PoZdrav svima, registrirao sam se da bih mogao sa nekim porazgovarati o problemu koji me muči.
Tata sam dvanaestogodišnjih blizanki, koje su bile prilično motivirane za razna postignuća, školska i izvanškolska.
Istini za volju, jedna je antitalent za matematiku i tu nikad nisam imao velikih očekivanja, ali zato je iz ostalih predmeta imala izvrsne ocjene, jer je obdarena fenomenalnim pamćenjem. Drugu je psihologinja procijenila kao rijetko nadarenu, spada u gornjih 8%, dakle ima prilično visok IQ.
Međutim, na polugodištu šestog razreda prolaze obje s vrlo dobar.
Znam da će me sad mnogi popljuvati, jer kakav je to uopće problem?
Taj da mi se čini tj. lagano sumnjam da su antimatematičarki počeli neopravdano srozavati ocjene iz ostalih predmeta, zbog loše matematike, jer krivo misle da onaj tko nije za tu disciplinu ne može biti naročito pametan.
A drugoj blizanki također, jer je promatraju kroz prizmu prosudbe donijete o njenoj sestri.
Ako učenik iz svih predmata ima otprilike isti broj četvorki i petica, pedagoški je dati šansu da se javi i utvrdi peticu. Međutim, tu šansu nije dobila, jer gopsoda nastavnici odbijaju ispitati učenika kji želi četvorku dignuti na peticu!?!
Zanima me ima li koja stavka u službenim dokumentima i pravilnicima koja se odnosi na takve situacije?
I što može poduzeti roditelj ako sumnja da djeca nisu objektivno ocijenjena?
Evo, želim popričati s vama, jer moja supruga uopće nema sluha za navedeni problem, ona je razbarušena umjetnica, smatra da je naše školstvo ionako čisti idiotizam i da ocjene uopće nisu važne, da je daleko važnija osobnost, a najviše od svega individualni talenti i njihvovo razvijanje izvan škole.
Svoj stav argumentira time da odlični učenici obično kasnije pospuste, a vrlo dobri i osrednji postaju ambiciozni u višim razredima srednje škole.
Čak i da je točno, meni je malo glupo pomiriti se sa četorkama koje su mogle biti i petice, ali su ipak četvorke, jer mislim da takav tretman može demotivirati djecu i zgaditi im svaki daljnji trud oko školskog uspjeha.

Odgovori s citatom
..šala, ne zamjeri....)
;uvijek ih ganjam na višu ocjenu,ne zbog toga što predstavlja ta ocjena,nego da se nauče težiti višem,ne bih voljela da se zadovoljavaju sa olako postignutim,već da istražuju svoje mogućnosti;inače smo ja i suprug kao the king i supruga,ja sam za maximum uz trud, a on za minimum truda za mizernu ocjenu,ali zato za puno zabave;ništa zato-djeca imaju uvid u krajnosti i pokupit će najbolje od svakog roditelja