bok, ja imam mala primanja (2197,00),i samohrana sam majka ,pa me zanima dali mogu tražiti karticu oslobođenja za sebe i maloga,i dali sam time oslobođena i plačanja svih tih davanja kod doktora pregleda .bolnica i šta već tu spada??' :? :?
bok, ja imam mala primanja (2197,00),i samohrana sam majka ,pa me zanima dali mogu tražiti karticu oslobođenja za sebe i maloga,i dali sam time oslobođena i plačanja svih tih davanja kod doktora pregleda .bolnica i šta već tu spada??' :? :?
Ja nešto nikako da skužim - da li se to dodatno mora obavezno uzeti kod HZZO-a ili je to ono isto dodatno koje se uzima kod npr. Croatia osiguranja? :? Help? :?
mora kod hzzo-a. ja sam danas poslala na fax. ovih dana ću si podić policu.TeddyBearz prvotno napisa
i zakaj se ova rasprava vodi na dva mjesta? na servisnom kutku i ovdje... :?
sorciere, imaš pravo, baš je teško pratiti ovu raspravu.
Teddy, daj pogledaj na ovom topicu
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...881872#1881872
Ja imam to od Croatie i tu kopiram dopis koji su mi danas poslali
Podsjećamo da prava po polici dopunskog zdravstvenog osiguranja kojeg imate možete koristiti na dva načina:
1. za lijekove s dopunske liste lijekova predočenjem Vaše iskaznice u ugovornim ljekarnama.
2. za sve ostale usluge zdravstvene zaštite i postupke - temeljem plaćene doplate u postupku povrata uplaćenih sredstava.
Napominjemo da se nova doplata od 15,00 kn po receptu u ugovornim ljekarnama za sada ne može platiti iskaznicom, već se plaća u postupku povrata uplaćenih sredstava.
Dakle, ukoliko ste platili neku zdravstvenu uslugu, original račun zajedno sa zahtjevom za povrat tih troškova i brojem tekućeg računa na koji će se izvršiti povrat dostavljate na adresu: Croatia zdravstveno osiguranje d.d. n/r Lidija Šćitnik , Miramarska 22, 10 000 Zagreb.
lucija - ali rekli su da u ovoj rundi privatno ne funkcionira :? ... a rado bih da netko dobije taj povrat, pa da se onda stvarno zna da je to tako..
a što ja znam, sorcie, eto tako kažu iz Croatie. Ako su rekli u HZZOu da privatna ne pokrivaju - to mi je logično, njima je u interesu da što više ljudi ima njihovo osiguranje. Mislim da je u ovome stvar - onaj tko ima dodatno osiguranje HZZOa ne mora platiti, a onaj tko ima dodatno privatno osiguranje mora platiti, ali će mu osiguravajuća kuća refundirati troškove. Barem je tako u Croatii.
Inače, ja sam nekoliko puta bila u situaciji da sam platila troškove participacije za preglede u bolnici i Croatia mi ih je uredno refundirala.
MM-u firma plaća dopunsko Croatia osiguranje i isto su dobili dopis da dopunsko osiguranje sa HZZO -om ne trebaju sklapati jer im oni vraćaju sve troškove.
Privatno i dopunsko osiguranje nisu isto. Ima više o tome na stranici Croatia zdravstvenog osiguranja:sorciere prvotno napisa
http://www.croatia-zdravstveno.hr/cz...ostalno%29.htm
Ili DP4 za one koji već imaju policu zdravstvenog osiguranja kod Croatije:
http://www.croatia-zdravstveno.hr/cz...ogrami/DP4.htm
Eh da, već smo na servisnom kutku spomenuli da Croatijino dopunsko osiguranje funkcionira po principu refundiranja troškova: prvo platiš, pa njima šalješ original računa i broj svoj tekućeg, a onda oni u roku od 14 dana doznačuju sredstva na taj račun.
Upravo su na dnevniku RTL-a rekli da postoji mogućnost sklapanja i takve police privatnog osiguranja koja će pokrivati sve ovo što pokriva i dopunsko HZZO, samo da još sve osiguravajuće kuće to nemaju.
A ja se pitam kakvo je to dopunsko kad sam jučer uz policu dopunskog svejedno trebala platiti 10 kn UZV kod soc. ginekologa i 4 kn za vaginalete u apoteci. Nije puno, ali ako već plaćamo tih 130 odnosno 80 kn, ne bi trebali plaćati bar doktorima...možda je bilo za "potrošni materijal", pretpostavljam...
I mene ovo zanima, jer sam isto samohrana majka sa malom plaćom..k.m. prvotno napisa
To su dvije različite kategorije.andream prvotno napisa
Ako nemaš dopunsko i dobiješ lijek koji treba doplatiti, platit ćeš 15 kn participacije za recept i dio cijene lijeka koji se doplaćuje.
Ako imaš dopunsko HZZO-a, doplatit ćeš lijek (ako se radi o takvom lijeku), ali nećeš morati platiti 15 kn participacije (za recept).
ja sam nezaposlena i imam onaj kartončić da sam oslobođena participacije. šta to znači? od kakve participacije sam oslobođena?
plaćam li tih 15kn? treba li mi dopunsko? kako ću ga plaćati kad nemam plaću?
zovem hzzo danima, nitko se ne javlja. odem tamo - red do neba. nikako do informacije.
Može li mi netko pojasniti - stigla mi je ponuda za novu rundu dopunskog, ali onaj isti formular kao i lani, dakle piše samo mogućnost "niže tarife" od 80kn/mj. Plaća mi je veća od onog limita od 5 i nešto tisuća.
Cijelu prošlu godinu sam doduše bila na porodiljnom dopustu, ima li to veze s tim što mi ne nude ono po 130kn? Da li da šutim ili da se žalim?
Pročitala sam u Zahreb hr da su oslobođeni od participacije oni koji imaju primanja manja od 3000 i nešto po članu kućanstva. Pokušavam provjeriti na HZZOu ali se nitko ne javljanewa prvotno napisa
.
Zna li netko nešto o tome i kako se dođe do tog papira da si oslobođen participacije?
Osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna ako im
ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice (prihodovni cenzus).
Pogledajte, cure, članak 14b na donjem linku.
Mislim da je propračunska osnovica 3.326 kuna
Čokolada, moguće da je zbog porodiljnog jer se oslobođenje računa po prihodu iz prethodne kalendarske godine (a ne po plaći), a u prihod, između ostalog, računa i naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje) i novčana potpora sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama osim jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete. Pogledaj čl. 14c, 14d i 14 e. na donjem linku.
ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOBROVOLJNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU
Super, hvala! A jel netko ostvarivao to pravo oslobođenja od participacije? Koje papire i kamo treba nositi?
i mene ovo zanima ...vrijedi mi do 5mj. tj.vrijedi li ili ne vrijedi??????????rozaa prvotno napisa
Članak 14.b
Osigurane osobe iz članka 14.a točke 6. ovoga Zakona ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice (prihodovni cenzus).
Dakle, ako je proračunska osnovica 3.326 kn, ovo bi značilo (odokativno) oko 1600 kn po članu.
Otkud ta informacija o 3000 kn po članu???
Ja radim SRV. Da li mi u sumu prema kojoj se određuje visina plaćanja ulazi pola plaće od firme ili pribrajam i dio od CZSS-a tj. HZZO-a?
Imaš pravo. Ja sam to pročitala u Zagreb hr. Možda su krivo napisali. Vjerojatnije mi je tih 1600LIMA prvotno napisa
Vrijedi! Provjereno iz prve ruke.lidać prvotno napisa
Kada ti istekne kartončić, odeš na Hzzo i dobiješ besplatno dopunsko osiguranje.
Dakle, za nezaposlene je uvijek besplatno, a onaj prosjek od 1600kn po osobi vrijedi za ostale članove kućanstva
Ima li neki drugi broj osim 08007989 na koji se mogu dobiti informacije jer zovem danima i ne mogu dobiti a ovdje očito nitko ne zna odgovor na moje pitanje?
http://www.hzzo-net.hr/dload/dopunsk...je_premije.pdf
Evo, našla sam ovo, mislim da je tu odgovor na večinu naših pitanja.
Zna li netko koje isplate ulaze u neto prosjek po kojem se određuje kolika je cijena police i kako se on računa?
Konkretno, ja sam veći dio prošli godine bila porodiljnom i na IP obrascu imam svega 3 isplate od poslodavca. Da li prosjek izračunam tako da sumu tih triju isplata podijelim sa 12 (mjeseci) ili u prosjek ulaze i rodiljne naknade? U prvom slučaju dopunsko bih plaćala 80 kn, a u drugom 130 kn.
Meni su na info telefonu rekli da ulaze sva primanja (ja sam na SRV-u i ulazi mi i pola plaće od firme i dio od HZZO-a).
u ponedjeljak idem u bolnicu na kiretažu,nemam dopusnko.Znate li možda da li ću morati platiti sve troškove?
A što je sa nama koji koristimo njegu djeteta?
Ako netko zna.
imam i ja pitanje, malo sam zbunjena tim dopunskim
planiram radit neke pretrage imunologije i briseve, te ako nemam dopunsko da li placam samo uputnicu 15kn ako na njoj stoji sifra N97 (neplodnosti kojom smo do sada bile oslobodjene placanja) ili cu placat ko i suprug koji nije ima tu sifru, dio ukupnog iznosa (i koliki je to dio)
plaćat češ, šifra N97 više nije oslobođena plaćanja participacijeregina78 prvotno napisa
Ako sutra ujutro, dakle 28.2, pošaljem preporučeno poštom ponudu za dopunsko zdr.osiguranje da li će mi to uvažiti i aktivirati mi policu za 15 dana.
Naime rok je 28.02. za aktivaciju police u roku od 15 dana, a od 1.3. aktivira se za mjesec.
Znam da čekam zadnji čas ali nadala sam se da će premijer i vlada možda povući ovu odluku o haraču. 8)
Berlin, neće.
Ne gleda se datum slanja ponude, nego datum kad je sklapljen ugovor odnosno napravljena uplata (a ona ne ide više prije ugovora, kao što se moglo u siječnju). A tada smo već debelo u ožujku.
Znači: slanje ili predaja ponude, čekanje da poštom stigne ugovor i uplatnica, pa čekanje mjesec dana na aktivaciju osiguranja.
Tako je meni jučer rečeno na telefonu HZZO-a za dopunsko osiguranje.
Hvala ti.Berlin prvotno napisa
Moram samo reći da me cijela ova situacija oko zdravsvenog ljuti.
zato su jučer i bile nesnosne gužve na HZZO-u, odnosno na dopunskom. jer svi oni koji su došli osobno predati dobili su odmah policu koja im počinje vrijediti 15.3. ostali koji su slali poštom morat će čekat dok im dopunsko ne stigne na kućnu adresu, ali tada neće morati čekat 30 dana već onoliko koliko im je preostalo od dana skalpanja ugovora (datum na polici) do isteka 30 dana od toga datuma.Dalm@ prvotno napisa
kad stigne kući polica ne znači da ćete odmah dobiti i uplatnice i iskaznicu. možete dobit iskaznicu i bez da dobijete papirnatu potvrdu koja zamjenjuje iskaznicu. a uplatnice možete dobit i naknadno. meni npr. uplatnice nisu stigle ni nakon mjesec i 1o dana pa sam osobno otišla tražiti nove. i dobila ih odmah na HZZO-u, svih 12.
Ja nisam dobila uplatnice, ali ionako sam mislila placati internet bankarstvom. Prvu sam platila tako, popunila sam onako kako je bilo pokazano na primjeru na web stranici HZZO-a.Loryblue prvotno napisa
U cemu se razlikuju uplatnice za preostale mjesece?
ajme, koji je to bezobrazluk kad se pogleda....ne znam ja kako će to dugo trajati, prvo je bio rok - odmah, onda 2 tjedna, a sad 3 mjeseca, zbilja s našim narodom rade kako god hoće i tu nitko ne može ništa.
Ja za sada neću uplaćivati, a vidjet ću kasnije. MM je uplatio u 1.mjesecu.....to znači da će većina čekati do zadnjeg i trpiti zbog takve prakse.
čemu se onda plaća zdravstveno iz plaće? a netko ide dr. ono 1 ili 2 put godišnje?
Meni je to strašno.
U prihode ulaze i porodiljne naknade i dječji doplatak, dakle sve.kinka prvotno napisa
ja sam danas bila u hzmou jer sam mislila da imam pravo na besplatno dopunsko, ali sam nakon informacije da u primanja ulaze i pn i dd, shvatila da ipak nemam.
onaj cenzus je po članu 1516,38 (nisam baš sigurna za lipe).