tatek, dojmovi mogu biti subjektivni?! pa zasto bi svi nizozemci trebali govoriti njemacki? ljudi moji, pa do prije 25 godina je na nizozemskoj/njemackoj granici bila postavljena ploca s tekstom da je u NL nepozeljno govoriti njemacki (ili te Njemci nisu bili nepozeljni). prsti mi se frcu u cipelama kada cujem lindu de mol, silvie van der vaart i jadnog pokojnog rudi carela kako govore samouki njemacki to jest govore nizozemski s njemackim naglasom.

S druge strane, moje osobno misljenje je da je za svaku pohvalu ukoliko se 'stranac' pokusa koristiti stranim jezikom. Lijepo je vidjeti da se ljudi trude nauciti barem osnove jezika i interesiraju se za kulturu drzave u kojoj privremeno (duze ili krace) borave.

Jezici zive i nije dovoljno da covjek zavrsi svojih par stupnjeva tecaja da bi mogao reci da 'vlada' jezikom. Potrebno je puno vjezbanja, pisanja, citanja i osobne komunikacije da bi se covjek aktivno i ispravno mogao koristiti stranim jezikom. Jedno je naruciti zwei Bier i getrennt zahlen bitte a drugo sloziti suvisli dopis.

Za sebe mogu reci da nakon 10 godinu u HR jos uvijek nisam zadovoljna sa svojim vladanjem jezika. Svakim danom ucim, upijam nove rijeci, na drugaciji nacin se koristim jezikom i valjda cu jednog dana moci reci da 'vladam hrvatskim jezikom' ...