Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Ako vam je ostalo bjelanjaka

  1. #1
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno Ako vam je ostalo bjelanjaka

    ako vam je ostalo bjelanjaka, evo jedan brzi i fini
    rolada s jagodama by ana ugarković

    probala kod prijatelja u subotu, oni su radili s jagodama
    ja radila već u nedjelju jer sam imala 6 bjelanjaka u frižideru
    nije mi se dalo tražiti jagode po dućanima pa sam radila sa ananasom, svježim
    i jako je fino
    samo treba dobro ohladiti

  2. #2

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Meni ne mora biti hladan...
    Nego eno ga... hladi se.... a šta ću sa žumanjcima?

    Domaćih flekica, tarane i sl. imam.... kojekave kremice me ne pravilače :/

  3. #3
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni je puno finiji hladan

    meni su bjelanjci ostali od kuglova

    u zvjedice sa pekmezom idu samo žutanjci

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ma i meni je finiji hladan... ali nekada jednostavno ne možeš dočekati
    Ako je kuglov kuglof molim recept :D

  5. #5
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Ova rolada je super, super
    ali mislim da sam recept baš ovdje na forumu pokupila!

    Bjelanci se super zamrzavaju, imam bar 5-6 vrećica zamrznutih sa po 2 bjelanjka.
    Planiram peći obične beze kore, čekam samo da mi MM spoji na struju staru pećnicu.

  6. #6
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    je, je, kuglof

    Kuglof (Dr. Oetker, Kolači vaš ponos)

    1 vrećica digo sušenog kvasca (30g svježeg)
    150gr maslaca
    70gr šećera
    1 vanilin šećer
    1 cijelo jaje
    4 žumanjka
    2-3 žlice ruma
    ribana korica od 1 limuna
    500 gr brašna, malo soli
    1/4 l mlijeka
    150-200 gr grožđica

    Kvasac i 1 žličicu šećera otopiti u 5 žlica mlakog milijeka i ostaviti na toplom mjestu da se diže.
    Maslac mješati dok se ne zapjeni i dodati šećer, vanilin, jaje, žutanjke, rum i koricu limuna. Dodati soljeno prosijano brašno, dodati kvasac i potrebno mlijeko. Tući tijesto dok se ne pojave mjehurići.
    Pokriti i staviti na toplo mjesto (ja stavim u tupperware posudu za dizanje tijesta) da se digne (50 minuta).
    Još 1x istući tijesto, dodati grožđice i staviti u namašteni i pobrašnjen oblik za kuglof. Pustiti da se digne do 3/4 oblika i peći na 200-220 C 50-55 minuta.
    Pečeno posuti šećerom u prahu.

    moje digresije:
    mase je jako puno, kod mame imam baš veliki oblik za kuglof i za njega bi mi bilo previše ta smjesa nego bi sve smanjila za 1/5
    a tu imam onaj teflonski oblik od flackemana i ta smjesa mi bude za 2 kuglofa (ako mi se V ne uvuče u kuhinju pa mi pojede dio sirove smjese )
    kad stavim peći već nakon 15-tak minuta mi posmeđi tako da moram staviti pek papir da ne izgori, tako da pazi da ne odeš pa se vratiš u kuhinju za 50min
    ja u svim kolačima smanjujem šećer, ovdje ne treba, 70 gr šećera je taman



    da se vratim na roladu
    ja sam je prvi put vidjela/jela u subotu kod frendova, stvarno nisam recept zamjetila na forumu, da ne ispadne da nekom otimam recept

    beze kore nisam nikada radila

    zapravo bjelanjke obično bacim

    ili napravim lažne šnenokle, žličnjaci od snijega s kremom od pudinga od vanilije

  7. #7
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    koje voce bi moglo unutra, a da nije ananas
    nekako ga ne mogu zamisliti s bjelanjkom :/ najezim se

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    vjerovatno možeš svako
    ali neko koje malo kisi
    meni su rekli banana, ali nekako mi je ona prekremasta za takav kolač
    možda kivi?
    u orginalu idu jagode
    mogu maline, bilo koje jagodičasto voće
    ne znam kako bi išlo sa smrznutim, mislim da tu ne bi valjalo
    možda breskve iz kompota?

  9. #9
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    kivi i banane, mmmmmm
    ali nemam kivi, znaci neki drugi put

  10. #10
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    a što imaš?

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    koje voce bi moglo unutra, a da nije ananas
    nekako ga ne mogu zamisliti s bjelanjkom :/ najezim se
    pa jela si ga ljetos kad sam ja pravila s malinama
    možeš ono šumsko voće, smrznuto
    (ja ovaj kolač ne mogu zamisliti nikako nego sa bobičastim voćem)

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a, neeeee
    ono ga je renata pravila za svoj rođendan, a ja joj dala recept
    moj se pojeo na drugoj strani

  13. #13
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    vidim da sam otkrila toplu vodu, ono svi su ovo znali samo ja nisam


    kako koristite to smrznuto ŠV?
    prvo ga odmrznete ili ga u kolač stavite smrznuto?
    ajde u kolaču koji se peče, ali tako u nepečenom nekako mi ne bi išlo
    kad se odmrzava pušta tekućinu, kako to riješavate?
    ne mogu zamisliti smrznuto šumsko voće u tom kolaču, kako se topi i mljacka šlag, sve se pretvara u jednu bezličnu smjesu...

    ivarica, a višnje iz kompota?

  14. #14
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Mmm probat ću sutra s višnjama.
    Super si se sjetila.
    Nikad se ne bih sjetila staviti višnje!

    E aleksandra70vanja baš dobro da si podsjetila na ovu roladu.
    Planiram potrošiti sve bjelanjke koji su se nakupili.

  15. #15
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    apri, ono renatino mi je izgledalo puno kompliciranije :/
    bolje da odustanem
    nije mi jucer uspio nit marin mokri nit kuglof (ne po ovom receptu nego nekom s kulinarike, ali nije bitan recept nego to da se trebam naucit PRIDRZAVATI IH)

  16. #16
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    kako koristite to smrznuto ŠV?
    prvo ga odmrznete ili ga u kolač stavite smrznuto?
    Staviš ga u cjediljku da se odmrzne, voda koju pušta se ocjedi dok se voće odmrzne. Ali mi se čini da bi u ovaj kolač bolje išao neki oblik koji zadržava čvrstoću voća, bolje zvuči ova varijanta iz kompota. Mada zapravo i smrznute višnje budu OK kad se odmrznu.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    aleksandra70vanja
    ali čini mi se da mi ne koristi puno... imam 10 žumanjaka :/

  18. #18
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    pa napravi 2 smjese za kuglof, to ti je za 3 veća kalupa
    2 pokloniš
    i 1 zvjezdice

  19. #19
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    aleksandra70vanja
    ali čini mi se da mi ne koristi puno... imam 10 žumanjaka :/
    U dizano tijesto ide puno žumanjaka, moja prva misao je pinca, ali nije baš aktualna .
    Napravi orahnjaču i makovnjaču.
    Ako ti ispadne previše, zaledi, one su super i odmrznute.

  20. #20
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Cijeli dan sam držala višnje u cjedilu i na kraju prepekla bademe, i sav beze s donje strane prepečen.
    E da i vrhnje se pokvarilo mada je rok na pakiranju ok

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    apri, ono renatino mi je izgledalo puno kompliciranije :/
    ma kakvi!
    napraviš ga začas!

  22. #22
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Još jedna ideja ako imate viška bjelanjaka:

    Skuhati bijelu rižu na mlijeku sa šećerom. Skuhano staviti u vatrostalnu posudu(riža nakon kuhanja mora ostati još u malo mlijeka, da nije skroz upila kuhanjem). Gore staviti snijega od 2-3-4 bjelanjka u koji se kad je izmućen na kraju još umiksa žlica nekog kiselijeg pekmeza- idealan je od marelice. To sve staviti na rižu. Gore po snijegu posuti cca. šaku sjeckanih oraha i zapeći na 170 stupnj. dok se gore ne stvori smeđa korica.

    Mljac.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    oduševili smo se roladom..doduše i meni su se mrvicu prepekli bajami i radila sam sa višnjama iz kompota koje su se možda još malo više trebale ocijediti jer se malo kolač razlitao,ali ukus je super,super

  24. #24
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    ljetos sam dosta puta radila ovu roladu prema receptu koji sam stavila i na coolinariku.

    ja inace bjelanjke stavljam u led i vadim po potrebi. prije sam ih drzala u frizideru nekoliko dana i onda bacala ako ne bih stigla iskoristiti, ali sad mi je jos bolje. svaki bjelanjak u svoju vreccicu i na smrzavanje, a kad mi treba za nesto samo izvadim i pustim da se otope na sobnoj temperaturi.

    trenutno nisam u fazi slatkog pa mi se samo puni ladica s bjelanjcima...

  25. #25
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj trinity prvotno napisa
    ljetos sam dosta puta radila ovu roladu prema receptu koji sam stavila i na coolinariku.

    ...
    a to se ja hvalim tvojim receptom
    super ti je

  26. #26

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj trinity prvotno napisa
    ljetos sam dosta puta radila ovu roladu prema receptu koji sam stavila i na coolinariku.
    znala sam ja,pa jesam li te već davno pitala hoćeš li biti moja prija?

  27. #27
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj trinity prvotno napisa
    ljetos sam dosta puta radila ovu roladu prema receptu koji sam stavila i na coolinariku.
    znala sam ja,pa jesam li te već davno pitala hoćeš li biti moja prija?
    ma draga, naravno da hocu, samo sad nisam nikako u fazi slatkog, ni sto se tice papanja ni sto se tice izrade. pitaj me za par mjeseci

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    a to se ja hvalim tvojim receptom
    nije moj recept nego od Ane Ugraković, ja sam ga samo objavila na coolinariki, no hvala svejedno

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •