Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 82

Tema: Ne plačajte participaciju uzalud N97-planiranje obitelji

dijanaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Ne plačajte participaciju uzalud N97-planiranje obitelji

Drage moje, kao prvo sve vas pozdravljam!

Pošto sam prosli tjedan uzalud dala 102kn. participacije za cervikalne briseve, a sestra mojeg ginekologa mi je rekla da me nema na osnovu cega osloboditi participacije (također me zamolila da joj se raspitam pa da joj javim), danas sam se uputila u Klovićevu kod pravnice po odgovor za N97-planiranje obitelji koji glasi:"Nikakvu posebnu potvrdu za oslobadjenje netrebate, vaši ginekolozi kao i medicinske sestre koje vam ispunjuju uputnice, trebaju imati zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju čl. 15 n.n. br. 85/06 (moja nije to dobila od 2003. pa nije znala, a možda neznaju ni vaše) ili http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/2015.htm ,
    dakle od 13.Srpnja ove godine gdje lijepo piše u :

Članak 15.

Pravo na zdravstvenu zaštitu iz članka 14. ovoga Zakona osigurava se pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe Zavoda.
    Osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja utvrđenog planom i programom mjera zdravstvene zaštite iz članka 14. stavka 3. ovoga Zakona Zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga:
    1. u cijelosti za:.................

– preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu žena u svezi s planiranjem obitelji, praćenjem trudnoće i poroda te drugim zdravstvenim potrebama žena i ranim otkrivanjem raka,.......itd.

Isprintajte si to i nosite sa sobom.
    Nadam se da sam nekima pomogla.

Pusa i pozdrav

vaša Dijana
    :D [/b]

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Hvala puno, samo u naslovu treba dodati zarez, jer se može dvojako tumačiti

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je moj ginekolog stavio dijagnozu sterilitet i šifru N97 no u Rokfellerovoj su mi za briseve rekli da svejedno moram platiti participaciju.
    Kad budem išla po nalaze ponjeti ću im ovo pa da vidimo što će reći.
    Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zašto sam ja u bolnici platila 134,00 participacije za obavljenu laparaskopiju zbog vanmaterične trudnoće? :? :?
    Kada sam bila na dijagnostičkoj nisam platila ništa, a sada sam morala platiti.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Veda koliku si participaciju platila za briseve?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Garfy prvotno napisa
    Zašto sam ja u bolnici platila 134,00 participacije za obavljenu laparaskopiju zbog vanmaterične trudnoće? :? :?
    Kada sam bila na dijagnostičkoj nisam platila ništa, a sada sam morala platiti.
    Si ležala u bolnici? Onda si možda platila bolnicu, a ne terapiju.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

JOš ništa, plaća se kad se dođu podići nalazi a cijena se određuje ovisno o tome koju beštiju imaš. Samo te kod primanja uzorka obavijeste da ćeš morat nešto platit. Preksutra idem po nalaze pa ćemo vidjeti

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I još nešto. Kad sam bila na operaciji, vađenje mioma, nisam s tom šifrom platila ništa.

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja bila na laparo zbog vanmaterične i nisam ništa platila

Gost

Početno

dijanaa hvala ti na informaciji

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Briseve sam platila 64 kune, i rekli su mi da se participacija ne plaća samo s dijagnozom zarezne bolesti.
    Uz put svi nalazi su mi ok, nema beštija.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj veda prvotno napisa
    Meni je moj ginekolog stavio dijagnozu sterilitet i šifru N97 no u Rokfellerovoj su mi za briseve rekli da svejedno moram platiti participaciju.
    Ne kužim ja to. Na Šalati nisam nijednom ništa platila za briseve - s istom dijagnozom i šifrom.
    Zadnji put mi je u brzini doktorica zaboravila upisati šifru na uputnice za hormone, pa sam je ja, ne budi mi lijeno, sama upisala (Jer dijagnoza valjda sama po sebi povlači i šifru oslobođenja, zar ne?)
    I ne mogu vjerovati da postoje ginekolozi koji ne znaju za to :shock:

manuela SPLIT

Početno

ANA ? vanmaternična s laparoskopijom?? pretpostavljam u zg...
    sorry sto pitam i podsjećam te na to al molim te reci jel to praksa ili si imala neku vezu da bezazlenije po tijelo to naprave...?

ps. mene dobrano izrezali ne bi da sam trojke radjala..**

usput N97 u St nit da čuju za oslobađanje od participacije.. bar su moja iskustva takva... a uputnice više i ne brojim..

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj manuela SPLIT prvotno napisa
    ANA ? vanmaternična s laparoskopijom?? pretpostavljam u zg...
    sorry sto pitam i podsjećam te na to al molim te reci jel to praksa ili si imala neku vezu da bezazlenije po tijelo to naprave...?

ja sam mislila da je to normalno, test bio +, beta preko 7000, smeđi iscjedak, posumnjali na vm, ja došla da mi potvrde konačno trudnoću (nakon 3 godine), oni me zadržali u bolnici i odmah na stol. Nikoga nisam znala, ma nisam imala pojma.
    Bolnica Koprivnica.
    Ja sam mislila da je laparo u takvim situacijama normalna.

Žao mi je što su te toliko izmrcvarili.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Manuela,itekako su za tu šifru u Splitu čuli samo moraš totalno popizditi na šalteru kao ja kad sam vadila betu u labu na Firulama.
    Ispred mene 500 ljudi,starci koji provjeravaju tumorske markere,mali dječačić dijabetičar,a oni nemaju klimu i još su bezobrazni.
    Primitivikuša na šalteru se dere iz petnih žila:"Jakšić, 20 kuna!!!! Ja njoj:šifra N97!!!!
    Što vam to znači?
    Pa da sam oslobođena participacije!
    Zašto vi vadite krv,jeli zbog trudnoće?
    Da,ali se liječim od neplodnosti,gospođo draga.
    Kad je vidila da ne popuštam odjednom joj se šifra učinila poznata,zgužvala je uplatnicu i ljutito je bacila u koš.
    Kako se u uplatnice jako dobro razumijem znam da je treba poništiti i ostaviti kao dokaz,naravno njene nisu numerirane tako da ona slobodno sve novce može staviti u svoj džep,neka svakodnevno to učini 10-ak puta i evo joj još jedne plaće!!

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj npjaksic prvotno napisa
    Manuela,itekako su za tu šifru u Splitu čuli samo moraš totalno popizditi na šalteru kao ja kad sam vadila betu u labu na Firulama.
    Ispred mene 500 ljudi,starci koji provjeravaju tumorske markere,mali dječačić dijabetičar,a oni nemaju klimu i još su bezobrazni.
    Primitivikuša na šalteru se dere iz petnih žila:"Jakšić, 20 kuna!!!! Ja njoj:šifra N97!!!!
    Što vam to znači?
    Pa da sam oslobođena participacije!
    Zašto vi vadite krv,jeli zbog trudnoće?
    Da,ali se liječim od neplodnosti,gospođo draga.
    Kad je vidila da ne popuštam odjednom joj se šifra učinila poznata,zgužvala je uplatnicu i ljutito je bacila u koš.
    Kako se u uplatnice jako dobro razumijem znam da je treba poništiti i ostaviti kao dokaz,naravno njene nisu numerirane tako da ona slobodno sve novce može staviti u svoj džep,neka svakodnevno to učini 10-ak puta i evo joj još jedne plaće!!
    ma u ST-u se na svakom koraku moraš boriti za svoja prava i doktore i ostale medicinsko osoblje učiti njihovom poslu....na dane ja imam osjećaj da znam puno više od njih....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma evo vas baš čitam..... ne razumim u kolikoj mjeri smo oslobođene plačanja. Ja npr. moram ovih dana vadit T3 T4 i TSH. Zadnji put kada sam vadila i prolaktin i sve ostalo naplatilo mi..... jesmo li oslobođene i od toga plačanja. Da li da se posvađam sa onim tukama (čitaj sestrama) na šalteru?

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Eto baš i mene to zanima. Imam već uputnicu za vađenje hormona 3dc., a to je za par dana. Sestri sam rekla o tom oslobađanju participacije za N97, međutim ona je meni rekla da o tome nema ništa pojma, odnosno prije nego idem vaditi krv da joj se javim i da će se raspitati pošto oni nikakve obavijesti o tome nisu dobili.

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A 8pozitivnog) šoka jutros......

...išla sam na Križine vaditi krv, a sestra na šalteru mi kaže : "Morat ćete platiti 200 kn za nalaze...ali vi ovo vadite zbog planirane trudnoće?" Ja potvrdno klimnem glavom a ona meni na to: "A onda ću vam staviti šifru 98 (?) i ne morate platiti ništa.....recite svojoj doktorici drugi put da vam stavi drugu šifru i ništa ne morate plaćati." Ostala sam paf....ali nema veze-platila nisam ništa.....

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

E sad, nisam baš kompetentna jer meni sestra ne naplaćuje ni onih 10 kuna po uputnici/pregledu koje sigurno trebam platiti, a na svaku uputnicu mi stavlja šifru bolesti N-97 i šifru oslobađanja 97 (za trudnice je valjda 98) i nitko mi dalje ništa ne naplaćuje (OK, s nekima sam već prava prija od silnih posjeta i sve ide preko reda, npr. brisevi).

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ovo gore za trudnice je 98, ali zagrada je malo promijenila stvar

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

šifra za trudnice je 98?! A ja još ni blizu trudnoće..... :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nikad ne znaš
    stavila si ribicu

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Metvica prvotno napisa
    nikad ne znaš
    stavila si ribicu
    stavila sam ribicu jer se nadam da će beban biti začet kroz 10 mjesec....ali šifra me je zaista malo zbunila....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cure nemojte se svađati sa sestrama.
    Neka vam vaš ginekolog upiše na uputnicu šifre, to on treba znati.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=10348
    pročitajte i ovdje malo o toj temi

[quJa sam baš danas se dala u potragu za odgovorom na tvoje pitanje (iako ga još nisam bila ni pročitala; mučilo je to i mene).
    Nakon razgovora sa pravnicima u HZZOu dajem vam odgovor:
    - sterilitet (šifra dijagnoze N97) tj. svi postupci, pregledi, testovi i lijekovi vezani uz njega su oslobođeni od participacije
    - no, da bi to ostvarile, naši primarni ginekolozi na uputnicama i receptima moraju u polje ŠIFRA OSLOBOĐENJA OD PARTICIPACIJE upisati brojeve 97 ili 98. Ti brojevi su slučajni slični našoj šifri bolesti (N97) ali nemaju isključive veze s tim. Brojevi 97 i 98 znače da je pacijentica u postupku planiranja obitelji ili održavanja trudnoće, što je oslobođeno participacije
    - ja sam rekla pravnicima da neki naši primarci to ne upisuju na uputnice i recepte, pa onda ovisiš o zaposleniku klinike/labosa isl. koji će možda spustiti pogled na sredinu obrasca i vidjeti da ti je dijagnoza N97, i nadajući se da dotični zna da je to šifra za sterilitet koji je oslobođen participacije, i ne naplatiti ti ništa
    - a oni su meni rekli da dotični to ne bi smjeli raditi jer tako krše pravilnik. Participacije se oslobađa samo ako gore u onoj rubrici za oslobođenje participacije stoji šifra koja podrazumijeva oslobađanje (u našem slučaju 97 ili 9 ili ako imaš dopunsko osiguranje
    - također su rekli neka svoje primarce upozorimo na to pri popunjavanju obrazaca
    - da dodam: čak i ako idete na bolničko liječenje zbog recimo histeroskopije ili laparoskopije i imate takvu uputnicu, nećete ništa platiti operaciju niti ležanje u bolnici

Eto, nadam se da sam pomogla.
    Sve ovo isto će vrijediti i kad zatrudnimoote][/quote]

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala, uskoro ću to raditi, baš mi je dobro došla ova informacija. Ja to budem isprintala, pa nek si čitaju.

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala tea, dobro je to znati....

dijanaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Upravo tako Tea.
    Najbolje vam je imate zakon uz sebe i nedajte da vas pljačkaju.
    Dosta je što se i ovako patimo !

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nešto se mislim, zna li tko može li se šifra N97 i oslobađanje od plaćanja koristiti i za muške pretrage? Čisto informativno

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne može nažalost :?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

makar meni to nema logike jer ne možeš sama sebi napravit dijete, ustvari najbolje bi bilo pitati za tumačenje glavni ured hzzo-a.
    mom mužu nikad nisu htjeli napisati tu šifru makar meni napišu, ali kad idemo na ivf na uputnici za spermiogram mu piše ta šifra oslobođenja pa ne vidim zašto ne bi moglo i za druge pretrage.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

navodno zato što je u rubrici "ženske bolesti"

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo friška vijest od danas sa punkcije-do sad MM nikad nije plaćao participaciju za spermiogram-danas je platio-nikakva dijagnoza neplodnosti ga ne oslobađa plaćanja, a mi nismo napravili dopunsko jer u biti nismo ni bolesni osim neplodnosti pa mi je to beskorisno.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da li netko zna,da li se sa dijagnozom karcinom plača partic. za spermiogram?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ponovno podizem ovu temu jer se ne uspijevam izboriti za oslobodenje od participacije.
    Iz vasih postova shvatila sam da u rubriku osloboden od participacije treba oznaciti "da" i onda u slijedecu rubriku sifra oslobodjenja upisati broj "97".
    Razgovarala sam s primarnim ginekologom i sestrom i oni pojma nemaju.Kazu da je to prvi glas, pa gdje to pise, tko to kaze jer oni nisu dobili nikakvu obavijest!? I tvrde da onaj tko je osloboden participacije treba imati posebnu iskaznicu da je osloboden od participacije!?

Tea2 da li imas ime osobe iz hzzo koja ti je rekla te podatke ?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prilog 12: Šifarnik osnova osloba

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ne samo trudnice...jao, joj za doktora

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Didicro, mislim da na uputnici stoje rubrike

- sudjelovanje u participaciji (označiti NE)
    - šifra oslobađanja od participacije - upisati 97

nek me cure isprave ako griješim, sad nemam ni jednu uputnicu pa ne mogu točno provjeriti ali koliko se sjećam bilo je tako

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kažeš točno jer se članak 97 odnosi na ovu preventivnu zaštitu žene u svezi planiranja obitelji-kao što je gore poboldano navedeno u šifrarniku.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i pardon ne članak 97 nego šifra

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=10348

Didicro, ja sam citirala post druge rodice koja se zove goga.
    Pročitaj na ovom linku pa joj pošalji pp.

Evo ja imam jednu uputnicu kod sebe i ovako piše:
    lijevi kut kućice: Kat. osig. A
    Spol Ž
    sudjelovanje- X ispod ne
    Šifra osl. od sudj. 97

Ili si isprintaj ovo što je rvukovi2 napisala

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Drage moje da ne bude previše problema oko toga napravite kao i ja. Fotokopirala sam članak iz Narodnih novina i kad treba tj. bude trebalo uvalim ga na čitanje sestri.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Super ste cure bas vam hvala! :D
    Sada sam isprintala materijale i nosim ih iduci tjedan doktoru.Nadam se da ce im sada biti sve jasno!?
    Rvukovi2 - saljem pozitivne vibre za tvoju betu!

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hvala curke za info !!! :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Didicro,
    ja bih svejedno tvog doca prijavila nekome u Ministarstvo - pa taj krši zakon!
    Pa nek se drugi put malo informira...

Početno

Da ne lutate evo linka za NN

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/3238.htm

Evo i dodatka...obratite pažnju na tablicu za šifru SKZ02

http://www.hzzo-net.hr/odluke/11-5.htm

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da se pridružim... jer sad ni ja nisam sigurna... :?
    Našla sam originalni članak koji je prenijela rvukovi 2 .
    Meni moja soc. gin stavi šifru N98, jer ja sam ok ali radim nalaze prije postupka.KOd nje ne plaćam participaciju sa tom šifrom ali platim administarativnu pristojbu 30 kn za uputnice na kojima piše navedena šifra. I mislim da je to ok.
    Jutros sa tom uputnicom vadim krv u labosu u Petrovoj i platim 17,37 kn.
    Po navedem zakonima,člancima i pravilnicima nisam trebala ili...?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pristojbu moraš platiti to nema veze s participacijom, no ako ti na toj uputnici za uslugu na računu za plaćenu participaciju piše da si oslobođena od sudjelovanja, a oni su ti sudjelovanje naplatili-sačuvaj račun od plaćene participacije i traži da ti vrate novec (makar se meni nikad ne bi dalo svađati za 17 i nešto kuna).
    Ubuduće pazi da ti ne naplate, dobro pogledaj da li ti je prekriženo NE kod sudjelovanja.
    Bože koja smo mi balkanska država

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Rvukovi2, hvala na odgovoru, i još jedan za tvoju današnju betu.
    Sad gledam svoju uputnicu i na njoj je širfa N98 ali je gore pod kućicom Sudjelovanje stoji +, a kućica od šifre osl.od sudjelovanja je prazna.
    Nisam ni ja tip koji će se prepirati zbog 17 kn, ali čisto kada čitam sve to i toliko sam dobrih informacija pročitala na Rodi, da i u tome ne ispadem totalna tuka.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mallicka super linkovi,tnx!

Ibili nisi ti tuka nego su oni tuke, jer im mi moramo objašnjavati te stvari.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •