Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Ne produživanje ugovora za vrijeme bolovanja?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Ne produživanje ugovora za vrijeme bolovanja?

Ističe mi ugovor krajem prosinca....u radnom odnosu sam u toj firmi godinu i 9 mjeseci...ali stalno na ugovor...

Sad sam trenutno na bolovanju (komplikacije u trudoći) i u 30. tjednu trudnoće pa me zanima da li mi smiju ~NE produžiti~ ugovor i ako smiju kako se onda dalje obračunava bolovanje i porodiljni s tim da trenutno primam 100% sa HZZO - a? Koja su moja prava?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istek ugovora o radu na određeno vrijeme tijekom bolovanja ili korištenja rodiljnog dopusta je, na žalost, klasična stvar kod naših poslodavaca. Što se tiče radnog odnosa, ne možeš ništa učiniti.

No, dokle god si na bolovanju zadržavaš sva svoja prava i naknadu bez obzria na istek ugovora. Međutim, odmah po isteku ugovora moraš se javiti u HZZO kako bi te zabilježili kao nezaposlenu osobu. Po isteku bolovanja, moraš se odmah prijaviti na HZZZ (burzu) kako bi te registriarali i onda tijekom rodiljnog možeš ostvariti rodiljnu naknadu od 1660 kuna. Dobit ćeš sve detaljne informacije na HZZO (0800 79 79).

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala na informacijama mada nisu baš utješne.

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Istek ugovora o radu na određeno vrijeme tijekom bolovanja ili korištenja rodiljnog dopusta je, na žalost, klasična stvar kod naših poslodavaca. Što se tiče radnog odnosa, ne možeš ništa učiniti.

No, dokle god si na bolovanju zadržavaš sva svoja prava i naknadu bez obzria na istek ugovora. Međutim, odmah po isteku ugovora moraš se javiti u HZZO kako bi te zabilježili kao nezaposlenu osobu. Po isteku bolovanja, moraš se odmah prijaviti na HZZZ (burzu) kako bi te registriarali i onda tijekom rodiljnog možeš ostvariti rodiljnu naknadu od 1660 kuna. Dobit ćeš sve detaljne informacije na HZZO (0800 79 79).
    mamma san, ja sam cula da ako je osoba na komplikacijama, da unatoč mogucem otkazu tijekom trudnoce, u obracun rodiljne naknade ulazi prosijek zadnjih šest plaća PRIJE nastupa komplikacija...ne znam...nisam pravno educirana...
    jedino ne znam ako osoba dobija 4257 kuna svaki mjesec kad je na komplikacijama, da li joj se sto mijenja kad postane nezaposlena osoba?
    molim te, odogovori

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutka, da ne ponavljam, točna je ona moja informacija.

Ako se ne mijenja radnopravni status (znači osoba ostaje zaposlena) te trudnica nakon bolovanja odlazi direktno na rodiljni dopust, onda joj osnovica za obračun naknade ostaje ista (samo se delimitira).

U ovom slučaju kad osoba tijekom trudnoće ostaje nezaposlena, njen radnopravni status se promijenio, te to utječe i na visinu naknade. U trenutku kad se promijeni njen status iz bolovanja u rodiljni, mijenja se i način obračuna naknade. U ovom slučaju se mijenja te se rodiljna naknada obračunava kao nezaposlenoj osobi.
    Također, kako trudnica ne bi izgubila uopće pravo na naknadu, ona mora mislim u roku od 30 dana po isteku ugovora o radu javiti na HZZO promijenu radnopravnog statusa. Ako to ne učini, neće dobiti ništa.

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mamma san, nažalost ovo što si napisala je točno Zvala sam jutros hzzo (jer i meni se može desiti ista situacija kao i našoj pčelici) pa su mi potvrdili. Žena mi je rekla da jedino ako otkaz nastupi bar jedan dan NAKON otvaranja porodnog dopusta (45-28 dana prije termina poroda), da je u tom slučaju majka zaštićena i dobiva pun iznos plaće prije komplikacija, u prvih 6 mjeseci djeteta.
    molim te, potvrdi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutka prvotno napisa
    mamma san, nažalost ovo što si napisala je točno Zvala sam jutros hzzo (jer i meni se može desiti ista situacija kao i našoj pčelici) pa su mi potvrdili. Žena mi je rekla da jedino ako otkaz nastupi bar jedan dan NAKON otvaranja porodnog dopusta (45-28 dana prije termina poroda), da je u tom slučaju majka zaštićena i dobiva pun iznos plaće prije komplikacija, u prvih 6 mjeseci djeteta.
    molim te, potvrdi.
    Točno. Prava s osnove radnopravnog statusa s kojom je osoba započela korištenje nekog prava, ostaju do kraja korištenja tog prava, bez obzria na eventualnu promjenu radnopravnog statusa.

Mystique

Početno

ugovor mi vrijedi do 28.2. i tada mi ga sigurno više neće produživati. na bolovanju sam od 1.1. zbog uvjeta rada i mučnina. zanima me da li plaću do kraja 2. mj primam od firme ili dobivam naknadu od HZZO-a cijelo vrijeme?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mystique prvotno napisa
    ugovor mi vrijedi do 28.2. i tada mi ga sigurno više neće produživati. na bolovanju sam od 1.1. zbog uvjeta rada i mučnina. zanima me da li plaću do kraja 2. mj primam od firme ili dobivam naknadu od HZZO-a cijelo vrijeme?
    Ako si na bolovanju uslijed komplikacija u trudnoći, naknadu primaš od HZZO-a sve do isteka bolovanja (pa čak i nakon tog 28.2, ako ćeš biti na bolovanju do poroda).
    Uvjet je da se po isteku ugovora o radu, javiš na HZZO kako bi ti promijenili osnovu osiguranja (kao nezaposlenoj osobi), a po isteku bolovanja da se odmah (rok do 30 dana) prijaviš na Hrvatski zavod za zapošljavanje kako bi stekla uvjete za rodiljnu naknadu kao nezaposlena osoba.

Mystique

Početno

hvala ti!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •