Citiraj ASTRA prvotno napisa
Cure, meni se tu nešto malo ne slaže...ne vjenčate se, slobodni ste, drukčiji (još uvijek) od većine, a onda kad se rodi dijete dobije očevo prezime. meni je to totalno patrijarhalno. zašto većina djetetu da očevo prezime? Znam da bi meni bio bed da se ja prezivam ovako, a partner i dijete drukčije, kao da oni time ipak postaju nekakva čvršća cjelina, a ja sam izvan nje. ma znam da to nije tako i da su prava hvala bogu ista, ali ja bih se tako osjećala. ja sam ili za oba ili za moje. u braku je drukčije jer većina ipak uzme i muževljevo pa svi ipak imaju isto prezime, donekle.
prezime je forma, ali eto, meni bi bilo važno da moje dijete nosi i moje prezime.
Donekle si u pravu.
Ali meni je najviše ok da dete nosi oba prezimena, jer ne potiče samo od oca već i od majke. Ali tu opet postoji tehnički problem, jer kada bi to postalo praksa, onda bi za naredne tri generacije prezimena postala predugačka (bili bismo ko Brazilci) i ne bi stala nigde da se pišu. Znači, opet bi moralo biti jedno ili najviše dva u službenoj upotrebi.