Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Dohranu započeti sa sokićima i tajo 20 dana???

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Dohranu započeti sa sokićima i tajo 20 dana???

Mislim da imam malčice ludastu pedijatricu. Savjetovala mi je da započne dohranu sa sokićima i dajem ih Bibiju jedno 20-tak dana, pa da tek onda prijeđem na kašice i to samo voćne, nikako povrće.
    Ja sam u čudu samo rekla u redu, iako sam znala da priča gluposti. Pitam se jesu li svi ti naši pedijatri išli na isti fakultet kad imaju tako različita uputstva. Što je najsmješnije, prijateljici mi ta ista pedijatrica nije spominjala sokiće nego samo kašice.
    Sva sreća da sam otkrila ovaj forum i vas rodice koje ste mi uistinu puno puta pomogle.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa mnogi pedijatri preporučuju započinjanje dohrane sokovima, meni su tako preporučila oba pedijatra koje redovito posjećujemo (a od kojih mi je jedan zakon i u kojeg imam sto postotno povjerenje). Zašto je tomu tako zapravo ne znam, i ja sam otvorila topic o tome kad sam započinjala dohranu. Možda radi toga što se sok može razrijediti, možda naprosto radi privikavanja na nove okuse - ne znam. Ja sam započela sokovima jer mi je Lea bila naprosto još premala za kašice, dohranu sam počela sa njenih korigiranih 4 mjeseca. No, jednu stvar treba znati, a to je da se sokovi ne preporučuju kao piće nego kao obrok, ja i danas Lei ponekad dam soka (vrlo rijetko i uglavnom onda kad imam za to neki razlog) ali nikad kao piće, uvijek na žličicu i kao obrok.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj H uopće ne voli sokove. Možda i samo ponekad sok od jabuke, mjereno u kapljicama. Kašicu od jabuke i kruške smaže k'o od šale. Tako da mi papamo kašice, a ne sok.
    I da, uglavnom voli kašice u kojima je jabuka, a sasvim malo nečeg drugog. Drugi okusi su mu zasad bljak. Čak mu niti banana nije nešto, a drugi klinci - bar koje ja poznajem - je vole. Tako da mu uvijek za osnovu stavim jabuku (najčešće ****, za ove iz dućana ne znam čime su tretirane pa čekam dok naša jabuka rodi).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uopce ne vidim potrebu da se djeci pocinje davati kao pocetak dohrane sokici i sl. Em nemaju nikakvi nutritivni benefit za dijete em ne pomazu da se dijete pocne privikavati na manevre s jezikom koji su potrebni kod kruce hrane (kasica i sl.). A da ne velim da se dijete navikne na slatkasti okus prije nego dobije priliku da zavoli druge okuse.

Sokici djetetu uopce nisu potrebni.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mislim da je razlog zbog kojeg preporučuju sokove uglavnom taj što je dosad dijete jelo samo tekuću hranu (mlijeko, bilo majčino, bilo adaptirano), pa da prijelaz na nešto novo bude, kako bih rekla, malo blaži- najprije tekuće da se privikne na nove okuse, a onda konkretnije na žlicu.
    Mi smo počeli sokićima ali ne kupovnima, nego bih iscijedila malo jabuke/ kruške/ mrkve i tako dala par žličica.
    Mislim da je sasvim svejedno da li će dijete prvo probati hranu u obliku soka ili kašice, bitnije je da se taj početak dohrane shvati više kao ispitivanje novih okusa, a ne kao zamjena za jedan obrok.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Sokici djetetu uopce nisu potrebni.
    Mislim da se previše naglašavaju sokovi u prehrani beba i djece. Ja sam isto krenula sa sokom i bilo mi je nekak teško dati joj da pije vodu, 'kad bi mogla piti sok'. A onda sam samu sebe uvjerila da joj time radim medvjeđu uslugu. Vitamine bi trebala dobiti od voća, a za žeđ je najbolja voda. Danas obje pijemo uglavnom vodu, a sok si priuštimo ponekad, više kao desert 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sokovi kao početak dohrane se uopće ne preporučuju kao piće, nego kao obrok.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Dohranu započeti sa sokićima i tajo 20 dana???

Citiraj xanta prvotno napisa
    Što je najsmješnije, prijateljici mi ta ista pedijatrica nije spominjala sokiće nego samo kašice.
    Sva sreća da sam otkrila ovaj forum i vas rodice koje ste mi uistinu puno puta pomogle.
    palo mi na pamet
    mozda pedijatrica provodi neko istrazivanje pa ti i frendica spadate u razlicite grupe ispitanika

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pedijatrica mi je rekla da idući mjesec, Lovro će imati 4 mj, počnem sa žličicom soka od mrkve i jabuke.Jednu na dan, kao da vidi da postoji nešto drugo osim mlijeka.
    :?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    pedijatrica mi je rekla da idući mjesec, Lovro će imati 4 mj, počnem sa žličicom soka od mrkve i jabuke.Jednu na dan, kao da vidi da postoji nešto drugo osim mlijeka.
    :?
    ... ali ti znaš bolje

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaze nas dragi dr stanojevic, objavljeno na nasem portalu :

...
    i na posljetku o ulozi pedijatara i ostalih zdravstvenih djelatnika u zaštiti i promicanju dojenja. Za razliku od američkih kolega, hrvatski pedijatri često imaju tradicionalističke stavove o dojenju, obzirom da nema običaja praćenja i pridržavanja nekih preporuka, jer većina preporuka se temelji na ranije stečenim znanjima i vlastitome iskustvu, dok se novine prilično teško prihvaćaju. Često se smatra da dojenje ne treba posebno učiti i da je to sve samo po sebi razumljivo i poznato. No očito nije tako. Da dojenje postane sastavni dio svakodnevnog života i kulturološka norma, bit će potrebno još dugo vremena. Stoga je neobično važno da edukacija o dojenju postane jedan široki pokret kojim će biti obuhvaćeni svi koji su za nj zainteresirani bilo osobno bilo profesionalno, te bismo tako postepeno došli do tkz: "prema dojenju usmjerenog društva".

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hear, hear! :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •