evo upravo sam se logirala registrirala i sve to i ne znam kamo sam sad otvorila temu da li novu ili sam se nadovezala pa mi unaprijed oprostite. veo jučer smo joj u lovranu namontirali remene (prethodno smo 2 puta bili u rijeci jer remene koje smo nasli nisu bili u redu) i naravno sad su muke počele. ok, znam da mora plakati i vseto... pitanje zasto su bolji kožni remenčići, naime u lovranu su nam sestre rekle da one s čičkom neće ni montirati, iako takvi imaju onu papućicu na stopalupa noga ne bježi. i marama... jel je mogu nositi križno, sad ce 3 mjes
poopsi dok ne nađeš odgovore na svoja pitanja i one koji prolaze kroz isto što i ti, šaljem jedan .
i naša je malena nosila remenčiće, doduše dosta kratko, svega 6 tjedana.
pogledaj link koji sam ti poslala a možeš koristiti i pretražnik. ima dosta toga o remenčićima.
najgore miti je sto ni ne papa kako treba..., znaci ni cika je ne moze utjesiti. A tako je ziva, radi trbusnjake vec od pocetka njenog drugog mjeseca, vice, smije se, prica sa svima , pa kaze a g a k ma ma, a sad, samo tuzni pogled. mm kaze da je dijete u depresiji. Ako ne plače onda spava, danas mi je sat i pol bila ok volje. bila sam tako sretna. Trudim se da me to ne pogađa previše da ne izgubim mlijeko, ipak ce moja malecka imati tek 3 mjeseca, treba još zdravog majčinog mlijeka.
ma nećeš izgubiti mlijeko! budi vedra i pozitivna. dijete osjeća tvoje raspoloženje. možda je tebe činjenica da malena mora nositi remenčiće pogodila više nego nju. ja sam počela plakati u trenutku kad su mojoj n. instalirali remenčiće...tulila sam sve do sutradan a onda jednostavno prihvatila situaciju i pokušala izvući maksimum iz nje. kasnije mi je naravno bilo jasno da to uopće nije big dil
mi smo skidali remenčiće jedino za kupanje (iako na svoju odgovornost). tada bi malena tako uživala, vrištala od sreće i lamatala nogicama tako da bi smočila cijelu kupaonu...a onda opet vriska kad bi se vraćali remenčići. srce mi se stezalo! opet, znali smo da je to za njeno dobro i trudili se biti veseli. vježbajte što više i to pri svakom prematanju pelena. neka bude zabavno...brojite do 10 i npr. svaki put kad izgovoriš broj nagni se prema njoj napravi neki poseban zvuk...ili uz pjesmicu, brojalicu...
mi od ortopeda nismo dobili nikakav savjet. nakalemili su joj remenčiće a sestra joj je stavila pelenu preko njih. u međuvremenu je popiškila bodi i doslovno tako su nas izgurali na hodnik. ja sam plakala do doma i mislila da nam se dogodilo nešto strašno. ovdje na forumu smo dobili puno korisnih savjeta od drugih mama i tata... i bili ohrabreni (a to nam je na početku stvarno trebalo). prosurfaj malo.
pisali smo dosta i o položajima za spavanje, vježbama, nošenju... ne sjećam se sad više svega.
prijateljica mi je rekla da je i ona nosila remenčiće kad je bila mala. da joj vidiš noge sada... 8)
da te i ja malo utješim. i moja je cura nosila remenčiće, 2 ture po 5 tjedana + 5 tjedana hildg.aparatić, sve skupa s prekidima do 7,5 mjeseci.
mene je to užasno pogodilo i plakala sam par dana, malena se privikla nakon dan-dva.
sad se jedva sjećam svega.
stoga, drži se, bebači su puno bolji glede toga. Lijepo ju smo još više mazi, pazi, dojite i bude prošlo.
mi smo također skidali jednom tjedno za kupanje (jer, kako da je ne operem kad se znala pokakati sve do sredine leđa), s tim da sam ja kemijskom olovkom označile rupice, da ne bi pogrešno natrag stavila.
ma ne bojim se ja da ce ona sada nece napredovati. Bebe su prestrašne i naprednije nego sto smo bile mi. Samo me nerviraju ti remenčići jer joj stalno pazim da ne ispadne na nozicama. Evo dans je vec pricala veselila se, mahala nogicama mamina. I zato me zanimaju ti čičak remeni. čula sam da na kantridi su postavljali, ali na kantridi često šalju djecu da nose remene, a na kraju ispadne da im ne trebaju. imala sam par takvih prijateljica. e, al mis mo čak i rengen napravili i doktor je rekao min 3 mjeseca. Pa neću da nosi toliko a možda i duže a da to ne bude kako treba.
ne brini, sve će to ona brzo poloviti! a i da prohoda ili počne samostalno sjediti nešto kasnije, kakve to veze ima? sve u svoje vrijeme.
mi smo se družili s klincima čija je motorika bila izrazito naprena-tipa n. je nakon 1. rođendana počela raditi prve samostalne korake dok su oni već trčali i naritavali loptu . mene to nije "zbunjivalo". kad je bila spremna i imala dovoljno samopouzdanja počela je hodati. neki su (bez obzira na remenčiće) prohodali i dosta kasnije. uglavnom, ona ih je sve i više nego dostigla!
znam da ti neće biti ništa lakše kad ti velim da nam je drugi ortoped na kontroli rekao da po njegovom ni nije bilo potrebe za remenčićima. mi smo bili cool vezano za to. jer da je postojala i mala naznaka neke nepravilnosti, dobro je da smo to riješili. i što je tih par tjedana (ili mjeseci) prema životu sa zdravim kukićima.
pokušaj biti pozitivna i jednostvano prihvatiti tu fazu remenčića. nedaj bože većeg zla...
btw, mi smo remenčiće skidali svaku večer za kupanje. isto smo tako penkalom označili rupice.
ako te bilo što zanima, pitaj...
sad sam se sjetila da su neke cure pisale kako su iz vana naručile ove remenčiće. puno su ugodniji za nošenje...
pogledaj na onom linku što sam ti napisala u prvom postu, tako možeš doći do više informacija. n. je remenčiće nosila kratko pa se nismo interesirali ali da ih je trebala nositi dulje- sigurno bi.
to sam i ja pronašla na netu. samo me zanima jel taj čičak čvrst..., iako su te puno šire nego kožne, pa mi se opet to pretjerano ne sviđa. vidim ja da ću se morati uhvatiti igle i konca i prisjetit domaćinstva iz osnove škole. Ja se samo nadam da ih preko ljeta nećemo morati nositi. ipak more, vrućine.... I danas je moja M. baš normalna, biti će da se pomirila s remenima. jedino je još neću kupati da se privikne. A to obožava. kao i masiranje i najviše voli masažu guze.
Ja bih jos stavila naglasak na ovo: Incidence of hip dysplasia is 4 per 1000 live births. It occurs more frequently in girls, breech presentations, and first-borns. It also tends to run in families. It is believe that many of these cases may resolve spontaneously without treatment, but it is impossible to tell which will resolves. If left untreated, and the condition does not resolve on its own, the long-term consequences are very serious, including a shorter leg and a pronounces limp, with premature onset of arthritis and hip pain. For this reason, all physicians are very vigilant about checking for hip dysplasia at birth, and when detected, recommend treatment immediately.
Meni se svidjaju ovi pamucni remencici, izgledaju mi puno udobnije od ovih nasih koznih. M. ih je isto potrgala na kopci negdje na polovici nosenja. Tome sam doskocila tako sto sam ih zasila , a izvlacenje nogice sam sprijecila busenjem jos jedne rupice izmedju dvije postojece.