Potaknuta jednom drugom temom a i vlastitim iskustvom otvaram ovaj topic prvenstveno iz razloga što alkoholizam spada u tabu teme
jer je sramotan i ponižavajući za one koji se s njim suočavaju, a to nisu iskljičivo alkoholičari već njihove obitelji koje se nagrižene posljedicama počinju raspadati.
Alkoholičarem se najčešće smatra osoba koja baulja, zapliće jezikom i nerjetko završava u jarku gubeći bitku s ravnotežom i gravitacijom.
Naravno, ima i takvih. Ima i onih koji fizički maltretiraju članove svoje obitelji i ugrožavaju im živote.
Ali... ima i onih koje je teško detektirati. Okolina ih ne prepoznaje kao alkoholičare ali zato temeljito potkopavaju vlastite obitelji skriveni među 4 zida svog doma.
Ja sam našeg problema odavno svjesna ali sam se iz dana u dan, iz godine u godinu nadala svitanju jednog posve drugačijeg dana.
Bila sam svjesna da je količina alkohola koju mm može popiti daleko iznad granice prihvatljivog i to me dovodilo do očaja jer nisam taj problem njemu uspjela predočiti u razmjeru koji zaslužuje.
Jednostavno je bio gluh za moje zahtjeve, upozorenja, prijetnje, ultimatume... Znao je da ću na kraju popusti, prešutjeti, zataškati.
Nesklona konfrontiranju i inertna postala sam suučesnicom u raspadu naše zajednice.
Ono što me natjeralo na buđenje je probijanje krajnjih granica moje tolerancije u trenutku kada je spas počeo tražiti u drugoj vezi.
To je, uz fizičko maltretiranje, jedino ponašanje kojem teško mogu naći opravdanje. (stvarno su mi granice tolerancije bile teško dostižne :/ )
Bio je to trenutak kada sam rekla DOSTA JE! Ne vidim više razlog da šutim i prikrivam i po prvi put sam se zapitala kako to djeca doživljavaju i kakav će trag to na njima ostaviti.
Sram me je zbog svoje sebičnosti!
Toliko puno mi je trebalo da problem osvijestim i s njihovog gledišta. U tome mi je pomogla jedna prijateljica za koju nisam znala da je u
djetinjstvu imala problema s majčinim alkoholizmom i koja mi je rekla kako je ona to doživjela kao dijete.
Žena je na kraju sama sebi priznala da ima veliki problem i odlučila se na liječenje ali dijete je sa strahom prolazilo svaku majčinu emocionalnu krizu bojeći se da će pokleknuti i posegnuti za bocom.
Trebale su proći godine da postane svjesna kako nije kriva za majčin alkoholizam.
Ne želim takvu sudbinu svojoj djeci!
Istina je da sam daleko ranije mogla otići i odgovorno se ponijeti prema sebi i djeci, ali nisam.
Uzalud je žaliti za propuštenim i ovo pišem kao svojevrsni podsjetnik da ne zaboravim na prioritete koji sada spavaju u susjednoj sobi.
Isto tako znam da nisam usamljen slučaj...
Možda moja priča pomogne nekome sa sličnim problemom, barem utoliko da zna kako izlaz postoji. Treba samo pronaći snagu i vjeru u sebe.
Naravno, ne treba čekati do krajnjih granica podnošljivog.![]()