Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: poluformalni ručak

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno poluformalni ručak

Evo o čemu se radi:

Za nekoliko dana imaću u gostima, tj na ručku roditelje mm (tj md) i moje, koji bi tom prilikom trebali zvanično da se upoznaju.
    Napominjem da smo mi sad u novom stanu i da je ovo prva poseta tog tipa.

Ja sam zamislila da napravim malo svečaniji ručak u kojem ću pokazati svoju umešnost i smislila sam da napravim:

Teleću ragu čorbicu
    Punjena teleća prsa

Desert: voćne korpice (ono fino prhko testo pečeno u kalupu za muffine i napunjeno voćem, zaliveno prelivom za kolače i ukrašeno šlagom)

E sad, problem mi je šta da napravim za prilog.

Mislila sam da pred kraj pečenja uvalim pole krompira, ali ne bih volela da se sve to peče kad mi gosti dođu (a ako ranije ispečem, krompir će se ohladiti pa neće biti lep), jer mi nisu odvojene kuhinja i trpezarija, već je sve to zajedno u 15 kvadrata.
    Isto sam bila planirala grilovano povrće - tikvice, praziluk, paprika...(u grill tavi), ali i to moram spremiti neposredno pred služenje, što u mom slučaju nije baš moguće.
    A ne znam kako bi se ponašalo tako spremljeno povrće koje bi odstajalo pod alu.folijom u toploj rerni :?

Napominjem da su svo četvoro "tradicionalnog" ukusa, tako da ne dolaze u obzir nikakvi eksperimenti niti neke neobične namirnice/začini.

Znači, čista klasika

Btw. I čorbu i kolač ću spremiti dan ranije, a meso ću da pečem prepodne, tako da stigne da se prohladi, da bih ga narezala na šnite i stigla dekorisati na pladnju.

Očekujem vaše predloge i savete

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Rižot sa graškom i kockicama mrkve? To mi nekako zvuči dekorativno uz teleća prsa. Ili "nemogudasesjetimkako" povrće koje se sprema tako što se grašak, krompir, mrkva, kukuruz (sve je opcionalno) skuha kao za francusku salatu, pa se u nekoj lijepoj vatrostalnoj posudi prelije bešamel sosom i zapeče u rerni nekoliko minuta da odozgo porumeni. Sve ti ovo može stajati na toplom neko vrijeme, ne mora se pripremati neposredno prije jela.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislila sam o tom rižotu, ali ima onih koji se mršte na to.
    Krompir bi bio pun pogodak, ali me je stvarno strah da ne odrveni dok ne krenemo sa ručkom.

Palo mi je na pamet da bi neko prelazno rešenje bila dinstana mrkva. E sad uz to treba opet još nešto.

Možda da odvojim: Riža + mrkva + grašak (dinstani) ili brokoli ili prokelj (na lešo)?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja ne bih toliko vodila računa da jedu ono što i inače jedu i što znaš da sigurno vole, već si ih pridobila i tradicionalnom juhom i pečenjem, nemoj se mučiti s krumpirom, rijetko kome savršeno uspije, a stvarno mora s peći u tanjur.

možda da napraviš posebno rižu, posebno dinstano miješano povrće pa nek jedu što žele.

i sigurna sam da će sve biti sjajno, ne brini.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

U pravu si astra.

Cure,

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Grilovano povrće možeš ranije napraviti i onda ga ugurati u rernu da ga ugriješ prije serviranja? Mislim da bi to bilo ok i najlakše...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mozes napraviti knedlice od kruha. ili njoke, koje mozes skuhati, ili ispeci kao pogacice

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    mozes napraviti knedlice od kruha. ili njoke, koje mozes skuhati, ili ispeci kao pogacice
    E i to mi je bilo na pameti. Češke knedličke. A uz pečenje, pred kraj da ubacim dosta sitnih šampinjona. To bi baš bilo mljac. I to bi totalno otkrilo moje austro-ugarsko poreklo

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Grilovano povrće možeš ranije napraviti i onda ga ugurati u rernu da ga ugriješ prije serviranja? Mislim da bi to bilo ok i najlakše...
    Nisam nikad probala tako, pa sam se bojala da mi to povrće ne otpusti previše vode tokom stajanja. Zato mi je ta opcija nekako ispala iz opticaja.
    Nekako sam zamislila da bi to grilovano povrće trebalo da bude hrskavo :/
    Ali, ko zna šta će do kraja ispasti na tom ručku

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pečene paprike? To bar može stajati. Ali ne bi trebao biti jedini prijlog.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pečene paprike sa češnjakom, peršunovim lišćem i prelivom, to mi ide za salatu.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo, sad kad sam se konsultovala i sa mm, mislim da ću napraviti ipak nekoliko vrsta dinstanog povrća. Za to mi ne treba puno vremena, a ne mora da se jede vruće.

Dakle, na luku dinstana mrkva na kolutove (to može veče pre da se napravi čak, jer za tih 12 sati neće promeniti ukus, a mogu je ugrejati u toploj rerni ili u mikrotalasnoj), prodinstana zelena boranija i dinstana riža.
    A uz meso bih svakako ubacila i malo šampinjona.

Salata-kao što rekoh pečena paprika i možda neka zelena salata (zavisi koliko bude lepa ona na pijaci)
    Pa ko od toga ne pronađe ništa za sebe, ne mora mi više dolaziti na ručak

I mislim da je to to. Ima svih boja, nekako mi se sve po ukusu sklapa jedno s drugim, ništa nije previše pretenciozno i nametljivo i ne moram nakuvavati koječega.

Knedle su mi super ideja, ali to drugi put. Možda uz neko pečenje gde bi bilo više safta. Ovako spremljena teletina bude sočna, ali nema toliko preliva, pa mi je zato bolja opcija povrće (a i mi ga svi volimo)

Thnx za super ideje. Puno ste mi pomogle! Još da i vi možete skoknuti na ručak...

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

vanesax,
    zavisi cime punis prsa, ako je povrce u pitanju, onda ne znam kako bi islo opet kao prilog....njoke su mi super i mogu biti u sosu -vrhnje za kuhanje +parmezan, i mislim da bi uz teletinu i sampinjone to bilo super!
    A ako ne punis povrcem , vec nesto drugo, onda je super da ti se sto zasareni sa raznim bojama obarenog povrca. Meni je super ledo carska mjesavina,isprobano 100x, obaris kratko, zacinis masl.uljem ,limunom ,i zacini kao salatu, super je i kad se ohladi!
    Imala sam slican dogadjaj , i pored ostalih djakonija sam spremila i rolat od spinata,ima fenomenalan ukus, lako se pravi i divno izgleda na tanjiru ( a provjereno se svidja i tradicionalcima ) , a najvaznije mozes ga spremiti dan ranije, pa ako hoces ide recept!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

stvarno čovjeku dođe da skoči kod tebe na ručak

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i ja sam isto pomislila

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa
    vanesax,
    zavisi cime punis prsa, ako je povrce u pitanju, onda ne znam kako bi islo opet kao prilog....njoke su mi super i mogu biti u sosu -vrhnje za kuhanje +parmezan, i mislim da bi uz teletinu i sampinjone to bilo super!
    A ako ne punis povrcem , vec nesto drugo, onda je super da ti se sto zasareni sa raznim bojama obarenog povrca. Meni je super ledo carska mjesavina,isprobano 100x, obaris kratko, zacinis masl.uljem ,limunom ,i zacini kao salatu, super je i kad se ohladi!
    Imala sam slican dogadjaj , i pored ostalih djakonija sam spremila i rolat od spinata,ima fenomenalan ukus, lako se pravi i divno izgleda na tanjiru ( a provjereno se svidja i tradicionalcima ) , a najvaznije mozes ga spremiti dan ranije, pa ako hoces ide recept!

Punim ih sa ovim nadevom: Na ulju se proprži crnog i malo belog luka i malo slanine, pa se u to doda nastrugana pileća jetrica, uz mešanje od par minuta. Skine se sa vatre dodaju se stare zemičke namočene u mleku, 1 jaje i dosta peršunovog lišća. Začini se po ukusu solju, vegetom, biberom... To bude kao nekakva pašteta, pa se to namaže na prsa i pogura u one džepove, ali pre toga se meso nasoli i premaže sa svih strana senfom. Zavije se rolada, omota kanapom i brzo zapeče sa svih strana, a onda se poslije sa malo vode, pokrije folijom i peče oko 1,5 sat, pa se još 20 min peče bez folije da dobije koricu.
    Povremeno se preliva sokom koje meso ispusti.

I uz to idu i njoke i knedle, ali i povrće.

A tvoj recept svakako očekujem

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A šta li je kod tebe formalni ručak, ako je ovakav menu za poluformalni?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    8)

Pa tu bi morale da budu još kakve delicije. Ali bi moralo biti i neko šik predjelo, zatim neka fensi salata i neka mrak torta za desert.
    Prilog bi svakako bio neobičniji i tada bih se upustila u malecku avanturu sa nečim egzotičnim

Zapravo, ovo je prilika da spremim nešto što inače ne jedemo iz raznih razloga, pa sam se zato odlučila za teletinu, a uz nju takvu, ne može bilo šta

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa možeš i taj pečeni krompir. To ti uzima najmanje posla, a i fino je, i za to znaš da to skoro svi vole.
    Znaš valjda vrijeme kada će doći. Pa ti ispeci i kada je gotovo smanji pećnicu na 50 C, i izvadi i alu. folijom pokrij pečenje u plehu (pazi da se ne ispečeš) i vrati u pećnicu. Biti će fino i toplo kad poslužiš. Možeš i prije posluživanja pojačati na 70 C 5 min.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo ga, brzo , lako ,ukusno:

Rolat sa spinatom:

obariti , ili popariti 1/2 kg spinata,i sitno nasjeckati ( a moze i smrznuti, on je vec spreman). Umutiti 7 bjelanjaka, dodati 7 zumanjaka,7 kasika brasna,2 kasike ulja,i spinat. Sve lagano izmjesati, usuti u podmazan pleh ili na masni papir,i peci 18-20 min na 180. (kao koru za svaki rolat) I ne ide prasak za pecivo ako nekog interesuje.

Fil:1 pavlaka/kiselo vrhnje (2dcl), malo majoneza po zelji,200gr usitnjenog sira, i po zelji sjeckane prsute.
    Ohladjenu koru ( ja je uvijem u vlaznu krpu da ne puca) premazati filom, a posljednju cetvrtinu ne mazati,i uviti. Spolja premazati sa jos jednom pavlakom (2 dcl) i posuti sjeckanim persunom. Ostaviti u frizider da se pomjesaju arome, i to je to! Prijatno!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa
    8)

Pa tu bi morale da budu još kakve delicije. Ali bi moralo biti i neko šik predjelo, zatim neka fensi salata i neka mrak torta za desert.
    Prilog bi svakako bio neobičniji i tada bih se upustila u malecku avanturu sa nečim egzotičnim

Zapravo, ovo je prilika da spremim nešto što inače ne jedemo iz raznih razloga, pa sam se zato odlučila za teletinu, a uz nju takvu, ne može bilo šta
    Prvo što mi je palo na pamet je Balaševićeva "Al se nekad dobro jelo"

http://www.lyrics007.com/Djordje%20B...%20Lyrics.html

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Citiraj vanesax prvotno napisa
    8)

Prvo što mi je palo na pamet je Balaševićeva "Al se nekad dobro jelo"

http://www.lyrics007.com/Djordje%20B...%20Lyrics.html
    Baš to!

CUre, thnx svima za zlatne savete.
    Ručak je prošao super! Ostala sam na varijanti povrća (dinstana šargarepa + zelena boranija(mahune)+riža+salata od pečene paprike sa češnjakom i peršunom+ zelena salata)
    Bilo je stvarno mljac.
    Jedino što mi je ostalo dosta hrane. A to zato jer vi niste došle
    Hm... Nisam dobro procenila količinu, pa danas imam svega toga za ručak, ali bar danas zato mogu sve 4 u vis :D

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

bravo, i zvučalo je da će biti super ručak

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I posle današnjeg ručka ostalo još Greh mi je da bacam, ali sad mi je već dosta teletine i riže.

A da napravim neke ćuftice od tog viška? :/

Mislim da to nije hrana koja bi se mogla zamrznuti.
    Huh, bar da ima neka narodna kuhinja ili tako nešto, ala bi se omrsili.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dobro si se ti nakuhala...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pa, nekako mi nije to bilo teško, sama priprema hrane. Zapravo mi je jedino teško bilo da stojim, i umorila sam se dok sam bila u shopingu. Ostalo je sve bilo super.

Nego, ovi ostaci su danas potrošeni i to kako:

Ja nisam nešto religiozna, ali momak koji je danas došao na moja vrata... ma sam Bog ga je poslao.
    Već dva dana lupam glavu šta da radim sa tim ostacima, a oni definitivno nisu više za našu kućnu upotrebu.
    I tako kažem ja mm kako bi bilo super da imamo ovde u gradu narodnu kuhinju gde bi smo mogli nositi ostatke za ljude koji nemaju šta da jedu...

Mi smo godinu dana u ovom stanu i nikad niko nije došao na vrata da prosi niti da pita za bilo šta, osim kada su u pitanju računi.

I danas dođe momak, koji živi u susednom selu i ima bolesnog malog brata i da ne dužim, traži nešto od hrane. Dakle, ne novac, nego baš hranu.
    I ja sam se tako obradovala i pomislila: Ma sam Bog me čuo i poslao ga
    I tako sam ja njemu napakovala. Jako mi je drago zbog toga. I super se osećam. Nadam se da će i njegova porodica biti zadovoljna.
    Eto. Ovo sam morala da podelim sa vama iako je OT.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zakasnila sam---
    htjela sam ti preporučit da ne učiš svekije na svoje ručkove (da ti se ne dogodi što i meni )

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa
    Evo ga, brzo , lako ,ukusno:

Rolat sa spinatom:

obariti , ili popariti 1/2 kg spinata,i sitno nasjeckati ( a moze i smrznuti, on je vec spreman). Umutiti 7 bjelanjaka, dodati 7 zumanjaka,7 kasika brasna,2 kasike ulja,i spinat. Sve lagano izmjesati, usuti u podmazan pleh ili na masni papir,i peci 18-20 min na 180. (kao koru za svaki rolat) I ne ide prasak za pecivo ako nekog interesuje.

Fil:1 pavlaka/kiselo vrhnje (2dcl), malo majoneza po zelji,200gr usitnjenog sira, i po zelji sjeckane prsute.
    Ohladjenu koru ( ja je uvijem u vlaznu krpu da ne puca) premazati filom, a posljednju cetvrtinu ne mazati,i uviti. Spolja premazati sa jos jednom pavlakom (2 dcl) i posuti sjeckanim persunom. Ostaviti u frizider da se pomjesaju arome, i to je to! Prijatno!
    Draga ja sam ovaj rolat radila, nisam znala s čim ga puniti tj s kojim sirom
    Pa sam u jedan dio stavila s fetom, a u drugi s gaudom. Kravljeg nisam ni imala.
    I friško napravljena nije mi ništa posebno, a tek sutra je bilo fino.
    Nisi napisala da li soliš, ja sam malo posolila i sljedeći put ću probati raditi s nekim namazom s začinskim biljem ili dodati nešto svježe sjeckano.
    Uglavnom meni se dopala.
    Hvala

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

monax,
    drago mi je da ti se svidja. Da, propustila sam napisati koji sir, stavila sam kravlji, a on je prilicno slan tako da nema potrebe za dodatnom soli.
    I napisala sam da odstoji u frizideru da se arome povezu, tako da si i sama dosla do zakljucka da je bolji sutradan. Onako, lagano jelo, lako se pravi, a ja volim spinat i meni je fino malo za promjenu. A tek sto lijepo izgleda kad se servira. Javi kakve su ti varijacije, ja nisam isla dalje od ovoga kako sam navela...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •