Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: dojenje i trudnoća

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno dojenje i trudnoća

Ovo pitanje nije u skladu s datumom mog boravka na Rodi, ali eto...

Naime, neki dan sam bila na tapeti baba. I jedna je, između ostalog, rekla da se ne bi trebalo ostati trudan dok beba doji jer može doći do spontanog, (i još je rekla hrpu drugih gluposti ali ovo me zaintrigiralo, ostatak sam zanemarila) radi sisanja. Ja bi to prevela radi prolaktina. Jel to moguće?

Radimo na bebici i ne bih željela da se desi spontani jer mišica još sisa. Ima 20 mjeseci.

Znam da ima hrpa vas koji sisate tandem, ali opet... Nedavno sam možda imala spontani, ni gin nije siguran, ali ja sam vidjela crticu...

Totalno sam zbunjena radi tog prolaktina....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam imala spontani dok sam dojila i poslije još jedno dijete

moja gin., koja je protivnik dojenja u trudnoći i tražila me da prestanem dojiti, je rekla da dojenje sa spontanim nema ama baš nikakve veze. barem ovim mojim

usput - dojila sam i 5,5 cm otvorena /u trajanju više od jednog tjedna/, dojila sam kad mi je puknuo vodenjak i dojila sam i pola sata nakon što mi je puknuo vodenjak. trudove nisam dobila ni narednih 12 h

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Razloga bi moglo biti 101. A između ostalog i to.

Sve sam te tekstove još prije iščitala, ali opet. Ubacila bi bubu u uho.

Thanks cure. Moram se valjda nadati da neće biti ništa negativno od našeg sisanja.... :/

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja dojila jednu neuspesnu i jednu uspesnu trudnocu, i nikad niti jedne kontrakcije

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam dojila i ostala trudna iz prve. eno k. u potpisu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mikka, pa ti si prva koja nije imala spontani dok je sisala??? :?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    corny, ja nisam imala spontani, a mislim da nije ni ovca.
    kod mene je bi missed abortion, sto znaci da bas nije doslo do spontanog odbacivanja uginulog ploda, zna ci ne moze se ni na koji nacin povezati sa dojenjem u trudnoci, jer nisam uopste ni krvarila, niti imala kontrakcije.
    isla sam na kiretazu.

isto tako, od nas koje smo oddojile trudnocu, mozda smo samo ovca i ja imale pobacaj, koliko znam mnogo drugih mama s ovog foruma nisu imale takav slucaj.

na kraju krajeva, na linkovima koje je melange dala su pisale mnoge forumasice.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma??? otkud ta poveznica?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    ma??? otkud ta poveznica?
    Koja se javila na topic, zaboravih reći.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

joj cure, pročitala sam ja to sve, ali eto. Jako me panika uhvatila, da ne "pokvarim" dijete.

Ma znate i sami kako je kad se iščekuje i raduje, a onda...

Zato me toga strah (opet).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dakle, ponavljam, kod mene je kao i kod kli_kli bila riječ o missed ab. ili zadržanom pobačaju. riječ je o tome da se plod ne razvija, ali ga tijelo jako dugo ne odbacuje => pa je dosta indikativno da je riječ o plodovima loše kvalitete, bez mogućnosti života, a tijelo ga usprkos dojenju ne izbaci kontrakcijama. moje tijelo je 'držalo' 12 tj. plod koji se prestao razvijati sa 3 ili 4 tj. ako baš netko hoće, to je potvrda da dojenje u trudnoći ne izaziva kontrakcije pogubne za plod. pogotovo ne u zdravoj trudnoći. a javile smo ti se baš mi koje imamo iskustvo spontanog tijekom dojenja jer je pitanje bilo tako postavljeno. pogledaj što sam ti napisala, zadnjih deset dana svoje treće trudnoće dojila sam dan i noć, a bila otvorena 5,5 cm! ni kontrakcije! a stvarno sam puno dojila čitavu trudnoću (bez pretjerivanja ću napisati da je to bilo 20-ak puta danju i 10-ak puta noću). ja sam od onih kojima se mlijeko u trudnoći nije uspjelo smanjiti, samo je bilo medasto i slankasto.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa da, ovca, imaš pravo. U okolini imam puno žena sa spontanim,a bez sisanja.

Kod mene je plod (vjerojatno) izašao kroz menstruaciju ili je to čak bilo krvarenje a ne menstruacija. Što bi onda moglo biti uzrok tomu?

Stres sam imala ali više nerviranje i to jedan dan.

Sa prvim djetetom sam dobila otkaz i masu upala odmah na početku a sve bilo ok. :/

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Što bi onda moglo biti uzrok tomu?
    koliko sam ja shvatila, ti čak nisi ni sigurna jesi li uopće bila trudna?

a uzrok spontanima su uglavnom kromosomske pogreške u plodu, ali evo dio teksta s portala.

Koji su uzroci pobačaja?

Općenito, pobačaj se češće javlja kod žena starijih od 35 godina i u žena s višeplodnim trudnoćama. Neki od uzroka, koje ćemo ovdje nabrojati, više su karakteristični za ponavljani pobačaj. U najviše slučajeva spontani pobačaj se događa slučajno i ne upućuje ni na kakav problem kod jednog ili oba partnera.

* Genetski poremećaji – problemi s kromosomima embrija najčešći su uzrok gubitka trudnoće; čak polovica pobačaja koji nastaju u prvih 13 tjedana pripisuju se upravo genetskim poremećajima. Čini se da se pobačajem na taj način eliminira 95 posto oplođenih jajašaca ili embrija s genetskim poremećajem – možda je to prirodni način završavanja trudnoća u kojima dijete ne bi imalo šanse za preživljavanjem. Većina ovih poremećaja nastaje slučajno i nema nikakve veze s roditeljima, te ima malu vjerojatnost da će se ponoviti

* Bolest – žene sa slabo ili nikako kontroliranim dijabetesom zahvaćene su visokim rizikom, no one žene koje drže svoj dijabetes pod kontrolom (bilo da se radi o trudničkom ili o klasičnom dijabetesu) nisu u rizičnoj skupini ništa više nego ostale žene. Ostale bolsti i stanja koje povećavaju rizik od pobačaja su: lupus, visoki krvni tlak, te razne infekcije.

* Hormonalni poremećaji – neke žene ne proizvode dovoljno progesterona – hormona koji priprema unutrašnju sluznicu maternice za prihvat i hranjenje oplođenog jajašca. Danas, na svu sreću, postoje razni preparati kojima možemo vrlo lako ispraviti ovaj problem i nadomjestiti manjak progesterona.

* Poremećaji maternice i cerviksa – svi fiziološki poremećaji maternice i cerviksa mogu dovesti do pobačaja. Miomi (dobroćudni tumori maternice), septum maternice mogu biti uzrok, kao što to može biti i oslabljeni cerviks (cerviks koji se prerano otvara i bez ikakvih znakova ispušta fetus iz maternice). Ovi fiziološki problemi smatraju se uzrokom do 15 posto ponavljanih pobačaja. Mogu se ispraviti operacijama.

* Poremećaji u imunološkom sustavu – fetus sadrži pola stranog genetičkog materijala nasljeđenog od oca. Neke žene imaju pobačaj iz razloga što njihovo tijelo doživljava fetus kao strani neprijateljski organizam i napada ga antitijelima. Liječenje ovakvih problema imunološkog sustava je još uvijek u eksperimentalnoj fazi i ne treba s time pokušavati sve dok se ne isključe svi drugi mogući uzroci pobačaja.

* Trauma ploda – osobito tijekom dijagnostičkih zahvata u ranoj trudnoći, kao što su aminocenteza i analiza korionskih resica (CVS - chorionic villus sampling). Najznačajniji rizici ovih zahvata su spontani pobačaj usljed zahvata, čiji se rizik procjenjuje na 1 – 2 posto kod biopsije korionskih resica i 0.3 – 1 posto kod amniocenteze.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma bila je crtica na testu, ali mala trudnoća pa otkucaja i drugih vidljivih dokaza na uzv nije bilo...

No bilo kako bilo, glavno da sisanje nije uzrok tomu. Ne bih voljela da se to ponovi.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

corny, da se kod tebe nije radilo o biokemijskoj trudnoći?

Biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća je vrlo rani pobačaj za koji žena niti ne zna ako nije vrlo rano (prije mjesečnice ili oko datuma očekivane mjesečnice) napravila kućni test, koji se pokazao jedva vidljivo pozitivnim ili je napravila test krvi ß hCG, koji je pokazao vrlo niske vrijednosti koje se ne dupliraju pravilno (svaka 2-3 dana), a ultrazvučnim pregledom ne može se vidjeti gestacijska vrećica.

Gotovo polovica svih prvih trudnoća završi ranim pobačajem kada je jajašce oplođeno, ali se ne implantira ili se implantira, ali ubrzo nakon toga propadne. Često, mjesečno krvarenje bude jačeg intenziteta s komadićima krvavog tkiva, te ponekad grčevima.

Mnoga su nagađanja o uzroku ovih ranih pobačaja: kromosomski problemi u razvoju fetusa, abnormalni endometrij, abnormalnosti maternice ili pojedine infekcije, te problem antitijela i dr.
    bilo kako bilo, želim ti što prije još jednu prekrasnu bebicu

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    bilo kako bilo, želim ti što prije još jednu prekrasnu bebicu
    Hvala ti draga. Oduvijek sam se bojala takvih stvari, i eto ga.

No, bit će druga mišica u Novoj godini.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako trebaš dobar primjer ja sam dojila i u drugoj i trećoj trudnoći i sve je bilo ok.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo ja sam u 32. tjednu i jos mi sin ciki. nikad nije bilo komplikacija i hvala Bogu nikad nisam morala prozivjeti spontani!
    problem je, ako je uopce problem (ovisi o trudnici, djetetu, situaciji,...) hormon oksitocin koji opusta mlijeko ali isto tako izaziva kontrakcije maternice. neke zene su osjetljivije na taj hormon dok doje, neke ne.

mislim da dojenje izaziva samo minimalan broj pobacaja, a da je veci broj neka vrsta "prirodne selekcije"; kao sto je melange napisala: kromosomske pogreske u plodu, dakle plod nije sposoban da se odrzi na zivotu ili je bolestan - razumijes.

dakle nemoj da te dojenje sekira! dok ti je ugodno, doji, a druga beba ce doci kad ona bude spremna.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I ja cu ti saamo reci da nemas razloga za brigu.Uostalom,videces,kako ti sledeca trudnoca bude napredovala,da li ce ti dojenje prijati ili ne.Mozda ces se susresti sa nizom razlicitih senzacija,pocev od osetljivih bradavica,pa ces vec odluciti o eventualnom prestanku ili nastavku.
    Ja sam periode hipersenzibilnosti bradavica uspesno prosla uz pomoc joge i vizuelizacije,a dojenje mi je i pomoglo kroz citavu trudnocu u tom smislu sto bih se uvalila u horizontalu svaki put kada bi Pika pozelela da siki ...sta ces...konformista

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo i mene kao podrške, ja sam dojila prvih 4 mjeseca trudnoće i nisam imala spontani.
    Prestala sam jer su me bradavice užasno boljele, nadala sam se da će prestati boljeti (uglavnom su sve cure pisale kako ih bole samo prvih mjeseci, a mene evo bole i u 31. tjednu), no, i I. je već posustajao sam od sebe (dojio je 23 mjeseca) i mlijeka je bilo jako malo.
    Samo, meni je sad frka u nečem drugom: u 1. trudnoći mi je kolostrum krenuo već u 20. tjednu i to toliko da sam morala nositi blazinice, a od zadnjeg dana dojenja ja ne mogu istisnuti ni kapljicu mlijeka. Nadam se da I. nije posisao i sekino

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

LIMA, za kolostrum, tak je bilo i kod mene. a kad sam rodila je bilo vise nego dosta za oboje

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ja dojim i sve 5 (19tj).. Jedino što ne dobivam baš na težini, kada usporedim sa prve dvije trudnoće...Ali trbuh i beba u njemu rastu...

Ali imam jedan drugi "problem". Zadnja 2 tjedna me grozno bole bradavice, kada mali uhvati bradavicu vidim sve zvijezde i najradije bih vrištala od boli...Kada to prestaje???

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    LIMA, za kolostrum, tak je bilo i kod mene. a kad sam rodila je bilo vise nego dosta za oboje
    Huh, sad mi je lakše, toliko sam se bila "ufurala" u dojenje, već sam dosadna svima sa svojim promicanjem dojenja pa sad imam fobije od toga da će mi se baš u inat to obiti o glavu i da neću moći dojiti drugo dijete...

In love, gore sam napisala da mene još uvijek bole bradavice, a u 31. sam tjednu, ne smijem ih ni dirnuti, a neke cure su boljele samo prvih mjeseci. Sve je valjda individualno.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A što se tiče ovoga
    Citiraj In love prvotno napisa
    I ja dojim i sve 5 (19tj).. Jedino što ne dobivam baš na težini, kada usporedim sa prve dvije trudnoće...Ali trbuh i beba u njemu rastu...
    Ne znam ima li kakve veze, dojila sam kako rekoh prva 4 mjeseca trudnoće i dobila sam ukupno možda 2 kg, čim sam prestala dojiti kile su se počele lijepiti ko lude :shock: (a nisam baš toliko drastično počela više jesti), mjerila sam šećer i u redu je (čak je bio i malo snižen)?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    In love, gore sam napisala da mene još uvijek bole bradavice, a u 31. sam tjednu, ne smijem ih ni dirnuti, a neke cure su boljele samo prvih mjeseci. Sve je valjda individualno.
    Mene nisu prvih par mjeseci ništa boljele, ja sva sretna...Ali mi se sada u zadnja 2 tj sve vratilo Valjda će proć, ja se nadam...

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

LIMA, ja nisam dobila još ništa, mislim da sam čak i izgubila koju kilu a inaće sam mršava...Ali sve dok se je dobro osječam i moja ginekologica kaže sve 5 se ne opterećujem sa time...Bolje manje kila nego više, neću imati frke s time poslje poroda A jedem ko luda.... :shock:

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja bih samo dodala da sam u uspesnoj trudnoci dojila i dok sam krvaruckala u prvom trimestru, pa se nista nije desilo. Neuspeh predhodne trudnoce jednostavno nije imao veze s dojenjem.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Ja bih samo dodala da sam u uspesnoj trudnoci dojila i dok sam krvaruckala u prvom trimestru, pa se nista nije desilo. Neuspeh predhodne trudnoce jednostavno nije imao veze s dojenjem.
    Tako i ja.Prepisan mi je Utrogestan zbog tog nazovi krvarenja,ali ga ja nisam koristila,osecajuci da ce to proci samo od sebe,kad se razina progesterona sama bude regulisala,nastavila da dojim,i sve je bilo ok,hvala Bogu.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sve koje imalo sumljaju u tandem dojenje i dojenje u trudnoci pozivam u Zadar , da upoznaju moju susjedu. Zena je DOJILJA!!!
    Ima 8 djece i 18 godina staza dojenja. Neprestano je dojila po dvoje djece i to svako po par godina. Najmlade je prestala dojiti kad je imao 3 godine i to jer je usla u menopauzu , obilna krvarenja pa se lose osjecala.
    Zvuci ludo i nevjerojatno i stalno si mislim kako je natjerat da napise svoju pricu o dojenju , ali ona samo kaze to je stil zivota i tocka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •