Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: maslac ili margarin?

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    138

    Početno maslac ili margarin?

    Imam recept za kolac prema kojem u cokoladnu kremu ide margarin, cokolada za kuhanje i vrhnje za kuhanje. Ja inace u kuhinji koristim maslac (puter) pa ne znam da li bih to i sada mogla ili postoji razlog da u ovom receptu bude bas margarin. Sta vi mislite? Hvala!

  2. #2
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Ja u sve kolače stavljam maslac. Jedino stavim nešto manje, npr. ako piše 250 g margarina stavim oko 200 g maslaca, čak i manje.
    A i ionako u kolače stavljam manje masnoće i šećera nego piše.

  3. #3
    Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    795

    Početno

    Ja u kolače nikad ne stavljam margarin, uvijek maslac. Ako piše margarin, stavim istu količinu maslaca.

  4. #4
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Većina recepata je sa margarinom iz X razloga. Nema razloga da se on ne zamjeni sa maslacem, zamjenjuje se u istoj količini.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Većina recepata je sa margarinom iz X razloga. Nema razloga da se on ne zamjeni sa maslacem, zamjenjuje se u istoj količini.
    Zapravo su pre X godina svi recepti bili sa maslacem, jer margarina nije ni bilo. E onda kad je napravljen, pa onda postao popularan i duplo jeftiniji od maslaca, te kada je propaganda odradila svoje (sećate se onih priča kako je margarin 200 puta zdraviji od maslaca, bla, bla, troć...), naprasno su se svi recepti za kolače i druge delicije koji su sadržavale maslac promenili utoliko što je maslac brutalno svrgnut sa svog vrhunskog mesta i na njegovo postavljen, danas već ozloglašeni, margarin.

    Uh, kakav traktat na temu maslac vs. margarin

    Ja tako mislim.


  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    I da. Potrebna je ista količina. Jedino kad se stavlja npr. svinjska mast umesto maslaca/margarina (u neke kiflice, pogačice i slična jela), onda se ona stavlja oko 20 % manje u odnosu na margarin

  7. #7
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,780

    Početno

    a s maslacem je i sve puno finije

  8. #8
    nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,570

    Početno

    Ja nikada ne koristim maslac nego margarin, sa maslacem mi je nekako okus drugačiji i ne paše mi. Osjeti se. I jeftiniji je što i nije neka velika stvar, mislim u tih par kn., ali stvarno mi okus ne paše. Ja sam u puno recepata koje sam dobila stavku maslac izmjenila u margarin.
    Svakakvih nepca ima.

  9. #9
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Što ako u kremu za kolač umjesto margarina za kuhanje stavim margarin za mazanje? MM je danas bio u šopingu, i naravno, budući da na popisu nije izričito pisalo margarin za kolače, a ne zna čitati misli pametne mu žene on je kupio obični. Stavila bi manje margarina, tek toliko da krema bude maziva.
    Opcija odlaska u trgovinu nije moguća, kosa mi mokra, a kolač se treba peći sad.

  10. #10
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Nece se nista desiti, mozes slobodno.

    Svi vi koji koristite margarin, jel vama nije grozno to koliko je nezdrav? :/

    Mislim, od biljke napraviti "maslac", sama ideja je tesko ostvariva, a tehnologija izdrade i kemija koja se koristi da bi se to postiglo.. brrrrrrrrr.....

  11. #11
    Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,626

    Početno

    Ja za sve koristim maslac. I u kolače (koje pravim, doduše, rijetko ) i za mazanje na kruh.

  12. #12
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Da li cu konzumirati zivotinjske masti, ili transmasne kiseline - moj odabir ide u smjeru onog sto je prirodnije u odnosu na ono sto je tehnologija izmislila.

    A u mnoge kreme mozete dodati vrhnje za slag (istuceno) umjesto margarina/maslaca. Savrsena zamjena

  13. #13

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Bez dvojbe maslac, u nasu kucu sinteticni proizvodi ne ulaze ... Radje malo manje maslaca pa sladje a za priprema predjela i glavnih jela se koriste sesamovo, maslinovo, bucinovo i orahovo ulje.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Nece se nista desiti, mozes slobodno.

    Svi vi koji koristite margarin, jel vama nije grozno to koliko je nezdrav? :/

    Mislim, od biljke napraviti "maslac", sama ideja je tesko ostvariva, a tehnologija izdrade i kemija koja se koristi da bi se to postiglo.. brrrrrrrrr.....
    Pa ne mislim ni najmanje da je baš grozno koliko je nezdrav kad uzmem u obzir sve druge daleko nezdravije stvari..a krema s maslacem ili s margarinom definitivno nema isti ukus..ili kolač..koji puta je margarin ipak ukusnija opcija..
    Znam znam...i ja pazim šta u sebe trpam, barem pokušavam..ali ..

  15. #15
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Da li cu konzumirati zivotinjske masti, ili transmasne kiseline - moj odabir ide u smjeru onog sto je prirodnije u odnosu na ono sto je tehnologija izmislila.

    A u mnoge kreme mozete dodati vrhnje za slag (istuceno) umjesto margarina/maslaca. Savrsena zamjena
    x

  16. #16
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Nema sanse da moze biti ukusniji od vrhnja za slag u kremi

    Ma slazem se, svatko gleda za sebe.. i sam odabire koliko zdravo ce se hraniti. No nekad je dovoljno i neke sitnice izbaciti pa da smo vec napravili poveci korak na bolje. Margarin je zaista lako izbaciti iz prehrane u potpunosti i zamjeniti ga s necim boljim, samo zato sam to rekla

  17. #17
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    maslac....samo maslac za kolače

  18. #18
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    samo maslac, nikad margarin, mrzim ga...brrrrr...a i kvari okus kolačima

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    530

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    samo maslac, nikad margarin, mrzim ga...brrrrr...a i kvari okus kolačima
    Bome i ja, otkad sam napravili kinder pingui sa margarinom (prema receptu) koji je uništio kremu, više ga nikad nisam uporijebila u kolaču.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    smijemo se zgražati nad svima koji jedu margarin?
    evo: zgraž, zgraž
    šalim se!

    a sad za ozbiljno:
    koristim maslac
    finiji mi je u kolačima i za sauté (kako se to kaže na hrvatskom, nije dinstanje)

    znam da margarin nije zdrav, ali mi je sendvič sa šunkom i zelenom salatom i dalje finiji s margarinom
    navika iz djetinjstva, valjda :shrug:

  21. #21
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    meni je bolje šunka, zelena salata i majoneza

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Joj, ja ne podnosim margarin, zdraviji ili ne-jednostavno, smrdi mi i odvratan mu je okus. Isto kao i biljnom "vrhnju".

  23. #23
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,851

    Početno

    obožavam maslac, nema mu premca niti za kolače, a niti za kuhanje - najfinije mi je kad se šnicleki peku na mješavini maslaca i maslinovog ulja, pa kad se maslac dodaje u umake, ili npr. u gotovi rižoto po preporuci golog kuhara ubaciti komadić maslaca. Šnita kruha sa maslacem mi je oduvijek najfiniji doručak. No, međutim, prekomjerno sam debela, MM je pak totalno mršav ali ima povišeni kolesterol - tako da maslac u našoj kući uglavnom jede Lea. MM maže Omegol aktiv na kruh, ja izbjegavam i malsac i margarin.

  24. #24
    ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    3,661

    Početno

    obožavam maslac, ali sam na moju veliku žalost alergična...

  25. #25
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    I to bi bio otprilike jedini valjani razlog za odabrati margarin umjesto maslaca.

  26. #26
    Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,626

    Početno

    Citiraj Imga prvotno napisa
    znam da margarin nije zdrav, ali mi je sendvič sa šunkom i zelenom salatom i dalje finiji s margarinom
    navika iz djetinjstva, valjda :shrug:
    Ja jedem samo s daščice.
    Isto navika iz djetinjstva
    Kakvi sendviči, pih!

  27. #27
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    dakle, ja sam jednom u kremu za tortu u koju po receptu ide pola maslaca i pola margarina (znam, strašno) stavila cijeli margarin. fina je to torta bila, no nije izgledala kao torta, nego kao štonobisereklo - spirine!
    otad više ne radim tu prefinu tortu jer me strah izgleda, al me ipak više strah margarina. šta je to uopće?

  28. #28
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    isuse koja šuša: dakle, stavila sam cijeli maslac!

  29. #29
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mislim da to zapravo ne želiš doznati.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    709

    Početno

    i ja moram izbjegavati maslac, pa u kolačima probam zamjeniti uljem, koji put mi uspije, a koji put se sve raspada pa moramo žlicom jesti. mene zanima ima li koja treća stvar za kolače, iako sam čula da i u margarinu ima neš mlječnog, nisam išla proučavat deklaraciju

  31. #31
    LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    997

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Da li cu konzumirati zivotinjske masti, ili transmasne kiseline - moj odabir ide u smjeru onog sto je prirodnije u odnosu na ono sto je tehnologija izmislila.

    A u mnoge kreme mozete dodati vrhnje za slag (istuceno) umjesto margarina/maslaca. Savrsena zamjena
    Potpis!
    (U zadnje vrijeme kod pečenja radije biram domaću svinjsku mast nego ulje)
    Meni je tučeno vrhnje u kremama za kolače bilo pravo otkriće i sada sam potpuno prešla na kreme s vrhnjem umjesto margarina/maslaca. Tako su fine i pjenaste... mmm...

  32. #32
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Školjkica prvotno napisa
    i ja moram izbjegavati maslac, pa u kolačima probam zamjeniti uljem, koji put mi uspije, a koji put se sve raspada pa moramo žlicom jesti. mene zanima ima li koja treća stvar za kolače, iako sam čula da i u margarinu ima neš mlječnog, nisam išla proučavat deklaraciju
    zašto jednostavno ne izbjegneš kolače sa maslacem?

  33. #33
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,835

    Početno

    anchi, na sve živo pazim,a vidiš na to nisam nikad
    nisam nikad razmišljala o margarinu, a jedemo ga ko nešto ok.
    (makar ne jedemo salame i ino)

  34. #34

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    709

    Početno

    Ma izbjegavam te kolače, tj. ne jedem ih.
    Recepte tražim posvuda i već imam nekoliko omiljenih, al opet pokušavam novih stvari naći i svuda je naravno bar nešto mliječno, a ja isprobavam sa mjenjanjem sastojaka. Nasla sam sad kuharicu koju su tu negdje preporučili "Hrana za dušu i tijelo" i ima puno recepata bez ičeg mliječnog pa ću se bacit na pečenje.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    86

    Početno

    zanimljivo,
    i ja sam se uvijek pitala koja je razlika između maslaca i margarina

    sada znam :D

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •