Istraživači sa Sveučilišta u Torontu su ustanovili da uzimanja multivitamina u trudnoći smanjuje rizik od dječjeg tumora mozga, neuroblastoma i leukemije.
http://www.nature.com/clpt/journal/v.../6100100a.html
Istraživači sa Sveučilišta u Torontu su ustanovili da uzimanja multivitamina u trudnoći smanjuje rizik od dječjeg tumora mozga, neuroblastoma i leukemije.
http://www.nature.com/clpt/journal/v.../6100100a.html
Prenatal ( ako misliš na onaj Prenatal Care od Twinlaba) je na našem tržištu 12 godina, a u Americi puno duže. Mislim da su par godina poslije njega na tržište došle i druge prenatalne formule samo se za sve njih poslije udomaćio naziv Prenatal.ivy prvotno napisa
i kakvo je tvoje mišljenje?mim prvotno napisa
O tome mora li se piti ili ne?ivy prvotno napisa
Pa, ako trudnica nema izvor potpuno prirodno uzgojenih namirnica nego obroke priprema od povrća koje je iz komercijalnog uzgoja (tu mislim i na povrće od kumica) osnovne nutrijente treba nadoknaditi kvalitetnim preparatima. Kod njih je jedino važno da sirovine za pripremu takvih preparata budu prirodnog porijekla i da se uzimaju provjereni preparati kontroliranog porijekla.
Ono što je jednako važno kao i vitamini i minerali su omega masne kiseline. O tome trubim di stignem jer sam upoznata s deficitom tih nutrijenata u kompletnoj, pa i trudničkoj, populaciji. Tu je strašno važno da se, pogotovo u trudnoći i za vrijeme dojenja, uzimaju preparati koji u sebi ne sadrže teške metale ni u tragovima. Isto vrijedi za dojenčad i stariju djecu.
Dojilje bi također trebale uzimati isključivo preparate namjenjene trudnicama jer su oni ispitani na toj populaciji te su apsolutno sigurni za dijete.
Ako nekog zanima bilo što-stojim na raspolaganju.
a koji preparati sadrže teške metale?mim prvotno napisa
da li u paleti vitaminskih proizvoda za trudnice postoji razlika u kvaliteti koja se očituje u cijeni ili to nema veze?
ja pijem centravit prenatal (dojim) jer mi je prilično pristupačan cijenom, da li bi se možda trebala malo više istrošiti da dobijem kvalitetniji proizvod?
i recimo koju hranu nikako ne bih smjela jesti ?(nešto sam čula za metale u tuni u konzervi)
Teške metale mogu sadržavati preparati s omegom-3 porijeklom iz ribljeg ulja ukoliko nisu pročišćeni procesom molekularne destilacije (pojednostavljeno-odvajanje frakcija pomoću vakuuma). Nažalost, takav proces jako diže cijenu ribljeg ulja pa su preparati farmaceutske čistoće obično skuplji od drugih.ivy prvotno napisa
Postoji razlika u kvaliteti, ali ona se ne ispituje kad se preparat kod nas registrira. Razlika može biti u koncentraciji pojedinih djelatnih tvari i u porijeklu sirovina. Obično su oni preparati koji su prirodnog porijekla i viših doza malo skuplji. Nažalost.
Što se dojenja tiče-puno je manja opasnost uzimanja pojedinih preparata nego što je to u trudnoći tako da uopće ne moraš biit zabrinuta. Glavno da uzimaš preparat namjenjen trudnicama i dojiljama jer oni moraju biti ispitani na upravo toj populaciji i samim time su sigurni za mamu i bebu.
Ja bih tunu izbjegla. To je obično riba starija od godinu dana, a samim time ima više prilike u svom masnom tkivu iz morske vode kumulirati teške metale. Koncentriraj se na mladu plavu ribu: mlade skušice, srdelice... Kad ih pripremaš bilo bi ih najblje kuhati na pari, ali to je bljak pa, da bi iskoristila omega-3 iz njih, probaj ih baš ne pržiti nego ih skuhaj na brudet ili nekako. Omega-3 tj. masnoće su u koži ribe i u potkožnom sloju pa ga nastoj ne uništiti termičkom obradom. Omega-3 (tj. DHA) nikad dosta u prehrani djeteta jer je esencijalna za razvoj moždanih struktura, živaca i oka tako da, uz ribu, uzmi neki kvalitetniji preparat na bazi ribljeg ulja i malo pojačaj dozu. Isplati se.
super si, hvala ti![]()
mi smo ti jedni od rijetkih koji ribu ne pržimo, nego skuhamo na pari,al nisam znala da je sve u koži, vidiš, vidiš...da li možda znaš da li omega 3 pređe u vodu (juhicu..) kada se kuha..to bi značilo da je ta juhica onda jako zdrava
Svaka čast za pripremu ribe!!ivy prvotno napisa
Lagala bih ti kad bi ti dala podatak o tome koliko omega prijeđe u tekući dio kad kuhaš juhicu. Stvarno ne znam, ali sigurno je to da se one kuhanjem (običnim, ne u ekspres-loncu) ne unište (barem ne sve). Uništava ih jako visoka temperatura tj. temperatura ulja prilikom prženja. Da bi juhica od ribice bila zdrava ja bih lijepo jela ribu i juhu zajedno.
što si mislila pod ovim? možda sam krivo shvatila, ali čini se kao da dojenčad treba uzimati preparate.mim prvotno napisa
moram ipak napomenuti da dojilje osim uravnotežene zdrave prehrane i dovoljno tekućine (po mogućnosti vode) ne trebaju baš ništa.
zlatno prvilo glasi: "jedi i pij dok ne utažiš glad i žeđ. ni manje ni više"
Možda malo OT, ali riba kad se kuva, voda mora da struji, ne da ključa. To zato da se medo ne bi raspalo, a tako sigurno sačuva korisne sastojke.mim prvotno napisa
Voda struji na nekih 90 stepeni.
Ja nekad kuvam u mleku (koje struji na 75). Eto, samo to od mene, za sad![]()
ja svaki dan cijedim domaće limune i jedem mahune ili blitvu ili kupus za ručak, meni zbilja folne ne fali.ZIMA prvotno napisa
Prenatale pijem KAD SE SJETIM.
Pod tim sam mislila da ona dojenčad čije majke ne jedu plavu ribu niti uzimaju omegu-3 trebaju farmaceutski čiste preparate koji ih sadrže.pinocchio prvotno napisa
Isto vrijedi i za stariju djecu koja ne jedu plavu ribu.
Nažalost, s tvojim zlatnim pravilom se ne bih složila jer je glad moguće utažiti hamburgerom/mesom koje sadrži antibiotike/juhom iz vrećice/tjesteninom s kupovnim umakom (dalje dodaj sama)....i utažiti žeđ vodom koja sadrži klor, bakteriološki je neispravna, u sebi sadrži mineralna ulja (pitaj mame na Vrbanima)....
Jedino trudnice i dojilje koje imaju priliku jesti domaću uzgojenu hranu na tlu koje nije osiromašeno ni kemijski tretirano te one koje jedu hranu bez aditiva, izbalansiranu po svim pravilima nutricionizma (piramida prehrane je jako zanimljiva za proučiti i vrlo teško se takva prehrana provodi u dijelo) ne trebaju dodatke prehrani.
Isto vrijedi i za djecu. Naročito što se tiče omega masnih kiselina.
Rezolutno tvrditi to što ti tvrdiš nije u skladu sa strukom, s trenutnim stanjem komercijalizirane proizvodnje namirnica ni stilom života ljudi koji više nisu u prilici uzgojiti sami hranu niti hrana koju kupuju ima potrebne certifikate koji bi garantirali njen sastav/ispravnost/neštetnost, a pronaći zemljište na kojem se može uzgajati u skladu s biodinamičkim pravilima danas je teško naći.
Ne zaboravi da se špinat i kelj koji raste kraj autoputa na osiromašenom tlu, pod plastikom, na zemljištu tretiranom preparatima koji svi odreda na sebi imaju nacrtanu mrtvačku glavu ne mogu smatrati zdravim namirnicama. Kao ni piletina koja nastaje tako da živi pilići jedu hranu koja sadrži njihove mrtve i prerađene rođake ili u najboljem slučaju smjesu koju stručnjaci "začine" svim onim što sami nikada ne bi pojeli. To nije zdrava prehrana, a tako se, nažalost, hrani 90% ljudi-misleći da se hrane zdravo. Iluzija!
baš sam nedavno slušala jednu nutricionisticu kako priča o tome da je sve zdravo u jabuci ispod kore, no da je kora danas toliko zagađena da ju savjetuje guliti. tada se postavlja pitanje čemu onda jabuke...
a što se gladi tiče, evo ja sam danas jela slonovsku porciju za ručak, i još sam bila gladna i pojela dva kolača..sada nakon svega već jedem treću mandarinu, pa mislim da sam došla do par tisućica kalorijatoliko o jedi dok si gladan.....
Ja prenatal pijem još od prije trudnoće, preporuka gin.uz ostale pretrage pošto smo MM i ja pokušavali zatrudnjeti nakon spontanog.Mislim da vitamini nikako ne mogu škoditi.
Mim, hvala za info... by the way, ja sam isto pocela piti Centravit Prenatal jer sam se osjećala umorno, pa rekoh... eto znaka.
U svakom slučaju, malo mi je prestrašno razmišljati previše o hrani i pokušavati naći eko-bio uzgojeno jer za one stvari sa certifikatom zaista nemam budzet, a ovo kod kumica uzimam, ali uvijek imam ? je li to zaista kako one kazu. Bas ponekad budem opterecena time (pogotovo kad sam pocela davati Aronu dohranu)... na kraju sam odlucila dati sve od sebe da mudro biram, a ostalo blagosloviti i vjerovati da ce nam to biti od koristi a ne stete.
bas mi je zanimljivo citati sto pisete
mim, ovo pravilo funkcionira u okvirima uravnotežene i zdrave prehrane, kao što sam i napisala.mim prvotno napisa
Nravno, kao što sam i napisala: ako su trudnicama i dojiljama dostupne ZAISTA zdrave namirnice sama hrana zadovoljava sve nutricionističke potrebe majke i bebe.pinocchio prvotno napisa
No, pitanje je kome od nas je takva hrana dostupna uvijek, svaki dan i za svaki obrok. Imamo li svi kravicu koja pase na netretiranom pašnjaku pa ćemo dobiti dovoljno kalcija? Kupujemo li jetrica životinja koje jedu isključivo zdravo i plavu ribu koja pliva u netaknutim morskim dubinama pa ćemo dobiti zdravi D3 vitamin bez olova, žive, kadmija...? Jedemo li mrkvu koja sadrži dovoljno beta-karotena? Raste li salata s našeg stola barem 5 km od prve asfaltirane ceste? Uspjevaju li majke koje doje i rade pojesti 3-5 obroka voća i povrća dnevno? Pitanja su mnogobrojna. Ako je samo na dio njih odgovor NE to znači da ne možemo reći da se hranimo zdravo.
evo malo za čitanje na temu DHA:
http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVOctNov98p102.html
.Breastfeeding is recommended world-wide for healthy, full-term infants when at all possible. There is no clear consensus that DHA supplements are needed or advised for lactating women; instead, human milk is recommended as an appropriate source of DHA. Neither the United Nations Food and Agriculture Organization nor the World Health Organization has recommended DHA supplements for nursing mothers. The American Academy of Pediatrics and the Food and Drug Administration (US) do not recommend DHA supplementation either
ako me sjećanje ne vara negdje se gore pisalo o kalciju pa evo nešto i na tu temu:La Leche League's basic approach to good nutrition for all nursing mothers is to continue to recommend eating a well-balanced and varied diet of foods in as close to their natural state as possible, supplementing only when essential nutrients are not, for some reason, present in the mother's diet.
http://www.breastfeeding.org.sg/nutr...y-sunitha.html
This brings us to the next issue - that of calcium supplementation during breastfeeding. Until recently, it was believed that nursing mothers should increase their calcium intake by 400 to 800 mg per day (as is also mentioned in the ANMUM ad). But according to a recent study published in the New England Journal of Medicine, researchers found that increasing the calcium intakein women had no effect on the calcium concentration of breastmilk, and didnot alter the pattern of change of bone mineral density associated with lactation and weaning. Breastfeeding mothers, whether they received calcium supplements or not, lost 4 to 5% of their bone density. After weaning their baby, the calcium returned to their bones. Calcium supplementation, or the lack of it had no overall effect on total bone mass of the mother's body, or the calcium concentration of breastmilk. This suugests that breastfeeding mothers DO NOT need to consume extra calcium.
mim, nekako ne vjerujem da su organizacije i intitucije iz citata na temu DHA, kao niti provedeno istraživanje na temu kalcija imali u vidu trudnice i dojilje s "besprijekornom" prehranom, ukoliko o takvoj uopće možemo govoriti uzimajući u obzir da smo svi manje ili više okruženi istim štetnim tvarima. naravno, za uzgoj nekih namirnica ne koriste se pesticidi, gmo tehnologija i ina tehnološka čuda, ali ista kiša zalijeva i jedne i druge namirnice, iste podzemne vode vodi teku ispod jednih i drugih,...mim prvotno napisa
zašto sve ovo pišem? uz dužno poštovanje tvojoj stručnosti imam potrebu naglasiti da je priroda jedan čudesan mehanizam koji se pobrinuo da i majke koje žive u nemogućim i neljudskim uvjetima i koje su izložene kojekakvim toksinima doje svoju djecu bez uzimanja ikakvih preparata jer čak i njihovo mlijeko sadrži dovoljne količine svih nutritivnih sastojaka. zašto bismo onda mi u uvjetima o kojima neki mogu samo sanjati dvojile o dostatnosti našeg mlijeka za našu djecu? zašto uvjeravamo sebe i druge da našem mlijeku nedostaje a vitamina, d vitamina, željeza, kalcija, omega-3 ili DHA,...?
i za kraj link na zanimljiv tekst s našeg portala
Dojenje - najbolji izbor u zagađenom svijetu
Bez uvrede, ali klinička istraživanja meni su ipak malo vjerodostojnija. Status nutrijenata u hrani je alarmantno nizak, a posljedice toga će se u populaciji tek osjetiti. Svakodnevno se susrećem s ljudima koji upravo iz razloga nedostatka esencijalnih nutrijenata itekako imaju velike posljedice.
Pogledaj malo pod Zdravlje djece. Prebroji djecu s atopijskim dermatitisom (koji se, btw, vrlo uspješno sanira omega masnim kiselinama-o tome ne bih sad duljila), pogledaj probleme s ADD i ADHD, raznim motoričkim poremećajima...
No, ok, govorimo o tome s različitih strana pa više ne bih ulazila u diskusiju. I dalje stojim na raspolaganju onima koje to zanima![]()
Ja sam pila omega 3-6-9 kad je N imala cca 6 meseci, po preporuci homeopate kod koga smo išli zbog njenog dermatitisa. A N sam mazala ribljim uljem. I dermatitis se povukao :Dmim prvotno napisa
E sad mene zanima konkretna marka preparata. Ja sam pila Natural Wealth i sad me strah da nas nisam natrpala teškim metalima :/
Kada pijete prenatal prije ili poslije jela?
s drugog topica prebacujem ovdje:
SUGAR BABY prvotno napisa
mim prvotno napisa
Superman prvotno napisa
iva_luca prvotno napisa
SUGAR BABY prvotno napisa
mim prvotno napisa
melange prvotno napisa
Mim, a zelena magma?kod trudnica, dojilja...
Iskreno-ne znam. Ona baš nema definirani sastav tako da ti ne mogu ništa reći.ivy prvotno napisa
Tu su cure više pričale o njoj pa pogledaj tko ima najviše iskustva.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1617
Da sam trudna dobro bih razmislila o uzimanju bilo čega što nema točno definirani sastav, ali za dojilje mi se čini sasvim ok-kao i zdrava hrana.
E baš jučer sam razmišljala o ovome. Naime, već nekoliko tjedana (trudna 31 tjedan) tamanim grejp, toliko mi se osladio da ne mogu bez njega. Jučer bezveze u nekom časopisu čitam neku dijetu za detoksikaciju i piše kako treba obavezno jesti grejp jer je on diuretik i sprječava zadržavanje vode u tijelu! (A meni su bile pomalo počele oticati noge).Lutonjica prvotno napisa
Ja sam, inače pila prenatal od NW i Twinlabov i bio mi je nepodnošljiv taj smrad, podsjeća me na koncentrat za piliće i diže mi se želudac na to. Kupila sam od Polja prirode, konačno ne smrde ali nemam pojmakakve su. Pijem ih, ali ne baš svaki dan. Kada konzumiram više voća i povrća preskočim Prenatal.
Što se tiče preporuke liječnika, moja i ginekologinja i liječnica opće prakse su mi u prošloj trudnoći rekle da ne trebam uzimati neke dodatne vitamine, jedino da pijem FLUOR. Ja sam ga (budala) pila štreberski, svaki dan sigurno 4 mjeseca i nastavila i nakon poroda za vrijeme dojenja. Klinac mi je dobio opaku eroziju cakline na gornjim zubićima, skoro su skroz otišli. Bili smo kod stomatologinje koja me odmah pitala jesam li trošila kakve lijekove u trudnoći i sl. a kad sam joj rekla da sam pila fluor zabezeknula se, kao, to se već 20 godina ne preporuča i to je od toga. Ne da sam ljuta, već bijesna jer jedini razlog zašto sam pila fluor je bio da on ima bolje zube!
Na kraju, kada se govori o prehrani uvijek se sjetim riječi svog tate: Prije su se ljudi zdravo hranili i živjeli 40 godina, a danas se nezdravo hrane i žive 80 godina. (aludirajući na produljenje životnog vijeka ljudi)
obzirom da je meni rečeno da je vitamin A tetragen i da nije baš za trudnice dobar (a Prenetal i NAtural wealtha i Kal i twinlaba ga je pun) preporučen mi je Centravit od Dietpharma koji nema uopće vitamina A i ima omega masne 3 kiseline koje su isto preporučljive u trudnoći.
Ako ti teško sve ti pada na želudac probaj sa * sokićima...
pinocchio obrisala naziv proizvođača koji krši međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko
Vitamin A tj. onaj o kojem ti pričaš je retinol ( i to sintetički) jest teratogen u visokim dozama. U većini prenatalnih formula nalazi se retinil-palmitat kojeg tijelo koristi kad je u njemu deficit vitamina A. Nažalost, to nitko ne objasni kako treba pa se žene boje piti preparate koji sadrže vitamin A, a on je jako potreban tijelu. Možeš bez brige uzimati prenatalne formule koje sadrže takav oblik-pogotovo ako je uz njega dodan i beta-karoten (također prirodni oblik-provitamin A).mačkulina prvotno napisa
Deklaracije suplemenata tjeraju nas da učimo i čitamo, a kontradiktorne informacije vrebaju na svakom koraku. Ova s retinolom je jedna od gorih na koju sam naišla i sve što se dogodilo je da se stvori velika grupa uplašenih trudnica, a sve bez razloga. Samo treba dobro čitati deklaraciju i tražiti pojašnjenje od stručnih osoba (koje ponekad nisu stručne koliko to situacija zahtjeva, ali to je već drugi problem).
Evo ja baš gledam deklaraciju, piše: vitamin A (retinol acetat) 3300 IJ (100% RDA)
Ne razumijem je li on u ovoj dozi štetan ili ne?
mim, slažem se s tvojim komentarom u vezi vitamina A. Ipak, moram još nešto nadodati: Vitaminsko-mineralna nadopuna ne bi smjela sadržavati više od 4.000 - 5.000 IU vitamina A. Dnevne potrebe za ovim vitaminom su svega oko 800 µg (oko 2.660 IU), što se uglavnom dobije prehranom. Najnovija istraživanja govore u prilog tome da nema potrebe za suplementiranjem vitamina A u trudnoći.
Da, ali kad se kaže "vitamin A" onda se tu misli na retinol. Ostalo (retinil-palmitat, retinil-acetat...) su forme vitamina A iz kojih se on otpušta po potrebi, ne potpuno. Dakle, cjelokupna doza tako unesenog vitamina A neće biti otpuštena kao retinol. Ovo o čemu ti pišeš odnosi se samo na čisti retinol (jer, nažalost, postoje i suplementi koji sadrže sintetički oblik vitamina A). Samo treba čitati deklaraciju.Superman prvotno napisa