Nije li to baš ono što je crkva uradila s poganskim i rimskim blagdanima? Krist ionako nije rođen u zimu, jer se popisi stanovništva nisu radili zimi, vjerojatnije je bilo proljeće. Stvar je u tome što su ti običaji lijepi, vezani za prirodu i primjereni dobu godine-zato su se održali i u kršćanstvu, a zato ih i nekrščani rado preuzimaju.ivancica prvotno napisa
Baš onaj dio "utkano evanđelje" u već postojeće običaje jest dio koji se kod ateista (bar kod mene) izgubi, a ostani dio koji je postojao i prije. Kićenje drveta (bilo kojeg, a osobito zimzelenog) voćem ili kuglicama-ne znam što to znači u kršćanstvu, ali meni = podsjećanje i predviđanje obilja, novih plodova koji će tek doći, svjetlo u zimi, proslava novog rođenja (ne Krista, već budućeg proljeća koje će doći, duljeg dana, topline, znak da zima neće trajati zauvijek). Meni su Božić i onaj dan kad se pale krijesovi bili kao djetetu najdraži blagdani i osjećala sam ih upravo na ovaj način kako sam ih opisala- kao slavlje života (i obitelji- Božić).