tražila zdrave slatkiše

KEKSI OD ORAHA

220 gr integralnog brasna
    100 gr mljevenih oraha
    100 ml meda (ili slada)
    100 ml ulja (najbolje orahovo ulje, ali moze i obicno)
    1 zlicica praska za pecivo

umijesiti tjesto. napraviti male kuglice, poslagati ih na namascen pleh (ili foliju) i pritisnuti svaki vilicom da se malo izravna. peci 5 min. na 200 stupnjeva, ne duze, kao i drugi keksi jako brzo pregore. ostaviti da se ohladi u pecnici (nek vas ne zbuni dok su vruci toliko se mrve da ih ne mozes primiti u ruku, ali kad se ohlade stvrdnu se). keksi su najbolji kad odstoje barem preko noci

KEKSI OD ZOBENIH PAHULJICA

1 i pol šalica zobenih pahuljica
    3/4 šalice cjelovitog pšeničnog brašna
    1 1/2 žlica kukuruznog ulja
    1/2 šalice isjeckanih badema
    1/2 šalice rižinog slada
    1/2 šalice vode
    1/8 čajne žličice morske soli

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, sol i brašno, dodajte ulje i dobro promiješajte. Stavite bademe, rižin slad i vodu. Izmiješajte i žlicom nanesite smjesu u razmacima od 1,5 cm na lagano nauljen lim. Vanjskom stranom žlice razmažite svaku žlicu smjese i pecite 20-25min na 180° C ili dok keksi ne budu zlatnosmeđi

Radila sam samo ovaj anđeoski i nije mi se svidio jer je po meni previše mastan i nije se uklapao u moju dijetu :/

http://www.coolinarika.com/recept/720443

Ili ga nisam dobro napravila!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja jednostavno zamijenim bijelo glatko brašno s crnim brašnom, oštro brašno s integralnim brašnom, mljevene orahe s preprženim pšeničnim klicama, bijeli šećer sa smeđim šećerom. Jedino što crnog i integralnog brašna stavim mrvicu manje nego piše u receptu jer je nekako "žedno" (npr umjesto 35 dag stavim 32 dag).
    Naravno zamjena bijelog brašna s integralnim znači da će tjesto biti tamnije i da će se malkice promjeniti okus kolača.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Tako nesto i ja radim. Bijeli secer uvijek zamijenim smedjim (ponekad nekim sladom), a s brasnom stalno eksperimentiram (uvijek u kolacu, ili drugoj hrani, zavrsi neko integralno). Uglavnom se sve pojede, cak i ako ispadne.. vrlo neocekivano.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

otkljucavam temu i spajam topic sa istom temom pa o zdravim kolacicima mozete nastaviti ovdje:

Citiraj Kate76 prvotno napisa
    Odmah se ispričavam ako je ova tema već otvorena, nemam vremena za pretraživanje.
    Naime mojoj 2 godišnjoj curi bi ispekla neke keksiće koje joj može davati gospođa koja ju čuva, a sve s ciljem da zaobilazimo razne kupovne kekse. Ona traži slatko i ja joj kupujem "zdrave" stvari u DM i BioBio-u, ali mi se nekako čini da nema do home made.
    Jede sve, alergična je samo na trešnje (jagode i kivi nije probala).
    Ima li netko nekakav receptić?

Samo da dodam, da me ne bi krivo shvatili, nitko joj ne daje ništa meni iza leđa, samo bi joj htjela priuštiti što prirodnije slatkiše...

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=71142&highlight=zdrav%2A+keks%2A

Citiraj curly mama prvotno napisa
    ja mojoj još ne dajem kolače...tu i tamo ako nažica koji griz (ili liz)

ali, evo par ideja: anzac kolačići ja stavim integralno brašno i manje (smeđeg) šećera.

američi kolačići
    1/2 kg integralnog brašna
    1 prašak za pecivo
    18 dkg smeđeg šećera
    15 dkg margarina
    2 jaja

ovo je osnovni recept a po želji dodaješ corn flakes, rižine ili zobene pahuljice, prethodno namočene grožđice, lješnjake, bademe...što god imaš ili ti padne napamet.
    ako ti je smjesa pregusta, dodaš malo mlijeka. oblikuju se kuglice (veličine oraha u ljusci) i peče se na 190 C oko 7 minuta (dok ne popucaju).
    Hvala, hvala!!!

Citiraj ASTRA prvotno napisa
    ZOBENE PLOŠKICE

150 g brašna
    pola čajne žličice pp
    1 prstohvat soli
    125 g maslaca
    200 g šećera (ja stavljam puno manje)
    1 jaje
    1 jušna žlica mlijeka
    1 vanilin šećer
    200 g zobenih pahuljica

izmiješati jaja, šećer, maslac, vaniliju, mlijeko i sol. posebno izmiješati brašno i prašak za pecivo pa dodati u mokre sastojke, umiješati i zobene, na lim staviti masni papir, žlicicom vaditi smjesu, malo je oblikovati (pritisnuti prstima na papir, peći na 180 oko 20 min, zapravo mislim malo kraće. jako su ukusni.
    Citiraj ASTRA prvotno napisa
    KOLAČ OD ZOBENIH PAHULJICA I JABUKA

3 šalice zobenih
    3 šalice ribanih jabuka
    pola šalice šećera
    pola šalice ulja
    3 jaja
    1 jogurt
    1 pp

sve pomiješati, staviti u prethodno ugrijanu pećnicu (180) dok ne porumeni (oko 25 min), vrlo jednostavno i zdravo

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

podizem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •