Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: buditi je ili ne...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno buditi je ili ne...

Kad smo kod dojenja, evo i kod mene jedne dileme pa vas molim za pomoć i da mi pomognete u dilemi s vašim iskustvima.

Dakle, moja Laura rođena sa 3000 g. U rodilištu pada na 2800 g.
    Osmi dan od poroda izlazimo iz bolnice (zadržani zbog žutice) i njena tt iznosi 2960 g.
    Dvanaesti dan je teška 3050 g.
    Sedamnaesti dan od poroda teži 3240 g.

Naime, ono što me muči jest to da moja Laura spava cijelu noć, ne budi se, ne traži jesti...
    Dojim je ISKLJUČIVO na zahtjev i nikad joj ne turam sisu usta ili preko dana gledam na sat, obično traži sama unutar tri sata, ponekad u sat vremena i dva puta.
    Ona je sićušna pa ne može dugo cikiti, ali ciki preko dana češće.

Moje pitanje glasi:
    S obzirom da noć prospava, a gore sam napisala kako napreduje, zanima me da li da je budim noću bar jednom da je podojim ili da pustim dijete da spava i kad se probudi dam joj da doji.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

moje iskustvo,

rodila sam bebu tesku 2720g izasli iz rodilista sa 2500.
    Isto mi je spavala cijelu noc i situacija je bila kao kod tebe.
    Meni su govorili i jedno i drugo, neki da budim neki da ne.
    Nisam ju budila. Pratila sam popisane pelene. To mi je bio najbolji pokazatelj.
    Sa cca 2 mj se pocela buditi nocu i sisala bi.
    Eto, ne znam jesam sta pomogla.
    Dobivala je oko 900 g mjesecno. Sad ima 9 mj i oko 9, 5 kila.
    Sreto i ne odustaj od dojenja!!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja se isto mislim dok napreduje kako treba da je ne diram. Mislim da je dobitak na težini od 450 g i više nego solidan u samo sedamnaest dana.

Ne pada mi na pamet prestati dojiti!!!
    A i krenulo nam je super, prošle su one krize navale mlijeka. Istina da sam puna mlijeka i da curi na sve strane, pod toplim tušem ga ima i po zidovima ali to me čini sretnom - to me čini majkom

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pepita,

čestitke na bebici

istina je da lijepo napreduje i dobiva na težini pa bi u principu prateći pelene mogla nastaviti ovako kako radiš.

A kakva je situacija sa pelenama, koliko ima popišanih, koliko pokakanih dnevno?

I kakva je situacija sa tvojim dojkama? ujutro kad se probudiš jel su pred ekspolzijom ili je sve ok?

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam rodila bebu od 930g, sa 2240g je došao doma. dojen je na zahtjev, s tim da sam na početku davala izdojeno i budila ga, ALI kad je prešao 3 kg savjet neuropedijatrice je bio da ga više NE budim jer je za djetetov neurološki razvoj vrlo bitno da neprekinuto odspava sve faze sna. to naravno vrijedi za dijete koje nema poteškoća sa prehranom i dobivanjem na kilaži, a čini mi se da je kod vas taj slučaj.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sun hvala na čestitkama
    Popišanih pelena u 24 sata ima sigurno 6-7, a pokakanih najčešće dvije s tim da je jedna onako normalna, a druga bude obično rano ujutro i baš bude "obilna"
    Što se tiče mojih dojki one su stalno onako napete, jer moja princeza na istoj stoji dva pa ponekad čak i tri podoja. Ako primijetim da su onako već dosta napete onda izdajalicom izdojim svega nekoliko kapi, tek toliko da napetost popusti. Da, ujutro kad se probudim ona koju nije zadnju dojila dosta je napeta. Ali kako se nas dvije zajedno ujutro budimo ona je isprazni više od pola, jer se probudi gladna. Ona dojka koju je navečer prije spavanja dojila bude puna, ali ne i nabrekla.

Što se tiče mojih dojki još uvijek iz super kontroliram, ponekad su (rijetko) baš pred eksplozijom, ali me tješi da nema nikakvih kvržica i da su to samo dojke prepunjene mlijekom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Baš mi te milina čitati, pusa tebi i curici (a tati čestitke) !

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    x
    I ne budi dijete, istina je ovo da joj je san važan... Znaš kako ljudi kažu, dijete raste dok spava . Ide to vama, samo uživajte.
    Ljubi svog malog sisavca

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa

Nisam je do sada budila. Meni je to buđenje djeteta užasno. Pa polazim od sebe kad me netko probudi na silu i još da mi utirava usta jesti :shock:

Tražila sam savjet od vas, jer nisam bila sigurna da li je za njeno zdravstveno stanje dobro spavati tako dugo bez da papi. Ako je to sve uredu sa zdravstvenog stajališta i nema nekih problema onda neka moje dijete spava.

A da ne ispadnem baš anđeo i mami je drago kada navečer zaspe u 11:00 sati i probudi se ujutro oko 06:00 - 07:00 sati. Onda sam za cijeli dan naspavana, dobre volje i mogu se svom zlatu posvetiti u potpunosti.

Hvala vam cure, zlatne ste mi!!!

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pepita, ja imala sličan problem
    rodila se sa 2.660, a iz bolnice izašli sa 2.560
    rekli mi da je moram buditi svaka 3-4 sata, a ona je spavala 5 sati
    radila sam to prvi tjedan i nama je to bila živa muka
    ona spava ko crkotina, dreči kad ju probudim i onda povuče dva-tri puta i gotovo
    baš se ljutila
    nakon toga sam odustala od buđenja i ona se budila nakon 5 sati i papala ko velika
    sad potegne i 6, nekad i 7 sati, a onda nadoknađuje, tj. ciki jako puno slijedećih nekoliko sati
    dnevno imamo svakako 10-tak podoja
    u zadnja dva tjedna je dobila 500g pa ću je i dalje pustiti da spava
    ovo je moj primjer, a ne savjet
    ti prati kako je Laura pa ćeš najbolje znati i odlučiti

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ginger ista stvar i kod mene. Nakon što se naspava, kad se probudi ciki ko luda, čak po dva do tri puta u sat vremena. Ja podoje u 24 sata niti ne brojim jer ih zbilja ima.
    Mrzim buđenje djece, nikad nisam bila pristalica toga i dokle god napreduje neću je buditi.
    Samo me bilo strah da to neće utjecati na nešto drugo.
    Hvala ti draga

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i ja prestala brojiti
    nekad niti ne znam kad jedan završava, a drugi počinje

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nemoj je ni slucajno buditi. I nemoj da vide ovaj post one mame nocobdije
    Budi srecna i uzivaj u snu. Uostalom bebe rastu dok spavaju

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da... zasto se nase bebe ne pitaju "da budim mamu ili ne?"
    nego, odoh leci, cekaju me bar 3 budjenja, ako je dobra noc... rece mama nocobdija

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pa da, sjetite se sebe - jeste li kad išli spavati gladni?
    nema šanse da zaspeš (ili vrlo, vrlo teško) kad ti kruli u želucu

tako je sigurno i s bebama :D
    vjerojatno je drugačije ako su bolesni ali ako je sve ok, beba će se probuditi sama kad je gladna

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    da... zasto se nase bebe ne pitaju "da budim mamu ili ne?"

Potpisujem!

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi nismo imali problema s tim, R. se budio, točan kao švicarski sat, svaka tri sata. Ni minute nije kasnio. Danas je to svaka dva pa i češće, dakle uživajte...
    Ali...jednoj mojoj prijateljici je pedijatrica rekla da obavezno budi bebu svaka 4 sata jer tako male bebe mogu dehidrirati... nemam iskustva u ovome, ali eto samo kažem što sam čula pa vi odlučite.

lejlla

Početno

postoji jedna stvar, tek rodjeno dijete treba buditi jer moze os gladi pasti u hioglikemiju a to nije dobro. a onda kad dovoljno pojede pred spavanje treba ga pustiti da spava koliko ono hoce) ja sa mrodila bebu od 2450kg i receno mi je da ga hranim iz gore navedenih razloga, medjutim to mu je uslo u naviku pa se budio sve do 8 meseca svaka 2 sata, posoji inastavi sa spavanjem...sada mu je 8 ipo i doji jedan put po noci) a vi opet najbolje radite po vlastitom osjecaju..ako su kake obilne jutarnjei zute boje nemate potrebe za tim!

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni se N. budila po noći prva 3 tjedna, onda je počela spavati cijelu noć i nisam je ni jednom budila. Na težini je dobivala i više nego dovoljno, pelenice su ujutro bile mokre i nitko sretniji od naspavane mame :D Uživaj!
    btw. Pepita imaš prekrasnu djevojčicu!čestitam!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da podignemo malo temu.
    Moj prvi pregled pedijatru (malo raniji zbog žutice u bolnici) je prošao fenomenalno. Moja princeza iako zna imati jakoooo druge periode spavanja ipak je super napredovala i kaže pedijatar da će dosegnuti sigurno kilo nakon mjesec dana (od rođenja).
    Naravno presretni smo, pogotovo što je nismo budili, što spava koliko hoće i kad hoće, a ista stvar je i s cikenjem.
    Sada mi je puno lakše jer odma trpa rukice usta kad je gladna, a ja sam je naučila da ne čeka niti tren već da odmah dobije jesti.
    Primijetila sam da prije "dugog" spavanja jede kao luda, po dva do tri puta u sat vremena. Valjda dijete skupi rezerve za dug san (k'o medo prije zimskog sna).

Pedijatar je naglasio dva do tri puta NE BUDITI DIJETE dokle god dobro napreduje.

Hvala vam cure od na savjetima

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

i nama treba pomoć.
    seka mi je rodilacuricu 26.12., danas su došle doma. u bolnici joj je spavala od 9.30 do 14.30 i tad je malo papala. zatim je oko 3.30 popodne opet malo povukla. otad pa do 19.00 je prislonila usta na cicu, povukla jednom ili samo naslonila lice na cicu i blaženo zaspala na koju minutu. sad spava od 20.00 i još se nije probudila. da li da ju budimo?
    mami su cice podivljale, izdaja se....presvučena je u 15.00u bolnici , i iu 19.00.
    ova pelena u 19.00 je bila malo mokra.
    ?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko je izgubila na težini? žutica? kakav je porod bio?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

porod vaginalni, rodila se sa 3100, izašla dnas sa 2900. ima blagu fiziološku žuticu.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ukuoliko beba ima zuticu sklonija je spavanju. ako spava ne jede i od toga jos vise spava. tako da se za tako malu bebu preporuca buditi je barem svaka 3 sata kako bi jela. trebala bi imati dnevno barem 8 podoja. i pelene bi trebale biti mokre 6-8 puta, a pokakane 2-3 puta.
    iako odmah da naglasim da se znaju poporilicno tesko buditi pa neka proba sa laganim razgolicivanjem, jer kad im je hladnije lakse se bude.
    eto, sretno!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je isto tako bilo-mučila se s buđenjem, ali nekako smo izgurale-nama su čak rekli da ju moramo buditi svaka 2, 2 pol sata, a samo po noći na 3. To je stvarno teško-natjerati bebu koja spava i neće papati da počne dojiti-meni je bilo grozno-ali brzo je prošlo!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moja Laura je imala fiziološku žuticu. Izašli smo iz bolnice nakon osam dana. Uspavanost zbog većih vrijednosti bilirubina - da, glad - ne. Da je dijete gladno vjerojatno bi plakalo ili barem grintanjem tražilo jesti. Žutica odnosno visoki bilirubin ih uspava ali nikako pri tome ne prikriva osjećaj gladi.
    Ne znam kako je vama bilo u bolnici, ali nas su pustili kad je vrijednost bilirubina poprilično pala, a onda im se više ne spava toliko puno. Nama je pedijatar rekao da je vjerojatno zadržala ritam na koji je naviknula dok je bila uspavana.

I danas imam pred sobom dijete koje jede malo pomalo, da čekam da isprazni jednu sisu do kraja vjerojatno je nikad ne bi stavila na ovu drugu, jer nikad ne isprazni sisu do kraja, a i dan danas ima dugeee periode spavanja. Ima beba koje su jednostavno takve.

Moje mišljenje je da majka najbolje može prosuditi koje su potrebe njenog djeteta.
    Moja cura zna spavati po sedam sati u komadu, ali dokle god je na njenom licu zadovoljan izraz, dokle god su ručice blaženo ispružene pored glavice i dok izgleda zdravo, napreduje ja je ne budim.

Žutilo djetetu prođe kasnije nego što padaju vrijednosti bilirubina, a specifično je to kada počme padati da brzo padne i ima brz pad.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

seka (ponosna mama) je pisala par postova prije, i sad me zanima vase misljenje da li sve ok radim... (znam da bi to trebala biti moja procjena ali cisto da cujem misljenja)

danas curka ima 7 dana, patronažna mi je rekla da ju obavezno budim i da joj dajem flasicu ili spricom izdojeno mlijeko, pa je okvirno budim svaka 3-4 sata, i to jedva neki put i po 1,5h, prije 2 dana je uspjela uvvatiti malo refleks sisanja, tako da sad prvo forsam cicu koliko god je voljna povlaciti (okvirno 20-30 min) ali nemam feeling da nekaj puno potegne, jer cice su mi prepune i prije i nakon dojenja se moram malo izdojiti ( skoro po 20 ml po svakoj da bi osjetila neko olaksanje), pa joj jos spricom dajem oko 20 ml (znam da zvuci grozno ali stvarno nemam osjecaj da se najela na cici)...
    da li pretjerujem sa izdajanjem...da li da je budim tak cesto ili ne...
    u 24 h ima okvirno 6 podoja, bez kakice i 4 mokre pelene....

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

sonjaer, koliko brzo je proslo?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja mislim da bi ju morala buditi i cesce po danu, svaka 2 sata. ovo je dobro da prije podoja malo izdojis da ona lakse prihvati cicu. ono sto mislim da nije dobro je da mala nema stolicu, mislim da bi trebala imate bar jednu-2 dnevno (velicine kovanice 5 kuna).

visak mlijeka mozes zamrzavati, dobro ce ti doci kad pocne dohrana da malo umijesas u kasicu.

e sad, konkretni prijedlozi za rjesenje problema.. jel ti ona hoce sisati? ili spava na cici? cujes da guta? osjetis li let-down?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

sisa u 3 podoja onak ok,( povuce 5 puta pa odmori malo, pa opet tako i to nekih pola h, ) od nekih 5-6, a ove ostale vecinom samo spava i vise cucla nego vuce i ne guta bas, let down-ne osjetim

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, da. mislim da bi ti ona trebala cesce jesti. a kako vam ide sa spricom?

dobivanje hrane kod zutice je vazno jer sa stolicom ide van i visak bilirubina.

bolje da ju hranis sa spricom da ti ne dode do konfuzije bradavice. budi ju cesce, svakih sat i pol do dva po danu. kad je budna i raspolozena forsiraj dojenje. ako negoduje, prvo joj daj malo sa spricom pa ju opet vracaj na cicu.

vjerujem da ce savjetnice javiti s jos savjeta.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jos jedno pitanjce_ razmak izmedu hranjenja- da li se gleda od pocetka hranjenja do drugog ili od kraja pa do pocetka drugog??

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja bi rekla od kraja, jer da se gleda od pocetka, nama hranjenje ne bi nikad zavrsilo (ona je znala visiti na cici 2 sata, pa mali odmor, pa opet, pa opet..)

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hvala na odgovorima...

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u 24 h ima okvirno 6 podoja, bez kakice i 4 mokre pelene....
    Draga stella, ovako malena beba kao sto je tvoja trebala bi imati 8-12 podoja u 24 sata, i najmanje 5-6 mokrih pelena

pokusaj ju buditi i stimulirati da cesce doji, i to efikasno (znaci da u podoju cujes i gutanje, tj. da dijete dolazi do mlijeka i guta ga, a ne samo da se tjesi na dojci)
    postoje nacini kako razbuditi i "nagovoriti" pospanu bebu da doji, molim te procitaj tekst na portalu, da ne prepricavam

Kako dojiti novorodjence koje previse spava i nevoljko doji

nocni podoji su isto jako vazni, kako stojite s njima?
    mnoge bebe koje nisu jako aktivne po danu, znaju nocu puno uspjesnije dojiti, lakse prihvacaju dojku itd. svakako probaj nuditi po noci dojku, ako sama ne trazi

odlicno radis kad prepunu i tvrdu dojku malo izdojis, da bi beba mogla lakse prihvatiti, takodjer davanje izdojenog mlijeka spricom je puno bolje nego na bocicu

nije toliko vazan razmak izmedju podoja, vec sam broj podoja, kojih treba biti puno, barem 8-12 u 24 sata za bebu od 7 dana
    pod mokrom pelenom mislimo na onu koja je teska kao suha (jednokratna) pelena u koju ulijes 2-3 zlice vode. mame cesto misle da je mokra pelena ona koja je jako popisana i teska, ali u takvu pelenu se beba vjerojatno popiskila sigurno nekoliko puta, ne samo jednom.

svakako prati pelene, one su kod iskljucivo dojenih beba pokazatelj koliko (i da li uopce) dijete dolazi do mlijeka, tj. da li je sve u redu s dojenjem

kako se ponasa kad ne spava i ne doji? da li je zadovoljna, gleda oko sebe, da li place i negoduje, da li je mirna i uspavana? ima li dudu, ili cesto cucla prstic ili rucicu?
    s kojom tezinom je rodjena, a s koliko otpustena iz bolnice?
    na osnovu cega je patronazna savjetovala cesce budjenje, da li ju je mozda vagnula kad vam je bila u posjeti?

ako mozes, nazovi sos telefon za dojenje (01/6177-520 ili 091 22 77 220), ima jos puno toga za reci, a u zivom razgovoru se uvijek moze dobiti vise informacija

javi se...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hvala na svim savjetima.....mislim da nam je krenulo... budim je svakih 3-4 sata, prvo je dojim, ako ne moze, onda je nahranim spricom, i vec vidim poboljsanje, ima po 2 kakice dnevno, i nakon svakog podoja je pelena mokra...i sto je najvaznije, ona mi se cini sretna i zadovoljna...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

:D

super!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •