buby, ugovor ti je ovdje u pdf ili doc formatu
buby, ugovor ti je ovdje u pdf ili doc formatu
thx, imam doma papirnatu ponudu, samo ne znam da li baš moram u klovićevu i čeka li me red ili mogu negdje drugdje samo ubaciti?
zatim uplatiti prvu ratu pa sa tim isprintom već ići okolo
i kada ću dobiti iskaznicu?
da li zvučim kao nestrpljivi ovan?![]()
ne ulazim u opravdanost ovog novog harača nego bi ti samo želio skrenuti pažnju na činjenicu da i to troje djece koristi usluge zdravstvenog sustava koje se od nekud moraju pokriti, zar ne?ljiljan@ prvotno napisa
o da, svi s plaćom >5100k imaju barem troje djece, a oni s manjom nemju ili imaju eventualno jedno dijete, pa je ovaj način apsolutno opravdandaddycool prvotno napisa
![]()
šta je sa onima koji su na birou,i oni plaćaju kao i ostali ili...ja sam na porodiljnom i birou...šta je sa mnom,ponudu sam dobila
koliko ja znam može se ubaciti u njihov sandučić (ima ga u mihanovićevoj) ili poslati poštom
Vezano uz privatno zdravstveno osiguranje, Croatiino, za druge ne znam.
Brkate dvije stvari. Naime, privatno osiuguranje pokriva troškove sistematskog pregleda i pregleda kod određenog broja specijalista ovisno o tome koji program plaćate. Ali, postoji i dodatni program osiguranja naknade troškova liječenja, odnosno participacije. Ono se može ugovoriti kao dodatni progra, ali i kao samostalni. Premija ovisi o godinama osiguranika tako da je nekome možda jeftinija nego dopunsko HZZOa.
Evo linka
E sad, ostaje pitanje pokriva li takvo osiguranje onih 15 kuna koje moramo plaćati kod liječnika opće prakse. Na temelju dopisa koji sam dobila neki dan, ja bih rekla da pokriva, odnosno, mora ga se platiti u ordinaciji, a onda se naknadno traži povrat od CO. Tu ga kopiram pa recite kako se vama čini, a u ponedjeljak ću ih zvati i točno pitati.
- Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kao i izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju uvode od 01.01.2009. novine u obuhvat dopunskog zdravstvenog osiguranja a uveden je i drugačiji način sudjelovanja osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite u obveznom zdravstvenom osiguranju,
- nije potrebno da radnici CROATIA osiguranja d.d. ugovaraju dopunsko osiguranje u HZZO –u, budući da ga imaju u okviru ugovora o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.
Također, CROATIA zdravstveno osiguranje d.d. podsjeća da se prava po polici mogu koristiti na dva moguća načina:
- za lijekove izravno predočenjem iskaznice, u ugovornim ljekarnama,
- za sve ostale usluge zdravstvene zaštite i postupke – temeljem plaćene doplate u postupku povrata plaćenih sredstava,
- za povrat plaćenih sredstava doplate potrebno je dostaviti plaćeni račun (u izvorniku), koji glasi na ime osiguranika,
- zahtjev za povrat troškova, odnosno dokaz o plaćenom računu dostavlja se poštom na adresu CROATIA zdravstveno osiguranje d.d. Zagreb, Miramarska 22, te je uz račun potrebno dostaviti i broj tekućeg računa na koji će se izvršiti povrat.
Evo što mi mjesečno plaćamo za zdravstveno
136kn moje privatno zdravstveno
98kn L privatno zdravstveno
120kn MM zdravstveno
a sada ćemo plaćati dodatno zdravtstevo (koliko sam skužila, nisam još sve pročila detaljno)
130kn moje dopunsko
130kn MM dopunsko
znači 600kn svaki mjesec za doktora. A da ne spominjem ono što mi skidaju od brutto plaće
Da, koristi. Ali svejedno mislim da je ono što zaposleni izdvajaju iz bruto plaće dovoljno za onaj prvi, socijalni stup. Izdvajamo proporcionalno visini plaće i time bi trebale biti zadovoljene osnovne potrebe u zdravstvu. Dopunsko osiguranje bi trebalo nuditi širu lepezu usluga, poput dodatnog koje nude privatna osiguravajuća društva i na taj način rangirati i visinu premija. Uostalom, davno je bilo rečeno da dopunsko osiguranje trebaju preuzeti privatna društva. Nije se to učinilo samo zato jer se sada pod krinkom nekih velikih i naprednih promjena u zdravstvu zapravo žele popuniti nastale financijske rupe.daddycool prvotno napisa
I ja sam dobila dopis kao lucija@, i dakle za Croatijino zdravstveno bih rekla da uz program DP4 imam pokrivene participacije, ali na način da mi se refundiraju - ja konkretno to imam do iznosa od 3.000 kn godišnje, a može se imati i neograničeno ako se više plaća.
http://www.croatia-zdravstveno.hr/cz...ogrami/DP4.htm
Evo na linku su detalji, znači uz Optima policu + 100 kn imala bih neograničeno pokrivene participacje.
Mima jel to sigurno? Ja imam Optima policu - znači trebam nadoplatiti još 100kn i onda ne trebam plaćati dopunsko? (onih 130kn mjesečno)
Je li se i tebi Mima tako čini, da nam se ti troškovi mogu refundirati? Uf, što ne napišu onako zdravo seljački, da će nam vratiti pare za to što platimo kod liječnika opće medicine?
Dali ja moram plaćati dopunsko pošto imam participaciju?Ja nisam dobila ugovor a MM je,sad nam ništa nije jasno.Dali i on može napraviti participaciju pa da bude oblobođen plaćanja? tnx![]()
kako misliš da imaš participaciju?josipavk prvotno napisa
Ja imam participaciju koju sam dobila od HZZO-a, mali kartončić i time sam oslobođenja plaćanja, primjer: kada sam vadila briseve cerviksa nisam morala ništa plaćati a MM je platio cca 110kn na šalteru prilikom podizanja nalaza. :?
isto sestra pri vađenju markera morala platiti oko 200 kn i ona otišla produžiti partcipaciju u hzzo i nije platila ni kn, eto ja sam totalno zbunj..
josipavk, jesi li ti zaposlena ili nezaposlena?
ako si nezaposlena onda i dalje imaš taj kartončić za participaciju i ne plaćaš ništa jer država plaća umisto tebe.
ali ako si zaposlena onda te poslodavac mora prijaviti i na HZZO i tada gubiš pravo na takvu vrstu participacije.
ja sam taj kartončić imala više od 10 godina i sad sam ostala bez njega jer imamo osiguranje kao zaposlena osoba. i uzela sam dopunsko.
Dakle, danas sam dobila dodatno objašnjenje i , DA, sigurna dam sada da zdravstveno osiguranje Croatije uz DP4 program pokriva i nova plaćanja kod doktora i u ljekarnama, jedino što ne pokriva (niti ljekarne za sada) na licu mjesta nego po principu refundacije. Iznos koji je godišnje pokriven ovisi o tome koliko se plaća premije - za neograničeno uz npr. Optima policu treba doplatiti 100 kuna.
ja sam danas poslala faxom, i javila mi se žena koja je dežurna- da ju ovih dana potražim u hzzo-u, da mi izlista policu.
navodno da neki doktori ne priznaju uplatnicu :?
to apsolutno sve stoji. zato sam i napisao da ne ulazim u opravdanost. neće se promijeniti ništa samo ćemo više platiti.ljiljan@ prvotno napisa
mene zanima na ponudi ova stavka
E) Osiguranik obvezno zdravstveno osiguran kao član obitelji osiguranika iz točke A), B), C) i D)
jel se to odnosi na djecu ili na nekog drugog? da li ja ako je dijete osigurano preko mene moram plaćati i nekakvo dopunsko za dijete? naime ja sam za sad odlučio ne plaćati dopunsko za sebe (jer sam hvala bogu u zadnjih 10 godina kod doktora bio jednom) ali bi za dijete platio ako treba.
I meni su ovako rekli, zvala sam njihov info-telefon. Nakon plaćanja se piše zahtjev za refundacijom troškova, i uz njega se prilaže račun za pruženu uslugu. Zahtjev se odobrava u roku od 14 dana. Možda malo nespretno, ali DP4 se u startu plaća nešto manje od HZZO-ovog osiguranja, ovisno o polici u Croatiji.Mima prvotno napisa
pretpostavljam da račun mora biti izdan na JMBG?Mishkica prvotno napisa
Da li netko zna što je sa rodiljama?
Odnosno, s obzirom da nismo više trudnice, ali smo na odjelu babinjača... dakle u bolnici. Da li plaćamo boravak u bolnici?
Djeca su oslobođena od plaćanja participacije, stoga za dijete ne treba dopunsko osiguranje.daddycool prvotno napisa
daddycool - spominjujes dopunsko za dijete?!
ja sam mislila da su djeca oslobođena? ispravite me ako grijesim
Da, čini se da je tako. Ja imam selektu, i za pokrivanje troškova neograničeno doplata mjesečna bi mi bila 78 kuna, što je bitno manje od od onog dopunskog.Mima prvotno napisa
http://www.croatia-zdravstveno.hr/cz...ogrami/DP4.htm
anchi pp - preduhitrila si me
i mene zanima sta je sa rodiljama?
Ne mora, ali mora glasiti na ime i prezime. Original računa (dakle, kopije ne dolaze u obzir) šalje se u Croatiju (Miramarska 22/I), a uz njega se šalje i broj tekućeg računa, na koji Croatija refundira plaćene troškove.daddycool prvotno napisa
Ima li tko iskustva s time? Da li su ažurni?Mishkica prvotno napisa
Ako uplatim dopunsko kod HZZO-a, to je oko 2000 kn godišnje. Doktoru odem prosječno 10 puta godišnje, a to je 150 kuna. Nadam se da će taj prosjek ostati i idućih 5 godina a i puno više. Dakle, za 5 godina poklonila bih im oko 9000 kuna, a u ozbiljnijoj zdravstvenoj situaciji morala bih još nešto nadoplaćivati?![]()
Dopunsko od HZZO kosta 1560 kn godisnje.
Troskovi participacije kod doktora ovise o svakoj pojedinacnoj situaciji. Ipak, raspitaj se detaljno o tome sto se sve naplacuje. Nije bas tako jednostavno - jedan posjet doktoru=15 kn. Ispadne vise. Ali naravno, to opet ne znaci da ti se isplati dopunsko, samo kazem da trebas znati detaljnije sto sve placas u slucaju kada nemas dopunsko.
Jedan posjet doktoru + npr. 2 recepta = 45 kuna.Danka_ prvotno napisa
Loryblue wrote:Čula sam da taj karton vrijedi i ukoliko si zaposlen, ako ti je plaća manja od cca. 1600 kuna prema broju ukućana (zajednički mjesečni dohodak / broj članova obitelji)... Zna li netko nešto više?ako si nezaposlena onda i dalje imaš taj kartončić za participaciju i ne plaćaš ništa jer država plaća umisto tebe.
ali ako si zaposlena onda te poslodavac mora prijaviti i na HZZO i tada gubiš pravo na takvu vrstu participacije.
konkretno, zna li netko: koliko se plaća npr. ginekološki UZV ako nemaš dopunsko??? i slično? ima li negdje crno na bijelo?
:/ sumnjam.amica prvotno napisa
Sve su razvikali - plaćat će se puno, a nigdje cjenika![]()
Nekako mi je to sve čudno.
ja jučer bila kod doktora. dobila četiri uputnice.![]()
da nisam uplatila dopunsko, to bi me koštalo 15 x 5 = 75...
plus participacija u bolnici za preglede i pretragesorciere prvotno napisa
daj se strpi, do tamo još nisam došla...aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
![]()
nema strpljenjasorciere prvotno napisa
moramo i novom direktoru HZZO osigurati 4 stana![]()
![]()
pa ne stižem od posla :? ... kaj nemre taj novi malo pričekati?![]()
Nema čekanja, vrijeme je novac, a kojom brzinom nam iz izvuku iz novčanika niti ne skužiš.
Koperfild je ligo pekpim naspram naših ministara.
Meni se te dopunske police čine potpuno nepotrebnima i neisplativima, osim možda u slučaju neke teške kronične bolesti. 150 x 12 = 1800 kn godišnje pa ako računamo da po jednom posjetu prosječno platim 30 kn, to bi značilo da bih trebala imati preko 60 posjeta liječniku godišnje da bi ta polica imala smisla. Ja toliko puta nisam vidjela doktore u cijelom svom životu pa se nekako nadam da u jednoj godini neću nadmašiti protekle 32. Čak i kad uračunam ivf na koji se uskoro spremam, i dalje mi ta polica izgleda kao bacanje novca. MD i ja smo u 2008. prošli kompletnu medicinsku obradu potrebnu za postupak potpomognute oplodnje i da je tada vrijedio ovaj zakon, mi bismo sve to zajedno bez dopunskih polica platili oko 120 kuna (spermiogram x 2, androloška obrada, specijalistički ginekološki pregled na klinici za MPO, testiranje na HIV i hepatitis x 2, papa, brisevi).
Pa da smo prošli i 10 takvih obrada u godini dana, još nam je uvijek povoljnije plaćati tih 15 kn po uputnici, nego smanjiti svoj kućni budžet za 2 x 1800 kn. S moje točke gledišta, puno je pametnije izdvajati taj novac u vlastitom aranžmanu i zaraditi na njemu kakve-takve kamate, nego ga davati nekakvom HZZO-u, a ne biti siguran da ćeš koristiti usluge koje unaprijed plaćaš.
Ovako sam i ja na kraju zakljucila, te sam otvorila stednu knjizicu.Pandora Aura Monroe prvotno napisa
Potpisujem sorciere, da nemam dopunsko ( s obzirom na moje protekle zdr.probleme), također sam dobila 3 uputnice +recept+ pregled,pa molim lijepo: 75 kn, a da dalje ne pričam za spec.preglede.sorciere prvotno napisa
Uglavnom svi si misle (nisam bio kod liječnika 10 godina), kao što sam se ja vodila, a očito kako mi je krenulo ove godine, mislim da će mi itekako biti potrebno, ne treba mi dopunsko, a kada onda naglo završiš u bolnici, e onda je poteži sve moguće veze, ona nema dopunsko i bla bla, trči i skači.
Izdvajam iz plaće, platila sam prema ugovorenoj polici u 11 mjesecu, kada mi je jedna med.sestra rekla da sam njima u obradi da bi bilo dobro da plaćam dopunsko jer sam njima u obradi pa da ne plaćam sve i svašta, i da se nikada ne zna.
ne zanm odgovori na tvoje pitanje, ali sam jučer čula na HZZO-u kako više neće ni bit onih bijelih kartončića od participacije nego će i njih zamijeniti iskaznica dopunskog osiguranja. ali će država u tim slučajevima i dalje bit platiša za te koji su oslobođeni plaćanja participacije.Baby prvotno napisa
Odgovor Dadycool-u:
Djeca od navršenih 18 godina, bez obzira što se još uvijek školuju, moraju plaćati dopunsko zdravstveno. Prema tome, ti još imaš vremena, ali ja bih od slijedeće godine trebala plaćati.
Mislim da se ipak neću odlučiti. Kad pogledam unatrag 5 godina, Bogu hvala, išli su par puta dr., izuzev dermatologa kojeg ionako moram platiti privatno jer gimnazijalci nemaju vremena čekati 3 sata jedan tretman kod dermatologa u bolnici.
gdje to piše?ljiljan@ prvotno napisa
meni su rekli da djeca koja se redovno školuju - ne trebaju plaćati.
Meni je rekla žena koja ima dvoje djece - jedno u srednjoj školi, drugo redovni student na faksu - da mora i za njih uplatiti dopunsko zdravstveno ako ne želi plaćati participaciju za njih, budući da su oboje navršili 18 godina. Svidjelo bi mi se da ovo nije istinasorciere prvotno napisa
![]()
a meni je žena na besplatnom telefonu rekla da oni ne plaćaju, ako se REDOVNO školuju.
Ja moram priznati da ove informacije nisam provjeravala jer sam pomislila da imamo još više od godine dana do konačne odluke, ali ako je tebi to rekla osoba koja je zadužena za ispravno informiranje građana, onda je to točno.sorciere prvotno napisa
![]()