Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 105 od 105

Tema: Ne-kršćani, kako vaša djeca doživljavaju Božić?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Ali mi je smiješno kad za jedan vjernički blagdan preuzmeš neke od vjerskih običaja vezan za isti i to prakticiraš kući, tih dana.
    Nije li to baš ono što je crkva uradila s poganskim i rimskim blagdanima? Krist ionako nije rođen u zimu, jer se popisi stanovništva nisu radili zimi, vjerojatnije je bilo proljeće. Stvar je u tome što su ti običaji lijepi, vezani za prirodu i primjereni dobu godine-zato su se održali i u kršćanstvu, a zato ih i nekrščani rado preuzimaju.
    Baš onaj dio "utkano evanđelje" u već postojeće običaje jest dio koji se kod ateista (bar kod mene) izgubi, a ostani dio koji je postojao i prije. Kićenje drveta (bilo kojeg, a osobito zimzelenog) voćem ili kuglicama-ne znam što to znači u kršćanstvu, ali meni = podsjećanje i predviđanje obilja, novih plodova koji će tek doći, svjetlo u zimi, proslava novog rođenja (ne Krista, već budućeg proljeća koje će doći, duljeg dana, topline, znak da zima neće trajati zauvijek). Meni su Božić i onaj dan kad se pale krijesovi bili kao djetetu najdraži blagdani i osjećala sam ih upravo na ovaj način kako sam ih opisala- kao slavlje života (i obitelji- Božić).

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Oh, kad bi mir i ljubav koje želimo jedni drugima u ove dane, zaživjeli već u ožujku, kad bi umjesto glamura utkali u svoje živote svjetlost i širili ga cijelu godinu... kada djeca ne bi čekala blagdan da obitelj bude na okupu, nego bi svakodnevno uživali zajedništvo za obiteljskim stolom...

Nije li to ono čemu svi težimo

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi jesmo hrišćani ali pravoslavni pa ih strašno zbunjuje Deda Mraz/Sveti Nikola/Božić ovaj/ Božić onaj/darivanje...

Dakle, mi Svetog Nikolu slavimo kao krsnu slavu i nema bora niti poklona već puno gostiju u kući. Bor se kiti nakon Svetog Nikole, Deda Mraz dolazi u Novogodišnjoj noći i ostavlja poklone vičući pritom ''Ho Ho Ho, srećna Nova godina'' a ne ''Srećan Božić"'' kao što vide u crtićima, Božić slavimo 7.01. bez Deda Mraza i drugih likova i poklona...

Slabo pitaju o tome sem tehničkih detalja tipa kako Deda Mraz vidi ko je bio dobar (ovo im je teza iz vrtića), zašto im negde ostavlja poklon ranije a negde TEK u Novogodišnjoj noći, kako se provuče kroz dimnjak, zašto ga ne mogu videti dok im ostavlja poklone već samo u vrtiću, zašto ima više Deda Mrazeva...

Zbog crtića koje pogledaju im se sve pomešalo te ih zato izbegavam kad god mogu

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Argenta i drugi koji ste zbog slicnih razloga na ovom topiku, preporucila bih slikovnicu Winter Solstice koja na jednostavan nacin (prikladan za uzrast od 5-6 g. na dalje) govori o tome kako su razliciti narodi kroz povijest tumacili (i obiljezavali) pojavu zimskog skracivanja danjeg svjetla, te kakvo objasnjnje za izmjenu godisnjih doba i padanje razlicite kolicine Suncevog svjetla na Zemlju danas pruza znanost (dan je prijedlog pokusa kojim se na jednostavan nacin zorno moze predociti taj fenomen). Kroz knjigu se moze nauciti da mnogi obicaji koje se danas prakticiraju za krscanski Bozic i zidovsku Hanuku dolaze iz zimskosolsticijskih rituala starih naroda, npr. stari su Rimljani palili svijece, darivali prijatelje i rodbinu, pravili specijalnu hranu i deserte, ljudi sjeverne Evrope ukrasavali su stabla i vjesali imelu, a u mnogim je kulturama to doba slavljeno kao vrijeme ljubavi, oprastanja, dobre volje, ponovnog pocetka i nade da ce tama ustupiti mjesto svjetlu (doslovno i alegorijski). Za preporuciti u svakom pogledu .

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moj muz ateist ja ni sama ne znam sta sam..ali nam je dobro tako. bitno da smo sretni, zivi i zdravi.
    dijete mi je tek navrsilo godinu dana tak da nist od sveg tog ne konta..
    kitim bor i stan jer mi je to lijepo..svjecice, miris cimeta..a sta cu
    ali price o dedekima mrazovima i tak dalje ne bu bilo., vec kao sto i sama kazes...to je od mame i tate jer te jako

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •