Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: maslac ili margarin?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno maslac ili margarin?

Imam recept za kolac prema kojem u cokoladnu kremu ide margarin, cokolada za kuhanje i vrhnje za kuhanje. Ja inace u kuhinji koristim maslac (puter) pa ne znam da li bih to i sada mogla ili postoji razlog da u ovom receptu bude bas margarin. Sta vi mislite? Hvala!

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja u sve kolače stavljam maslac. Jedino stavim nešto manje, npr. ako piše 250 g margarina stavim oko 200 g maslaca, čak i manje.
    A i ionako u kolače stavljam manje masnoće i šećera nego piše.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja u kolače nikad ne stavljam margarin, uvijek maslac. Ako piše margarin, stavim istu količinu maslaca.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Većina recepata je sa margarinom iz X razloga. Nema razloga da se on ne zamjeni sa maslacem, zamjenjuje se u istoj količini.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Većina recepata je sa margarinom iz X razloga. Nema razloga da se on ne zamjeni sa maslacem, zamjenjuje se u istoj količini.
    Zapravo su pre X godina svi recepti bili sa maslacem, jer margarina nije ni bilo. E onda kad je napravljen, pa onda postao popularan i duplo jeftiniji od maslaca, te kada je propaganda odradila svoje (sećate se onih priča kako je margarin 200 puta zdraviji od maslaca, bla, bla, troć...), naprasno su se svi recepti za kolače i druge delicije koji su sadržavale maslac promenili utoliko što je maslac brutalno svrgnut sa svog vrhunskog mesta i na njegovo postavljen, danas već ozloglašeni, margarin.

Uh, kakav traktat na temu maslac vs. margarin

Ja tako mislim.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I da. Potrebna je ista količina. Jedino kad se stavlja npr. svinjska mast umesto maslaca/margarina (u neke kiflice, pogačice i slična jela), onda se ona stavlja oko 20 % manje u odnosu na margarin

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a s maslacem je i sve puno finije

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja nikada ne koristim maslac nego margarin, sa maslacem mi je nekako okus drugačiji i ne paše mi. Osjeti se. I jeftiniji je što i nije neka velika stvar, mislim u tih par kn., ali stvarno mi okus ne paše. Ja sam u puno recepata koje sam dobila stavku maslac izmjenila u margarin.
    Svakakvih nepca ima.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Što ako u kremu za kolač umjesto margarina za kuhanje stavim margarin za mazanje? MM je danas bio u šopingu, i naravno, budući da na popisu nije izričito pisalo margarin za kolače, a ne zna čitati misli pametne mu žene on je kupio obični. Stavila bi manje margarina, tek toliko da krema bude maziva.
    Opcija odlaska u trgovinu nije moguća, kosa mi mokra, a kolač se treba peći sad.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nece se nista desiti, mozes slobodno.

Svi vi koji koristite margarin, jel vama nije grozno to koliko je nezdrav? :/

Mislim, od biljke napraviti "maslac", sama ideja je tesko ostvariva, a tehnologija izdrade i kemija koja se koristi da bi se to postiglo.. brrrrrrrrr.....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja za sve koristim maslac. I u kolače (koje pravim, doduše, rijetko ) i za mazanje na kruh.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li cu konzumirati zivotinjske masti, ili transmasne kiseline - moj odabir ide u smjeru onog sto je prirodnije u odnosu na ono sto je tehnologija izmislila.

A u mnoge kreme mozete dodati vrhnje za slag (istuceno) umjesto margarina/maslaca. Savrsena zamjena

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Bez dvojbe maslac, u nasu kucu sinteticni proizvodi ne ulaze ... Radje malo manje maslaca pa sladje a za priprema predjela i glavnih jela se koriste sesamovo, maslinovo, bucinovo i orahovo ulje.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Nece se nista desiti, mozes slobodno.

Svi vi koji koristite margarin, jel vama nije grozno to koliko je nezdrav? :/

Mislim, od biljke napraviti "maslac", sama ideja je tesko ostvariva, a tehnologija izdrade i kemija koja se koristi da bi se to postiglo.. brrrrrrrrr.....
    Pa ne mislim ni najmanje da je baš grozno koliko je nezdrav kad uzmem u obzir sve druge daleko nezdravije stvari..a krema s maslacem ili s margarinom definitivno nema isti ukus..ili kolač..koji puta je margarin ipak ukusnija opcija..
    Znam znam...i ja pazim šta u sebe trpam, barem pokušavam..ali ..

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da li cu konzumirati zivotinjske masti, ili transmasne kiseline - moj odabir ide u smjeru onog sto je prirodnije u odnosu na ono sto je tehnologija izmislila.

A u mnoge kreme mozete dodati vrhnje za slag (istuceno) umjesto margarina/maslaca. Savrsena zamjena
    x

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema sanse da moze biti ukusniji od vrhnja za slag u kremi

Ma slazem se, svatko gleda za sebe.. i sam odabire koliko zdravo ce se hraniti. No nekad je dovoljno i neke sitnice izbaciti pa da smo vec napravili poveci korak na bolje. Margarin je zaista lako izbaciti iz prehrane u potpunosti i zamjeniti ga s necim boljim, samo zato sam to rekla

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

maslac....samo maslac za kolače

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

samo maslac, nikad margarin, mrzim ga...brrrrr...a i kvari okus kolačima

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    samo maslac, nikad margarin, mrzim ga...brrrrr...a i kvari okus kolačima
    Bome i ja, otkad sam napravili kinder pingui sa margarinom (prema receptu) koji je uništio kremu, više ga nikad nisam uporijebila u kolaču.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

smijemo se zgražati nad svima koji jedu margarin?
    evo: zgraž, zgraž
    šalim se!

a sad za ozbiljno:
    koristim maslac
    finiji mi je u kolačima i za sauté (kako se to kaže na hrvatskom, nije dinstanje)

znam da margarin nije zdrav, ali mi je sendvič sa šunkom i zelenom salatom i dalje finiji s margarinom
    navika iz djetinjstva, valjda :shrug:

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni je bolje šunka, zelena salata i majoneza

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joj, ja ne podnosim margarin, zdraviji ili ne-jednostavno, smrdi mi i odvratan mu je okus. Isto kao i biljnom "vrhnju".

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

obožavam maslac, nema mu premca niti za kolače, a niti za kuhanje - najfinije mi je kad se šnicleki peku na mješavini maslaca i maslinovog ulja, pa kad se maslac dodaje u umake, ili npr. u gotovi rižoto po preporuci golog kuhara ubaciti komadić maslaca. Šnita kruha sa maslacem mi je oduvijek najfiniji doručak. No, međutim, prekomjerno sam debela, MM je pak totalno mršav ali ima povišeni kolesterol - tako da maslac u našoj kući uglavnom jede Lea. MM maže Omegol aktiv na kruh, ja izbjegavam i malsac i margarin.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

obožavam maslac, ali sam na moju veliku žalost alergična...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I to bi bio otprilike jedini valjani razlog za odabrati margarin umjesto maslaca.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    znam da margarin nije zdrav, ali mi je sendvič sa šunkom i zelenom salatom i dalje finiji s margarinom
    navika iz djetinjstva, valjda :shrug:
    Ja jedem samo s daščice.
    Isto navika iz djetinjstva
    Kakvi sendviči, pih!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dakle, ja sam jednom u kremu za tortu u koju po receptu ide pola maslaca i pola margarina (znam, strašno) stavila cijeli margarin. fina je to torta bila, no nije izgledala kao torta, nego kao štonobisereklo - spirine!
    otad više ne radim tu prefinu tortu jer me strah izgleda, al me ipak više strah margarina. šta je to uopće?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

isuse koja šuša: dakle, stavila sam cijeli maslac!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da to zapravo ne želiš doznati.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i ja moram izbjegavati maslac, pa u kolačima probam zamjeniti uljem, koji put mi uspije, a koji put se sve raspada pa moramo žlicom jesti. mene zanima ima li koja treća stvar za kolače, iako sam čula da i u margarinu ima neš mlječnog, nisam išla proučavat deklaraciju

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Potpis!
    (U zadnje vrijeme kod pečenja radije biram domaću svinjsku mast nego ulje)
    Meni je tučeno vrhnje u kremama za kolače bilo pravo otkriće i sada sam potpuno prešla na kreme s vrhnjem umjesto margarina/maslaca. Tako su fine i pjenaste... mmm...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Školjkica prvotno napisa
    i ja moram izbjegavati maslac, pa u kolačima probam zamjeniti uljem, koji put mi uspije, a koji put se sve raspada pa moramo žlicom jesti. mene zanima ima li koja treća stvar za kolače, iako sam čula da i u margarinu ima neš mlječnog, nisam išla proučavat deklaraciju
    zašto jednostavno ne izbjegneš kolače sa maslacem?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

anchi, na sve živo pazim,a vidiš na to nisam nikad
    nisam nikad razmišljala o margarinu, a jedemo ga ko nešto ok.
    (makar ne jedemo salame i ino)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ma izbjegavam te kolače, tj. ne jedem ih.
    Recepte tražim posvuda i već imam nekoliko omiljenih, al opet pokušavam novih stvari naći i svuda je naravno bar nešto mliječno, a ja isprobavam sa mjenjanjem sastojaka. Nasla sam sad kuharicu koju su tu negdje preporučili "Hrana za dušu i tijelo" i ima puno recepata bez ičeg mliječnog pa ću se bacit na pečenje.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

zanimljivo,
    i ja sam se uvijek pitala koja je razlika između maslaca i margarina

sada znam :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •